Meal prep to metoda polegająca na przygotowywaniu posiłków na kilka dni
Karolina Targosz

Meal prep – na czym polega?

Meal prep to metoda polegająca na przygotowywaniu posiłków i półproduktów na kilka dni. Mealprepowanie jest jednym z popularnych sposobów na dbanie o zdrowe odżywianie i kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, a jednocześnie pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze.

  1. Czym jest meal prep?
  2. Meal prepping dla początkujących – jak zacząć gotowanie na zapas?
  3. Meal prep na tydzień? Zdrowe pomysły na szybkie i pyszne posiłki
  4. Meal prep – sprawdzone przepisy na lunch do pracy

Wykorzystywanie meal prepu na co dzień pozwala zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia, a także poprawić jakość diety, co wpływa korzystnie na zdrowie i samopoczucie. Do najważniejszych elementów zdrowego stylu życia należą zbilansowana dieta, regularna aktywność fizyczna, nawodnienie organizmu, odpowiednia ilość i jakość snu oraz odpoczynek i redukcja stresu. Meal prep ułatwia stosowanie się do tych zasad i pomaga w utrzymaniu zdrowych nawyków żywieniowych.

Czym jest meal prep?

Meal prep to skrót od angielskiego wyrażenia meal preparation, które oznacza przygotowywanie posiłków. Metoda ta zakłada planowanie i przygotowywanie składników/receptur oraz gotowanie posiłków ze sporym wyprzedzeniem, np. na kilka kolejnych dni albo na cały tydzień. Meal prep polega zarówno na gotowaniu potraw, jak i przyrządzaniu półproduktów, które potem można odpowiednio przechowywać i łączyć w różne dania. Jest to jedna ze strategii, która znacznie ułatwia utrzymanie zdrowego i odżywczego sposobu żywienia, pozwala na zaoszczędzenie czasu w trakcie tygodnia oraz ograniczenie myśli krążących wokół jedzenia. Nie oznacza to jednak, że dieta staje się zbyt monotonna lub mało różnorodna, wręcz przeciwnie – meal prep pozwala na urozmaicenie jadłospisu i wykorzystywanie możliwie w jak największym stopniu zakupionych produktów.

Powiązane produkty

Meal prepping dla początkujących – jak zacząć gotowanie na zapas?

Na samym początku najważniejsze będzie odpowiednie zaplanowanie posiłków i zorganizowanie się w kuchni. W pierwszej kolejności warto wyznaczyć dzień, w którym mamy najwięcej czasu na przygotowanie posiłków/półproduktów, aby móc korzystać z nich w kolejnych dniach. Ponadto ważne będzie wprowadzenie kilku kroków.

Planowanie – zacznij od zastanowienia się i zapisania, co chciałbyś/abyś zjeść w nadchodzącym tygodniu i jakie posiłki lub składniki możesz przygotować. Następnie sporządź listę zakupów.

Pamiętaj, że ważne jest również zachowanie bezpieczeństwa mikrobiologicznego i higieny spożywanych dań.

Na pierwsze 2–3 dni świetnie sprawdzą się potrawy lub półprodukty przechowywane w lodówce, natomiast posiłki na kolejne dni prawdopodobnie trzeba będzie zamrozić.

Zrobienie zakupów i przygotowywanie posiłków – wybierz konkretny dzień (dopasowany do twoich obowiązków, pracy i możliwości), w którym masz najwięcej czasu na zakupy i gotowanie. Zakupy można zrobić również dzień wcześniej – najważniejsze, aby produkty były świeże. Następnie należy przygotować jak najwięcej potraw lub ich elementów. Przyrządzanie posiłków może obejmować m.in. przygotowywanie sosów, gotowanie produktów pełnoziarnistych, takich jak kasza czy makaron, krojenie warzyw, przygotowywanie mięsa w formie do zamrożenia.

Pakowanie – gotowe posiłki zapakuj w pojemniki (najlepiej szklane), w których możesz przechowywać przygotowane dania lub półprodukty w lodówce bądź zamrażarce.

Meal prep na tydzień? Zdrowe pomysły na szybkie i pyszne posiłki

Meal prep to sposób, który pozwala na przygotowanie posiłków nawet na cały tydzień. Aby zachować lepszą świeżość, posiłki można przygotowywać w dwa dni, np. w niedzielę, a następnie w środę. Podczas planowania jadłospisu warto dobierać produkty w taki sposób, aby ich późniejsze przechowywanie było łatwe i bezpieczne. W pierwszej kolejności najlepiej spożywać produkty mięsne/rybne lub przygotować je w formie odpowiedniej do zamrożenia. Ponadto warto zadbać o prawidłową kompozycję dań, aby zapewniały uczucie sytości na dłużej. W posiłku powinny znaleźć się pełnowartościowe źródła białka, tłuszczów, węglowodanów złożonych oraz warzywa i owoce. Przykładowe pomysły na zdrowe i szybkie posiłki:

  • nocna owsianka w słoiku z owocami, jogurtem naturalnym oraz orzechami;
  • serek wiejski z pełnoziarnistym pieczywem i pomidorkami koktajlowymi;
  • koktajl na mleku z płatkami owsianymi, bananem i nasionami chia;
  • pełnoziarniste spaghetti z tofu na bazie sosu pomidorowego z dodatkiem marchewki oraz pietruszki;
  • gulasz warzywny z ciecierzycy z ziemniakami, szpinakiem i kaszą;
  • mięso z piersi kurczaka z ryżem i warzywami na patelnię;
  • łosoś z piekarnika z kaszą oraz ogórkami kiszonymi;
  • sałatka w słoiku z tuńczykiem, makaronem, fetą i warzywami.

ZDROWA ŻYWNOŚĆ

AKCESORIA KUCHENNE

PREPARATY NA TRAWIENIE

Meal prep – sprawdzone przepisy na lunch do pracy

Jeśli decydujesz się na mealprepowanie, pamiętaj o przechowywaniu jedzenia w szczelnych pojemnikach, najlepiej szklanych. Ponadto część posiłków można łatwo zamrozić, np. gulasz, zupę krem czy pulpeciki. Świeże warzywa oraz owoce warto dodawać tuż przed zjedzeniem, aby zachowały świeżość i walory smakowe.

Polecamy przepisy na zdrowe posiłki do pracy:

Lunchbox z makaronem, rukolą i fetą

Składniki:

makaron pszenny pełnoziarnisty 70 g (1 szklanka)
rukola 30 g (garść)
pomidory 120 g (1 sztuka)
feta 70 g (¼ opakowania)
kukurydza z puszki 30 g (2 łyżki)
nasiona słonecznika 15 g (1 łyżka)
oliwa z oliwek 10 g (1 łyżka)
ocet balsamiczny 5 g (1 łyżeczka)
przyprawy: oregano, sól, pieprz (do smaku)

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować al dente. Pomidora pokroić w kostkę.
  2. Makaron przełożyć do szklanego pojemnika, dodać pokrojonego pomidora, pokruszony ser feta, kukurydzę, słonecznik (można podprażyć na patelni) i rukolę. Całość doprawić.
  3. Polać octem balsamicznym i oliwą. Wszystko dokładnie wymieszać.

Gulasz z ciecierzycy ze szpinakiem i mozzarellą

Składniki:

marchewka 60 g (1/2 sztuki)
cebula szalotka 20 g (1 sztuka)
czosnek 5 g (jeden ząbek)
bulion drobiowy/jarzynowy 140 g (chochelka)
pomidory w puszce/passata 130 g (pół szklanki)
oliwa z oliwek 10 g (łyżka)
surowy ziemniak 70 g (sztuka)
szpinak 50 g (2 garście)
ciecierzyca ze słoika lub z puszki 120 g (6 łyżek)
mozzarella 125 g (kulka)
przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz, papryka słodka/ostra, oregano

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek pokroić i poddusić na oliwie w większym garnku.
  2. Dodać marchewkę pokrojoną w kosteczkę i bulion.
  3. Obranego ziemniaka pokroić w kostkę i dodać do garnka. Chwilę gotować.
  4. Następnie całość zalać passatą, dodać ciecierzycę i liście szpinaku.
  5. Doprawić do smaku i gotować do miękkości. Podawać z plasterkami mozzarelli.

Sałatka z wędzonym łososiem i rukolą

Składniki:

chleb żytni razowy 60 g (2 kromki)
łosoś wędzony w plastrach 75 g (3 plastry)
jogurt naturalny 40 g (2 łyżki)
czosnek 5 g (ząbek)
pomidorki koktajlowe 100 g (5 sztuk)
papryka czerwona 60 g (¼ sztuki)
rukola (garść)
sok z cytryny 6 g (1 łyżka)
przyprawy: bazylia, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Łososia pokroić w mniejsze kawałki.
  2. Pieczywo opiec w tosterze lub w piekarniku i pokroić w kostkę.
  3. Jogurt wymieszać z przyprawami, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (można użyć czosnku granulowanego).
  4. Na talerz wyłożyć rukolę, pomidorki przekrojone na pół, paprykę pokrojoną w kostkę oraz łososia. Polać sosem i posypać przygotowanymi grzankami.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • 10 najzdrowszych dodatków do posiłków

    Od paru lat jesteśmy świadkami rozkwitu bardzo pozytywnej mody – mody na zdrowe jedzenie. Zawrotną karierę robią zdrowe dodatki do jedzenia. W zasięgu ręki mamy tzw. superfoods – nasiona chia, jagody goji, jagody acai, chlorellę... Co naprawdę kryją w sobie te cudowności? Podpowiadamy, jak wybierać wśród nich mądrze i z korzyścią dla zdrowia.

  • Zdrowe śniadanie – czyli jakie?

    Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To dzięki niemu nasz organizm budzi się do pracy, rozpędzają się wszystkie procesy, przyspiesza metabolizm. Co w takim razie zrobić, żeby śniadanie było naprawdę zdrowe i wartościowe?

  • Dieta na mocne kości – co jeść, by mieć zdrowe kości?

    W diecie na mocne kości podstawą są produkty bogate w wapń i witaminę D. Jednak wcale nie mniej istotne są inne składniki (m.in. witamina K, cynk czy magnez). Co jeść, by cieszyć się zdrowymi i mocnymi kośćmi? Jaką rolę pełni odpowiednia dieta w budowie układu kostnego? 

  • Szkodliwe połączenie potraw – jakich składników nie łączyć ze sobą? Zasady prawidłowego łączenia pokarmów

    Pomidor nie lubi ogórka. Brokuły zniweczą nasze starania podczas przygotowania świeżo złowionej ryby. A wypita do kolacji rozgrzewająca herbata – zapewne zwiększy ryzyko osteoporozy. Czy aby na pewno? Czy określone połączenia potraw naprawdę mogą nam tak zaszkodzić? Jak powinno się konstruować posiłki, aby były one dla nas bezpieczne, zdrowe i w dodatku przysłużyły się sylwetce? 

  • Dieta na stawy – co jeść, aby były zdrowe?

    Czy kondycja stawów zależy od tego, co jemy? Okazuje się, że istnieje wiele produktów żywnościowych, które są pomocne w walce z dolegliwościami stawów. Które z nich warto włączyć do codziennego jadłospisu? Podpowiadamy, jak powinna wyglądać dieta na zdrowe stawy.  

  • Smoothie - smaczne i zdrowe przepisy

    Smoothie to zmiksowany na gładko koktajl z owoców bądź warzyw z dodatkiem płynu (np. woda, mleko). Taki napój to istna bomba witaminowa, ponadto zawiera przeciwutleniacze i składniki odżywcze (białko, błonnik) - dobry na śniadanie, lunch, deser. Wypicie takiego witaminowego koktajlu z rana pobudzi metabolizm na cały dzień. Smoothie z powodzeniem nadaje się również, jako środek pomagający zrzucić zbędne kilogramy, oczyścić organizm, czy też poprawić wygląd cery, włosów i paznokci.

  • Dieta na zgagę – jaka będzie odpowiednia?

    Każda osoba cierpiąca na zgagę, powinna zwrócić uwagę na swoje codzienne menu. Dzięki odpowiedniej diecie można złagodzić objawy zgagi. Co należy jeść, a których produktów warto unikać? Jak powinna wyglądać dieta przy zgadze w czasie ciąży? Dowiedz się więcej z poniższego artykułu.

  • Dieta NiMe – zasady i korzyści dla zdrowia. Na czym polega dieta na poprawę mikrobiomu?

    Dieta NiMe (ang. Non-Industrialised Microbiome Restore) to nowy sposób odżywiania, który według naukowców może wpłynąć na poprawę mikrobiomu jelitowego, w znaczny sposób zredukować ryzyko wielu chorób metabolicznych oraz poprawić samopoczucie. Dieta NiMe inspirowana jest tradycyjnym stylem życia mieszkańców Papui-Nowej Gwinei. Na czym polega dieta NiMe?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl