dieta niskosodowa, warzywa i owoce
Karolina Targosz

Dieta niskosodowa – dla kogo? Przepisy od dietetyka

Sód to pierwiastek niezbędny do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego podstawową rolą jest kontrola objętości płynów pozakomórkowych oraz utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Sód jest niezwykle ważny, jednak jego nadmiar spożywany głównie w postaci soli kuchennej może wpływać na wzrost ciśnienia tętniczego krwi, niewydolność nerek oraz na wiele innych patologicznych procesów w organizmie. Czym jest dieta niskosodowa? Jakie niesie za sobą korzyści? Kto szczególnie powinien stosować dietę niskosodową? 

  1. Dieta niskosodowa – czym jest? 
  2. Dla kogo dieta niskosodowa? 
  3. Dieta niskosodowa – korzyści dla zdrowia 
  4. Dieta z ograniczeniem sodu – co można jeść? Jakich produktów unikać? 
  5. Dieta niskosodowa – przykładowe przepisy od dietetyka 

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), różnych towarzystw naukowych oraz Norm Żywienia dla populacji polskiej – dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 4-5 g/dobę co odpowiada jednej, płaskiej łyżeczce do herbaty. W polskiej populacji obserwuje się 2-krotne większe spożycie soli. 

Dieta niskosodowa – czym jest? 

Dieta niskosodowa to jeden ze sposobów żywienia mający na celu ograniczenie spożycia sodu w diecie. W pierwszej kolejności zwraca się uwagę na sól kuchenną, starając się używać jej w minimalnych ilościach podczas przygotowywania potraw. Zamiast soli, warto używać różnego rodzaju ziół, takich jak: zioła prowansalskie, bazylia, oregano, a także pieprz, imbir czy cytrynę. Ponadto, ograniczyć należy produkty oraz dania przetworzone zawierające dużą ilość soli, szczególnie dania gotowe czy typu fast-food oraz słone przekąski.  

Dla kogo dieta niskosodowa? 

Dieta niskosodowa w szczególności powinna być stosowana przez osoby z chorobami układu krążenia, przewlekłą chorobą nerek, nadciśnieniem tętniczym czy wodobrzuszem. Zbyt duża ilość sodu w diecie może objawiać się występowaniem obrzęków związanych z zatrzymywaniem wody w organizmie oraz zwiększonym pragnieniem. Dieta z ograniczeniem sodu może być z dużym powodzeniem stosowana przez każdego z nas, co korzystnie wpływa na zdrowie oraz uregulowanie ciśnienia tętniczego. 

Powiązane produkty

Dieta niskosodowa – korzyści dla zdrowia 

Dieta niskosodowa niesie ze sobą szereg korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim znacznie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, obniża ryzyko zawałów serca oraz udarów mózgu. Ograniczenie spożycia sodu u osób z nadciśnieniem tętniczym może pozwolić na zmniejszenie dawek stosowanych leków, a nawet odejścia od farmakoterapii pod nadzorem kardiologa (szczególnie jeśli dodatkowo dieta wpływa na spadek masy ciała u osób z nadwagą bądź otyłością). Natomiast u osób z prawidłowymi wartościami ciśnienia może zmniejszyć ryzyko względne rozwoju nadciśnienia tętniczego o 20%, nawet przy braku ubytku masy ciała.

POMOCNE PRZY NADCIŚNIENIU

LEKI NA SERCE I KRĄŻENIE

CIŚNIENIOMIERZE

Zmniejszona ilość sodu w diecie wpływa również na poprawę pracy nerek, zapobiega kamicy nerkowej oraz pomaga w profilaktyce przewlekłej choroby nerek. Liczne badania naukowe potwierdzają korzystny wpływ ograniczenia soli w codziennym jadłospisie, niemniej warto pamiętać, aby zwrócić uwagę na zdrowy styl życia, idący w parze z racjonalnym, dobrze skomponowanym, odżywczym jedzeniem, aktywnością fizyczną, odpowiednią ilością snu oraz odpowiednim odpoczynkiem.  

Duża zawartość sodu w diecie może powodować wzrost ryzyka zanikowego zapalenia błony śluzowej żołądka, zwiększa ryzyko raka żołądka gdyż sprzyja zakażeniu bakterią Helicobacter pylori. Badania przeprowadzone w Polsce wskazały, że w ostatnich latach spadek liczby zachorowań na raka żołądka był częściowo związany ze zmniejszonym spożyciem sodu w diecie. Niemniej jednak, ten rodzaj nowotworu wciąż stanowi poważne wyzwanie zdrowotne. 

Dieta z ograniczeniem sodu – co można jeść? Jakich produktów unikać? 

Dieta z ograniczeniem sodu powinna bazować na jak najbardziej naturalnych produktach i posiłkach przygotowywanych w domu. Pomocną praktyką jest czytanie składów i etykiet produktów spożywczych wybierając te, o jak najkrótszym składzie oraz ilości soli. Ponadto, warto zwrócić uwagę na zmniejszenie ilości dodawanej soli do różnego rodzaju potraw, a także wprowadzić metody obróbki termicznej, takie jak gotowanie na parze lub w wodzie, pieczenie w folii lub naczyniu żaroodpornym czy duszenie.  

Do produktów zalecanych na diecie niskosodowej zalicza się: 

  • produkty zbożowe: płatki owsiane, drobne makarony, ryż, kasze, ziemniaki; 

  • nabiał: jogurt naturalny, kefir, maślanka, twaróg, mleko 

  • mięso oraz ryby: kurczak, indyk, domowe wędliny, cielęcina, dorsz, mintaj; 

  • gotowane jajka; 

  • różnego rodzaju świeże warzywa oraz owoce np. sałata, szpinak, pomidory, ogórek, papryka, banany, jabłka, owoce jagodowe; 

  • roślinne źródła tłuszczu: oliwa z oliwek, orzechy (niesolone), pestki, nasiona, awokado. 

  • woda niskosodowa, świeżo wyciśnięte soki warzywno-owocowe, herbaty ziołowe

  • przyprawy: różnego rodzaju zioła. 

Produkty niezalecane na diecie niskosodowej: 

  • słone przekąski: paluszki, chipsy, solone orzeszki, krakersy; 

  • dania typu fast-food oraz dania gotowe; 

  • produkty marynowane, wędzone, cukiernicze, 

  • gotowe sosy instant oraz zupy z proszku; 

  • sery: żółte, dojrzewające, topione, pleśniowe, oscypki, typy “feta”; 

  • mięso i ryby: pasztet, kiełbasa, podroby, czerwone mięso, parówki, boczek, salami, wędliny paczkowane; 

  • ogórki kiszone, kapusta kiszona, warzywa marynowane; 

  • inne: kostki rosołowe, smakowe płatki śniadaniowe, koncentrat pomidorowy, słodzone napoje, alkohol, mocna kawa i herbata.  

Dieta niskosodowa – przykładowe przepisy od dietetyka 

Koktajl ze szpinaku 

Składniki: 

● szpinak liście (2-3 garście) 

● wyciśnięty sok z jednej pomarańczy 

● banan (sztuka) 

● sok z cytryny lub limonki (2-3 łyżki) 

● woda 

Sposób przygotowania: 

  1. Wszystkie składniki połącz, całość zmiksuj. 

Pieczony dorsz z warzywami 

Składniki: 

  • 150 g dorsza 

  • cukinia (pół sztuki) 

  • marchewka (sztuka) 

  • papryka (sztuka) 

  • łyżka oliwy z oliwek 

  • sok z połowy cytryny 

  • szczypta pieprzu, ziół prowansalskich i kopru 

Sposób przygotowania: 

  1. Pokrój warzywa na paski lub plastry. 

  1. Ułóż dorsza na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obłóż warzywami. 

  1. Skrop całość oliwą i sokiem z cytryny, dopraw pieprzem i ziołami. 

  1. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. 

Kanapka z serkiem naturalnym, awokado i rukolą 

Składniki: 

  • bułka grahamka (sztuka) 

  • awokado (pół sztuki) 

  • serek naturalny (2 łyżeczki) 

  • garść rukoli 

  • ogórek (sztuka) 

  • łyżka pestek dyni 

  • szczypta pieprzu 

Sposób przygotowania: 

  1. Grahamkę przekrój na pół i posmaruj serkiem. 

  1. Awokado pokrój na plastry, wyłóż na kanapki i dopraw pieprzem. 

  1. Posyp pestkami dyni. 

  1. Obłóż rukolą i podawaj z pokrojonym ogórkiem. 

Kakaowa owsianka z malinami 

Składniki: 

  • mleko spożywcze 1,5% (¾ szklanki)  

  • kakao naturalne (0,5 łyżeczki)  

  • maliny mrożone lub świeże (garść) 

  • siemię lniane  (łyżeczka)  

  • orzechy włoskie (2-3 sztuki) 

  • miód pszczeli  (pół łyżeczki)  

  • płatki owsiane górskie (3 łyżki) 

Sposób przygotowania: 

  1. Do garnka wlej mleko, wsyp płatki owsiane, kakao, siemię lniane i miód. 

  1. Gotuj kilka minut na małym ogniu, mieszając owsiankę, aby się nie przypaliła. Następnie dołóż pokrojone orzechy. 

  1. Owsiankę wyłóż do miseczki i dodaj maliny lub borówki (jeśli używasz mrożonych, możesz je wcześniej wyjąć, aby się rozmroziły). 

  1. Surma S., Romańczyk M., Bańkowski E. (2020). Rola ograniczenia spożycia sodu w diecie — od teorii do praktyki, Folia Cardiologica; 15, 3: 227–235. 

  1. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D. Dietoterapia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2014, str. 141-142, 340. 

  1. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny, 2020.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta wrzodowa – jak powinna wyglądać dieta przy wrzodach?

    Dieta w chorobie wrzodowej ma za zadanie wesprzeć terapię farmakologiczną. Jadłospis osób z wrzodami żołądka i dwunastnicy powinien głównie opierać się na posiłkach łatwych do strawienia. Które produkty można jeść, a których lepiej unikać? Poznaj najważniejsze wskazówki żywieniowe oraz przykładowy jadłospis dla chorych na wrzody.  

  • Dieta przy zaburzeniach hormonalnych – najważniejsze zasady

    Układ hormonalny kontroluje funkcje fizjologiczne organizmu – zapewnia jego homeostazę, pełni rolę regulacyjną i odpowiada za nasze samopoczucie. Czy sposób, w jaki się odżywiamy, może mieć wpływ na jego działanie? Jak powinna wyglądać dieta w przypadku pojawienia się określonych zaburzeń hormonalnych? Sprawdźmy! 

  • Dieta antyrakowa. Co jeść, by zmniejszyć ryzyko raka?

    Szacuje się, że nieodpowiednia dieta jest przyczyną co najmniej 30% rozpoznanych nowotworów. Niezdrowa dieta jest drugim – po nałogowym paleniu papierosów – elementem stylu życia mającym istotny wpływ na ryzyko wystąpienia raka. Dobrze skomponowana dieta antyrakowa może nie tylko chronić przed rozwojem raka, ale także spowolnić postęp choroby i złagodzić jej przebieg.

  • Dieta na zgagę – co jeść i pić, a czego unikać by złagodzić objawy?

    Dla osób, które cierpią na zgagę, bardzo ważna jest odpowiednia dieta. Które produkty mogą powodować nasilenie nieprzyjemnych dolegliwości, a które pomogą je złagodzić? Sprawdź, o czym pamiętać, komponując posiłki, i co jeszcze warto wiedzieć o zasadach żywienia przy zgadze.

  • Dieta przy osteoporozie – jak powinna wyglądać?

    Znana od tysiącleci, ale dopiero od niedawna uważana za chorobę, a nie jak dotychczas sądzono – naturalny wynik starzenia się organizmu. I choć postrzega się ją raczej jako problem ludzi dorosłych, występuje również i u młodzieży w okresie rozwoju. Na jej postęp niebagatelny wpływ ma to, co jemy. Osteoporoza – jak powinna wyglądać dieta w tym schorzeniu? Co jeść, a czego unikać? 

  • Dieta niskosalicylanowa (aspirynowa) – zasady, produkty, przepisy

    Wśród mniej popularnych w społeczeństwie alergii znajduje się alergia na salicylany. Osoba chora musi uważać na wybrane leki, w tym „czystą” aspirynę, ale i też żywność, która w pewnych ilościach dostarcza tzw. salicylanów. Z uwagi na powiązanie tych składników z popularnymi lekami dietę taką nazywa się dietą aspirynową. Przyjrzyjmy się bliżej jej założeniom. 

  • Dieta w chorobie Hashimoto. Jak powinien wyglądać jadłospis?

    Dieta przy Hashimoto odgrywa kluczową rolę w terapii – warto wiedzieć, na co zwrócić szczególną uwagę, aby poprawić swój stan zdrowia i jakość życia. Podpowiadamy, jak komponować menu, będąc chorym na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. 

  • Wpływ diety na mikrobiotę jelitową. Jak jeść, by mieć zdrowe jelita?

    Mikrobiota jelitowa to zróżnicowany i dynamiczny kompleks mikroorganizmów zlokalizowanych w przewodzie pokarmowym człowieka. Codzienna dieta dostarcza nie tylko składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, lecz także ważnych substratów dla mikrobioty jelitowej. Na czym polega dieta na zdrowy mikrobiom przewodu pokarmowego?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl