produkty żywnościowe bogate w żelazo
Mateusz Durbas

Dieta przy anemii z niedoboru żelaza. Co jeść, a czego unikać?

Anemia z niedoboru żelaza jest najczęściej występującą postacią niedokrwistości, która dotyka miliony osób na całym świecie niezależnie od wieku. Prawidłowo zbilansowana dieta przy anemii z niedoboru żelaza odgrywa ważną rolę w procesie leczenia i zapobiegania jej nawrotom w przyszłości. Sprawdźmy, co jeść, a czego unikać przy anemii z niedoboru żelaza.

  1.  Anemia z niedoboru żelaza
  2. Jak powinna wyglądać dieta przy anemii?
  3. Przykładowy jadłospis w diecie na anemię
  4. Dieta przy anemii z niedoboru żelaza – najczęściej zadawane pytania
  5. Dieta na anemię – podsumowanie

 Anemia z niedoboru żelaza

Anemia z niedoboru żelaza jest jednym z najczęściej występujących stanów patologicznych na świecie i odpowiada za 60–80% wszystkich rozpoznanych przypadków niedokrwistości. Żelazo bierze udział w procesach oddychania tkankowego, ponieważ jest składnikiem niezbędnym do syntezy hemoglobiny – białka odpowiedzialnego za transport tlenu z płuc do wszystkich komórek ludzkiego organizmu. Niedobór żelaza powoduje zaburzenia syntezy hemu oraz powstawanie erytrocytów mniejszych niż prawidłowe (tzw. mikrocytów) i zawierających mniej hemoglobiny. W efekcie osoby z anemią z niedoboru żelaza mają zazwyczaj obniżoną liczbę krwinek czerwonych (RBC) oraz mniejsze stężenie hemoglobiny (Hb) i hematokrytu (HCT) w morfologii krwi.

Objawy anemii z niedoboru żelaza obejmują: osłabienie, łatwą męczliwość, drażliwość, obniżenie odporności, zaburzenia koncentracji uwagi, bóle i zawroty głowy, pogorszenie sprawności psychofizycznej, duszność, kołatanie serca, pękające kąciki ust, bladość śluzówek i spojówek, łamliwość włosów i paznokci, wypadanie włosów, a także szorstkość, bladość i suchość skóry. Anemia z niedoboru żelaza może wynikać z przewlekłej utraty krwi (np. obfitego miesiączkowania, nieswoistych chorób zapalnych jelit), upośledzonego wchłaniania z przewodu pokarmowego, ze zwiększonego zapotrzebowania na żelazo przy jednoczesnej niedostatecznej jego podaży oraz z niedoborów w diecie (niedożywienie, źle zbilansowana dieta wegetariańska lub wegańska).

Powiązane produkty

Jak powinna wyglądać dieta przy anemii?

Dieta w anemii z niedoboru żelaza powinna opierać się na niskoprzetworzonych produktach o wysokiej wartości odżywczej, zgodnie z talerzem zdrowego żywienia.

Głównym założeniem diety przy anemii z niedoboru żelaza jest regularne dostarczanie zalecanych ilości żelaza, kwasu foliowego, folianów, witaminy B6 i B12 oraz witaminy C. Ważne jest również odpowiednie komponowanie posiłków, tak aby zwiększyć wchłanianie żelaza pokarmowego oraz jednocześnie uniknąć ograniczenia jego przyswajania.

Co jeść przy anemii i niskim poziomie hemoglobiny? Najlepiej przyswajalną formą żelaza jest żelazo hemowe, które znajduje się w mięsie, rybach, owocach morza i jajach. Na co dzień warto spożywać chude gatunki mięs (zwłaszcza drób) i jaja, a ryby i owoce morza przynajmniej 2 razy w tygodniu. Czerwone mięso (np. wołowinę i cielęcinę) należy ograniczyć do maksymalnie 350–500 g tygodniowo, natomiast przetwory mięsne (kiełbasy, pasztety, konserwy itp.) najlepiej całkowicie wyeliminować z diety.

Gorzej przyswajalną formą jest żelazo niehemowe, które jest obecne w nasionach roślin strączkowych, pełnoziarnistych produktach zbożowych, orzechach, nasionach i pestkach oraz niektórych warzywach. Pomimo mniejszej przyswajalności niskoprzetworzone produkty roślinne wciąż stanowią ważne źródło żelaza, nawet w diecie mieszanej. Warto zauważyć, że fermentowana żywność pochodzenia roślinnego (np. pasta sojowa miso, tempeh, pieczywo na zakwasie, kiszonki) jest źródłem lepiej przyswajalnego żelaza niż surowe produkty, co wynika ze zmniejszenia zawartości fitynianów (związków hamujących wchłanianie żelaza) na skutek fermentacji.

Witamina C zwiększa wchłanianie żelaza pokarmowego, dlatego produkty bogate w żelazo hemowe i niehemowe należy spożywać razem z warzywami i owocami o wysokiej zawartości witaminy C. Zalicza się do nich m.in. paprykę, natkę pietruszki, brukselkę, brokuły, kalarepę, jarmuż, kalafior, szpinak, kiwi, czarne porzeczki, truskawki, maliny, grejpfruty, pomarańcze oraz owoce dzikiej róży. Pomocne mogą okazać się również niektóre stuprocentowe soki na anemię, szczególnie z warzyw i owoców bogatych w witaminę C oraz foliany. W celu poprawy biodostępności żelaza w diecie przy anemii zalecane jest również regularne spożywanie soku z cytryny lub limonki, octu balsamicznego, winnego lub jabłkowego (np. jako sos winegret do sałatek i surówek), a także przecieru pomidorowego – zwłaszcza do dań obiadowych zawierających mięso, ryby bądź owoce morza.

Produkty bogate w żelazo

Co jeść przy niedoborze żelaza? Żelazo jest obecne zarówno w żywności pochodzenia roślinnego (żelazo niehemowe – nieorganiczne), jak i zwierzęcego (żelazo hemowe – organiczne).

Wchłanianie żelaza hemowego znajdującego się w mięsie i innych produktach zwierzęcych wynosi 15–35%, podczas gdy przyswajalność żelaza niehemowego z produktów roślinnych waha się od 1% do 10%.

W przypadku osób cierpiących na anemię z niedoboru żelaza, u których dochodzi do zmniejszenia zapasów żelaza w organizmie i zwiększonego zapotrzebowania na żelazo, maksymalne wchłanianie żelaza hemowego wynosi 35%, zaś niehemowego 20%.

Produkty bogate w żelazo hemowe to:

  • mięso (m.in. wołowina, wieprzowina, cielęcina, jagnięcina, drób, królik),
  • podroby (zwłaszcza wątroba i nerki),
  • ryby i owoce morza (m.in. makrela, kawior, ostrygi, krewetki, sardynki, omułki),
  • żółtka jaja kurzego.

Najlepsze źródła żelaza niehemowego obejmują:

  • suche nasiona roślin strączkowych (m.in. ciecierzyca, fasola, groch, soja, soczewica),
  • orzechy (zwłaszcza pistacjowe, laskowe, arachidowe, piniowe, nerkowce, migdały),
  • nasiona (słonecznika, sezamu, chia, konopi siewnej),
  • pestki dyni,
  • siemię lniane,
  • gorzkie kakao i jego przetwory (w tym gorzka czekolada),
  • natkę pietruszki,
  • otręby zbożowe (np. pszenne, owsiane, żytnie),
  • płatki zbożowe (np. owsiane, jaglane, gryczane, żytnie),
  • pseudozboża (amarantus, komosa ryżowa – quinoa),
  • kasze (np. gryczana, jaglana, jęczmienna, owsiana),
  • makarony pełnoziarniste (np. pszenny, żytni, orkiszowy, gryczany),
  • pieczywo razowe (np. żytnie, pszenne, gryczano-jaglane).

PREPARATY Z ŻELAZEM

WITAMINA C

KOMPLEKSY WITAMIN

Czego nie jeść przy niedokrwistości z niedoboru żelaza?

W diecie przy niedokrwistości z niedoboru żelaza należy unikać spożywania podczas posiłków czerwonego wina, kawy i herbaty (zwłaszcza mocnej), a także większych ilości serów podpuszczkowych, mleka oraz gorzkiego kakao i jego przetworów (np. gorzkiej czekolady). Produkty te zawierają składniki, które ograniczają wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego, takie jak szczawiany, taniny lub wapń (w dużych ilościach). Przyswajalność żelaza zmniejszają również fosforany, dlatego warto ograniczyć do minimum spożywanie żywności wysokoprzetworzonej bogatej w fosforany, m.in. kiełbas, parówek, frankfurterek, pasztetów, wędlin oraz napojów gazowanych typu cola.

Przykładowy jadłospis w diecie na anemię

Co jeść przy anemii? Poniżej znajduje się przykładowy jadłospis dla osoby z anemią z niedoboru żelaza.

Śniadanie: Cynamonowa owsianka z bananem i kiwi, jogurtem naturalnym skyr oraz nasionami chia, sezamu i słonecznika

Drugie śniadanie: Koktajl bananowo-truskawkowy na kefirze naturalnym z pastą sezamową (tahini) i siemieniem lnianym

Obiad: Pełnoziarnisty makaron spaghetti z mieloną chudą wołowiną i sosem pomidorowo-paprykowym

Podwieczorek: Zupa krem z ciecierzycy i pomidorów z pestkami dyni

Kolacja: Jajka gotowane ma miękko z pieczywem żytnim razowym na zakwasie i sałatką z rukoli, rzodkiewki, pomidora, papryki czerwonej i szczypiorku, ziół prowansalskich, pieprzu ziołowego, soku z cytryny oraz oliwy z oliwek.

Dieta przy anemii z niedoboru żelaza – najczęściej zadawane pytania

Co najlepiej pić przy anemii?

Przy anemii z niedoboru żelaza najlepiej pić wodę, koktajle i smoothie z dodatkiem świeżych owoców, mleczne napoje fermentowane (naturalne jogurty, kefiry, maślanki, mleko acidofilne) oraz stuprocentowe soki warzywne i owocowe, szczególnie te bogate w witaminę C i foliany. Osoby z rozpoznaną anemią mogą również pić stuprocentowe soki i napary z pokrzywy zwyczajnej, dzikiej róży oraz czarnej porzeczki.

Jaka zupa na anemię?

Osobom ze zdiagnozowaną anemią zaleca się zupę pomidorową, krem z soczewicy, krem z zielonego groszku, krem z ciecierzycy oraz rosół na mięsie drobiowym. Dobrym pomysłem przy anemii są zupy krem, do których dodaje się chude mięso lub nasiona roślin strączkowych (np. ciecierzycę, soczewicę) oraz pestki dyni, nasiona słonecznika czy płatki migdałowe.

Co blokuje wchłanianie żelaza?

Do składników pokarmowych, które blokują wchłanianie żelaza, zalicza się fosforany (m.in. kiełbasy, frankfurterki, parówki, pasztet, wędliny, napoje gazowane typu cola), szczawiany (np. kawa, herbata liściasta, kakao, szpinak, boćwina, rabarbar), fityniany (m.in. pełnoziarniste produkty zbożowe, suche nasiona roślin strączkowych, orzechy, nasiona i pestki) oraz polifenole – taniny (np. herbata, wino, kakao, świeże owoce, suche nasiona roślin strączkowych, gryka, orzechy). Poza tym wchłanianie żelaza utrudniają peptydy z częściowo strawionych produktów pochodzenia roślinnego (np. białko sojowe) oraz cynk i wapń w dużych ilościach.

Czy można być wegetarianinem, jeśli ma się anemię?

Można być wegetarianinem pomimo rozpoznanej anemii, jednak wymaga to właściwego ułożenia i zbilansowania diety oraz ewentualnej suplementacji składników niedoborowych w diecie wegetariańskiej. W zależności od odmiany wegetarianizmu ważne jest regularne spożywanie produktów bogatych w żelazo hemowe (np. całych jaj) i niehemowe (znajdujące się w wielu produktach roślinnych) oraz komponowanie posiłków w taki sposób, aby zwiększyć przyswajalność żelaza.

Co na anemię dla wegetarian?

Wegetarianom z anemią zaleca się codzienne spożywanie produktów bogatych w żelazo, takich jak całe jaja kurze, suche nasiona roślin strączkowych, orzechy, nasiona słonecznika, ziarna sezamu, pestki dyni, kasza gryczana, kasza jaglana, płatki owsiane górskie oraz makarony pełnoziarniste. Ponadto wegetarianie z anemią powinni regularnie włączać do diety świeże warzywa i owoce bogate w witaminę C, beta-karoten oraz kwasy organiczne (np. papryka, brokuły, cytrusy, owoce jagodowe), które poprawiają wchłanianie żelaza w jelitach.

Dieta na anemię – podsumowanie

Nie istnieje żaden szybki sposób na podniesienie poziomu hemoglobiny oraz innych parametrów gospodarki żelazowej poza przyjmowaniem dobrze przyswajalnych preparatów żelaza i dostarczaniem go wraz z wartościową żywnością. Dieta na anemię z niedoboru żelaza powinna być oparta na niskoprzetworzonej żywności, która dostarcza odpowiednich ilości składników odżywczych, w tym żelaza, witamin z grupy B oraz witaminy C. Produkty bogate w żelazo należy łączyć z różnokolorowymi warzywami i owocami zawierającymi witaminę C oraz kwasy organiczne, które skutecznie wspomagają wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego.

  1. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA), Scientific Opinion on Dietary Reference Values for iron, „EFSA Journal” 2015, t. 13, nr 10, 4254.
  2. R. Pawlak, J. Berger, I. Hines, Iron Status of Vegetarian Adults: A Review of Literature, „American Journal of Lifestyle Medicine” 2016, t. 12, nr 6, s. 486–498.
  3. K. da Silva Lopes, Y. Takemoto, M.N. Garcia‐Casal i in., Nutrition‐specific interventions for preventing and controlling anaemia throughout the life cycle: an overview of systematic reviews, „The Cochrane Database of Systematic Reviews” 2021, t. 9, nr 9, CD013092.
  4. B.L. Houston, D. Hurrie, J. Graham i in., Efficacy of iron supplementation on fatigue and physical capacity in non-anaemic iron-deficient adults: a systematic review of randomised controlled trials, „BMJ Open” 2018, t. 8, nr 4, e019240.
  5. L.M. Haider, L. Schwingshackl, G. Hoffmann i in., The effect of vegetarian diets on iron status in adults: A systematic review and meta-analysis, „Critical Reviews in Food Science and Nutrition” 2018, t. 58, nr 8, s. 1359–1374.
  6. S.C. Vonderheid, L. Tussing-Humphreys, C. Park i in., A Systematic Review and Meta-Analysis on the Effects of Probiotic Species on Iron Absorption and Iron Status, „Nutrients” 2019, t. 11, nr 12, 2938.
  7. V. Mattiello, M. Schmugge, H. Hengartner i in., Diagnosis and management of iron deficiency in children with or without anemia: consensus recommendations of the SPOG Pediatric Hematology Working Group, „European Journal of Pediatrics” 2020, t. 179, nr 4, s. 527–545.
  8. A. Wiesner, P. Paśko, Stosowanie suplementów u kobiet ciężarnych w świetle najnowszych rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników, „Farmacja Polska” 2021, t. 77, nr 1, s. 40–47.
  9. G.A. Stevens, C.J. Paciorek, M.C. Flores-Urrutia i in., National, regional, and global estimates of anaemia by severity in women and children for 2000-19: a pooled analysis of population-representative data, „The Lancet. Global Health” 2022, t. 10, nr 5, s. e627–e639.
  10. E. Charlebois, K. Pantopoulos, Nutritional Aspects of Iron in Health and Disease, „Nutrients” 2023, t. 15, nr 11, 2441.
  11. R. Hansen, E.P.F. Sejer, C. Holm i in., Iron supplements in pregnant women with normal iron status: A systematic review and meta-analysis, „Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica” 2023, t. 102, nr 9, s. 1147–1158.
  12. C.T. Andersen, D.M. Marsden, C.P. Duggan i in., Oral iron supplementation and anaemia in children according to schedule, duration, dose and cosupplementation: a systematic review and meta-analysis of 129 randomised trials, „BMJ Global Health” 2023, t. 8, nr 2, e010745.
  13. B.T. Gutema, M.B. Sorrie, N.D. Megersa i in., Effects of iron supplementation on cognitive development in school-age children: Systematic review and meta-analysis, „PLoS One” 2023, t. 18, nr 6, e0287703.
  14. M. Correnti, E. Gammella, G. Cairo i in., Iron Absorption: Molecular and Pathophysiological Aspects, „Metabolites” 2024, t. 14, nr 4, 228.
  15. G.O. Latunde-Dada, Iron Intake and Human Health, „Nutrients” 2024, t. 16, nr 2, 206.
  16. A.N. Šmid, P. Golja, V. Hadžić V, i in., Effects of Oral Iron Supplementation on Blood Iron Status in Athletes: A Systematic Review, Meta-Analysis and Meta-Regression of Randomized Controlled Trials, „Sports Medicine” 2024, t. 54, nr 5, s. 1231–1247.
  17. A. Pietrzak, Effective iron treatment – principles of treatment in isolated deficiency and with anemia, „Lekarz POZ” 2024, t. 10, nr 1, s. 57–64.
  18. E. Rychlik, K. Stoś, K. Woźniak, H. Mojska (red.), Normy żywienia dla populacji Polski, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa 2024.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta wrzodowa – jak powinna wyglądać dieta przy wrzodach?

    Dieta w chorobie wrzodowej ma za zadanie wesprzeć terapię farmakologiczną. Jadłospis osób z wrzodami żołądka i dwunastnicy powinien głównie opierać się na posiłkach łatwych do strawienia. Które produkty można jeść, a których lepiej unikać? Poznaj najważniejsze wskazówki żywieniowe oraz przykładowy jadłospis dla chorych na wrzody.  

  • Dieta cukrzycowa

    Poznaj zalecenia dietetyczne w cukrzycy typu drugiego. Mimo ogromnego postępu technologicznego i farmaceutycznego, nie ma chyba takiej drugiej choroby, w której tak wiele zależy od samego pacjenta.

  • Dieta wzmacniająca odporność

    Sprawnie działający układ odpornościowy zabezpiecza przed wtargnięciem i rozprzestrzenianiem się w organizmie bakterii, wirusów i chorobotwórczych grzybów. Organizm potrzebuje stałego, zrównoważonego z poziomem potrzeb, zasilania niezbędnymi witaminami i składnikami mineralnymi w celu utrzymania właściwego funkcjonowania systemu immunologicznego.

  • Dieta wysokokaloryczna zaburza płodność

    Czy pomiędzy dietą wysokokaloryczną a kobiecą płodnością zachodzi związek? W jaki sposób ta pierwsza wpływa na rozwój pęcherzyków jajnikowych? Zapoznaj się z najnowszymi ustaleniami chińskich naukowców.

  • Dieta paleo – na czym polega dieta paleolityczna i jak może wpływać na zdrowie?

    Dieta paleo (dieta paleolityczna) opiera się na modelu żywienia naszych przodków. Rezygnacja z produktów wysoko przetworzonych na rzecz tych pozyskiwanych w najbardziej naturalny sposób – to jedno z głównych założeń żywienia inspirowanego prehistorią. Na czym dokładnie polega dieta paleo? Jaki ma wpływa na zdrowie? Czy każdy może ją stosować?  Dowiedz się więcej z poniższego artykułu. 

  • Dieta w depresji – co jeść?

    Skuteczność aktualnie stosowanych metod zapobiegania i leczenia depresji jest ograniczona, w dodatku często wiąże się z występowaniem skutków ubocznych. Obecnie dobrze wiadomo, że dieta wywiera istotny wpływ na ogólny stan zdrowia i dobrostan psychiczny, co sugeruje, że może być również ważnym elementem terapii wspomagającej leczenie depresji.

  • Dieta przy Candida – jak powinna wyglądać dieta przeciwgrzybicza? Co jeść przy kandydozie?

    Zadaniem diety przeciwgrzybiczej jest wsparcie leczenia farmakologicznego. Dzięki odpowiedniemu żywieniu w kandydozie pacjent ma szansę na szybszy powrót do zdrowia. Zapoznaj się z najważniejszymi zaleceniami w diecie przy Candida i przykładowym jadłospisem wraz z przepisami. 

  • Jak poprawić przyswajalność składników odżywczych w diecie?

    Przewód pokarmowy to wysoce wyspecjalizowany układ narządów, który jest odpowiedzialny za trawienie pokarmów i wchłanianie składników odżywczych. Przyswajalność składników odżywczych oznacza zdolność organizmu do wchłaniania i wykorzystywania substancji odżywczych z pożywienia. Jak poprawić wchłanianie witamin i minerałów?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl