owoce, zdrowe owoce, najzdrowsze owoce, witaminy z owoców
Karolina Targosz

Jaki jest najzdrowszy owoc? Sprawdź, co warto włączyć do diety

Owoce to doskonałe źródło witamin i składników mineralnych, a korzyści z ich spożycia są nieocenione. Pomimo zmian w sposobie żywienia i świadomości Polaków nadal jemy za mało owoców. O jakie owoce warto zadbać w codziennej diecie i dlaczego? Które owoce są najzdrowsze?

  1. Który owoc ma najwięcej witamin?
  2. Zdrowe owoce – które są najlepsze na odporność?
  3. Jaki owoc ma najwięcej antyoksydantów?
  4. Jakie owoce są najlepsze na odchudzanie?
  5. Które owoce są najzdrowsze na serce?
  6. Czy istnieje najzdrowszy owoc?
  7. Najzdrowsze owoce – podsumowanie

Owoce są zaliczane do grupy produktów spożywczych, które charakteryzują się niską kalorycznością oraz wysoką zawartością błonnika pokarmowego i węglowodanów. Ponadto owoce są cennym źródłem fitozwiązków oraz związków o właściwościach przeciwutleniających, m.in. polifenoli czy witaminy C, które chronią nasz organizm przed stresem oksydacyjnym. Według Światowej Organizacji Zdrowia w dziennej racji pokarmowej powinno znaleźć się 5 porcji warzyw i owoców, z czego 25% powinny stanowić owoce.

Który owoc ma najwięcej witamin?

Owoce stanowią cenne źródło witamin, ale nie da się jednoznacznie stwierdzić, który owoc ma ich najwięcej. Każdy owoc zawiera unikalny zestaw witamin, dlatego w codziennej diecie warto zadbać o różnorodność spożywanych owoców, co pozwoli na dostarczenie do organizmu szerokiej gamy składników odżywczych. Na szczególną uwagę zasługują jednak m.in. czarne porzeczki, kiwi, truskawki, maliny, jeżyny i owoce cytrusowe, np. pomarańcze.

Który owoc ma najwięcej witaminy C?

Największe ilości witaminy C można znaleźć w owocach dzikiej róży, rokitniku, czarnej porzeczce czy kiwi. Inne owoce bogate w witaminę C to truskawki, pomarańcze, mango czy grejpfruty. Witamina C jest silnym związkiem o właściwościach antyoksydacyjnych, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Co więcej, witamina C wykazuje również działanie regenerujące oraz pozytywnie wpływa na odporność organizmu.

Powiązane produkty

Zdrowe owoce – które są najlepsze na odporność?

Najlepsze owoce wpływające na wzmocnienie odporności to te bogate w witaminę C, która wspiera produkcję leukocytów oraz przeciwciał. W celu wzmocnienia odporności warto w codziennej diecie uwzględnić czarne porzeczki, truskawki, poziomki, kiwi, cytryny, mango, grejpfruty czy pomarańcze. Spożycie zaledwie jednej pomarańczy lub jednego kiwi dziennie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Warto również sięgać po aronię (zawiera dużo polifenoli), a także po żurawinę (ma właściwości antyoksydacyjne i wspiera układ odpornościowy).

Jaki owoc ma najwięcej antyoksydantów?

Antyoksydanty to związki, których zadaniem jest neutralizacja wolnych rodników. Wolne rodniki to cząsteczki, które powodują szybkie starzenie się skóry, uszkadzają zdrowe komórki oraz zwiększają ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym cukrzycy czy chorób nowotworowych. Do owoców zawierających największą ilość antyoksydantów zalicza się owoce jagodowe, m.in. jeżyny, maliny, borówki amerykańskie, porzeczki, truskawki, a także śliwki i jabłka.

Warto wprowadzić do diety jagody kamczackie. Badania potwierdzają, że w organizmach osób regularnie spożywających jagody kamczackie ilość wolnych rodników może zmniejszyć się nawet o 25%.

Jakie owoce są najlepsze na odchudzanie?

Najlepsze owoce na odchudzanie to te o niskiej kaloryczności, dużej zawartości błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości, i odznaczające się niskim indeksem glikemicznym  (nie powodują gwałtownych skoków cukru we krwi). Do owoców, które charakteryzują się niską kalorycznością, zaliczyć możemy w pierwszej kolejności owoce jagodowe, takie jak truskawki, maliny, borówki czy jeżyny. Truskawki dostarczają jedynie 32 kcal na 100 g, są bogate w błonnik, witaminę C oraz antyoksydanty. Dodatkowo owoce jagodowe mają niski indeks glikemiczny. Warto, aby w diecie odchudzającej pojawiły się też jabłka, które są bogate w błonnik, regulują pracę jelit oraz wspomagają trawienie. Średniej wielkości jabłko dostarcza około 80 kcal, a przy tym zapewnia uczucie sytości.

KOMPLEKSY WITAMIN

NATURALNE SUPLEMENTY

BŁONNIK

Które owoce są najzdrowsze na serce?

Owoce szczególnie korzystne dla zdrowia serca to te, które zawierają dużo przeciwutleniaczy, błonnika, potasu, polifenoli i witamin (zwłaszcza C, E i K). Niektóre owoce pomagają obniżać ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, redukują stan zapalny oraz mają działanie hipoglikemizujące. Na szczególną uwagę zasługują owoce takie jak:

  • jabłka – bogate w pektyny (rozpuszczalny błonnik), wspomagające obniżenie poziomu cholesterolu, a także w polifenole, które wspomagają pracę naczyń krwionośnych;
  • winogrona – zawierają wspierający zdrowie serca resweratrol, który działa przeciwzakrzepowo, obniża ciśnienie skurczowe oraz poprawia odporność na stany zapalne;
  • wiśnie – bogate w przeciwutleniacze, które chronią przed stresem oksydacyjnym, stanami zapalnymi czy dysfunkcją nabłonka;
  • aronia – zawiera szereg związków biologicznie czynnych, które odgrywają znaczącą rolę w prewencji chorób sercowo-naczyniowych;
  • maliny, borówki, kiwi, czarna porzeczka czy jagoda kamczacka.

Czy istnieje najzdrowszy owoc?

Nie da się wskazać jednego najzdrowszego owocu – każdy ma unikalne właściwości i najlepiej, jeśli stanowi część zróżnicowanej diety. Możemy jednak wyodrębnić listę najzdrowszych owoców, które warto spożywać jak najczęściej ze względu na sporą zawartość witamin (w tym witaminy C), silne działanie przeciwutleniające, wysoką ilość błonnika pokarmowego oraz niską kaloryczność. Do owoców tych zaliczyć można: porzeczki, jeżyny, truskawki, maliny, pomarańcze, jabłka, borówki, winogrona.

Najzdrowsze owoce – podsumowanie

Owoce to jedna z ważniejszych grup produktów w zdrowej diecie – dostarczają witamin, minerałów, błonnika, przeciwutleniaczy i fitoskładników, które wspierają niemal każdy układ w organizmie. Wokół owoców krąży wiele mitów, np. że są wysokokaloryczne i zawierają sporo cukru, przez co wpływają na wzrost masy ciała. Tymczasem większość owoców – mimo obecności naturalnych cukrów – to produkty niskokaloryczne oraz bogate w błonnik i wodę, dzięki czemu zwiększają uczucie sytości i mogą wspierać redukcję masy ciała, jeśli są spożywane w rozsądnych ilościach. Ponadto owoce dostarczają szerokiej gamy składników odżywczych. Podsumowując:

  • Owoce są ważną częścią zdrowej diety. Nie istnieje jeden najzdrowszy owoc – jedne będą lepiej działały na trawienie i zaparcia, a inne na zdrowie serca czy odporność.
  • Najwięcej korzyści daje różnorodność – włączanie do diety różnych owoców w ciągu tygodnia pozwala dostarczyć organizmowi szerokie spektrum witamin i przeciwutleniaczy.
  • Owoce najlepiej spożywać w całości, a nie w formie soków – dzięki temu zachowywany jest błonnik, który wspiera pracę jelit i stabilizuje poziom cukru.
  • Porcje mają znaczenie – choć owoce są zdrowe, ich nadmiar (szczególnie tych bardzo słodkich, jak banany czy winogrona) nie będzie korzystny. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy spożywać minimum 400 g warzyw i owoców dziennie w co najmniej 5 porcjach. Ważne, aby warzywa przeważały nad owocami (¾ spożycia powinny stanowić warzywa, a ¼ owoce).
  1. M. Doroszko, K. Janda, K. Jakubczyk, Właściwości prozdrowotne wybranych owoców krajowych, „Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych” 2018, t. 67, nr 2, s. 415–423.
  2. E. Gwóźdź, P. Gębczyński, Prozdrowotne właściwości owoców, warzyw i ich przetworów, „Postępy Fitoterapii” 2015, t. 16, nr 4, s. 268–271.
  3. E. Rychlik i in. (red.), Normy żywienia dla populacji Polski, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2024.
  4. H. Kunachowicz, B. Przygoda, I. Nadolna, K. Iwanow, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2020.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Borówka czernica (czarna jagoda) – właściwości, wskazania i przeciwwskazania do stosowania

    Borówka czernica (łac. Vaccinium myrtillus) to krzewinka rosnąca w lasach (najczęściej sosnowych i świerkowych). Jest owocem bogatym w antocyjany, garbniki katechinowe, witaminy i minerały. Nazywana przez niektórych także borówką czarną, czarną jagodą lub borówką europejską. Przypisuje się jej szereg właściwości leczniczych, w tym te moczopędne, ściągające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe. Jakie jeszcze właściwości ma czarna jagoda i jak przygotować odwar przeciwbiegunkowy z borówki czernicy?

  • Owoce i warzywa - czy można jeść je bez ograniczeń?

    Warzywa i owoce maja opinię produktów, które możemy jeść w każdej ilości i im więcej, tym lepiej. Czy rzeczywiście jest to prawdą? Przeczytaj opinię specjalisty.

  • Nietolerancja fruktozy – jakie produkty należy ograniczyć?

    Coraz gorsze w obecnych czasach nawyki żywieniowe, w tym przede wszystkim zwiększone spożycie wysoko przetworzonej żywności oraz potraw i napojów obfitujących w cukier to nie tylko większe ryzyko nadwagi, cukrzycy bądź miażdżycy. To również prawdopodobna przyczyna dyskomfortu związanego z bólem o sporym natężeniu, który z niewiadomych często powodów nagle pojawia się zarówno u małych, jak i dorosłych pacjentów. Wokół tych objawów, obok nietolerancji laktozy, stosunkowo często kręci się też temat nietolerancji fruktozy, czyli upośledzonego jej wchłaniania. Czym ona jest?

  • Zamień chipsy na owoce – poprawisz nie tylko intelekt

    Nie od dziś wiadomo, że sięganie po zdrowe przekąski może pomóc w utrzymaniu dobrej wagi i zapewnić organizmowi potrzebne składniki odżywcze. Ponadto wybierając zdrowe przekąski zamiast słonych przekąsek lub słodyczy, można zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca i cukrzycy oraz poprawić ogólne samopoczucie. Najnowsze wyniki badań dodają do tych korzyści jeszcze dwie kwestie: poprawę intelektu i pomoc w uchronieniu się przed depresją.

  • Jakie owoce i warzywa można jeść, karmiąc piersią?

    Karmienie piersią ma wiele zalet zarówno dla mamy, jak i dziecka. Mleko matki zawiera bowiem wszystkie niezbędne składniki odżywcze, jakich potrzebuje dziecko przez pierwsze sześć miesięcy życia. Niewątpliwie w jej diecie powinny znaleźć się owoce i warzywa, które zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania dziecka. Zatem jakie owoce i warzywa można jeść, karmiąc piersią?

  • Jak prawidłowo myć owoce i warzywa? Sprawdź, z jakich produktów skorzystać

    Spożywanie surowych warzyw i owoców to zwyczaj bardzo dobry dla zdrowia. Produkty te zawierają dużo witamin i mikroelementów, błonnika, antyoksydantów i innych korzystnych dla zdrowia składników. Jednak, aby jedzenie świeżych jarzyn było dla nas bezpieczne, należy właściwie je przygotować, aby usunąć z nich szkodliwe substancje i chorobotwórcze mikroorganizmy.

  • Jedzenie świeżych owoców może być dobrym sposobem uniknięcia cukrzycy i jej powikłań, informują naukowcy

    Jedzenie świeżych owoców chroni przed cukrzycą typu 2. Trzeba jednak pamiętać, że spożywanie ich w zbyt dużej ilości może spowodować przyrost masy ciała, co przynosi odwrotny efekt – podwyższa ryzyko choroby. Wybrane prace badawcze dowodzą też, że sięganie po soki, zamiast całych owoców, także podnosi ryzyko zachorowania.

  • Owoc kaki – czy jest zdrowy? Właściwości, zastosowanie

    Kaki (Diospyros kaki L.), znane również jako persymona, owoc szaron, hebanowiec wschodni, chińska śliwka oraz hurma wschodnia, jest najważniejszym gatunkiem należącym do rodzaju roślin drzewiastych z rodziny hebankowatych (Ebenaceae). Ten tropikalny owoc o intensywnie pomarańczowej barwie zyskuje w ostatnich latach na popularności w Polsce. Dojrzałe owoce kaki charakteryzują się słodkim, lecz mało aromatycznym miąższem, kształtem zaś przypominają pomidora.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl