Jadłospis dla cukrzyka, czyli jak wprowadzić dietę cukrzycową
Maria Brzegowy

Jadłospis dla cukrzyka, czyli jak wprowadzić dietę cukrzycową

Cukrzyca to już wręcz znak naszych czasów – choruje na nią ok. 350 milionów osób na całym świecie. Prowadzenie pacjenta z cukrzycą nierozerwalnie wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych oraz regularną aktywnością fizyczną.

  1. Co powinno znaleźć się w jadłospisie cukrzyka?
  2. Jadłospis cukrzyka – dieta o niskim indeksie glikemicznym 
  3. Jadłospisy dla cukrzyka na cały dzień i przepisy na dania

Co powinno znaleźć się w jadłospisie cukrzyka?

Zgodnie z aktualnymi rekomendacjami dieta chorego na cukrzycę to odpowiednio zmodyfikowana dieta oparta o założenia piramidy zdrowego żywienia. Modyfikacja ta dotyczy m.in. ogólnego udziału oraz rodzaju spożywanych węglowodanów – głównie w kierunku tych złożonych, niepowodujących gwałtownych skoków glikemii. Chorym poleca się również dietę śródziemnomorską, DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), portfolio, wegetariańską lub wegańską. Należy także pamiętać, że w przypadku nadwagi bądź otyłości absolutnie zakazane są głodówki.

Dokładne proporcje poszczególnych makroskładników w diecie powinny zostać określone przez specjalistę dietetyka. Bywa bowiem, że wybrane rekomendacje posiadają szeroki zakres – przykładowo, zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, ogólny udział węglowodanów będzie zawierać się w granicach od 45 do nawet 60%. Dietetyk dobierze ten właściwy i pomoże w realizacji.

Jadłospis cukrzyka – dieta o niskim indeksie glikemicznym 

W planowaniu diety dla chorego z cukrzycą nie wystarczy jedynie uwzględnienie ogólnego udziału węglowodanów. Równie istotny jest ich rodzaj – rekomendowanym sposobem odżywiania będzie tutaj dieta o niskim indeksie glikemicznym (czyli złożona z produktów, w których przeważają węglowodany złożone).

Indeks glikemiczny (IG) określa szybkość trawienia danego produktu spożywczego oraz jego zdolność do podwyższania poziomu glukozy (cukru) w krwiobiegu. Im szybciej ulega on rozkładowi w przewodzie pokarmowym, tym wyższa wartość IG. Dla czystej glukozy jest równa 100. Względem niej oblicza się IG dla innych pokarmów.

Dieta o niskim indeksie glikemicznym w praktyce oznacza dietę o niskim stopniu przetworzenia żywności. Niski (bądź też opcjonalnie średni) wskaźnik IG będą więc miały produkty mało przetworzone, nieoczyszczone z błonnika pokarmowego – m.in. chleb razowy, makaron z pełnego ziarna, większość surowych warzyw i owoców, naturalny nabiał oraz jego przetwory (jogurt, kefir, maślanka), pestki, nasiona i orzechy. Mięso oraz ryby nie zawierają węglowodanów, więc nie klasyfikuje się ich według IG. W formie naturalnej (czyli np. mięso bez panierki) są więc dopuszczalne/rekomendowane w jadłospisie.

Należy pamiętać, że produkty rozgotowane (np. makaron) będą posiadały wyższy indeks glikemiczny od tych ugotowanych na półtwardo.

Powiązane produkty

Jadłospisy dla cukrzyka na cały dzień i przepisy na dania

Odpowiedni udział energii w diecie chorego powinien zostać określony indywidualnie. Na jego wartość wpływa bowiem nie tylko płeć oraz wiek, ale i rodzaj wykonywanej pracy oraz dodatkowa aktywność fizyczna. Poniżej prezentujemy dwa przykładowe jadłospisy dla osób z cukrzycą:

  • 1500 kcal dla kobiety wymagającej redukcji masy ciała,
  • 2000 kcal dla kobiety o normalnym zapotrzebowaniu, aktywnej fizycznie kobiety z nadwagą lub mężczyzny chcącego zrzucić nadmiarowe kilogramy.

Jadłospis dla cukrzyka na 1500 kcal

Śniadanie: owsianka ze słonecznikiem i jagodami

4 łyżki płatków owsianych zwykłych zalej szklanką gorącego mleka 1,5%, odstaw aż napęcznieją. Dodaj 1 łyżkę nasion słonecznika, 1 łyżkę świeżych jagód (albo innych drobnych owoców) oraz kilka listków mięty.

II śniadanie: kanapka z serkiem, jajkiem na twardo i rukolą

2 kromki pieczywa żytniego cienko posmaruj naturalnym serkiem homogenizowanym. Rozłóż dowolną ilość rukoli oraz plasterki ugotowanego na twardo jajka. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem, posyp posiekanym koperkiem.

Obiad: polędwica z dorsza w sosie pomidorowym z oliwkami

Na łyżce oliwy zeszklij posiekaną cebulę, dodaj pokrojone w krążki oliwki (duża garść), następnie wlej 2 szklanki krojonych pomidorów w soku pomidorowym oraz pół szklanki wody. Duś wszystko na małym ogniu aż nadmiar płynu odparuje. Gotowy sos dopraw wedle uznania, dodaj suszone oregano. Dwa stugramowe kawałki polędwicy skrop sokiem z cytryny, oprósz ulubionymi przyprawami. Przyrządź na grillu albo upiecz z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Rybę podawaj z sosem oraz kaszą gryczaną (ok. 50 g suchej kaszy na jedną porcję).

Podwieczorek: jogurt z otrębami, orzechami i suszoną śliwką

Mały jogurt naturalny (ok. 120 g) podaj z 3 łyżkami otrąb, 1 łyżką ulubionych orzechów oraz pokrojoną w kosteczkę suszoną śliwką bez dodatku cukru.

Kolacja: sałatka z twarogiem

Do miski wrzuć garść porwanej sałaty lodowej, dodaj pokrojonego w kostkę małego pomidora, zielonego ogórka i pół małej żółtej papryki. Pokrusz na wierzch plaster chudego twarogu (ok. 25g). Całość dowolnie dopraw, skrop 2 łyżeczkami oliwy i 1 łyżeczką octu balsamicznego. Podaj z grzanką z 1 kromki pieczywa graham.

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

GLUKOMETRY

SUPLEMENTY DLA DIABETYKÓW

Jadłospis dla cukrzyka na 2000 kcal

Śniadanie: grahamka z roszponką, wędliną i awokado

1 dużą bułkę grahamkę rozpołów, cienko przesmaruj naturalnym serkiem homogenizowanym. Rozłóż roszponkę, po plastrze wędliny drobiowej oraz plasterki z połowy dojrzałego, miękkiego awokado. Całość skrop oliwą (1 łyżeczka). Podawaj z miseczką rzodkiewek.

II śniadanie: sałatka caprese

Ugotuj garść pełnoziarnistego makaronu typu świderki (ok. 40g suchego), przełóż do miski. Dodaj 4 przepołowione minikuleczki mozzarelli oraz garść pomidorków koktajlowych. Dorzuć kilka listków świeżej bazylii, oprósz odrobiną soli i pieprzu. Całość skrop 1 łyżeczką oliwy oraz 1 łyżeczką octu balsamicznego.

Obiad: indyk pieczony w ziołach z ryżem i sałatką z papryki

Dwa stugramowe filety z indyka zamarynuj w mieszance przypraw: odrobinie soli, pieprzu, pół łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczce ziół prowansalskich, kilku kroplach sosu sojowego, 2 łyżkach oliwy. Mięso zawiń w folię i upiecz w piekarniku. Podawaj z brązowym ryżem (ok. 70 g suchego na porcję) oraz sałatką ze świeżej papryki (pół dużej na porcję) z jogurtem naturalnym i posiekaną dymką.

Podwieczorek: truskawkowy koktajl

Zmiksuj opakowanie naturalnego kefiru (400 g) ze szklanką truskawek, 2 łyżkami płatków owsianych i 1 łyżeczką oleju lnianego.

Kolacja: lekki omlet z zieleniną

W miseczce roztrzep 1 całe jajko i 1 białko, dodaj 1 łyżkę posiekanej zieleniny, delikatnie dopraw. Omlet usmaż na 1 łyżeczce oliwy. Podawaj z 2 kromkami pieczywa żytniego oraz z sałatką z mixu sałat, czerwonej cebuli i zielonego ogórka połączonych z naturalnym jogurtem.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Czym zastąpić cukier? Propozycje dla osób odchudzających się i cukrzyków

    Zarówno cukrzyca, jak i prowadząca do niej otyłość są chorobami cywilizacyjnymi. Ich główną przyczyną jest niewłaściwa, wysoko przetworzona dieta o dużej zawartości białego, rafinowanego cukru. Dziś już wiadomo, że powiedzenie „cukier krzepi” nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Zatem czym go zastąpić, żeby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem? 

  • Dieta niskowęglowodanowa może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i promować utratę wagi

    Rozwój chorób określanych jako metaboliczne, takich jak cukrzyca, zaburzenia lipidowe, dna moczanowa czy osteoporoza jest w dużym stopniu uzależniony od czynników genetycznych i higienicznego stylu życia. Te drugie to przede wszystkim dieta, poziom aktywności fizycznej, poziom stresu, a także nadużywanie alkoholu czy palenie papierosów. W wielu ośrodkach naukowych na całym świecie, sprawdza się, jak zmiana wspomnianych czynników może wpłynąć na rozwój lub zahamowanie chorób o takim podłożu. Naukowcy z Nowego Orleanu przeanalizowali diety niskowęglowodanowej na obniżenie ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2.

  • Czy makowiec jest wskazany dla cukrzyków?

    Mak, a zatem również makowiec, jest nieodzownym elementem Świąt Bożego Narodzenia. Zgodnie z ludowymi wierzeniami jego spożycie podczas wieczerzy wigilijnej miało zapewnić szczęście i uchronić przed złymi siłami. W tej legendzie jest zapewne ziarnko prawdy, ponieważ aktualnie mak jest uznawany za „superfoods” z racji swoich właściwości odżywczych i prozdrowotnych.

  • Diabetyk i świąteczne dania – co może jeść cukrzyk podczas świąt?

    Każda osoba chorująca na cukrzycę, a szczególnie ta, która jest bezpośrednio po diagnozie, zastanawia się, co będzie mogła zjeść w zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Czy trzeba liczyć każdą kalorię i każdy gram węglowodanów? Czy należy odmawiać sobie wszystkiego, czy można najeść się na zapas, skoro na co dzień pilnuje się założeń diety? Które świąteczne dania są najlepszym wyborem, a które najgorszym dla cukrzyka?

  • Dieta wrzodowa – jak powinna wyglądać dieta przy wrzodach?

    Dieta w chorobie wrzodowej ma za zadanie wesprzeć terapię farmakologiczną. Jadłospis osób z wrzodami żołądka i dwunastnicy powinien głównie opierać się na posiłkach łatwych do strawienia. Które produkty można jeść, a których lepiej unikać? Poznaj najważniejsze wskazówki żywieniowe oraz przykładowy jadłospis dla chorych na wrzody.  

  • Dieta w ciąży – kompletny poradnik

    Odpowiednio skomponowana w ciąży dieta stanowi wręcz niezbędny element prawidłowej opieki nad przyszłą mamą. Właściwie dobrane żywienie wspomoże nie tylko rozwój malucha, ale i zapewni dobre samopoczucie kobiecie. Dlaczego zdrowe odżywianie ma tak duże znaczenie w ciąży? Ile powinno się przybrać w trakcie dziewięciu miesięcy, co jeść i pić, a czego lepiej unikać?  

  • Dieta przy osteoporozie – jak powinna wyglądać?

    Znana od tysiącleci, ale dopiero od niedawna uważana za chorobę, a nie jak dotychczas sądzono – naturalny wynik starzenia się organizmu. I choć postrzega się ją raczej jako problem ludzi dorosłych, występuje również i u młodzieży w okresie rozwoju. Na jej postęp niebagatelny wpływ ma to, co jemy. Osteoporoza – jak powinna wyglądać dieta w tym schorzeniu? Co jeść, a czego unikać? 

  • Kenia – szczepienia i zalecenia przed podróżą

    Wyjazd do Kenii wiąże się z koniecznością uwzględnienia zagrożeń zdrowotnych typowych dla krajów tropikalnych. Jakie szczepienia należy wykonać i kiedy najlepiej się zaszczepić? Czy w Kenii jest bezpiecznie pod względem zdrowotnym?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl