Ostatnie sztuki

Plan by DOZ, Ostropest plamisty mielony, 200 g

ostropest, mielony, owoc

6,99 zł
3,50 zł / 100 g

Formy dostawy dla tego produktu

Opcja niedostępna? Sprawdź dlaczego

OSTROPEST PLAMISTY
ODTŁUSZCZONE MIELONE OWOCE (Silybum marianum)

Działa ochronnie na wątrobę -
pomaga chronić jej komórki przed
działaniem wolnych rodników
i czynników zewnętrznych. Wpływa
korzystnie na utrzymanie
fizjologicznych funkcji
oczyszczających wątroby.

Dodatkowo wspiera trawienie,
pomaga utrzymać zdrowie serca,
przyczynia się też do utrzymania
prawidłowego poziomu cukru we krwi. 

Pokaż wszystkie produkty PLAN BY DOZ

Producent

DOZ S.A.
Al. Jerozolimskie 134
Warszawa

Opis

Plan by DOZ, Ostropest plamisty mielony – odtłuszczone, mielone owoce ostropestu plamistego. Stanowią wartościowy składnik diety dla osób dbających o zdrowie wątroby. Ostropest plamisty (Silybum marianum) to roślina pierwotnie pochodząca z północnej Afryki i okolic Morza Śródziemnego. Produkt pochodzący Polski.

Skład

Odtłuszczone, mielone owoce ostropestu plamistego (100%).

Kraj pochodzenia ostropestu: Polska.

Wartość odżywcza

W 100 g produktu

W 5 g produktu (1 porcja)

Wartość energetyczna

1166 kJ (283 kcal)

58 kJ (14 kcal)

Tłuszcz, w tym:

8,2 g

<0,5 g

- kwasy tłuszczowe nasycone

1,3 g

<0,5 g

- kwasy tłuszczowe jednonienasycone

2,4 g

<0,5 g

- kwasy tłuszczowe wielonienasycone

4,4 g

<0,5 g

Węglowodany, w tym:

7,2 g

<0,5 g

- cukry

<1,0 g

<0,1 g

Błonnik

49 g

2,5 g

Białko

21 g

1,1 g

Sól

0,01 g

<0,01 g

Zawartość soli wynika z obecności naturalnie występującego sodu.

Opakowanie zawiera 40 porcji produktu.

Masa netto

200 g

Sposób użycia

Owoce ostropestu plamistego można spożywać na różne sposoby, podobnie jak inne ziarna, nasiona lub orzechy. Zmielone i odtłuszczone, stanowią wartościowy dodatek do musli, owsianki i kasz. Są dobrą posypką do sałatek, a także wzbogacają smak i wartość odżywczą sałatek, pieczywa, zup i sosów.

Można je spożywać również w postaci naparu:

  • Jedną czubatą łyżeczkę zmielonych owoców ostropestu (ok. 5 g) zalać 1 szklanką gorącej, ale nie wrzącej wody. Dobrze wymieszać i pozostawić na 5-10 minut. Wymieszany napar wypić po przestudzeniu, przed posiłkiem.
  • Korzystny efekt wynikający z deklarowanego działania, występuje w przypadku spożycia porcji naparu dziennie.

Uwaga: nienasycone kwasy tłuszczowe w kontakcie z powietrzem łatwo ulegają utlenieniu, dlatego zmielone nasiona ostropestu należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w suchym i chłodnym miejscu.

Przeciwwskazania i środki ostrożności

  • Niektóre osoby powinny przestrzegać szczególnej diety. Dotyczy to zwłaszcza osób cierpiących na choroby ostre i przewlekłe (zwłaszcza choroby układu pokarmowego), stosujących leki, przyjmujących chemioterapię itp.
  • W przypadkach chorób i dolegliwości, zwłaszcza ze strony wątroby lub przewodu pokarmowego, każdą zmianę diety należy skonsultować z lekarzem, który pomoże rozważyć korzyści i ryzyko związane z danym sposobem odżywiania.
  • Szczególnie pacjenci przyjmujący metronidazol lub idynawir, nie powinni spożywać ostropestu bez konsultacji z lekarzem, ponieważ niektóre substancje zawarte w nasionach ostropestu mogą wpływać na skuteczność leczenia!
  • Przy spożywaniu żywności bogatej w błonnik należy pić dużą ilość płynów, aby nie doprowadzić do zaparć.
  • Napar nie jest zalecany dzieciom oraz kobietom w ciąży i matkom karmiącym.
  • Przechowywać w temperaturze pokojowej.
  • Chronić od światła i wilgoci.
  • Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Cechy produktu

Polecane artykuły
  • Zdrowa, zbilansowana dieta, dostarczająca wszystkich niezbędnych składników odżywczych, podczas ciąży nabiera szczególnego znaczenia. Wpływa na zdrowie nie tylko matki, ale również rozwijającego się dziecka. Co jeść i przede wszystkim – czego unikać? Z pewnością wysoko przetworzonej żywności, będącej źródłem ftalanów – dowiadujemy się z artykułu opublikowanego na łamach „Environmental International”.

  • Błonnik pokarmowy, zwany włóknem pokarmowym, to grupa substancji, która odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego człowieka. Wyróżnia się dwie frakcje błonnika pokarmowego: rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Każda wywiera określony wpływ na organizm. W jakich produktach można znaleźć błonnik pokarmowy i jakie są jego właściwości?

  • Naukowcy od dawna badają związki między dietą a różnymi chorobami zakaźnymi, nie dziwi więc fakt, że zainteresowali się wpływem sposobu odżywiania na ryzyko zachorowania na COVID-19. Wcześniejsze badania potwierdziły na przykład hipotezę, że czynniki żywieniowe mogą wpływać na różne aspekty układu odpornościowego, a tym samym na podatność na infekcje. Teraz badacze z Brazylii zbadali, czy dieta roślinna może obniżać ryzyko zakażenia koronawirusem. Do jakich wniosków doszli?

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi
Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Umów E-Wizytę
Przeziębienie?
Umów e-wizytę!
Umów e-wizytę
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij