
5 zasad grillowania bez problemów z trawieniem
Wraz z nadejściem wyższych temperatur coraz chętniej spędzamy czas na świeżym powietrzu. Przy tej okazji często decydujemy się na przygotowanie i zjedzenie posiłku w ogrodzie, w towarzystwie zaproszonych gości. Największą popularnością cieszą się potrawy przyrządzane na grillu. Czy możemy przygotować potrawy grillowane, które będą wyglądać apetycznie, smakować gościom i jednocześnie nie będą szkodziły ich zdrowiu?
Okazuje się, że możemy mieć ogromny wpływ na to, jak nasi goście będą czuli się po spotkaniu przy grillu. Chociaż większości z nas trudno wyobrazić sobie grillowanie bez mięsa i kiełbasek, zadbajmy o to, by nie były wyłącznym składnikiem menu.
Co możemy zaproponować jako zdrowsze zamienniki lub dodatki?
Mięso i kiełbaski przyprawmy, używając dobrej jakości ziół. Unikajmy mieszanek gotowych, gdyż mogą zawierać sporą ilość soli i niewielki dodatek ziół. Lepiej przygotować marynatę samodzielnie, korzystając ze świeżych lub suszonych ziół (majeranek, kminek, kolendra, imbir). Przyda się do tego moździerz, w którym bez trudu rozdrobnimy składniki marynaty. Powinniśmy unikać kupowania gotowych, przyprawionych wcześniej kawałków mięsa i kiełbas. Użyte mieszanki typu mix przypraw mogą zawierać substancje wzmacniające smak i zapach, które po długim kontakcie z żywnością mogą na nią niekorzystnie wpływać.
Sposób grillowania ma także duże znaczenie. Zaleca się używanie specjalnych tacek przeznaczonych do grillowania potraw. Zapobiegają kapaniu tłuszczu na rozżarzony brykiet i powstawaniu toksycznych związków, które mogłyby wniknąć w potrawę. Tacki aluminiowe zapewniają także swobodną cyrkulację powietrza podczas grillowania.
Grillować możemy z powodzeniem również inne potrawy, nie tylko mięsne. Dużą popularnością cieszą się warzywa, takie jak bakłażan, papryka, cukinia. Lekko przyprawione smakują wyśmienicie i – w przeciwieństwie do mięs – są lekkostrawne. Stanowią również idealne źródło błonnika, tak ważnego w naszej diecie.
Na stole podczas przyjęcia przy grillu nie powinno zabraknąć także świeżych warzyw. Przygotowana tuż przed podaniem sałatka z pomidorów, sałaty i cebuli z dodatkiem czosnku sprawdzi się przy każdej okazji. Zamiast soli warto dodać do sałatki pokruszony ser feta, który jest wystarczająco słony, by wzbogacić jej smak. Będzie to również doskonałe źródło wapnia. Takie zestawienie grillowanych potraw z warzywami świeżymi i grillowanymi pozwoli zminimalizować ryzyko wystąpienia niestrawności. Błonnik pomoże uregulować przemianę materii i będzie korzystnie wpływał na florę bakteryjną przewodu pokarmowego, natomiast zioła wspomogą trawienie.
Można przygotować również schłodzoną herbatkę miętową, która nie tylko będzie działała orzeźwiająco, ale także usprawni trawienie po obfitym posiłku. Sprawdzą się także apteczne mieszanki ziołowe – zawarte w nich zioła, takie jak koper, anyż czy melisa, korzystnie wpłyną na trawienie.
Osobom cierpiącym z powodu wzdęć poleca się zaopatrzenie w preparaty z simetikonem lub dimetikonem, które pomogą pozbyć się uporczywych gazów.
Gościom, którzy obawiają się, że biesiadowanie przy grillu spowoduje u nich podwyższenie poziomu cholesterolu, warto zaproponować preparaty dostępne bez recepty, które mogą korzystnie wpływać na poziom cholesterolu. Należą do nich m.in. preparaty ze sterolami roślinnymi, z polikozanolem, czosnkiem, monakoliną z fermentowanego czerwonego ryżu oraz preparaty zawierające ziele karczocha.
Na koniec warto pamiętać o podstawowych zasadach dbania o swoje zdrowie. Potrawy z tradycyjnego grilla, choć smaczne, powinny pojawiać się w naszym menu jedynie od czasu do czasu. Posiłek warto spożywać powoli, bez pośpiechu. Pozwoli to uniknąć problemów trawiennych i złego samopoczucia.