Borówka amerykańska
Mateusz Durbas

Borówka amerykańska – właściwości, przeciwwskazania

Borówka amerykańska, znana również jako borówka wysoka (Vaccinium corymbosum L.), jest rośliną uprawną pochodzącą – jak sama nazwa wskazuje – ze Stanów Zjednoczonych. Cieszy się w naszym kraju dużym zainteresowaniem zarówno ze strony konsumentów, jak i producentów żywności. Jest gatunkiem borówki zaliczanym do roślin z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Obecnie do sześciu największych światowych producentów borówek amerykańskich zalicza się: Stany Zjednoczone, Kanadę, Peru, Hiszpanię, Meksyk oraz Polskę.

Borówka amerykańska – właściwości. Jakie właściwości lecznicze ma borówka amerykańska?

Borówka amerykańska jest mało kalorycznym owocem, który zawiera jedynie 29 kcal w przeliczeniu na jedną garść świeżych owoców (50 g). Ponadto borówka amerykańska charakteryzuje się niskim indeksem (40) oraz ładunkiem glikemicznym (7), dzięki czemu może być spożywana w umiarkowanych ilościach przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (w tym pacjentów z insulinoopornością i cukrzycą). Borówka amerykańska jest źródłem witaminy B9, C i K oraz manganu, miedzi i potasu, jak również węglowodanów, błonnika pokarmowego oraz antyoksydantów. W borówkach amerykańskich naturalnie występują duże ilości związków polifenolowych, spośród których najwięcej jest antocyjanidyn (np. cyjanidyny), flawonoli (np. kwercetyny, kemferolu, mirycetyny) oraz kwasów fenolowych (m.in. chlorogenowego, wanilinowego, ferulowego, p-hydroksybenzoesowego). Warto w tym miejscu podkreślić, że wspomniane polifenole, a zwłaszcza antocyjanidyny, odpowiadają za większość właściwości prozdrowotnych borówek amerykańskich.

Borówki amerykańskie wykazują właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu zapobiegają utlenianiu cholesterolu frakcji LDL i mogą chronić organizm przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Częste włączanie do diety borówek amerykańskich może także przyczyniać się do zmniejszenia sztywności tętnic, poprawy przepływu krwi w naczyniach krwionośnych oraz umiarkowanego obniżenia stężenia triglicerydów w surowicy krwi. Regularne spożywanie borówek amerykańskich wywiera korzystny wpływ na zdolności poznawcze, w szczególności pamięć i uczenie się. Borówki amerykańskie mogą również zwiększać wrażliwość tkanek na działanie insuliny, co oznacza, że mogą być one wartościowym składnikiem diety pacjentów z cukrzycą oraz insulinoopornością. Ponadto wyniki kilku prospektywnych badań kohortowych wykazały, że osoby, które regularnie włączają do diety borówki amerykańskie, mają niższe o 12% ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Borówka amerykańska – przeciwwskazania. Kto nie może jeść borówek?

Borówki amerykańskie są ogólnie uważane za owoce bezpieczne dla zdrowia człowieka i dobrze tolerowane przez zdecydowaną większość konsumentów. Niemniej jednak nie powinny być spożywane przez osoby ze zdiagnozowaną alergią na borówki amerykańskie, która występuje bardzo rzadko i z tego powodu nie została jeszcze dokładnie opisana w literaturze fachowej. Sugeruje się, że wyższa zawartość antocyjanidyn może służyć jako wskaźnik stężenia białek alergicznych w borówkach amerykańskich oraz innych owocach jagodowych.

Warto również nadmienić o tym, że borówki amerykańskie mogą być zasobne w salicylany, stąd osoby z niealergiczną nadwrażliwością na salicylany powinny jednak podchodzić z dużą ostrożnością i uwagą do regularnego spożywania borówek. Wśród najczęstszych objawów klinicznych niealergicznej nadwrażliwości na salicylany wymienia się: pokrzywkę, obrzęk naczynioruchowy, astmę oskrzelową oraz przewlekłe zapalenie zatok przynosowych z powikłaniami w postaci polipów.

Borówki amerykańskie nie powinny być także spożywane w dużych ilościach przez osoby źle tolerujące produkty o wysokiej zawartości FODMAP. Biorąc pod uwagę fakt, iż borówki amerykańskie są zasobne we fruktany, naukowcy z australijskiego uniwersytetu w Monash i zarazem twórcy popularnej diety low FODMAP rekomendują pacjentom z zespołem jelita nadwrażliwego (IBS) oraz przerostem bakteryjnym jelita cienkiego (SIBO) ograniczenie konsumpcji borówek amerykańskich do maksymalnie 60 g w ciągu dnia, przede wszystkim w pierwszej, najbardziej restrykcyjnej fazie diety low FODMAP, trwającej zwykle od 2 do 6 tygodni.

Powiązane produkty

Borówka amerykańska – przykładowe przepisy na przetwory

Z borówki amerykańskiej można przygotować liczne przetwory, np. dżemy, konfitury, frużeliny, a nawet nalewki. Oto przykładowy przepis na dżem z borówki amerykańskiej bez dodatku cukru.

Składniki potrzebne do przygotowania dżemu z borówki amerykańskiej:

  • 10 średnich słoików,
  • 1500 g świeżej borówki amerykańskiej,
  • 300 g erytrytolu lub ksylitolu,
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanego ekstraktu ze stewii,
  • 25 g pektyny do dżemów,
  • 1 szklanka soku jabłkowego 100%,
  • sok wyciśnięty z jednej limonki.

Przygotowanie dżemu z borówki amerykańskiej:

  1. Borówki amerykańskie przełożyć do garnka, wlać szklankę soku jabłkowego i całość zagotować.
  2. Pektynę dokładnie wymieszać z jedną trzecią porcji erytrytolu lub ksylitolu (100 g) oraz sproszkowanym ekstraktem ze stewii, następnie całość wsypać do gotujących się borówek amerykańskich i starannie wymieszać.
  3. Gotować składniki przez około 10 minut aż do uzyskania właściwej konsystencji, następnie wsypać pozostałą ilość erytrytolu bądź ksylitolu (200 g) i pozostawić na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.
  4. Pod sam koniec wlać sok wyciśnięty z jednej limonki, całość dokładnie wymieszać i zdjąć z kuchenki.
  5. Przełożyć zawartość garnka do wyparzonych słoików, następnie zakręcić i pasteryzować przez około 20 minut.

Borówka amerykańska – uprawa

Borówka amerykańska jako roślina sadownicza została wprowadzona do uprawy dopiero w dwudziestym wieku. Dzisiaj znajduje się w grupie roślin jagodowych, które są chętnie uprawiane zarówno w przydomowych ogródkach, jak i na plantacjach, a Polska stała się największym producentem borówki w całej Unii Europejskiej. Do najczęściej uprawianych w naszym kraju odmian borówki amerykańskiej zalicza się: Bluecrop, Bluegold, Duke, Spartan i Sunrise.

Kiedy sadzić borówki na wiosnę? Ile lat owocuje borówka amerykańska?

Eksperci w dziedzinie ogrodnictwa często zalecają sadzić borówkę amerykańską na wiosnę, najlepiej w okresie od marca do kwietnia. Przez pierwsze trzy lata po posadzeniu borówki amerykańskiej zaleca się usuwać tylko słabe i chore pędy. Borówka amerykańska najlepiej owocuje na pędach dwu- i trzyletnich. Plon z jednego krzewu borówki amerykańskiej w pełni owocowania (tj. zwykle po około 7 latach od posadzenia) waha się w zakresie od 3 kg do nawet 6 kg – w zależności od odmiany.

Jak dbać o borówkę na wiosnę?

Wiosną zwykle zaleca się wykonać cięcie borówki amerykańskiej, jeszcze zanim zaczną nabrzmiewać pąki. Przycinanie borówki amerykańskiej w okresie wiosennym jest niezbędne do tego, aby krzew właściwie się rozwijał i obficie owocował.

  1. Wojtanowska-Krośniak A, Francik R, Krośniak M. i wsp. Porównanie właściwości antyoksydacyjnych i składu pierwiastkowego w wybranych odmianach borówki amerykańskiej. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. 2015;48(3):562-567.
  2. Michalska A, Łysiak G. Bioactive Compounds of Blueberries: Post-Harvest Factors Influencing the Nutritional Value of Products. Int J Mol Sci. 2015 Aug 10;16(8):18642-63.
  3. Idaszewska N, Janeba-Bartoszewicz E, Bieńczak K. Zmiany składu chemicznego w owocach borówki amerykańskiej (Vaccinium corymbosum) podczas transportowania. Autobusy – Technika, Eksploatacja, Systemy Transportowe. 2019;1-2:62-65.
  4. Kalt W, Cassidy A, Howard LR, et al. Recent Research on the Health Benefits of Blueberries and Their Anthocyanins. Adv Nutr. 2020 Mar 1;11(2):224-236.
  5. Silva S, Costa EM, Veiga M, et al. Health promoting properties of blueberries: a review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(2):181-200.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Błonnik pokarmowy – gdzie i czym jest? Jak wpływa na zdrowie?

    Błonnik pokarmowy, zwany włóknem pokarmowym, to grupa substancji, która odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego człowieka. Wyróżnia się dwie frakcje błonnika pokarmowego: rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Każda wywiera określony wpływ na organizm. W jakich produktach można znaleźć błonnik pokarmowy i jakie są jego właściwości?

  • Jak zacząć biegać? ABC biegania dla początkujących

    Bieganie wyszczupla sylwetkę, wzmacnia mięśnie, pozwala na trening w zasadzie w każdych warunkach i okolicznościach. Można biegać zarówno na siłowni (na bieżni), jak i pod gołym niebem. Na początku bieganie wymaga chwili przygotowania i dostosowania swojego organizmu do nowych warunków, jednak w miarę zdobywania doświadczenia i wiedzy staje się codziennym nawykiem. Jak zacząć biegać? O czym pamiętać i na co zwrócić uwagę, aby nie zrobić sobie krzywdy? Zobacz nasz poradnik ABC biegania dla początkujących. 

  • Prawidłowa rozgrzewka przed bieganiem – wszystko, co powinieneś o niej wiedzieć

    W temacie rozgrzewki przed treningiem każdy słyszał niejedno i każdy wie, że wykonywać ją trzeba. Czy jednak za teorią idzie praktyka? Czy wiesz, dlaczego należy wykonywać rozgrzewkę i co możemy dzięki niej zyskać? Ile powinna trwać i czego należy w niej unikać? Na wszystkie pytania znajdziesz odpowiedź poniżej.

  • Mleko kokosowe – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie. Jak zrobić je w domu?

    Mleko kokosowe stanowi smaczną alternatywę dla mleka krowiego, dzięki czemu może znaleźć miejsce m.in. w diecie osób chorujących na celiakię, cukrzycę czy nietolerancję laktozy. Jakie właściwości i zastosowanie ma mleko kokosowe? Jak w łatwy sposób przygotować je samodzielnie w domu?

  • Żele energetyczne – jak używać? Czy są tylko dla sportowców?

    Podczas długotrwałej, zwiększonej aktywności fizycznej, jak udział w maratonie, intensywny trening czy wyścig kolarski, organizm potrzebuje dużej ilości energii, którą czerpie z glukozy i glikogenu. W celu utrzymania wydolności na tym samym poziomie oraz niedopuszczenia do uczucia zmęczenia dobrym rozwiązaniem jest stosowanie żeli energetycznych, które w prosty sposób dostarczają łatwo przyswajalne węglowodany i pozwalają utrzymać cukier na odpowiednim poziomie.

  • E-book "Dieta na obniżenie cholesterolu. Produkty, suplementacja, jadłospis"

    Podwyższony poziom cholesterolu to stan, który może stanowić zagrożenie, prowadząc do rozwoju miażdżycy. Możesz przejąć kontrolę nad swoim profilem lipidowym. Jednym z kluczowych elementów leczenia tego stanu jest zmiana stylu życia. Codzienna aktywność fizyczna czy zaprzestanie palenia tytoniu to nie wszystko. Najważniejsza jest twoja dieta.  

  • Czy trzeba myć banany przed jedzeniem?

    Nie myjesz bananów przed zjedzeniem? Czas to zmienić! Konieczność mycia warzyw i owoców przed spożyciem dla większości konsumentów jest oczywista. Z drobnym wyjątkiem. Żyjemy w przeświadczeniu, że produktów spożywczych, które przed zjedzeniem obiera się ze skóry, np. bananów, myć nie trzeba. Najwyższa pora zmienić dotychczasowe nawyki.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij