Zdrowe, ekologiczne makarony

8 produktów info
Podsumowanie
8 produktów info

Najczęściej wybierane marki w kategorii: Makarony

Zdrowe, ekologiczne makarony

Makarony są jednym z najpopularniejszych składników dań - nie tylko w kuchni włoskiej, ale także w wielu innych. Jednak te tradycyjne, produkowane z mąki pszennej są źródłem węglowodanów prostych i mogą być nieodpowiednie np. dla osób na diecie redukcyjnej czy keto. Nieco zdrowszą alternatywą jest tu makaron z pszenicy durum, jednak z uwagi na zawartość glutenu, wszystkie makarony pszenne są niewskazane dla osób zmagających się z celiakią.

Z myślą o wszystkich osobach, które z jakiegoś powodu chciałyby wykluczyć z diety makaron pszenny, powstały zdrowe makarony ekologiczne bio. W tej grupie znajdują się różnorodne artykuły takie jak makarony bezglutenowe z ciecierzycy, czerwonej soczewicy, z zielonego groszku, a także powszechnie znane już makarony gryczane, makarony orkiszowe, makarony ryżowe, makarony z mąki kukurydzianej czy makarony żytnie. 

Makaron to częsty dodatek do potraw mięsnych, a także zup i sałatek. Często niesłusznie uważa się makarony za tuczące, jednak wybierając makaron wyprodukowany z mąki razowej bądź bezglutenowej znacząco obniża się poziom węglowodanów prostych w posiłku, a także wzbogaca go cenne składniki odżywcze. Zdrowe makarony bio mogą więc spokojnie stanowić istotny element zdrowego odżywiania.

Zdrowe makarony – pełnoziarniste 

Pierwsza kategoria zdrowych makaronów to te pełnoziarniste, a więc powstające z mąki razowej, np. mąki orkiszowej. W odróżnieniu od makaronu pszennego, makarony razowe zawierają znacznie więcej błonnika pokarmowego, który m.in. wspiera prawidłowe trawienie i utrzymanie optymalnego poziomu cholesterolu. Są także bogatym źródłem węglowodanów złożonych, które zapewniają dłuższe uczucie sytości po posiłku. 

Dostępne są również razowe bio makarony powstające ze starannie wyselekcjonowanych składników pochodzących z upraw ekologicznych. Szeroki wybór pysznych makaronów pełnoziarnistych znajdziesz w naszej ofercie.

Makarony dla zdrowia – konjac 

Makaron konjac powstaje z błonnika z korzenia rośliny konnyak (mąki konjac), bardzo popularnej w Azji. Zachowuje konsystencję zbliżoną do tradycyjnych produktów, ale jest wyrobem niskokalorycznym (ok. 7 kcal na 100 g!) i o wysokiej zawartości błonnika. 

Tego typu makarony nie mają własnego smaku i wchłaniają szybko aromat sosów czy olejów, z którymi są przyrządzane. Są dostępne w wielu kształtach – np. fettuccine, świderków, spaghetti czy przypominającym ryż. To również produkty wegańskie i bezglutenowe, odpowiednie dla osób z celiakią. 

Makaron może być zdrową żywnością, jeśli wybierzesz go świadomie. Zapoznaj się z wyselekcjonowanym asortymentem smacznych makaronów bio oferowanych w sklepie internetowym DOZ.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Umów E-Wizytę
Przeziębienie?
Umów e-wizytę!
Umów e-wizytę
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij