Dieta antyrakowa. Co jeść, by zmniejszyć ryzyko raka?
Mateusz Durbas

Dieta antyrakowa. Co jeść, by zmniejszyć ryzyko raka?

Szacuje się, że nieodpowiednia dieta jest przyczyną co najmniej 30% rozpoznanych nowotworów. Niezdrowa dieta jest drugim – po nałogowym paleniu papierosów – elementem stylu życia mającym istotny wpływ na ryzyko wystąpienia raka. Dobrze skomponowana dieta antyrakowa może nie tylko chronić przed rozwojem raka, ale także spowolnić postęp choroby i złagodzić jej przebieg.

  1. Dieta antyrakowa jako profilaktyka nowotworów
  2. Co wolno jeść w diecie przeciwnowotworowej? Produkty
  3. Czego unikać, by zmniejszyć ryzyko rozwoju raka?
  4. Czy dieta pozwoli uniknąć nowotworu?
  5. Dieta antynowotworowa – przykładowy jadłospis
  6. Dieta antyrakowa – najczęściej zadawane pytania
  7. Dieta przeciwnowotworowa – podsumowanie

Dieta antyrakowa jako profilaktyka nowotworów

Dieta stanowi jeden z kluczowych czynników wpływających na rozwój nowotworów. Wieloletnie badania obserwacyjne wykazały, że osoby opierające swoją dietę głównie na niskoprzetworzonych produktach pochodzenia roślinnego (warzywach, owocach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, roślinach strączkowych, orzechach, nasionach, pestkach, wysokiej jakości oliwie z oliwek itp.) znacznie rzadziej chorują na nowotwory w porównaniu z osobami, których dieta bazuje przede wszystkim na produktach zwierzęcych.

Dieta antyrakowa powinna zatem opierać się na naturalnej i niskoprzetworzonej żywności pochodzenia roślinnego, do której zaliczamy różnokolorowe warzywa i owoce, nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe z pełnego ziarna, niesolone orzechy, nasiona i pestki oraz oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Produkty te powinny stanowić co najmniej 70% codziennej diety antynowotworowej. Pozostałą część diety antyrakowej (maksymalnie 30%) można uzupełniać produktami zwierzęcymi, spośród których najlepiej wybierać ryby morskie (zwłaszcza tłuste), owoce morza, jaja, chude mleko, niskotłuszczowe fermentowane przetwory mleczne oraz chude gatunki mięs.

Dieta przeciwnowotworowa powinna każdego dnia uwzględniać minimum 5 porcji (łącznie nawet 600 g) różnokolorowych niskoskrobiowych warzyw oraz surowych owoców, które są źródłem wielu witamin, składników mineralnych, antyoksydantów (polifenoli, karotenoidów), błonnika pokarmowego, glukozynolanów oraz organicznych związków siarki (w tym allicyny). Wyniki badań jednoznacznie wskazują, że produkty pochodzenia roślinnego bogate w antyoksydanty i błonnik pokarmowy odgrywają niezwykle ważną rolę w profilaktyce nowotworów.

Powiązane produkty

Co wolno jeść w diecie przeciwnowotworowej? Produkty

Wiele osób zainteresowanych swoim zdrowiem zastanawia się nad tym, co jeść w diecie przeciwnowotworowej, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Oto lista produktów zalecanych w celu zapobiegania rozwojowi nowotworów:

  • warzywa: cebula, czosnek, por, szczypiorek, sałata, kapusta, szpinak, brokuły, kalafior, brukselka, kalarepa, jarmuż, rukola, ogórek, rzodkiewka, papryka, pomidor, boćwina, rzepa, szparagi, cykoria, seler naciowy, marchew, pietruszka, dynia, buraki itp.;
  • owoce: czarne jagody, borówki amerykańskie, jeżyny, porzeczki, agrest, czereśnie, truskawki, maliny, wiśnie, pomarańcze, grejpfruty, kiwi, liczi, mandarynki, śliwki, winogrona, morele, nektarynki, jabłka, gruszki, mango, ananas, papaja, brzoskwinie, awokado, granat itp.;
  • nasiona roślin strączkowych: ciecierzyca, bób, soja, soczewica, groch, fasola;
  • pełnoziarniste produkty zbożowe: grube kasze (np. gryczana, bulgur, owsiana, orkiszowa, pęczak), makarony z mąki razowej, ryż brązowy, płatki owsiane, płatki żytnie, płatki orkiszowe, pieczywo żytnie razowe itp.;
  • pseudozboża: amarantus, komosa ryżowa (quinoa), miłka abisyńska (teff);
  • chude i tłuste gatunki ryb: dorsz, sola, mintaj, sandacz, tilapia, łosoś, makrela, halibut, pstrąg tęczowy, sardynki;
  • chude gatunki mięs: kurczak, indyk, królik, cielęcina;
  • chude mleko i fermentowane przetwory mleczne: jogurty, kefiry, maślanki naturalne do 1,5% zawartości tłuszczu, mleko acidofilne, sery twarogowe chude, serki wiejskie o obniżonej zawartości tłuszczu;
  • jaja: najlepiej gotowane na miękko lub półmiękko;
  • orzechy bez soli: włoskie, laskowe, ziemne, brazylijskie, pistacjowe, makadamia, piniowe, nerkowce, migdały;
  • nasiona: chia, słonecznika, maku, sezamu, konopi siewnej, czarnuszki siewnej, siemię lniane, pestki dyni, kruszone ziarna kakaowca;
  • gorzkie kakao i jego przetwory: gorzka czekolada o wysokiej zawartości suchej masy kakaowej;
  • oleje roślinne: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, olej rzepakowy tłoczony na zimno;
  • zioła i przyprawy: imbir, cynamon, kardamon, kurkuma, papryka chili, goździki, czosnek niedźwiedzi, rozmaryn, lubczyk, bazylia, majeranek, cząber, ziele angielskie itp.;
  • grzyby: shiitake, mun, pieczarki, boczniaki;
  • napoje: woda, zielona herbata, czarna kawa bez cukru, rumianek, mięta, itp.

Czego unikać, by zmniejszyć ryzyko rozwoju raka?

Produkty, których należy unikać w diecie antyrakowej, to:

  • przetworzone czerwone mięso (kiełbasy, parówki, konserwy, pasztety, salami, bekon itp.),
  • żywność typu fast food (m.in. hamburgery, zapiekanki, hot-dogi, nuggetsy, frytki, pizza, kebab),
  • słodycze i wyroby cukiernicze (trufle, czekoladki, praliny, batony, cukierki, ciastka, wafelki, czekolady mleczne, białe i nadziewane itd.),
  • napoje alkoholowe.
Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) zaklasyfikowała alkohol i przetworzone mięso jako rakotwórcze (grupa 1), natomiast czerwone mięso jako prawdopodobnie rakotwórcze dla człowieka (grupa 2A). Wyniki badań pokazują, że nawet niewielkie ilości alkoholu zwiększają ryzyko nowotworów, dlatego w ramach profilaktyki nowotworowej najlepiej całkowicie zrezygnować ze spożycia napojów alkoholowych.

W diecie przeciwnowotworowej należy ograniczać czerwone mięso (wieprzowinę, wołowinę, baraninę, jagnięcinę i cielęcinę) do maksymalnie 350–500 g tygodniowo oraz całkowicie zrezygnować ze spożycia napojów słodzonych zawierających duże ilości cukrów prostych. Zaleca się również unikać nadmiernego spożycia soli kuchennej oraz produktów solonych (w tym chipsów, paluszków, krakersów, chrupek, prażynek, serów topionych) i wędzonych, ponieważ nadmiar soli może zwiększać ryzyko rozwoju raka żołądka.

W celu zmniejszenia ryzyka rozwoju nowotworu należy również unikać spożywania nadpsutej i spleśniałej żywności zawierającej substancje rakotwórcze – aflatoksyny. Ponadto dieta antyrakowa nie powinna w ogóle zawierać grillowanego mięsa i jego przetworów (w szczególności kiełbasy, karkówki, boczku, burgerów itp.) z uwagi na obecność substancji rakotwórczych takich jak heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA) oraz wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA).

KOMPLEKSY WITAMIN

WITAMINY I MINERAŁY

KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA

Czy dieta pozwoli uniknąć nowotworu?

Do rozwoju chorób nowotworowych przyczynia się przede wszystkim nieprawidłowy styl życia, w tym nałogowe palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, brak aktywności fizycznej oraz niezdrowa dieta. Oprócz tego ryzyko nowotworów zwiększają takie czynniki, jak otyłość, przebyte infekcje wirusowe oraz długotrwałe narażenie na zanieczyszczenia środowiskowe i promieniowanie słoneczne.

Przeprowadzone badania wykazały, że zdrowa i zbilansowana dieta może zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów nawet o 30–50%.

Dieta bogata w różnokolorowe warzywa niskoskrobiowe, świeże owoce, rośliny strączkowe, pełnoziarniste produkty zbożowe, tłuste ryby morskie oraz niesolone orzechy, nasiona, pestki i wysokiej jakości oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia istotnie obniża ryzyko zachorowania na raka.

Zdrowy tryb życia i odpowiednia dieta mogą zatem wyraźnie zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów i innych chorób niezakaźnych, jednak nie są to jedyne czynniki decydujące o zachorowaniu na raka. Należy wziąć pod uwagę również uwarunkowania genetyczne, infekcje wirusowe, narażenie na rakotwórcze i mutagenne substancje chemiczne, a także promieniowanie jonizujące i ultrafioletowe.

Dieta antynowotworowa – przykładowy jadłospis

Poniżej znajduje się przykładowy jadłospis diety antyrakowej, która może zmniejszać ryzyko zachorowania na najczęściej występujące nowotwory.

  • Śniadanie: Cynamonowo-kardamonowa owsianka na mleku 1,5% tłuszczu z jabłkiem, pomarańczą, orzechami włoskimi, nasionami sezamu oraz świeżo mielonym siemieniem lnianym
  • Drugie śniadanie: Koktajl bananowo-jagodowy na wysokobiałkowym jogurcie naturalnym z pastą migdałową i nasionami chia
  • Obiad: Pieczony łosoś w aromatycznych ziołach z kaszą gryczaną i sałatką ze szpinaku, pomidorów, czerwonej papryki, rzodkiewki, szczypiorku, ziół i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Podwieczorek: Zupa krem z brokułów z cebulą, czosnkiem, marchewką, oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, przyprawami i pestkami dyni
  • Kolacja: Jajko gotowane ma miękko z pieczywem żytnim razowym na zakwasie, pastą z czerwonej fasoli, rukolą, pomidorem, szczypiorkiem i ziołami

Dieta antyrakowa – najczęściej zadawane pytania

Co naturalnie zabija komórki rakowe?

Regularne spożywanie warzyw (m.in. cebuli, czosnku, szpinaku, brokułów, kapusty, brukselki, kalafiora), surowych owoców (zwłaszcza jagodowych), roślin strączkowych, orzechów, nasion, pestek, ryb i owoców morza, czarnej kawy bez cukru, zielonej herbaty oraz ziół i przypraw (np. kardamonu, kurkumy, czarnuszki, lubczyku, bazylii, papryki chili) może obniżać ryzyko zachorowania na raka oraz wspierać funkcjonowanie organizmu. Wiele z tych produktów wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, dlatego warto włączać je do diety jak najczęściej, by zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów.

Jakie witaminy mają właściwości przeciwnowotworowe?

Do witamin o udowodnionym działaniu przeciwnowotworowym należą przede wszystkim witaminy antyoksydacyjne (A, C, E), witamina D oraz kwas foliowy (witaminy B9). Wśród pozostałych składników pokarmowych, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka i wspomagają organizm w walce z komórkami nowotworowymi, wymienia się m.in. błonnik pokarmowy, likopen, beta-karoten, cynk, selen, magnez, długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, żeń-szeń, allicynę, glukozynolany oraz polifenole (kwercetynę, hesperydynę, naringeninę, lignany, izoflawony, galusan epigallokatechiny itp.).

Dieta przeciwnowotworowa – podsumowanie

Dieta przeciwnowotworowa w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną i utrzymywaniem prawidłowej masy ciała może wspomóc ochronę przed wieloma nowotworami. Dobrze skomponowana dieta antyrakowa może obniżać ryzyko wystąpienia nowotworów o co najmniej 30%. Dieta antynowotworowa powinna bazować głównie na niskoprzetworzonych produktach roślinnych, które są bogate w antyoksydanty, fitosterole, organiczne związki siarki oraz błonnik pokarmowy.

  1. J. Zalega, D. Szostak-Węgierek, Żywienie w profilaktyce nowotworów. Część I. Polifenole roślinne, karotenoidy, błonnik pokarmowy, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2013, t. 94, nr 1, s. 41–49.
  2. J. Zalega, D. Szostak-Węgierek, Żywienie w profilaktyce nowotworów. Część II. Składniki mineralne, witaminy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, probiotyki, prebiotyki, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2013, t. 94, nr 1, s. 50–58.
  3. J. Zalega, D. Szostak-Węgierek, Żywienie w profilaktyce nowotworów. Część III. Diety o właściwościach przeciwnowotworowych, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2013, t. 94, nr 1, s. 59–70.
  4. K. Banach, B. Rutkowska, P. Glibowski, Polska „superżywność” w prewencji chorób nowotworowych, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2017, t. 50, nr 2, s. 106–114.
  5. E. Kerschbaum, V. Nüssler, Cancer Prevention with Nutrition and Lifestyle, „Visceral Medicine” 2019, t. 35, nr 4. s. 204–209.
  6. K. Goderska, G. Nikrandt, Wybrane substancje bioaktywne pochodzenia roślinnego i ich rola w zapobieganiu nowotworom, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2022, t. 29, nr 4 (133), s. 5–26. 
  7. B. López-Plaza, V. Loria-Kohen, L.G. González-Rodríguez, Diet and lifestyle in cancer prevention, „Nutricion Hospitalaria” 2022, t. 39 (Spec No3), s. 74–77.
  8. A. Feliu, D. Ritchie, J. Schüz i in., The European Code Against Cancer – new evidence and recommendations, „Nowotwory. Journal of Oncology” 2023, t. 73, nr 5, s. 317–322.
  9. Á. Torres, F. Quintanilla, E. Barnafi i in., Dietary Interventions for Cancer Prevention: An Update to ACS International Guidelines, „Nutrients” 2024, t. 16, nr 17, 2897.
  10. P. Marino, M. Mininni, G. Deiana i in., Healthy Lifestyle and Cancer Risk: Modifiable Risk Factors to Prevent Cancer, „Nutrients” 2024, t. 16, nr 6, 800.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Nowotwór jelita cienkiego - jak go rozpoznać?

    Nowotwór jelita cienkiego jest guzem, który może być zarówno łagodny, jak i złośliwy. Guzy jelita cienkiego mogą być zarówno nowotworami pierwotnymi, czyli pierwotnie powstają one w jelicie cienkim, mogą też być jednak guzami przerzutowymi z innych nowotworów, między innymi z guzów jelita grubego, trzustki, żołądka, gruczołu krokowego, macicy, jajnika czy też pęcherza moczowego.

  • Badanie genetyczne BRCA1 i BRCA2 – na czym polega i jak interpretować wyniki?

    Ryzyko wystąpienia nowotworu piersi i jajników u osoby posiadającej mutację genu BRCA wzrasta odpowiednio do około 60% w przypadku raka piersi i do około 40% w przypadku raka jajnika. Badania mutacji BRCA zaleca się kobietom, u których bliskich krewnych wystąpiły co najmniej dwa przypadki zachorowań na złośliwy nowotwór piersi i/lub jajnika, zwłaszcza gdy choroba pojawiła się u krewnego przed 50. rokiem życia.

  • HPV – co to jest? Objawy zakażenia wirusem HPV i diagnostyka

    Wirus brodawczaka ludzkiego (HPV, ang. Human Papillomavirus) stanowi jedną z najpowszechniejszych infekcji przenoszonych drogą płciową na świecie. Szacuje się, że ponad 80% aktywnych seksualnie osób doświadczy zakażenia HPV przynajmniej raz w życiu. Zakażenie tym wirusem ma szczególne znaczenie z uwagi na jego udowodniony związek z rozwojem wielu typów nowotworów, zwłaszcza raka szyjki macicy, który zajmuje czwarte miejsce wśród najczęstszych nowotworów występujących u kobiet globalnie. Większość infekcji HPV przebiega bezobjawowo i ustępuje samoistnie dzięki sprawnie działającemu układowi odpornościowemu, jednak przetrwałe zakażenie, szczególnie typami wysokiego ryzyka onkogennego, może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

  • Czy opalanie w solarium jest bezpieczne? Działanie, zasady korzystania, przeciwwskazania

    Na czym polega opalanie w solarium? Czy jest ono bezpieczne dla skóry? Badania potwierdziły, że narażenie skóry na promieniowanie podczas sesji w solarium zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów. Na co jeszcze uważać podczas opalania w ten sposób? Wyjaśniamy.

  • Pestycydy zwiększają ryzyko rozwoju raka tak jak palenie papierosów

    Nowe badanie sugeruje, że narażenie na pestycydy zwiększa ryzyko zachorowania na raka, przede wszystkim na chłoniaka nieziarniczego, białaczkę i raka pęcherza moczowego. Najbardziej niepokojące było odkrycie, że ryzyko jest wyższe niż to spowodowane paleniem papierosów. Wyniki opublikowano w czasopiśmie „Frontiers in Cancer Control and Society”.

  • Jak czerwone mięso przyczynia się do rozwoju raka? Najnowsze badania

    Międzynarodowy zespół badawczy zidentyfikował bezpośrednie powiązanie molekularne między dietą bogatą w czerwone mięso oraz obecnością przeciwciał we krwi, które zwiększają ryzyko zachorowania na raka. Związek między czerwonym mięsem a ryzykiem zachorowania na raka jest powszechnie znany, ale naukowcy wciąż poznają nowe mechanizmy, które przyczyniają się do rozwoju choroby nowotworowej. Wyniki badania opublikowanego w „BMC Medicine” sugerują, że w pewnym stopniu na postępowanie procesów kancerogennych ma wpływ reakcja immunologiczna.

  • Lekarze: nie ma wątpliwości, że alkohol jest rakotwórczy

    2019 rok warto rozpocząć od mocnego postanowienia dotyczącego ograniczenia spożycia alkoholu. Lekarze z Wielkiej Brytanii potwierdzili ostatnio wysoką rakotwórczość aldehydu octowego, będącego produktem ubocznym trawienia etanolu, który przyczynia się do powstania aż siedmiu typów nowotworów.

  • Nowotwory przewodu pokarmowego

    Nowotwory stanowią trzecią, po urazach i chorobach układu krążenia, przyczynę zgonów. Nowotwory przewodu pokarmowego stanowią około 15-20 % wszystkich nowotworów. Najczęściej występuje nowotwór jelita grubego, żołądka i trzustki, zdecydowanie rzadziej rak pęcherzyka żółciowego i przełyku.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl