
Jaki jest najzdrowszy owoc? Sprawdź, co warto włączyć do diety
Owoce to doskonałe źródło witamin i składników mineralnych, a korzyści z ich spożycia są nieocenione. Pomimo zmian w sposobie żywienia i świadomości Polaków – nadal jemy za mało owoców. O jakie owoce warto zadbać w codziennej diecie i dlaczego? Które owoce są najzdrowsze?
- Który owoc ma najwięcej witamin?
- Zdrowe owoce – które są najlepsze na odporność?
- Jaki owoc ma najwięcej antyoksydantów?
- Jakie owoce są najlepsze na odchudzanie?
- Które owoce są najzdrowsze na serce?
- Czy istnieje najzdrowszy owoc?
- Najzdrowsze owoce – podsumowanie
Owoce są zaliczane do grupy produktów spożywczych, które charakteryzują się niską kalorycznością, są źródłem błonnika pokarmowego oraz węglowodanów. Dodatkowo owoce są cennym źródłem fitozwiązków oraz związków o właściwościach przeciwutleniających w tym polifenoli czy witaminy C. Chronią nasz organizm przed stresem oksydacyjnym. Według Światowej Organizacji Zdrowia w dziennej racji pokarmowej powinno znaleźć się 5 porcji warzyw i owoców z czego 25% powinny stanowić owoce.
Który owoc ma najwięcej witamin?
Owoce stanowią cenne źródło witamin – nie da się jednoznacznie stwierdzić, który owoc ma ich najwięcej. Owoce mają swoje unikalne zestawy witamin, dlatego w codziennej diecie warto zadbać o różnorodność spożywanych owoców, co pozwoli na dostarczenie do organizmu szerokiej gamy składników odżywczych. Niemniej, owoce, które zasługują na szczególną uwagę to m.in. czarne porzeczki, kiwi, truskawki, maliny, jeżyny i owoce cytrusowe w tym pomarańcze.
Który owoc ma najwięcej witaminy C?
Największe ilości witaminy C można znaleźć w owocach dzikiej róży, rokitniku, czarnej porzeczce czy kiwi. Ponadto, owoce bogate w witaminę C to truskawki, pomarańcze, mango czy grejpfruty. Witamina C to silny związek o właściwościach antyoksydacyjnych chroniący organizm przed działaniem wolnych rodników. Dodatkowo, witamina C ma działanie regenerujące oraz pozytywnie wpływa na odporność organizmu.
Zdrowe owoce – które są najlepsze na odporność?
Najlepsze owoce wpływające na wzmocnienie odporności to te bogate w witaminę C, która wspiera produkcję leukocytów oraz przeciwciał. Aby wzmocnić odporność warto w codziennej diecie uwzględnić czarne porzeczki, truskawki, poziomki, kiwi, cytryna, mango, grejpfruty czy pomarańcze. Spożywając jedną pomarańczę lub jedno kiwi dziennie – już spełniamy dziennie zapotrzebowanie na witaminę C. Dodatkowo, warto sięgać po aronię (zawiera dużo polifenoli), a także po żurawinę (ma właściwości antyoksydacyjne i wspiera układ odpornościowy).
Jaki owoc ma najwięcej antyoksydantów?
Antyoksydanty to związki, których zadaniem jest neutralizacja wolnych rodników. Wolne rodniki to cząsteczki, które powodują szybkie starzenie się skóry, uszkadzają zdrowe komórki oraz zwiększają ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym cukrzycę czy choroby nowotworowe. Do owoców mających największą ilość antyoksydantów zalicza się owoce jagodowe, m.in.: jeżyny, maliny, borówki amerykańskie, porzeczki, truskawki, a także śliwki i jabłka.
Jakie owoce są najlepsze na odchudzanie?
Najlepsze owoce na odchudzanie to te, które mają niską kaloryczność i dużo błonnika pokarmowego, dającego uczucie sytości a ponadto odznaczają się niskim indeksem glikemicznym (nie powodują gwałtownych skoków cukru we krwi). Do owoców, które charakteryzują się niską kalorycznością zaliczyć możemy w pierwszej kolejności owoce jagodowe, takie jak truskawki, maliny, borówki czy jeżyny. Truskawki dostarczają jedynie 32 kcal na 100 g, są bogate w błonnik, witaminę C oraz antyoksydanty. Dodatkowo owoce jagodowe charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym. Warto, aby w diecie odchudzającej pojawiły się jabłka, które są bogate w błonnik, regulują pracę jelit oraz wspomagają trawienie. Średniej wielkości jabłko dostarczy nam około 80 kcal, a przy tym wpłynie na uczucie sytości.
|
|
Które owoce są najzdrowsze na serce?
Owoce szczególnie korzystne dla zdrowia serca to te, które zawierają dużo przeciwutleniaczy, błonnika, potasu, polifenoli i witamin (zwłaszcza C, E i K). Niektóre z owoców wspierają obniżanie ciśnienia krwi, poziomu cholesterolu, redukcję stanu zapalnego oraz mają działanie hipoglikemizujące. Na szczególną uwagę zasługują:
- jabłka – bogate w pektyny (rozpuszczalny błonnik) wspomagający obniżenie poziomu cholesterolu. Są także bogate w polifenole, które wspomagają pracę naczyń krwionośnych.
- winogrona – zawierają wspierający zdrowie serca resweratrol, który działa przeciwzakrzepowo, obniża ciśnienie skurczowe oraz poprawia odporność na stany zapalne.
- wiśnie – bogate w przeciwutleniacze – chronią przed stresem oksydacyjnym, stanami zapalnymi czy dysfunkcją nabłonka.
- aronia – zawiera szereg związków biologicznie czynnych, które odgrywają znaczącą rolę w prewencji chorób sercowo-naczyniowych.
- a także: maliny, borówki, kiwi, czarna porzeczka czy jagoda kamczacka.
Czy istnieje najzdrowszy owoc?
Nie da się wskazać jednego najzdrowszego owocu – każdy ma unikalne właściwości i najlepiej jeśli stanowi część zróżnicowanej diety. Możemy jednak wyodrębnić listę najzdrowszych owoców, które warto wybierać jak najczęściej w codziennym żywieniu ze względu na sporą zawartość witamin (w tym witaminy C), dużą zdolność przeciwutleniającą, wysoką zawartością błonnika pokarmowego oraz niską kaloryczność. Do owoców tych zaliczyć można: porzeczki, jeżyny, truskawki, maliny, pomarańcze, jabłka, borówki, winogrona.
Najzdrowsze owoce – podsumowanie
Owoce to jedna z ważniejszych grup produktów w zdrowej diecie – dostarczają cennych składników odżywczych: witamin, minerałów, błonnika, przeciwutleniaczy i fitoskładników, które wspierają niemal każdy układ w organizmie. Wokół owoców krąży wiele mitów np. że są wysokokaloryczne i dostarczają sporo cukru, przez co wpływają na wzrost masy ciała. Jednak w większości – mimo obecności naturalnych cukrów – owoce to produkty niskokaloryczne oraz bogate w błonnik i wodę, dzięki czemu sprzyjają uczuciu sytości i mogą wspierać utratę masy ciała, jeśli spożywane są w rozsądnych ilościach. Ponadto, dostarczają szerokiej gamy składników odżywczych. Podsumowując:
- Owoce są ważną częścią zdrowej diety. Nie istnieje jeden najzdrowszy owoc – jedne będą lepiej działały na trawienie i zaparcia, a inne na zdrowie serca czy odporność.
- Najwięcej korzyści daje różnorodność – włączanie do diety różnych owoców w ciągu tygodnia pozwala dostarczyć szerokie spektrum witamin i przeciwutleniaczy.
- Owoce najlepiej spożywać w całości, nie jako soki – dzięki temu zachowywany jest błonnik, który wspiera pracę jelit i stabilizuje poziom cukru.
- Porcje mają znaczenie – choć owoce są zdrowe, ich nadmiar (szczególnie tych bardzo słodkich, jak banany czy winogrona) też nie będzie korzystny. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy jeść minimum 400 g warzyw i owoców dziennie w co najmniej 5 porcjach. Ważne aby pamiętać, że warzyw powinno być więcej niż owoców (¾ warzywa oraz ¼ owoców).