Guarana – właściwości i zastosowanie
Joanna Naczyńska

Guarana – właściwości i zastosowanie

Guarana (Paullinia cupana) jest rośliną pochodzącą z rejonów Brazylii. W owocu tej rośliny znajduje się nasiono bogate w kofeinę (zawartość kofeiny sięga w nim 4–6%, według niektórych źródeł do 7,5%). Roślina ta zawiera również teobrominę i teofilinę, jednak w mniejszych ilościach. Zawartość kofeiny w ziarnach guarany jest niemal 4 razy większa niż w ziarnach kawowca i innych roślinach.

Guarna zamiast kawy?

Ze względu na zawartość kofeiny już od dawnych czasów w medycynie wykorzystuje się ekstrakt z nasion guarany. Surowiec może być wysuszony i zmielony na proszek lub mieszany z wodą i ponownie suszony w postaci kulek lub lasek.

W niektórych krajach do dziś żuje się nasiona guarany, głównie w celu zmniejszenia uczucia zmęczenia, zarówno fizycznego jak i psychicznego. W Europie guaranę sprzedaje się najczęściej w postaci tabletek lub jako dodatek do napojów.

Efekt pobudzający i stymulujący kofeiny pochodzącej z nasion guarany jest porównywalny do tego, który pojawia się po wypiciu filiżanki zaparzonej kawy, jednak trwa zdecydowanie dłużej. Guarana jest określana jako roślina o właściwościach adaptogennych. Pozwala zwiększyć wytrzymałość organizmu w sytuacji stresowej oraz szybciej i łatwiej koncentrować się mimo trudnych warunków.

Guarana, jako źródło kofeiny, jest składnikiem preparatów złożonych o właściwościach prokognitywnych, czyli poprawiających koncentrację, skuteczność nauki, pamięć i zdolności poznawcze. Guarana wchodzi też w skład wielu preparatów ułatwiających, zapamiętywanie i uczenie się. Może więc okazać się pomocna na etapie wzmożonej pracy intelektualnej czy w czasie sesji egzaminacyjnej.

Guarana wpływa również na syntezę komórek tłuszczowych, hamuje adipogenezę, czyli powstawanie komórek tłuszczowych. Ponadto uważa się, że guarana hamuje uczucie głodu, z tego względu często jest dodawana do suplementów diety wspomagających odchudzanie i utratę masy ciała. W połączeniu z odpowiednio zbilansowaną dietą i aktywnością fizyczną może pomóc w pozbyciu się zbędnych kilogramów.

Jak wyżej wspomniano, nasiona guarany pomagają w zmniejszeniu zmęczenia psychicznego. Z tego względu wyciąg z nasion guarany można znaleźć w składzie wielu preparatów w połączeniu z witaminą B6. Witamina B6 przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz do utrzymania prawidłowych funkcji psychologicznych.

Guarana obecna w suplementach diety może być zalecana jako uzupełnienie diety dla osób, które odczuwają osłabienie, zmęczenie oraz spadek witalności i brak energii oraz dla osób, które chcą wspomóc swoją sprawność psychiczną i koncentrację.

Guaranę znajdziemy również w popularnych napojach pobudzających i energetyzujących, dostępnych w sklepach spożywczych.

Warto podkreślić, że należy sięgać po nie z rozwagą. Istnieją doniesienia o wystąpieniu poważnych stanów kardiologicznych, również u młodych, zdrowych osób, po przedawkowaniu napojów bogatych w kofeinę. Szczególną ostrożność powinny więc zachować osoby, których życie toczy się szybkim tempem, trudno im znaleźć czas na sen i regenerację. Spożycie tego typu napojów w nadmiernej ilości może mieć poważne konsekwencje.

Czy preparaty z guaraną są dla wszystkich bezpieczne?

Preparatów zawierających wyciąg z nasion guarany nie należy stosować u osób z nadciśnieniem tętniczym, chorobami przewlekłymi oraz u chorujących na chorobę wrzodową żołądka lub dwunastnicy. Nie zaleca się również stosowania u kobiet w ciąży oraz u dzieci.

Czy nadmiar guarany szkodzi?

Poza wspomnianym powyżej ryzykiem przedawkowania kofeiny, nadmierne spożycie preparatów z guaraną może mieć efekt przeczyszczający. Warto na koniec podkreślić, że preparaty dostępne bez recepty powinny być używane według zaleceń producenta, a napoje bogate w kofeinę i wyciągi z guarany stosowane z umiarem.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Tłuszcze – charakterystyka, rola w organizmie, zapotrzebowanie i źródła

    Jeden z najbardziej kontrowersyjnych składników diety. Przez lata albo nadto demonizowany i eliminowany z codziennego żywienia, albo włączany w ilościach ponad granice norm (diety wysokotłuszczowe). Tłuszcze – ile powinno być ich w naszej diecie? Które będą lepsze, zdrowe, a które niekoniecznie? Co, gdy jest ich w jadłospisie za mało?  

  • Węglowodany – rola, rodzaje, źródła, zapotrzebowanie. Jak wpływają na organizm?

    Stanowią podstawowe źródło energii. Pozwalają na podejmowanie codziennych czynności życiowych, udział w aktywności fizycznej oraz wpływają na nasze samopoczucie. Węglowodany – jaka jest ich rola w żywieniu człowieka? Czy diety niskowęglowodanowe są zdrowe? Czy unikając węglowodanów, można skutecznie i trwale schudnąć? 

  • Guma ksantanowa (E415) – właściwości i zastosowanie. Czy szkodzi zdrowiu?

    Guma ksantanowa jest ważną substancją dodatkową z grupy emulgatorów i środków zagęszczających, stosowaną w wielu gałęziach przemysłu. Czy powszechność jej użycia powinna nas niepokoić? Czym jest guma ksantanowa, jakie ma właściwości i czy jest dla nas szkodliwa? 

  • Pektyna (E440) – właściwości i zastosowanie. Jak zrobić ją w domu?

    Pektyna to częsty gość w naszych kuchniach – zwłaszcza wtedy, gdy trwa sezon na przygotowywanie przetworów owocowych. Jest niezbędna do szybkiego nadania odpowiedniej konsystencji domowym konfiturom i dżemom. Czym jest pektyna, jakie ma właściwości i zastosowanie (również niekulinarne) i czy jest dla nas zdrowa? 

  • Adaptogeny – Rhodiola rosea – czym jest i jak działa? Właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania do stosowania różańca górskiego

    Preparaty z rożeńca górskiego są polecane w okresie zwiększonej pracy umysłowej oraz wyższego narażenia na stres. Jego suplementacja jest wskazana także podczas przesilenia wiosennego, które często objawia się nadmierną sennością, zmianami depresyjnymi lub ogólną apatią. Rhodiola rosea jest bogata w związki, takie jak rozawina, rozaryna i solidorozyd, czyli substancje obniżające napięcie i korzystanie wpływające na pracę układu nerwowego. Które preparaty z adaptogenem wybrać, jaka jest dzienna zalecana dawka różeńca górskiego i czy rhodiola rosea należy przyjmować na czczo? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Guma arabska (E414) – właściwości i zastosowanie. Jak guma akacjowa wpływa na zdrowie?

    Guma arabska to substancja o niezwykle uniwersalnym zastosowaniu: spotkamy ją zarówno w produktach spożywczych i w farmaceutykach, jak również w klejach i farbach. Czym jest i jakie ma właściwości? Czy jest dla nas zdrowa? A może jej obecność na liście dodatków do żywności powinna nas niepokoić? Poznajmy najciekawsze fakty. 

  • Adaptogeny – Żeń-szeń – czym jest i jak działa? Właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania do stosowania

    Żeń-szeń, nazywany również ginsengiem lub wszechlekiem, jest jednym z najlepiej opisanych adaptogenów. Według medycyny chińskiej powinno się stosować go jedynie w miesiącach zimowych. Żeń-szeń wpływa na poprawę funkcji kognitywnych (poznawczych), poprawia samopoczucie i pamięć, łagodzi stres oraz działa korzystanie na skórę i potencję seksualną. Na rynku można kupić wiele preparatów z żeń-szeniem, zarówno w formie tabletek, kapsułek czy płynnych ekstraktów. Który preparat z żeń-szeniem wybrać, jaka jest dzienna zalecana dawka tego adaptogenu oraz w jakiej porze dnia należy zażywać ten suplement? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Bromelaina – jak działa i jakie ma właściwości? Na co pomoże bromelina?

    Fitoskładniki, czyli substancje aktywne biologicznie pochodzenia naturalnego, niezwykle często wykazują pozytywne oddziaływanie na organizm ludzki. Zwracanie się ludzkości w stronę natury sprawia, że coraz więcej z nich staje się obiektem rzetelnych badań naukowych. Tym samym niejednokrotnie potwierdzone zostają przesłanki ich stosowania w ludowej medycynie. Co więcej, dokładne badania właściwości fitoskładników sprawiają, że stają się użyteczne w różnorodnych gałęziach przemysłu. Idealnym przykładem takiej substancji jest bromelaina. Pozyskiwana z ananasów, a stosowana między innymi w medycynie, kosmetyce, przemyśle spożywczym oraz tekstylnym. Jak działa i dlaczego jest tak wszechstronnie używana? Kiedy warto ją suplementować? Podpowiadamy! 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij