Odżywianie a zdrowie psychiczne – czy są ze sobą powiązane?
Justyna Piekara

Odżywianie a zdrowie psychiczne – czy są ze sobą powiązane?

Istnieje związek między tym, co jesz, a tym, jak się czujesz. Aktualne badania sugerują, że zdrowie psychiczne może zależeć od wyborów żywieniowych. Zdrowa dieta odgrywa znaczącą rolę w zapobieganiu i leczeniu chorób psychicznych.

Dieta a zdrowie psychiczne

Badania koncentrujące się na związkach między jakością diety a zaburzeniami psychicznymi są dosyć nowe. Wiedza, którą obecnie posiadamy w dużej mierze została zgromadzona w oparciu o eksperymenty na zwierzętach oraz badania obserwacyjne ludzi.  Rola żywienia w zakresie zdrowia psychicznego jest bardzo złożona, nieustannie trwają prace, które mają na celu rozwikłanie wielu zagadek związanych z tym zagadnieniem. Bezpośrednie dowody łączące dietę i zdrowie psychiczne nie zostały jeszcze znalezione, ale wiele prac naukowych potwierdza istnienie takiej korelacji.

W kontekście oddziaływania sposobu odżywiania na zdrowie psychiczne naukowcy zajmują się: wpływem mikrobioty na stan psychiczny, funkcjonowaniem osi jelitowo-mózgowej (coraz większe znaczenie w dbaniu o zdrowie psychiczne zyskują psychobiotyki), a także mechanizmami stresu oksydacyjnego i żywnością, która może wywoływać przewlekły stan zapalny.

Nutripsychiatria

Nutripsychiatria, inaczej psychiatria żywieniowa, to stosunkowo nowa dziedzina, która bada wpływ jakości żywienia i składników odżywczych na zdrowie psychiczne. Dziedzina ta jest potężnym narzędziem dla lekarzy. Dowiedziono, że interwencje żywieniowe mogą pomoc pacjentom zwalczać niekorzystne skutki leków, poprawić nastrój i zwalczyć lęki, z którymi się zmagają.

Jakość diety a ryzyko depresji

Badanie SMILES (ang. Supporting the Modification of Lifestyle in Lowered Emotional States) było jednym z pierwszych randomizowanych, kontrolowanych badań, w którym testowano terapeutyczny wpływ diety na istniejącą chorobę psychiczną. Wyniki badania wskazują, że zmiana sposobu odżywiania okazała skuteczną strategią leczenia poważnych epizodów depresyjnych. Konieczne są dalsze, długoterminowe badania, aby zastosować swoje wyniki do większej grupie osób. Zdrowe wzorce żywieniowe związane są ze zmniejszonym ryzykiem depresji. Potwierdziła to metaanaliza 21 badań z 10 krajów opublikowana w “Psychiatry Research” kilka lat temu.

Wiele prac badawczych potwierdza, że dieta śródziemnomorska, bogata w owoce, warzywa, produkty pełnoziarnistych, ryby, oliwę z oliwek, niskotłuszczowe produkty mleczne, produkty obfite w przeciwutleniacze oraz charakteryzująca się niewielkim spożyciem pokarmów pochodzenia zwierzęcego wiązała się ze zmniejszonym ryzykiem depresji.

Podobne tendencje zaobserwowano wśród młodych ludzi. Naukowcy z Uniwersytetu w Dheli poinformowali, że dostrzegli związek pomiędzy zdrowym sposobem odżywiania nastolatków, a zmniejszonym ryzykiem depresji w okresie dojrzewania.

Według wyników badania “ATTICA” promowanie zdrowych nawyków żywieniowych może zmniejszyć również objawy lęku u osób starszych. Eksperyment wykazał, że osobom po 50. roku życia, których dieta była bogata w tłuszcze nasycone i cukry częściej towarzyszyło poczucie lęku.

Dieta a choroba afektywna-dwubiegunowa

Wzrasta zainteresowanie znaczeniem diety w patogenezie choroby afektywnej-dwubiegunowej. Zachodzące interakcje nie są w pełni poznane. Prawdopodobne powiązania są zależne od wielu czynników.

Analizy pacjentów pochodzących z rożnych zakątków świata wykazały, że większe nasilenie objawów choroby afektywnej-dwubiegunowej występowało u osób, które miały wyższy wskaźnik spożycia energii, ich posiłki zawierały dużo węglowodanów i tłuszczów, co jest charakterystyczne dla tzw. diety zachodniej. Osoby takie rzadko samodzielnie przygotowywały posiłki.

Leczenie zaburzeń nastroju wymaga uwzględnienia subiektywnego poczucia pacjenta. Zastosowanie zmian w diecie osób, które zmagają się z chorobą afektywną-dwubiegunową może poprawiać skuteczność leczenia. Pacjenci mogą w ten sposób uczestniczyć w procesie leczenia i zyskują poczucie większej kontroli, odnoszą wrażenie, że lepiej sobie radzą z chorobą. Specjaliści informują o dobrej tolerancji przyjmowanych nutraceutyków.

Powiązane produkty

Nutraceutyki a choroby psychiczne

Niski poziom niektórych składników odżywczych, takich jak: cynk, kwas foliowy, kwasy omega-3, N-acetylocysteina, magnez, żelazo czy i witaminy B6, B12, i D może sprzyjać pogorszeniu nastroju, uczucie lęku i podwyższać ryzyko depresji.

Zgromadzone dowody na to, że dodatkowa suplementacja tych składników oferuje korzyści dla zdrowia psychicznego są niejednoznaczne. Eksperci zalecają uzupełnienie wszelkich niedoborów poprzez odpowiednio zbilansowana, zróżnicowaną dietę. Nie wiemy jeszcze dokładnie, jakie są optymalne dawki wyżej wymienionych witamin i minerałów dla różnych populacji, ale przede wszystkim jak przedstawia się bezpieczeństwo długoterminowego stosowania. Potrzeba jeszcze badań i uzyskania wyników o większej sile statystycznej. Wszelkie planowane interwencje, najlepiej przedyskutować z lekarzem.

Co jeść, aby cieszyć się dobrą kondycją psychiczną?

  • Sięgaj po prebiotyki: cebulę, czosnek, por, szparagi, banany, karczochy jerozolimskie, korzeń cykorii, mniszek lekarski.
  • Pamiętaj o probiotykach, takich jak; kapusta kiszona, jogurt, kefir, ogórki, kefir, kimchi, kombucha.
  • Stosuj dietę śródziemnomorską bogatą w: produkty pełnoziarniste, owoce morza, drób, rośliny strączkowe, świeże owoce, szpinak, jarmuż, rukolę, orzechy, warzywa kapustne, oliwa z oliwek i rzepak.
  • Ogranicz cukier, tłuszcze zwierzęce i czerwone mięso.
  1. K. Szczygieł, J. Samochowiec, Wpływ żywienia na zdrowie psychiczne w opinii psychiatry, „Psychiatria” 2019, nr 3(16), s. 146–153. 
  2. D. Łojko, M. Stelmach-Mardas, A. Suwalska, Czy dieta w chorobie dwubiegunowej ma znaczenie?, „Psychiatria Polska” 2018, nr 52(5), s. 783–795.
  3. K. McGrane, Nutrition and mental health: is there a link?, “medicalnewstoday.com” [online], https://www.medicalnewstoday.com/articles/nutrition-and-mental-health-is-there-a-link, [dostęp:] 20.01.2021.
  4. L. Ryland, The connection between diet and mental health, “thriveglobal.com” [online], https://thriveglobal.com/stories/the-connection-between-diet-and-mental-health/, [dostęp:] 20.01.2021.
  5. J. Firth, J. E. Gangwisch, A. Borsini i in., Food and mood: how do diet and nutrition affect mental wellbeing? [online], doi: https://doi.org/10.1136/bmj.m2382 , [dostęp:] 20.01.2021,
  6. H. M. Francis, R. J. Stevenson, J. R. Chambers i in., A brief diet intervention can reduce symptoms of depression in young adults – a randomised controlled trial [online], DOI: 10.1371/journal.pone.0222768, [dostęp:] 20.01.2021,
  7. C. Young, Nutraceuticals and mental health, “foodandmoodcentre.com.au” [online], https://foodandmoodcentre.com.au/2016/07/nutraceuticals-and-mental-health/, [dostęp:] 20.01.2021.
  8. U. Naidoo, Nutritional psychiatry: the gut-brain connection, “www.psychiatrictimes.com” [online], https://www.psychiatrictimes.com/view/nutritional-psychiatry-gut-brain-connection, [dostęp:] 20.01.2021.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta NiMe – zasady i korzyści dla zdrowia. Na czym polega dieta na poprawę mikrobiomu?

    Dieta NiMe (ang. Non-Industrialised Microbiome Restore) to nowy sposób odżywiania, który według naukowców może wpłynąć na poprawę mikrobiomu jelitowego, w znaczny sposób zredukować ryzyko wielu chorób metabolicznych oraz poprawić samopoczucie. Dieta NiMe inspirowana jest tradycyjnym stylem życia mieszkańców Papui-Nowej Gwinei. Na czym polega dieta NiMe?

  • Splot słoneczny – jakie pełni funkcje? Ból i urazy splotu trzewnego

    Splot słoneczny jest jednym z najważniejszych elementów autonomicznego układu nerwowego człowieka. Pełni szereg kluczowych funkcji w naszym organizmie, dlatego ma istotny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Czym dokładnie jest splot słoneczny i jakie pełni funkcje? Jakie objawy mogą sygnalizować problemy z jego pracą oraz jakie konsekwencje zdrowotne może mieć uderzenie w ten obszar ciała?

  • Badania profilaktyczne u psa i kota, czyli kontrola zdrowia zwierzaka

    Badania kontrolne to temat coraz częściej poruszany zarówno w medycynie ludzkiej, jak i weterynaryjnej. Regularna kontrola stanu zdrowia to ważna część profilaktyki i wczesnego wykrywania poważnych schorzeń. Pierwsze badania profilaktyczne warto wykonać u domowego pupila po ukończeniu przez niego roku, a w niektórych przypadkach nieco wcześniej.

  • Świerzb u psa i kota: objawy i leczenie, profilaktyka

    Świerzb to choroba wywołana przez pasożyty, która często dotyka psy i koty. Jego objawy potrafią być bardzo uciążliwe dla zwierzaka, dlatego wczesne rozpoznanie choroby i szybkie wdrożenie leczenia są bardzo istotne. Jak rozpoznać świerzb u kota lub psa? Kiedy udać się do weterynarza? Wyjaśniamy.

  • Skład karmy dla psa – jak czytać etykiety? Podpowiadamy, jak wybrać karmę i psie przysmaki

    Obecnie na rynku dostępnych jest wiele różnych marek psich karm – zarówno suchych, jak i mokrych. Wybór tej najlepszej może być naprawdę trudny. Przed zakupem warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę przy czytaniu składu, jakie składniki nie powinny znajdować się w psiej karmie oraz jak odpowiednio dopasować ją do wieku i aktywności pupila. Jak wybrać karmę dla psa, a jak gryzak lub przysmaki? I które produkty z naszego stołu może spożyć nasz psi przyjaciel?

  • Jak nauczyć szczeniaka załatwiać się na dworze? Trening czystości psa

    Nauczenie szczeniaka czystości to bardzo ważne zadanie dla opiekuna małego psa. Jak najlepiej zabrać się do tego zadania? Czy potrzebne są akcesoria, które mogą pomóc w treningu czystości? Kiedy w ogóle można zacząć uczyć młodego psa załatwiania się na dworze lub w wyznaczonym miejscu? Wyjaśniamy, jak nauczyć szczeniaka czystości.

  • Niedobory u wegetarian i wegan. Co warto suplementować na diecie bez mięsa lub produktów odzwierzęcych?

    Coraz więcej osób decyduje się na dietę wegetariańską lub wegańską z powodów zdrowotnych, etycznych i środowiskowych. Prawidłowo zbilansowane diety roślinne mogą przynieść korzyści zdrowotne – np. niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia czy otyłości – ale mogą też prowadzić do niedoborów żywieniowych. Z tego względu po przejściu na tego typu dietę warto wdrożyć suplementację kluczowych mikroskładników. Na które z nich należy zwrócić szczególną uwagę i kto powinien rozważyć suplementację?

  • Kenia – szczepienia i zalecenia przed podróżą

    Wyjazd do Kenii wiąże się z koniecznością uwzględnienia zagrożeń zdrowotnych typowych dla krajów tropikalnych. Jakie szczepienia należy wykonać i kiedy najlepiej się zaszczepić? Czy w Kenii jest bezpiecznie pod względem zdrowotnym?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl