Zdrowe, ekologiczne makarony

11 produktów info
Podsumowanie
11 produktów info
Produkt tygodnia
ZNAKOMITOŚĆ
ROKU 2024
flurbiprofen, pastylki, ból, infekcja, podrażnienie, stan zapalny
25,49
ZNAKOMITOŚĆ
ROKU 2024
makaron, neutralny, keto, wege
13,49
ZNAKOMITOŚĆ
ROKU 2024
makaron, neutralny
13,49
ZNAKOMITOŚĆ
ROKU 2024
makaron, bez glutenu
10,99

Najczęściej wybierane marki w kategorii: Makarony

Zdrowe, ekologiczne makarony

Makarony są jednym z najpopularniejszych składników dań - nie tylko w kuchni włoskiej, ale także w wielu innych. Jednak te tradycyjne, produkowane z mąki pszennej są źródłem węglowodanów prostych i mogą być nieodpowiednie np. dla osób na diecie redukcyjnej czy keto. Nieco zdrowszą alternatywą jest tu makaron z pszenicy durum, jednak z uwagi na zawartość glutenu, wszystkie makarony pszenne są niewskazane dla osób zmagających się z celiakią.

Z myślą o wszystkich osobach, które z jakiegoś powodu chciałyby wykluczyć z diety makaron pszenny, powstały zdrowe makarony ekologiczne bio. W tej grupie znajdują się różnorodne artykuły takie jak makarony bezglutenowe z ciecierzycy, czerwonej soczewicy, z zielonego groszku, a także powszechnie znane już makarony gryczane, makarony orkiszowe, makarony ryżowe, makarony z mąki kukurydzianej czy makarony żytnie. 

Makaron to częsty dodatek do potraw mięsnych, a także zup i sałatek. Często niesłusznie uważa się makarony za tuczące, jednak wybierając makaron wyprodukowany z mąki razowej bądź bezglutenowej znacząco obniża się poziom węglowodanów prostych w posiłku, a także wzbogaca go cenne składniki odżywcze. Zdrowe makarony bio mogą więc spokojnie stanowić istotny element zdrowego odżywiania.

Zdrowe makarony – pełnoziarniste 

Pierwsza kategoria zdrowych makaronów to te pełnoziarniste, a więc powstające z mąki razowej, np. mąki orkiszowej. W odróżnieniu od makaronu pszennego, makarony razowe zawierają znacznie więcej błonnika pokarmowego, który m.in. wspiera prawidłowe trawienie i utrzymanie optymalnego poziomu cholesterolu. Są także bogatym źródłem węglowodanów złożonych, które zapewniają dłuższe uczucie sytości po posiłku. 

Dostępne są również razowe bio makarony powstające ze starannie wyselekcjonowanych składników pochodzących z upraw ekologicznych. Szeroki wybór pysznych makaronów pełnoziarnistych znajdziesz w naszej ofercie.

Makarony dla zdrowia – konjac 

Makaron konjac powstaje z błonnika z korzenia rośliny konnyak (mąki konjac), bardzo popularnej w Azji. Zachowuje konsystencję zbliżoną do tradycyjnych produktów, ale jest wyrobem niskokalorycznym (ok. 7 kcal na 100 g!) i o wysokiej zawartości błonnika. 

Tego typu makarony nie mają własnego smaku i wchłaniają szybko aromat sosów czy olejów, z którymi są przyrządzane. Są dostępne w wielu kształtach – np. fettuccine, świderków, spaghetti czy przypominającym ryż. To również produkty wegańskie i bezglutenowe, odpowiednie dla osób z celiakią. 

Makaron może być zdrową żywnością, jeśli wybierzesz go świadomie. Zapoznaj się z wyselekcjonowanym asortymentem smacznych makaronów bio oferowanych w sklepie internetowym DOZ.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Umów E-Wizytę
Przeziębienie?
Umów e-wizytę!
Umów e-wizytę
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

logo Telemedi

Usługę zdalnej konsultacji z lekarzem świadczy Telemedi.
Regulamin świadczenia usługi dostępny jest tutaj.