Po jakie zioła sięgać na odchudzanie?
Ernest Niewiadomski

Po jakie zioła sięgać na odchudzanie?

Zioła stosowane w procesie odchudzania stanowią doskonały suplement do dobrze zbilansowanej diety, która powinna być urozmaicona i opierać się na dużej ilość warzyw, owoców, zdrowych źródeł białek, tłuszczy i węglowodanów złożonych. Wszystkie te produkty w trakcie pozbywania się zbędnych kilogramów powinny być spożywane w określonej ilości, czyli mieścić się w założeniach tzw. diety redukcyjnej. Nie należy zapominać również o systematycznej aktywności fizycznej dostosowanej do fizjologii i stanu zdrowia osoby, która się odchudza. Które zioła na odchudzanie wybrać, czy pomagają one zmniejszyć łaknienie i ograniczają wchłanianie węglowodanów? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.  

Moc drzemiącą w naturze od wieków wykorzystujemy w ziołolecznictwie, dlatego warto wykorzystać je też w procesie redukcji wagi. Zioła stanowią doskonałe źródło witamin, minerałów i antyoksydantów przeciwdziałających procesom starzenia i większości znanym chorobom. Korzystnie wpływają na metabolizm, wspomagają organizm w procesie usuwania toksyn oraz nasilają lipolizę, czyli redukcję tkanki tłuszczowej. Niektóre z nich zmniejszają łaknienie, dzięki czemu rzadziej sięgamy po przekąski. Są po prostu zdrowe i warto je stosować niezależnie od tego, czy jesteśmy na diecie odchudzającej, czy też nie. Należy jednak pamiętać, że bogactwo składników, jakich dostarczają, może w niektórych przypadkach być niestety szkodliwe. Dotyczy to szczególnie osób przyjmujących leki, u których zdiagnozowano chorobę immunologiczną, metaboliczną, depresję czy nowotwór. W tej sytuacji niezbędna jest konsultacja z lekarzem w celu wyeliminowania ryzyka wystąpienia interakcji z lekami i maskowania objawów choroby.

Po jakie zioła warto sięgnąć podczas redukcji wagi?

Herbata, choć nie kojarzy się z typowymi ziołami, jest doskonałym uzupełnieniem diety odchudzającej. Opóźnia procesy starzenia, przeciwdziała wielu chorobom i wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej, przy okazji nawadniając organizm. Herbaty zielona i biała oczyszczają organizm z toksyn, regulują ciśnienie krwi, korzystnie wpływają na pracę serca i działają przeciwwirusowo. Herbata czerwona Pu-erh dodatkowo reguluje poziom cholesterolu, ogranicza wchłanianie tłuszczów oraz korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację. Nie można pominąć tu także Yerba Mate, czyli napoju sporządzanego z listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego, którego jedną z licznych właściwości jest poprawa przemiany materii. 

Zioła zmniejszające łaknienie i ograniczające wchłanianie węglowodanów

Niektóre zioła takie, jak siemię lniane, babka jajowata, korzeń prawoślazu, podbiał, fiołek trójbarwny czy morszczyn zmniejszają łaknienie, powodując uczucie sytości. Dzieje się tak za sprawą wysokiej zawartości substancji śluzowych, które pod wpływem wody pęcznieją w przewodzie pokarmowym, zwiększając swoją objętość i wypełniając wolne przestrzenie. Ze względu na zawartość chromu i polisacharydów regulują metabolizm węglowodanów i hamują apetyt na słodycze, z czego najbardziej znana jest morwa biała. Na metabolizm węglowodanów korzystnie wpływa również cynamon, który stabilizuje poziom insuliny i zmniejsza apetyt na słodkości.

Zioła wspomagające trawienie i detoksykację organizmu

Prawidłowo funkcjonujący układ trawienny i wydalniczy to podstawowe narzędzie skutecznej redukcji wagi, dlatego niezmiernie ważne jest wspomaganie funkcjonowania przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki i nerek. Mięta pieprzowa, melisa, szałwia i rumianek poprawiają trawienie, zwiększają wydzielanie soku żołądkowego i żółci oraz przeciwdziałają wzdęciom. Podobne właściwości wykazuje lubczyk, koper włoski, bazylia, oregano, kminek, tymianek, karczoch, ostropest plamisty, majeranek i jałowiec. Na pracę nerek korzystnie wpływają zioła o działaniu moczopędnym, jak choćby pokrzywa, czarny bez, mniszek lekarski, skrzyp polny, żurawina czy perz właściwy.  Zioła te korzystnie wpływają na metabolizm, ułatwiają trawienie tłuszczów i usuwanie toksyn z organizmu.

Zioła uznawane za naturalne „spalacze” tłuszczu

Spośród ziół niektóre popularne przyprawy kuchenne zyskały miano naturalnych „spalaczy” tłuszczu, gdyż korzystnie wpływają na procesy lipolizy, czyli spalania tkanki tłuszczowej. Na szczególną uwagę zasługuje pieprz cayenne, który ze względu na wysoką zawartość kapsaicyny podnosi termogenezę organizmu i nasila spalanie tłuszczu. Kurkuma wspomaga metabolizm tłuszczu i ogranicza jego magazynowanie. Imbir poza działaniem wspierającym odporność skutecznie poprawia trawienie, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i pomaga walczyć z cellulitem. Guarana dzięki wysokiej zawartości kofeiny stymuluje spalanie tkanki tłuszczowej, zmniejsza uczucie głodu i pobudza. Jest składnikiem większości preparatów wspomagających odchudzanie.

Stosując dietę odchudzającą, warto sięgać po herbaty i zioła, ponieważ wpływają one korzystnie zarówno na sam proces redukcji wagi, jak i na samopoczucie. Pamiętać należy jednak o zachowaniu ostrożności w przypadku kłopotów ze zdrowiem wymagających leczenia farmakologicznego.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały m.in. magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?  

  • Grzyby – właściwości i wartości odżywcze. Jak je przyrządzać, suszyć i mrozić? Jak uniknąć zatrucia grzybami?

    Niskokaloryczne i bogate w łatwo przyswajalne biało oraz błonnik pokarmowy – mowa o grzybach, które Polacy chętnie zbierają i spożywają. Są cenione nie tylko za ich smak, ale także za ich wpływ na zdrowie. Które grzyby warto zbierać? Jaka jest różnica pomiędzy grzybami niejadalnym a trującymi? I najważniejsze – jak uniknąć zatrucia grzybami? Podpowiadamy. 

  • Borowik szatański – charakterystyka i występowanie. Objawy zatrucia borowikiem szatańskim i pierwsza pomoc przy zatruciu

    Borowik szatański, szatan, diablik, smoczy łeb – nie bez powodu ma tak złowieszcze nazwy – należy do grupy grzybów trujących, które po spożyciu mogą wywołać silne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego i nie tylko. Jak odróżnić borowika szatańskiego od szlachetnego? Jakie są objawy zatrucia borowikiem szatańskim? Co zrobić, gdy dojdzie do zatrucia? Podpowiadamy.

  • Cukier muscovado – właściwości i zastosowanie

    Ciemnej barwy, o karmelowym, przyjemnym smaku – sprawdzi się w wielu daniach na słodko i na wytrawnie. Od wielu już lat uważany za lepszy zamiennik tradycyjnego białego cukru otrzymywanego z buraków, ale czy zasłużenie? Czy cukier muscovado dostarcza mniej kalorii? Czy jest zdrowszy? Do czego można go jeszcze wykorzystać? 

  • Rabarbar – wartości odżywcze, właściwości i przepisy z rabarbarem

    Rabarbar nieodłącznie kojarzy się nam ze smakami lata. Gdy nadchodzi na niego sezon, niejeden z nas kupuje go z zamiarem przygotowania pysznego ciasta drożdżowego lub kompotu z jego dodatkiem. Jakie właściwości posiada rabarbar? Gdzie znalazł swoje zastosowanie i kto może, a kto nie powinien po niego sięgać? 

  • Dieta przeciwnowotworowa – zasady, wskazówki, produkty antyrakowe

    Uniwersalnej diety mającej na celu zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby nowotworowej nie ma. Istnieje jednak sporo doniesień w temacie poszczególnych składników pożywienia, które takie działanie mogą wykazywać. Równolegle należy wspomnieć i o czynnikach, które będą działać pronowotworowo. Po które produkty sięgać na co dzień, a które ograniczyć? Jakie są zasady diety obniżające ryzyko zachorowania na raka? 

  • Który probiotyk na zdrowe jelita wybrać? Tabletka, żel, koncentrat probiotyczny

    Wsparcie organizmu poprzez dbanie o odpowiedni poziom odporności jest wskazane nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. Osłabienie może wystąpić zarówno na skutek przeziębienia, grypy, przyjmowania leków immunosupresyjnych, zatrucia pokarmowego, braku snu, nieodpowiedniej diety czy antybiotykoterapii. Żeby wspomóc się w tych okresach można sięgnąć po probiotyki, które na rynku aptecznym dostępne są m.in. w postaci napojów, tabletek czy żelu. Czym jest koncentrat probiotyczny, czy w ciąży można łykać probiotyki i jak najlepiej przyjmować te preparaty? Odpowiedzi na te pytania znajdują się niniejszym artykule.

  • Soja – czy jest zdrowa?

    Budząca od lat kontrowersje soja jest jedną z ważniejszych roślin uprawnych na świecie, zaraz po pszenicy, kukurydzy i ryżu. Zdaniem wielu badaczy, jej spożycie może wiązać się z wieloma potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi, w tym m.in. profilaktyką chorób układu sercowo-naczyniowego, osteoporozy oraz z łagodzeniem objawów okresu menopauzalnego.   

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij