5 zasad grillowania bez problemów z trawieniem
Joanna Naczyńska

5 zasad grillowania bez problemów z trawieniem

Wraz z nadejściem wyższych temperatur coraz chętniej spędzamy czas na świeżym powietrzu. Przy tej okazji często decydujemy się na przygotowanie i zjedzenie posiłku w ogrodzie, w towarzystwie zaproszonych gości. Największą popularnością cieszą się potrawy przyrządzane na grillu. Czy możemy przygotować potrawy grillowane, które będą wyglądały apetycznie, smakowały gościom i jednocześnie nie szkodziły ich zdrowiu?

Okazuje się, że możemy mieć ogromny wpływ na to, jak nasi goście będą czuli się po spotkaniu przy grillu. Chociaż większości z nas trudno wyobrazić sobie grillowania bez mięsa i kiełbasek, zadbajmy by nie były wyłącznym składnikiem menu.

Co możemy zaproponować jako zdrowsze zamienniki lub dodatki?

Mięso i kiełbaski przyprawmy, używając dobrej jakości ziół, unikajmy mieszanek gotowych, gdyż mogą zawierać sporą ilość soli i niewielki dodatek ziół. Lepiej przygotować marynatę samodzielnie, korzystając ze świeżych lub suszonych ziół (majeranek, kminek, kolendra, imbir). Przyda się do tego moździerz, w którym bez trudu rozdrobnimy składniki marynaty. Unikać powinniśmy kupowania gotowych, przyprawionych wcześniej kawałków mięsa i kiełbas. Użyte mieszanki typu mix przypraw mogą zawierać substancje wzmacniające smak i zapach, które po długim kontakcie z żywnością mogą na nią niekorzystnie wpływać.

Sposób grillowania ma także duże znaczenie. Zaleca się używanie specjalnych tacek przeznaczonych do grillowania potraw. Zapobiegają kapaniu tłuszczu na rozżarzony brykiet i powstawaniu toksycznych związków, które mogłyby wniknąć w potrawę. Tacki aluminiowe zapewniają także swobodną cyrkulację powietrza podczas grillowania.

Bardzo dobrym rozwiązaniem jest również korzystanie z grilla elektrycznego, który pozwala na przygotowanie potraw w każdych warunkach i nie wymaga używania brykietu oraz rozpałki.

Grillować możemy z powodzeniem również inne potrawy, nie tylko mięsne. Dużą popularnością cieszą się warzywa takie jak bakłażan, papryka, cukinia. Lekko przyprawione smakują wyśmienicie i w przeciwieństwie do mięs są lekkostrawne. Stanowią również idealne źródło błonnika, tak ważnego w naszej diecie.

Na stole podczas przyjęcia przy grillu nie powinno zabraknąć także świeżych warzyw. Przygotowana tuż przed podaniem sałatka z pomidorów, sałaty i cebuli z dodatkiem czosnku, sprawdzi się przy każdej okazji. Zamiast soli warto dodać do sałatki pokruszony ser feta, który jest wystarczająco słony, by wzbogacić smak sałatki. Będzie to również doskonałe źródło wapnia. Takie zestawienie grillowanych potraw z warzywami świeżymi i grillowanymi pozwoli zminimalizować ryzyko wystąpienia niestrawności. Błonnik pomoże uregulować przemianę materii i będzie korzystnie wpływał na florę bakteryjną przewodu pokarmowego, natomiast zioła wspomogą trawienie.

Aby po zjedzeniu potraw grillowanych nie ucierpieć na zdrowiu, warto zadbać również o odpowiednie nawodnienie organizmu. Do gaszenia pragnienia powinna być podana woda niegazowana, gdyż gazowane i dosładzane napoje często powodują zgagę i odbijanie, co może sprawić, że nasi goście poczują się niekomfortowo.

Można przygotować również schłodzoną herbatkę miętową, która nie tylko będzie działała orzeźwiająco, ale także usprawni trawienie po obfitym posiłku. Sprawdzą się także apteczne mieszanki ziołowe, zawarte w nich koper, anyż, melisa korzystnie wpłyną na trawienie.

Dla tych, którzy cierpią z powodu wzdęć, poleca się zaopatrzenie w preparaty z simetikonem lub dimetikonem, które pomogą pozbyć się uporczywych gazów.

Gościom, którzy obawiają się, że biesiadowanie przy grillu spowoduje u nich podwyższenie poziomu cholesterolu, warto zaproponować preparaty dostępne bez recepty, które mogą korzystnie wpływać na poziom cholesterolu. Należą do nich m.in. preparaty ze sterolami roślinnymi, polikozanolem, czosnkiem, monakoliną z fermentowanego czerwonego ryżu i preparaty zawierające ziele karczocha.

Dowiedz się więcej, czym są sterole roślinne?

Na koniec warto pamiętać o podstawowych zasadach dbania o swoje zdrowie. Potrawy z tradycyjnego grilla, choć smaczne, powinny pojawiać się w naszym menu jedynie od czasu do czasu. Posiłek warto spożywać powoli, bez pośpiechu. Pozwoli to uniknąć problemów trawiennych i złego samopoczucia.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Kiedy dieta roślinna może szkodzić zdrowiu?

    Korzyści zdrowotne płynące z przejścia na dietę opartą na roślinach podkreśla wielu lekarzy, natomiast aktywiści ekologiczni zwracają uwagę na jej pozytywy wpływ na kondycję planety. Mimo to przejście na wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm, musi być połączone z suplementacją składników odżywczych obecnych wyłącznie w mięsie. Do tej pory podstawową pozycją z tej kategorii była witamina B12, ale eksperci z Wielkiej Brytanii radzą, by do tej listy dodać także cholinę. 

  • Jak wzmocnić odporność dietą podczas epidemii COVID-19?

    Choć nie istnieje dieta, która uchroni nas przed zakażeniem koronawirusem, to odpowiednio dobrany jadłospis może wspomóc naszą odporność – a ona jest kluczowa w obecnej sytuacji. Jakie produkty należy spożywać, by wzmocnić układ immunologiczny? 

  • Immunożywienie – czym jest? Kiedy stosuje się dietę immunomodulującą?

    Żywienie to ważny element współczesnej medycyny. Nieodpowiednio przygotowany do interwencji pacjent odznacza się bowiem wyższym ryzykiem powikłań, a tym samym – gorszym rokowaniem leczenia. W ostatnich latach coraz częściej mówi się też o roli składników specjalnych, tzw. immnoskładników, które pozwalają na m.in. zwiększenie odporności organizmu, wpływając tym samym na przebieg zaordynowanej terapii oraz czas rekonwalescencji. Czym jest immunożywienie? 

  • Naukowcy pracują nad nową generacją środków regulujących apetyt

    Naukowiec z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu bada, w jaki sposób Polacy reagują na różnego rodzaju aromaty. Na tzw. blotterach stara się stworzyć kombinacje zapachowe, które będą mogły pobudzać lub zmniejszać apetyt i wspomagać terapię osób z nieprawidłową masą ciała.

  • Brzuch stresowy – czym jest i jak się go pozbyć?

    Spora część z nas „zajada stres”. Są jednak i tacy, którzy w momencie zwiększonego napięcia nie są w stanie tknąć czegokolwiek. Okazuje się, że w przypadku tych pierwszych skłonność do sięgania po wysokokaloryczne posiłki może wynikać z pewnych zmian fizjologicznych naszego ustroju. Czy jednak można tym tłumaczyć fakt rosnącej masy ciała i trudności w odchudzaniu, zwłaszcza gdy z uporem twierdzimy „że wcale nie jemy więcej”? Przyjrzyjmy się kortyzolowi – „hormonowi stresu”. Czy może on zwiększać ryzyko występowania „brzucha stresowego”? 

  • Dieta dr Budwig – dla kogo? Na co pomoże? Czy warto ją stosować?

    Produktem bazowym diety budwigowej jest olej lniany, który autorka diety zaleca dodawać do pasty twarogowej i solo do posiłków. Jej zdaniem, taki sposób żywienia miałby wpłynąć na m.in. zmniejszenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi oraz wyleczyć z raka. Czy jest to możliwe? Jakie zagrożenia płyną z diety dr Budwig? 

  • Trening EMS – na czym polega i dla kogo jest przeznaczony trening elektrostymulacji mięśniowej?

    Trening EMS to wywoływanie skurczów mięśni za pomocą impulsów elektrycznych (ich intensywność dobiera się w zależności od trenowanej grupy mięśniowej). Najczęściej wykorzystuje się do tego celu specjalny kombinezon – po założeniu wykonuje się proste ćwiczenia, a dzięki prądom EMS ich efektywność znacząco wzrasta. Efektami treningu EMS są przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej, budowy masy mięśniowej i redukcji cellulitu. Prądy EMS wykorzystuje się również w fizjoterapii, zwłaszcza w schorzeniach, których objawami są osłabienie i zanik mięśni.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij