
Dieta niskosodowa – dla kogo? Przepisy od dietetyka
Sód to pierwiastek niezbędny do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego podstawową rolą jest kontrola objętości płynów pozakomórkowych oraz utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Sód jest niezwykle ważny, jednak jego nadmiar spożywany głównie w postaci soli kuchennej może wpływać na wzrost ciśnienia tętniczego krwi, niewydolność nerek oraz na wiele innych patologicznych procesów w organizmie. Czym jest dieta niskosodowa? Jakie niesie za sobą korzyści? Kto szczególnie powinien stosować dietę niskosodową?
- Dieta niskosodowa – czym jest?
- Dla kogo dieta niskosodowa?
- Dieta niskosodowa – korzyści dla zdrowia
- Dieta z ograniczeniem sodu – co można jeść? Jakich produktów unikać?
- Dieta niskosodowa – przykładowe przepisy od dietetyka
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), różnych towarzystw naukowych oraz Norm Żywienia dla populacji polskiej – dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 4-5 g/dobę co odpowiada jednej, płaskiej łyżeczce do herbaty. W polskiej populacji obserwuje się 2-krotne większe spożycie soli.
Dieta niskosodowa – czym jest?
Dieta niskosodowa to jeden ze sposobów żywienia mający na celu ograniczenie spożycia sodu w diecie. W pierwszej kolejności zwraca się uwagę na sól kuchenną, starając się używać jej w minimalnych ilościach podczas przygotowywania potraw. Zamiast soli, warto używać różnego rodzaju ziół, takich jak: zioła prowansalskie, bazylia, oregano, a także pieprz, imbir czy cytrynę. Ponadto, ograniczyć należy produkty oraz dania przetworzone zawierające dużą ilość soli, szczególnie dania gotowe czy typu fast-food oraz słone przekąski.
Dla kogo dieta niskosodowa?
Dieta niskosodowa w szczególności powinna być stosowana przez osoby z chorobami układu krążenia, przewlekłą chorobą nerek, nadciśnieniem tętniczym czy wodobrzuszem. Zbyt duża ilość sodu w diecie może objawiać się występowaniem obrzęków związanych z zatrzymywaniem wody w organizmie oraz zwiększonym pragnieniem. Dieta z ograniczeniem sodu może być z dużym powodzeniem stosowana przez każdego z nas, co korzystnie wpływa na zdrowie oraz uregulowanie ciśnienia tętniczego.
Dieta niskosodowa – korzyści dla zdrowia
Dieta niskosodowa niesie ze sobą szereg korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim znacznie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, obniża ryzyko zawałów serca oraz udarów mózgu. Ograniczenie spożycia sodu u osób z nadciśnieniem tętniczym może pozwolić na zmniejszenie dawek stosowanych leków, a nawet odejścia od farmakoterapii pod nadzorem kardiologa (szczególnie jeśli dodatkowo dieta wpływa na spadek masy ciała u osób z nadwagą bądź otyłością). Natomiast u osób z prawidłowymi wartościami ciśnienia może zmniejszyć ryzyko względne rozwoju nadciśnienia tętniczego o 20%, nawet przy braku ubytku masy ciała.
Zmniejszona ilość sodu w diecie wpływa również na poprawę pracy nerek, zapobiega kamicy nerkowej oraz pomaga w profilaktyce przewlekłej choroby nerek. Liczne badania naukowe potwierdzają korzystny wpływ ograniczenia soli w codziennym jadłospisie, niemniej warto pamiętać, aby zwrócić uwagę na zdrowy styl życia, idący w parze z racjonalnym, dobrze skomponowanym, odżywczym jedzeniem, aktywnością fizyczną, odpowiednią ilością snu oraz odpowiednim odpoczynkiem.
Dieta z ograniczeniem sodu – co można jeść? Jakich produktów unikać?
Dieta z ograniczeniem sodu powinna bazować na jak najbardziej naturalnych produktach i posiłkach przygotowywanych w domu. Pomocną praktyką jest czytanie składów i etykiet produktów spożywczych wybierając te, o jak najkrótszym składzie oraz ilości soli. Ponadto, warto zwrócić uwagę na zmniejszenie ilości dodawanej soli do różnego rodzaju potraw, a także wprowadzić metody obróbki termicznej, takie jak gotowanie na parze lub w wodzie, pieczenie w folii lub naczyniu żaroodpornym czy duszenie.
Do produktów zalecanych na diecie niskosodowej zalicza się:
-
produkty zbożowe: płatki owsiane, drobne makarony, ryż, kasze, ziemniaki;
-
nabiał: jogurt naturalny, kefir, maślanka, twaróg, mleko
-
mięso oraz ryby: kurczak, indyk, domowe wędliny, cielęcina, dorsz, mintaj;
-
gotowane jajka;
-
różnego rodzaju świeże warzywa oraz owoce np. sałata, szpinak, pomidory, ogórek, papryka, banany, jabłka, owoce jagodowe;
-
roślinne źródła tłuszczu: oliwa z oliwek, orzechy (niesolone), pestki, nasiona, awokado.
-
woda niskosodowa, świeżo wyciśnięte soki warzywno-owocowe, herbaty ziołowe;
-
przyprawy: różnego rodzaju zioła.
Produkty niezalecane na diecie niskosodowej:
-
słone przekąski: paluszki, chipsy, solone orzeszki, krakersy;
-
dania typu fast-food oraz dania gotowe;
-
produkty marynowane, wędzone, cukiernicze,
-
gotowe sosy instant oraz zupy z proszku;
-
sery: żółte, dojrzewające, topione, pleśniowe, oscypki, typy “feta”;
-
mięso i ryby: pasztet, kiełbasa, podroby, czerwone mięso, parówki, boczek, salami, wędliny paczkowane;
-
ogórki kiszone, kapusta kiszona, warzywa marynowane;
-
inne: kostki rosołowe, smakowe płatki śniadaniowe, koncentrat pomidorowy, słodzone napoje, alkohol, mocna kawa i herbata.
Dieta niskosodowa – przykładowe przepisy od dietetyka
Koktajl ze szpinaku
Składniki:
● szpinak liście (2-3 garście)
● wyciśnięty sok z jednej pomarańczy
● banan (sztuka)
● sok z cytryny lub limonki (2-3 łyżki)
● woda
Sposób przygotowania:
-
Wszystkie składniki połącz, całość zmiksuj.
Pieczony dorsz z warzywami
Składniki:
-
150 g dorsza
-
cukinia (pół sztuki)
-
marchewka (sztuka)
-
papryka (sztuka)
-
łyżka oliwy z oliwek
-
sok z połowy cytryny
-
szczypta pieprzu, ziół prowansalskich i kopru
Sposób przygotowania:
-
Pokrój warzywa na paski lub plastry.
-
Ułóż dorsza na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obłóż warzywami.
-
Skrop całość oliwą i sokiem z cytryny, dopraw pieprzem i ziołami.
-
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
Kanapka z serkiem naturalnym, awokado i rukolą
Składniki:
-
bułka grahamka (sztuka)
-
awokado (pół sztuki)
-
serek naturalny (2 łyżeczki)
-
garść rukoli
-
ogórek (sztuka)
-
łyżka pestek dyni
-
szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
-
Grahamkę przekrój na pół i posmaruj serkiem.
-
Awokado pokrój na plastry, wyłóż na kanapki i dopraw pieprzem.
-
Posyp pestkami dyni.
-
Obłóż rukolą i podawaj z pokrojonym ogórkiem.
Kakaowa owsianka z malinami
Składniki:
-
mleko spożywcze 1,5% (¾ szklanki)
-
kakao naturalne (0,5 łyżeczki)
-
maliny mrożone lub świeże (garść)
-
siemię lniane (łyżeczka)
-
orzechy włoskie (2-3 sztuki)
-
miód pszczeli (pół łyżeczki)
-
płatki owsiane górskie (3 łyżki)
Sposób przygotowania:
-
Do garnka wlej mleko, wsyp płatki owsiane, kakao, siemię lniane i miód.
-
Gotuj kilka minut na małym ogniu, mieszając owsiankę, aby się nie przypaliła. Następnie dołóż pokrojone orzechy.
-
Owsiankę wyłóż do miseczki i dodaj maliny lub borówki (jeśli używasz mrożonych, możesz je wcześniej wyjąć, aby się rozmroziły).