5 zasad grillowania bez problemów z trawieniem - portal DOZ.pl
5 zasad grillowania bez problemów z trawieniem
Joanna Naczyńska

5 zasad grillowania bez problemów z trawieniem

Wraz z nadejściem wyższych temperatur coraz chętniej spędzamy czas na świeżym powietrzu. Przy tej okazji często decydujemy się na przygotowanie i zjedzenie posiłku w ogrodzie, w towarzystwie zaproszonych gości. Największą popularnością cieszą się potrawy przyrządzane na grillu. Czy możemy przygotować potrawy grillowane, które będą wyglądały apetycznie, smakowały gościom i jednocześnie nie szkodziły ich zdrowiu?

Okazuje się, że możemy mieć ogromny wpływ na to, jak nasi goście będą czuli się po spotkaniu przy grillu. Chociaż większości z nas trudno wyobrazić sobie grillowania bez mięsa i kiełbasek, zadbajmy by nie były wyłącznym składnikiem menu.

Co możemy zaproponować jako zdrowsze zamienniki lub dodatki?

Mięso i kiełbaski przyprawmy, używając dobrej jakości ziół, unikajmy mieszanek gotowych, gdyż mogą zawierać sporą ilość soli i niewielki dodatek ziół. Lepiej przygotować marynatę samodzielnie, korzystając ze świeżych lub suszonych ziół (majeranek, kminek, kolendra, imbir). Przyda się do tego moździerz, w którym bez trudu rozdrobnimy składniki marynaty. Unikać powinniśmy kupowania gotowych, przyprawionych wcześniej kawałków mięsa i kiełbas. Użyte mieszanki typu mix przypraw mogą zawierać substancje wzmacniające smak i zapach, które po długim kontakcie z żywnością mogą na nią niekorzystnie wpływać.

Sposób grillowania ma także duże znaczenie. Zaleca się używanie specjalnych tacek przeznaczonych do grillowania potraw. Zapobiegają kapaniu tłuszczu na rozżarzony brykiet i powstawaniu toksycznych związków, które mogłyby wniknąć w potrawę. Tacki aluminiowe zapewniają także swobodną cyrkulację powietrza podczas grillowania.

Bardzo dobrym rozwiązaniem jest również korzystanie z grilla elektrycznego, który pozwala na przygotowanie potraw w każdych warunkach i nie wymaga używania brykietu oraz rozpałki.

Grillować możemy z powodzeniem również inne potrawy, nie tylko mięsne. Dużą popularnością cieszą się warzywa takie jak bakłażan, papryka, cukinia. Lekko przyprawione smakują wyśmienicie i w przeciwieństwie do mięs są lekkostrawne. Stanowią również idealne źródło błonnika, tak ważnego w naszej diecie.

Na stole podczas przyjęcia przy grillu nie powinno zabraknąć także świeżych warzyw. Przygotowana tuż przed podaniem sałatka z pomidorów, sałaty i cebuli z dodatkiem czosnku, sprawdzi się przy każdej okazji. Zamiast soli warto dodać do sałatki pokruszony ser feta, który jest wystarczająco słony, by wzbogacić smak sałatki. Będzie to również doskonałe źródło wapnia. Takie zestawienie grillowanych potraw z warzywami świeżymi i grillowanymi pozwoli zminimalizować ryzyko wystąpienia niestrawności. Błonnik pomoże uregulować przemianę materii i będzie korzystnie wpływał na florę bakteryjną przewodu pokarmowego, natomiast zioła wspomogą trawienie.

Aby po zjedzeniu potraw grillowanych nie ucierpieć na zdrowiu, warto zadbać również o odpowiednie nawodnienie organizmu. Do gaszenia pragnienia powinna być podana woda niegazowana, gdyż gazowane i dosładzane napoje często powodują zgagę i odbijanie, co może sprawić, że nasi goście poczują się niekomfortowo.

Można przygotować również schłodzoną herbatkę miętową, która nie tylko będzie działała orzeźwiająco, ale także usprawni trawienie po obfitym posiłku. Sprawdzą się także apteczne mieszanki ziołowe, zawarte w nich koper, anyż, melisa korzystnie wpłyną na trawienie.

Dla tych, którzy cierpią z powodu wzdęć, poleca się zaopatrzenie w preparaty z simetikonem lub dimetikonem, które pomogą pozbyć się uporczywych gazów.

Gościom, którzy obawiają się, że biesiadowanie przy grillu spowoduje u nich podwyższenie poziomu cholesterolu, warto zaproponować preparaty dostępne bez recepty, które mogą korzystnie wpływać na poziom cholesterolu. Należą do nich m.in. preparaty ze sterolami roślinnymi, polikozanolem, czosnkiem, monakoliną z fermentowanego czerwonego ryżu i preparaty zawierające ziele karczocha.

Dowiedz się więcej, czym są sterole roślinne?

Na koniec warto pamiętać o podstawowych zasadach dbania o swoje zdrowie. Potrawy z tradycyjnego grilla, choć smaczne, powinny pojawiać się w naszym menu jedynie od czasu do czasu. Posiłek warto spożywać powoli, bez pośpiechu. Pozwoli to uniknąć problemów trawiennych i złego samopoczucia.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Świąteczne menu dla osób z chorobami układu pokarmowego

    W święta Bożego Narodzenia dieta lekkostrawna pacjenta z chorobą układu pokarmowego może stać się nie lada wyzwaniem. Wbrew pozorom, nie jest ona jednak tak restrykcyjna jakby się wydawało. W trzeciej części naszego świątecznego cyklu podpowiemy Wam co wybierać aby nie wyrządzić szkody swojemu żołądkowi.

  • Wigilia bez karpia? Święta w wersji wege

    Wigilijna wieczerza kojarzy nam się zazwyczaj z takimi daniami, jak smażony karp, śledzie, ryba po grecku, pierogi z kapustą i grzybami. Tradycyjnie w ten wyjątkowy wieczór podajemy na stół dania postne, jednak od kilku lat dopuszczalne jest także jedzenie mięsa.

  • Arsen w żywności – jaki może mieć wpływ na zdrowie?

    Arsen to składnik swego czasu najpopularniejszej trucizny – arszeniku. Ma udokumentowany wpływ na działanie metabolizmu – jest mikroelementem, jednak w wyższych dawkach jest toksyczny i powoduje poważne problemy zdrowotne. Co ciekawe, jednym z głównych źródeł, z którymi dostaje się do naszego organizmu jest żywność. Jaki ma wpływ na zdrowie? Jak ograniczyć ilość arsenu w diecie? Podpowiadamy.

  • Miód manuka – właściwości i zastosowanie

    Ostatnimi czasy coraz intensywniej obserwowany jest wzrost zainteresowania naturalnymi metodami leczenia różnorodnych schorzeń – apiterapia jest jedną z nich. To praktyka wykorzystująca produkty pszczele podczas procesu leczenia. W apiterapii stosuje się miód, ale również wosk, kit pszczeli czy zasklep miodowy. Ze względu na swoje specyficzne właściwości miód manuka jest jednym z najbardziej popularnych gatunków miodów stosowanych w apiterapii. Dlaczego? Dowiedz się więcej w poniższym artykule. 

  • Dieta na zaparcia – co jeść przy zatwardzeniu? Jadłospis dla dzieci i dorosłych

    Problemy z wypróżnianiem wynikają głównie z nieprawidłowej diety, w której brakuje składników ułatwiających pracę jelit. Dieta przy zaparciach obejmuje przede wszystkim produkty bogate w błonnik, a także zwiększenie podaży przyjmowanych płynów. Co warto jeść przy zatwardzeniu? O czym należy pamiętać przy komponowaniu diety na zaparcia? 

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku – pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Mandarynki – wartości odżywcze, kalorie i właściwości. Czy warto je jeść?

    Małe, słodkie, lubiane chyba przez wszystkich. Wraz z pomarańczami nieodłącznie kojarzą się z okresem Bożego Narodzenia. Czy mandarynki są zdrowe? Jakimi właściwościami się charakteryzują? Czy mogą wchodzić w skład kosmetyków?

  • Odnowa biologiczna – wskazania, efekty, zabiegi wykorzystywane w bioregeneracji. Odnowa biologiczna w sporcie

    Odnowa biologiczna (bioregeneracja) to szereg działań, których celem jest poprawa lub utrzymanie dobrej kondycji psycho-fizycznej organizmu. W tym celu wykorzystuje się właściwości naturalnych czynników i warunków środowiskowych. Odnowa biologiczna obejmuje metody fizykalne (np. masaż czy hydroterapię), ale także właściwą dietę, odpowiednia dawkę snu czy walkę z nadmiernym stresem. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij