Zdrowe, ekologiczne makarony
Makarony są jednym z najpopularniejszych składników dań - nie tylko w kuchni włoskiej, ale także w wielu innych. Jednak te tradycyjne, produkowane z mąki pszennej są źródłem węglowodanów prostych i mogą być nieodpowiednie np. dla osób na diecie redukcyjnej czy keto. Nieco zdrowszą alternatywą jest tu makaron z pszenicy durum, jednak z uwagi na zawartość glutenu, wszystkie makarony pszenne są niewskazane dla osób zmagających się z celiakią.
Z myślą o wszystkich osobach, które z jakiegoś powodu chciałyby wykluczyć z diety makaron pszenny, powstały zdrowe makarony ekologiczne bio. W tej grupie znajdują się różnorodne artykuły takie jak makarony bezglutenowe z ciecierzycy, czerwonej soczewicy, z zielonego groszku, a także powszechnie znane już makarony gryczane, makarony orkiszowe, makarony ryżowe, makarony z mąki kukurydzianej czy makarony żytnie.
Makaron to częsty dodatek do potraw mięsnych, a także zup i sałatek. Często niesłusznie uważa się makarony za tuczące, jednak wybierając makaron wyprodukowany z mąki razowej bądź bezglutenowej znacząco obniża się poziom węglowodanów prostych w posiłku, a także wzbogaca go cenne składniki odżywcze. Zdrowe makarony bio mogą więc spokojnie stanowić istotny element zdrowego odżywiania.
Zdrowe makarony – pełnoziarniste
Pierwsza kategoria zdrowych makaronów to te pełnoziarniste, a więc powstające z mąki razowej, np. mąki orkiszowej. W odróżnieniu od makaronu pszennego, makarony razowe zawierają znacznie więcej błonnika pokarmowego, który m.in. wspiera prawidłowe trawienie i utrzymanie optymalnego poziomu cholesterolu. Są także bogatym źródłem węglowodanów złożonych, które zapewniają dłuższe uczucie sytości po posiłku.
Dostępne są również razowe bio makarony powstające ze starannie wyselekcjonowanych składników pochodzących z upraw ekologicznych. Szeroki wybór pysznych makaronów pełnoziarnistych znajdziesz w naszej ofercie.
Makarony dla zdrowia – konjac
Makaron konjac powstaje z błonnika z korzenia rośliny konnyak (mąki konjac), bardzo popularnej w Azji. Zachowuje konsystencję zbliżoną do tradycyjnych produktów, ale jest wyrobem niskokalorycznym (ok. 7 kcal na 100 g!) i o wysokiej zawartości błonnika.
Tego typu makarony nie mają własnego smaku i wchłaniają szybko aromat sosów czy olejów, z którymi są przyrządzane. Są dostępne w wielu kształtach – np. fettuccine, świderków, spaghetti czy przypominającym ryż. To również produkty wegańskie i bezglutenowe, odpowiednie dla osób z celiakią.
Makaron może być zdrową żywnością, jeśli wybierzesz go świadomie. Zapoznaj się z wyselekcjonowanym asortymentem smacznych makaronów bio oferowanych w sklepie internetowym DOZ.