dieta niskosodowa, warzywa i owoce
Karolina Targosz

Dieta niskosodowa – dla kogo? Przepisy od dietetyka

Sód to pierwiastek niezbędny do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego podstawową rolą jest kontrola objętości płynów pozakomórkowych oraz utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Sód jest niezwykle ważny, jednak jego nadmiar spożywany głównie w postaci soli kuchennej może wpływać na wzrost ciśnienia tętniczego krwi, niewydolność nerek oraz na wiele innych patologicznych procesów w organizmie. Czym jest dieta niskosodowa? Jakie niesie za sobą korzyści? Kto szczególnie powinien stosować dietę niskosodową? 

  1. Dieta niskosodowa – czym jest? 
  2. Dla kogo dieta niskosodowa? 
  3. Dieta niskosodowa – korzyści dla zdrowia 
  4. Dieta z ograniczeniem sodu – co można jeść? Jakich produktów unikać? 
  5. Dieta niskosodowa – przykładowe przepisy od dietetyka 

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), różnych towarzystw naukowych oraz Norm Żywienia dla populacji polskiej – dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 4-5 g/dobę co odpowiada jednej, płaskiej łyżeczce do herbaty. W polskiej populacji obserwuje się 2-krotne większe spożycie soli. 

Dieta niskosodowa – czym jest? 

Dieta niskosodowa to jeden ze sposobów żywienia mający na celu ograniczenie spożycia sodu w diecie. W pierwszej kolejności zwraca się uwagę na sól kuchenną, starając się używać jej w minimalnych ilościach podczas przygotowywania potraw. Zamiast soli, warto używać różnego rodzaju ziół, takich jak: zioła prowansalskie, bazylia, oregano, a także pieprz, imbir czy cytrynę. Ponadto, ograniczyć należy produkty oraz dania przetworzone zawierające dużą ilość soli, szczególnie dania gotowe czy typu fast-food oraz słone przekąski.  

Dla kogo dieta niskosodowa? 

Dieta niskosodowa w szczególności powinna być stosowana przez osoby z chorobami układu krążenia, przewlekłą chorobą nerek, nadciśnieniem tętniczym czy wodobrzuszem. Zbyt duża ilość sodu w diecie może objawiać się występowaniem obrzęków związanych z zatrzymywaniem wody w organizmie oraz zwiększonym pragnieniem. Dieta z ograniczeniem sodu może być z dużym powodzeniem stosowana przez każdego z nas, co korzystnie wpływa na zdrowie oraz uregulowanie ciśnienia tętniczego. 

Powiązane produkty

Dieta niskosodowa – korzyści dla zdrowia 

Dieta niskosodowa niesie ze sobą szereg korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim znacznie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, obniża ryzyko zawałów serca oraz udarów mózgu. Ograniczenie spożycia sodu u osób z nadciśnieniem tętniczym może pozwolić na zmniejszenie dawek stosowanych leków, a nawet odejścia od farmakoterapii pod nadzorem kardiologa (szczególnie jeśli dodatkowo dieta wpływa na spadek masy ciała u osób z nadwagą bądź otyłością). Natomiast u osób z prawidłowymi wartościami ciśnienia może zmniejszyć ryzyko względne rozwoju nadciśnienia tętniczego o 20%, nawet przy braku ubytku masy ciała.

POMOCNE PRZY NADCIŚNIENIU

LEKI NA SERCE I KRĄŻENIE

CIŚNIENIOMIERZE

Zmniejszona ilość sodu w diecie wpływa również na poprawę pracy nerek, zapobiega kamicy nerkowej oraz pomaga w profilaktyce przewlekłej choroby nerek. Liczne badania naukowe potwierdzają korzystny wpływ ograniczenia soli w codziennym jadłospisie, niemniej warto pamiętać, aby zwrócić uwagę na zdrowy styl życia, idący w parze z racjonalnym, dobrze skomponowanym, odżywczym jedzeniem, aktywnością fizyczną, odpowiednią ilością snu oraz odpowiednim odpoczynkiem.  

Duża zawartość sodu w diecie może powodować wzrost ryzyka zanikowego zapalenia błony śluzowej żołądka, zwiększa ryzyko raka żołądka gdyż sprzyja zakażeniu bakterią Helicobacter pylori. Badania przeprowadzone w Polsce wskazały, że w ostatnich latach spadek liczby zachorowań na raka żołądka był częściowo związany ze zmniejszonym spożyciem sodu w diecie. Niemniej jednak, ten rodzaj nowotworu wciąż stanowi poważne wyzwanie zdrowotne. 

Dieta z ograniczeniem sodu – co można jeść? Jakich produktów unikać? 

Dieta z ograniczeniem sodu powinna bazować na jak najbardziej naturalnych produktach i posiłkach przygotowywanych w domu. Pomocną praktyką jest czytanie składów i etykiet produktów spożywczych wybierając te, o jak najkrótszym składzie oraz ilości soli. Ponadto, warto zwrócić uwagę na zmniejszenie ilości dodawanej soli do różnego rodzaju potraw, a także wprowadzić metody obróbki termicznej, takie jak gotowanie na parze lub w wodzie, pieczenie w folii lub naczyniu żaroodpornym czy duszenie.  

Do produktów zalecanych na diecie niskosodowej zalicza się: 

  • produkty zbożowe: płatki owsiane, drobne makarony, ryż, kasze, ziemniaki; 

  • nabiał: jogurt naturalny, kefir, maślanka, twaróg, mleko 

  • mięso oraz ryby: kurczak, indyk, domowe wędliny, cielęcina, dorsz, mintaj; 

  • gotowane jajka; 

  • różnego rodzaju świeże warzywa oraz owoce np. sałata, szpinak, pomidory, ogórek, papryka, banany, jabłka, owoce jagodowe; 

  • roślinne źródła tłuszczu: oliwa z oliwek, orzechy (niesolone), pestki, nasiona, awokado. 

  • woda niskosodowa, świeżo wyciśnięte soki warzywno-owocowe, herbaty ziołowe

  • przyprawy: różnego rodzaju zioła. 

Produkty niezalecane na diecie niskosodowej: 

  • słone przekąski: paluszki, chipsy, solone orzeszki, krakersy; 

  • dania typu fast-food oraz dania gotowe; 

  • produkty marynowane, wędzone, cukiernicze, 

  • gotowe sosy instant oraz zupy z proszku; 

  • sery: żółte, dojrzewające, topione, pleśniowe, oscypki, typy “feta”; 

  • mięso i ryby: pasztet, kiełbasa, podroby, czerwone mięso, parówki, boczek, salami, wędliny paczkowane; 

  • ogórki kiszone, kapusta kiszona, warzywa marynowane; 

  • inne: kostki rosołowe, smakowe płatki śniadaniowe, koncentrat pomidorowy, słodzone napoje, alkohol, mocna kawa i herbata.  

Dieta niskosodowa – przykładowe przepisy od dietetyka 

Koktajl ze szpinaku 

Składniki: 

● szpinak liście (2-3 garście) 

● wyciśnięty sok z jednej pomarańczy 

● banan (sztuka) 

● sok z cytryny lub limonki (2-3 łyżki) 

● woda 

Sposób przygotowania: 

  1. Wszystkie składniki połącz, całość zmiksuj. 

Pieczony dorsz z warzywami 

Składniki: 

  • 150 g dorsza 

  • cukinia (pół sztuki) 

  • marchewka (sztuka) 

  • papryka (sztuka) 

  • łyżka oliwy z oliwek 

  • sok z połowy cytryny 

  • szczypta pieprzu, ziół prowansalskich i kopru 

Sposób przygotowania: 

  1. Pokrój warzywa na paski lub plastry. 

  1. Ułóż dorsza na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obłóż warzywami. 

  1. Skrop całość oliwą i sokiem z cytryny, dopraw pieprzem i ziołami. 

  1. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. 

Kanapka z serkiem naturalnym, awokado i rukolą 

Składniki: 

  • bułka grahamka (sztuka) 

  • awokado (pół sztuki) 

  • serek naturalny (2 łyżeczki) 

  • garść rukoli 

  • ogórek (sztuka) 

  • łyżka pestek dyni 

  • szczypta pieprzu 

Sposób przygotowania: 

  1. Grahamkę przekrój na pół i posmaruj serkiem. 

  1. Awokado pokrój na plastry, wyłóż na kanapki i dopraw pieprzem. 

  1. Posyp pestkami dyni. 

  1. Obłóż rukolą i podawaj z pokrojonym ogórkiem. 

Kakaowa owsianka z malinami 

Składniki: 

  • mleko spożywcze 1,5% (¾ szklanki)  

  • kakao naturalne (0,5 łyżeczki)  

  • maliny mrożone lub świeże (garść) 

  • siemię lniane  (łyżeczka)  

  • orzechy włoskie (2-3 sztuki) 

  • miód pszczeli  (pół łyżeczki)  

  • płatki owsiane górskie (3 łyżki) 

Sposób przygotowania: 

  1. Do garnka wlej mleko, wsyp płatki owsiane, kakao, siemię lniane i miód. 

  1. Gotuj kilka minut na małym ogniu, mieszając owsiankę, aby się nie przypaliła. Następnie dołóż pokrojone orzechy. 

  1. Owsiankę wyłóż do miseczki i dodaj maliny lub borówki (jeśli używasz mrożonych, możesz je wcześniej wyjąć, aby się rozmroziły). 

  1. Surma S., Romańczyk M., Bańkowski E. (2020). Rola ograniczenia spożycia sodu w diecie — od teorii do praktyki, Folia Cardiologica; 15, 3: 227–235. 

  1. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D. Dietoterapia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2014, str. 141-142, 340. 

  1. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny, 2020.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta wrzodowa – jak powinna wyglądać dieta przy wrzodach?

    Dieta w chorobie wrzodowej ma za zadanie wesprzeć terapię farmakologiczną. Jadłospis osób z wrzodami żołądka i dwunastnicy powinien głównie opierać się na posiłkach łatwych do strawienia. Które produkty można jeść, a których lepiej unikać? Poznaj najważniejsze wskazówki żywieniowe oraz przykładowy jadłospis dla chorych na wrzody.  

  • Dieta przy zaburzeniach hormonalnych – najważniejsze zasady

    Układ hormonalny kontroluje funkcje fizjologiczne organizmu – zapewnia jego homeostazę, pełni rolę regulacyjną i odpowiada za nasze samopoczucie. Czy sposób, w jaki się odżywiamy, może mieć wpływ na jego działanie? Jak powinna wyglądać dieta w przypadku pojawienia się określonych zaburzeń hormonalnych? Sprawdźmy! 

  • Dieta przeciwnowotworowa – zasady, wskazówki, produkty antyrakowe

    Uniwersalnej diety mającej na celu zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby nowotworowej nie ma. Istnieje jednak sporo doniesień w temacie poszczególnych składników pożywienia, które takie działanie mogą wykazywać. Równolegle należy wspomnieć i o czynnikach, które będą działać pronowotworowo. Po które produkty sięgać na co dzień, a które ograniczyć? Jakie są zasady diety obniżające ryzyko zachorowania na raka? 

  • Dieta na zgagę – jaka będzie odpowiednia?

    Każda osoba cierpiąca na zgagę, powinna zwrócić uwagę na swoje codzienne menu. Dzięki odpowiedniej diecie można złagodzić objawy zgagi. Co należy jeść, a których produktów warto unikać? Jak powinna wyglądać dieta przy zgadze w czasie ciąży? Dowiedz się więcej z poniższego artykułu.

  • Dieta przy osteoporozie – jak powinna wyglądać?

    Znana od tysiącleci, ale dopiero od niedawna uważana za chorobę, a nie jak dotychczas sądzono – naturalny wynik starzenia się organizmu. I choć postrzega się ją raczej jako problem ludzi dorosłych, występuje również i u młodzieży w okresie rozwoju. Na jej postęp niebagatelny wpływ ma to, co jemy. Osteoporoza – jak powinna wyglądać dieta w tym schorzeniu? Co jeść, a czego unikać? 

  • Dieta niskosalicylanowa (aspirynowa) – zasady, produkty, przepisy

    Wśród mniej popularnych w społeczeństwie alergii znajduje się alergia na salicylany. Osoba chora musi uważać na wybrane leki, w tym „czystą” aspirynę, ale i też żywność, która w pewnych ilościach dostarcza tzw. salicylanów. Z uwagi na powiązanie tych składników z popularnymi lekami dietę taką nazywa się dietą aspirynową. Przyjrzyjmy się bliżej jej założeniom. 

  • Dieta przy chorobie Hashimoto – jak powinna wyglądać?

    Dieta przy Hashimoto odgrywa kluczową rolę w terapii – warto wiedzieć, na co zwrócić szczególną uwagę, aby poprawić swój stan zdrowia i jakość życia. Podpowiadamy, jak komponować menu, będąc chorym na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. 

  • Dieta NiMe – zasady i korzyści dla zdrowia. Na czym polega dieta na poprawę mikrobiomu?

    Dieta NiMe (ang. Non-Industrialised Microbiome Restore) to nowy sposób odżywiania, który według naukowców może wpłynąć na poprawę mikrobiomu jelitowego, w znaczny sposób zredukować ryzyko wielu chorób metabolicznych oraz poprawić samopoczucie. Dieta NiMe inspirowana jest tradycyjnym stylem życia mieszkańców Papui-Nowej Gwinei. Na czym polega dieta NiMe?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl