Dieta cukrzycowa

Poznaj zalecenia dietetyczne w cukrzycy typu drugiego. Mimo ogromnego postępu technologicznego i farmaceutycznego, nie ma chyba takiej drugiej choroby, w której tak wiele zależy od samego pacjenta.

Mimo, że obecnie ilość przypadków cukrzycy przybiera postać epidemii, na szczęście tego typu powikłania zdarzają się rzadko. Ma na to wpływ ogromny postęp w leczeniu tej choroby oraz kontroli jej parametrów - nowoczesne leki, glukometry dostępne dla każdego, jednorazowe wstrzykiwacze insuliny to udogodnienia które nie mogły się nawet nikomu śnić 20 lat temu.

Mimo ogromnego postępu technologicznego nie ma chyba takiej drugiej choroby, w której tak wiele zależy od samego pacjenta.

Odpowiednie odżywianie oraz inne elementy zdrowego trybu życia - aktywność fizyczna, niepalenie papierosów, kontrolowanie ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu i trójglicerydów daje ogromną szansę na komfortowe i długie życie.

Jestem cukrzykiem, jak mam się odżywiać?

Dieta w cukrzycy typu II to po prostu zdrowe żywienie, jakie powinien stosować każdy człowiek – a więc unikanie cukrów prostych, tłuszczów zwierzęcych, regularność posiłków.

Zasady powinno się stosować na co dzień, nie oznacza to jednak, że okazjonalnie nie można zjeść kawałka tortu, wypić alkoholu czy zjeść żeberek. Ważne, aby te okazje nie zdarzały się zbyt często. Zdrowy człowiek też nie powinien codziennie jeść wieprzowiny, objadać się słodyczami czy pić słodzonych, kolorowych napojów.

Na co powinien uważać cukrzyk?

Węglowodany, czyli cukry – tego osoba z cukrzycą powinna najbardziej pilnować. Należy unikać takich pokarmów, które powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi, ponieważ powoduje to zwiększone zapotrzebowanie na insulinę.

Jedząc produkty o niskim indeksie i ładunku glikemicznym poziom cukru we krwi jest stabilny, bez gwałtownych wzrostów i spadków, a to oszczędza trzustkę, nie powoduje nagłych napadów głodu i zapobiega odkładaniu tkanki tłuszczowej. Oprócz danych z tabeli indeksu i ładunku glikemicznego każdy powinien zaobserwować, jakie produkty nadmiernie podnoszą mu poziom glukozy, gdyż może to być sprawa indywidualna – u dość dużej grupy osób dzieje się tak po mleku i owocach.

Należy też pamiętać, ze nawet produkt węglowodanowy o niskim indeksie glikemicznym zjedzony w nadmiarze spowoduje, że poziom cukru wzrośnie, a więc powinien on być zawsze niewielkim dodatkiem do białka i warzyw w posiłku, które są podstawa każdej zdrowej diety.

W diecie cukrzycowej zaleca się ograniczenie tłuszczów zwierzęcych. Nie znaczy to jednak, że podnoszą one poziom cukru – powód ich unikania jest inny. Cukrzyca sama w sobie sprzyja miażdżycy, więc ważne jest unikanie dodatkowych czynników ryzyka, a takim są właśnie niezdrowe tłuszcze. Należy je zastąpić roślinnymi oraz tymi najlepszymi, zawartymi w rybach. Mitem jest to, że osoba z cukrzycą nie może jeść potraw smażonych – jeżeli nie ma nadwagi to nie ma przeciwwskazań, ważne aby używać oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.

Przyjmując leki doustne lub insulinę w stałych dawkach należy pamiętać, że posiłki powinny być regularne i zawierać podobną zawartość węglowodanów w kolejnych dniach – podobne, równoważne porcje chleba, mąki, kasz, makaronów. Należy rozumieć to w ten sposób, że jeżeli na śniadanie ktoś je jedną kromkę pieczywa, zawsze powinna być to jedna kromka, jeżeli na obiad dwa ziemniaki – nie zwiększać tej ilości, gdyż pomoże to ustalić optymalną dawkę leku.
 


Podziel się:

Wasze komentarze


Informacje / opinie publikowane w komentarzach stanowią subiektywną ocenę użytkownika i nie mogą być traktowane jako porada dotycząca leczenia / stosowania leków . W przypadku wątpliwości prosimy o konsultacje z Farmaceutą Dbam o Zdrowie.

komentarze wspierane przez Disqus