Grilluj na zdrowie – sprawdź, o czym warto pamiętać - portal DOZ.pl
Zdrowe i lekkie grillowanie – czy to możliwe?
Maria Brzegowy

Zdrowe i lekkie grillowanie – czy to możliwe?

Sezon grillowy kocha chyba każdy. Niezależnie od tego, czy jesteśmy smakoszami wege, czy z uwielbieniem wcinamy mięso, z niecierpliwością oczekujemy pierwszej sprzyjającej biesiadowaniu pod chmurką pogody! Co jednak, gdy dbamy o figurę, a żołądek niekoniecznie przyjmuje cięższą dietę? Czy da się grillować zdrowo?

Grillowanie powszechnie jest uznawane za prosty i lekki sposób przyrządzenia posiłku. Do obróbki cieplnej nie używamy już tłuszczu, a ten obecny w produkcie się wytapia. Grillowane produkty często są o wiele lepiej tolerowane przez osoby z wrażliwym żołądkiem niż przygotowane w tradycyjny sposób, np. za pomocą smażenia. Brzmi optymistycznie? Pamiętajmy jednak jeszcze o kilku ważnych rzeczach.

1. Wybierz właściwe produkty

W sezonie grillowym półki supermarketów wprost uginają się pod „pysznościami” przeznaczonymi do przyrządzania na ruszcie. Marynowane kiełbaski, skąpane w oleju tłuste mięsa, warzywne szaszłyki zawierające więcej soli niż mieści się w solniczce. Jeśli sięgasz po nie bez zastanowienia, myśląc, że grill wszystko załatwi i wytopi wspomniany tłuszcz, jesteś w ogromnym błędzie. Szereg dodatków wykorzystywanych do przyrządzenia tych produktów to mieszanki przypraw, które trudno nazwać naturalnymi. Tłuszcz? Znacznie więcej niż sam byś wykorzystał przy domowym marynowaniu.

Wniosek? Sam wybieraj i kupuj mięso oraz warzywa przeznaczone na grill. Wykorzystaj naturalne zioła poprawiające trawienie, staraj się ograniczać olej w marynacie. Sięgaj również po dobrej jakości mięso. To, że je grillujesz nie oznacza, iż masz wybierać najtańsze i wątpliwego pochodzenia. Zapomnij o gotowym mielonym, jeśli zamierzasz przyrządzić hamburgery – nigdy nie wiesz co znajduje się w środku. Kiedy dbasz o linię, pamiętaj, że karkówka dostarcza znacznie więcej kalorii niż mięso drobiowe, dlatego warto zachować rozsądek.

Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem (IARC) sklasyfikowała przetworzone mięso (a więc każde mięso poddane procesom mającym za zadanie poprawić smak lub przedłużyć jego trwałość, m.in. kiełbaski, wędliny, parówki) jako produkt rakotwórczy. Z kolei czyste mięso czerwone, niepoddane żadnej obróbce jako prawdopodobnie rakotwórcze. Miej to na uwadze podczas zakupów. Być może lepszą alternatywą będzie przygotowanie od czasu do czasu wege-grilla.

2. Rozsądnie dobierz sprzęt

Choć większość z nas doskonale o tym wie, warto przypomnieć – podczas grillowania używamy specjalnie do tego przeznaczonych tacek. Podczas pieczenia na ruszcie powstają szkodliwe dla zdrowia, rakotwórcze związki (np. w momencie wytapiania się tłuszczu z mięsa, skapuje on na węgiel, wydzielając toksyczne opary, osiadające się na przygotowanym daniu).

Do palenia w grillu należy wykorzystywać węgiel drzewny lub drewno z drzew liściastych (nie iglastych), unikać rozpałek oraz kartonów, gazet czy kawałków malowanego drewna zawierających substancje barwiące niekorzystnie oddziałujące na organizm w przypadku kontaktu z ogniem.

Polecane dla Ciebie

3. Szczegóły tworzą całość

Odmawiasz kromki chleba czy porcji sałatki, chrupiąc samą kiełbaskę, bo jesteś na diecie, a chcesz choć trochę ograniczyć zjadane kalorie? To błąd! Przypomnij sobie, ile razy po jednym kawałku znów byłeś głodny i sięgnąłeś po kolejny? Do porcji grillowanego mięsa koniecznie dodaj dobrej jakości pieczywo (najlepiej żytnie, graham – zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który na dłużej zapewni Ci sytość) i obowiązkowo świeże warzywa. Możesz przygotować sałatkę z odrobiną oliwy albo dipem z jogurtu naturalnego.

Grill to nie tylko kiełbasa oraz hamburgery. Opiekać na ruszcie warto również i smaczne, warzywne szaszłyki, a także ryby! Te ostatnie są nie tylko lekkostrawne, ale i szybciej się je przygotowuje. Umiejętnie dobrane dostarczą organizmowi szeregu dobrych składników odżywczych (np. ryby morskie – kwasy omega-3)

4. Dobieraj odpowiednie przekąski

Ciepło, cieplej, gorąco… Z ochotą sięgasz po zimne piwo. W międzyczasie garść słonych orzeszków ziemnych, nieco chipsów i paluszków. Jeśli zdarza Ci się to sporadycznie – w porządku. Każdemu z nas należy się odrobina przyjemności oraz zapomnienia.

Kiedy Twoja kolacja wygląda tak notorycznie – uważaj. Może się okazać, że po lecie przybędzie Ci kilka dodatkowych kilogramów, a w dodatku ucierpi Twój żołądek.

Garść chipsów albo 20 paluszków to 100 kcal, garść orzeszków ziemnych – 200 kcal, zaś puszka piwa – 220-250 kcal! W zamian warto przygotować do chrupania słupki warzyw i jogurtowe dipy np. koperkowy, ziołowy, upiec domowe ciasteczka albo biszkopt, a zamiast piwa – sięgnąć po lampkę półwytrawnego wina.

Wybierz mądrze! 

  • Kawałek kiełbaski z grilla (75 g) + sałatka z pomidorów, ogórka, cebuli z jogurtem + kromka chleba – ok. 400 kcal.
  • Ta sama wersja ze szklanką piwa – ok. 510 kcal; z lampką wina – 550 kcal.
  • Pół pstrąga + sałatka z pomidorów, ogórka, cebuli z jogurtem + kromka chleba – ok. 440 kcal.
  • Ta sama wersja, ale z łososiem – 520 kcal.
  • Kawałek karkówki wołowej (100 g) + sałatka z pomidorów, ogórka, cebuli z jogurtem + kromka chleba + całe piwo – ok. 700 kcal.

5. Bądź cierpliwy

Znamy to doskonale, właśnie grillujemy i nie możemy się doczekać kiedy nareszcie skosztujemy wszystkich pyszności. Sięgamy po wyśmienicie pachnące mięso, nie zważając na to, że prawdopodobnie w środku się jeszcze nie dopiekło. Tymczasem taka praktyka niekiedy przynosi naprawdę nieprzyjemne konsekwencje, w szczególności dla kobiet w ciąży. Dobrze jest zaopatrzyć się w chociażby najprostszy przyrząd – termometr z nakłuwaczem. Gdy naszym zdaniem mięso będzie już gotowe, nakłuwamy je i sprawdzamy faktyczną temperaturę w środku.

ZAPAMIĘTAJ!

  • Do grillowania wykorzystuj tylko świeże produkty.
  • Pamiętaj o dodatku świeżych warzyw.
  • Nie przechowuj grillowanych dań.
  • Zaopatrz się w odpowiedni sprzęt do rozpalania grilla.
  • Uważaj na kaloryczne przekąski.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta w anemii z niedoboru żelaza

    Anemia z niedoboru żelaza występuje w różnych okresach życia, zarówno u niemowląt, dzieci, jak i u dorosłych. Dowiedz się więcej, jakie są jej przyczyny oraz w jaki sposób dieta może pomóc w jej leczeniu.

  • Przygotuj się na długi weekend. Majówka bez komarów

    Za oknami piękna słoneczna pogoda, wiosna rozkwita zielenią, przyroda budzi się do życia. Pomimo wielu obostrzeń wprowadzonych z powodu pandemii koronawirusa w poprzednich latach, dziś możemy cieszyć się spędzaniem czasu na łonie natury. Co zrobić, aby komary nie odebrały nam radości czerpanej z czasu spędzonego na świeżym powietrzu, którego w ostatnim czasie było tak niewiele?

  • 5 zasad grillowania bez problemów z trawieniem

    Wraz z nadejściem wyższych temperatur coraz chętniej spędzamy czas na świeżym powietrzu. Przy tej okazji często decydujemy się na przygotowanie i zjedzenie posiłku w ogrodzie, w towarzystwie zaproszonych gości. Największą popularnością cieszą się potrawy przyrządzane na grillu. Czy możemy przygotować potrawy grillowane, które będą wyglądały apetycznie, smakowały gościom i jednocześnie nie szkodziły ich zdrowiu?

  • Dieta biegacza – najważniejsze zasady. Przykładowy jadłospis dla biegaczy

    Prawidłowe żywienie ma znaczenie nie tylko w przypadku profilaktyki czy leczenia chorób dietozależnych, ale i w sytuacji podejmowania konkretnego rodzaju wysiłku fizycznego, np. długodystansowego biegania. Jak powinna wyglądać dieta biegacza? Czego nie powinno w niej zabraknąć? Dowiedz się, jakie są jej zasady i zapoznaj się  przykładowym jadłospisem dla biegaczy.

  • Nordic walking – zalety i technika „chodzenia z kijkami”

    Nordic walking to forma aktywności fizycznej, która polega na szybkim marszu ze specjalnymi kijkami. Ten rodzaj sportu został wymyślony przez Finów i początkowo stanowił rodzaj całorocznego treningu dla biegaczy narciarskich. Podczas uprawiania nordic walking zaangażowanych zostaje wiele grup mięśniowych, naprzemienne, przeciwległe wymachy kończyn mobilizują do pracy niemal całe ciało. Jak powinna wyglądać prawidłowa technika chodzenia z kijkami?

  • Dieta na płaski brzuch – jak powinna wyglądać? Wskazówki dietetyczne dla kobiet i mężczyzn

    Płaski brzuch to obiekt pożądania większości z nas. Szukamy więc specjalnych diet, sięgamy po „cudowne” specyfiki i podejmujemy się określonych ćwiczeń fizycznych w nadziei, że uda się nam wyszczuplić tę konkretną partię ciała. Tymczasem dieta na płaski brzuch tak naprawdę nie istnieje – trudno „miejscowo” odchudzić się samą dietą. Można natomiast zastosować pewne zasady, które pozwolą nam zachować zdrowie i ładną sylwetkę ogółem, co przysłuży się poprawie wyglądu również i naszego brzucha. 

  • Trening interwałowy – na czym polega? Przykłady i efekty ćwiczeń interwałowych

    Trening interwałowy (High Intensity Interval Training, HIIT) polega na wykonywaniu serii ćwiczeń o dużej intensywności – na poziomie 90% maksymalnego tętna, przeplatanych przerwami, podczas których tętno spada do 50–60%. Interwały są dużym obciążeniem dla organizmu, są wysiłkiem beztlenowym. Obciążają układ sercowo-naczyniowy oraz nerwowy, dlatego też nie powinny być wykonywane przez osoby początkujące bądź ze schorzeniami przewlekłymi bez wcześniejszej konsultacji lekarskiej. 

  • Zerwany mięsień – co robić?

    Zerwanie mięśnia objawia się m. in. nagłym bólem, utratą siły mięśniowej i tym samym pozbawieniem kontroli nad mięśniem. To znacznie groźniejszy uraz niż naderwanie czy naciągnięcie mięśnia. Jak je od siebie odróżnić? Jak długo goi się zerwany mięsień? Jak wygląda jego rehabilitacja?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij