Lekarze: nie ma wątpliwości, że alkohol jest rakotwórczy
Katarzyna Szulik

Lekarze: nie ma wątpliwości, że alkohol jest rakotwórczy

2019 rok warto rozpocząć od mocnego postanowienia dotyczącego ograniczenia spożycia alkoholu. Lekarze z Wielkiej Brytanii potwierdzili ostatnio wysoką rakotwórczość aldehydu octowego, będącego produktem ubocznym trawienia etanolu, który przyczynia się do powstania aż siedmiu typów nowotworów.

Jak wynika z raportu naczelnego lekarza Wielkiej Brytanii, prof. Sally Davies, spożywanie etanolu w jakiejkolwiek postaci i ilości znacząco podnosi ryzyko zachorowania na szereg nowotworów. Jak pokazują statystyki, w Wielkiej Brytanii picie alkoholu jest bezpośrednią przyczyną zachorowania na raka 12 tys. Brytyjczyków, a każda spożyta ilość zwiększa ryzyko onkologiczne. Nie ma znaczenia, czy pijemy symboliczną lampkę wina dziennie, czy całą butelkę przy kilku okazjach rocznie.

Alkohol i rak piersi to mieszanka wybuchowa

Na liście nowotworów silnie powiązanych z alkoholem znajdują się raki wątroby, jelita grubego, odbytnicy, ale też gardła, przełyku, krtani i piersi. Obecność tego ostatniego na liście może dziwić, jednak związek raka piersi z piciem alkoholu potwierdza szereg badań. Najnowsze, przeprowadzone przez badaczy z African American Breast Cancer Epidemiology and Risk Consortium, dowodzi, że ryzyko zachorowania zaczyna znacząco rosnąć wraz z przekroczeniem granicy 7 drinków tygodniowo, przy czym za normę przyjęto cztery porcje alkoholu. Kobiety, które deklarowały spożywanie 14 drinków w tygodniu były o jedną trzecią bardziej narażone na wystąpienie raka od badanych, których konsumpcja mieściła się w normie. Wspomniane wnioski potwierdziły dwa inne badania prowadzone na 11 tys. pacjentek. Wykazały one, że u kobiet, które przeszły raka piersi i spożywają więcej niż 6 gramów czystego alkoholu na dobę ryzyko nawrotu choroby zdecydowanie wzrasta.

Również Światowa Organizacja Zdrowia plasuje alkohol jako jeden z głównych czynników kancerogennych w raku piersi, natomiast – jak wynika z szacunków Międzynarodowej Agencji do Badań nad Rakiem (IARC) – ponad 25 proc. wszystkich nowych przypadków zachorowań na raka piersi wiąże się z piciem alkoholu.

„Słodki” wyjątek?

Wspomniana wyżej wiedza była powszechna, lecz nie brakowało (i wciąż nie brak) opinii i badań, zgodnie z którymi picie wina w umiarkowanych ilościach może być dobroczynne. Jednym z nich jest badanie przeprowadzone w Danii, z którego wynika, że spożywanie umiarkowanych ilości alkoholu może działać profilaktycznie w kierunku cukrzycy typu II. Zgodnie z wnioskami badaczy z Sydansk Universitet spożywanie alkoholu od 3 do 4 razy tygodniowo zmniejszało ryzyko zachorowania na cukrzycę u obu płci, średnio o 27 proc. u mężczyzn oraz 34 proc. Największy spadek prawdopodobieństwa zachorowania – o nawet 43 proc. – stwierdzono u mężczyzn pijących średnio 14 drinków tygodniowo. Z kolei picie przez kobiety 9 porcji alkoholu tygodniowo ma obniżać u nich ryzyko zachorowania na cukrzycę o niemal 60 proc. Trunkiem o najmocniejszym działaniu profilaktycznym okazało się wino, które, jak udowodniono, zawiera składniki regulujące glikemię.

Jednak przełom w myśleniu o wpływie alkoholu na nowotwory przyniosły wyniki badania przedstawione w 2016 roku. Udowodniły one, że picie alkoholu prowadzi do uszkodzeń w DNA, co w bezpośredni sposób przekłada się na zwiększone ryzyko zachorowania na nowotwory.

Mózg również traci na spożyciu alkoholu

Z kolei naukowcy z Portugalii przeprowadzili badania wskazujące, że picie dużych ilości alkoholu w młodości może prowadzić do poważnych zmian w mózgu. Do wspomnianego badania zaprosili 80 studentów i podzielili ich na dwie grupy – jedną pijąca na akord, a więc duże ilości alkoholu w krótkim czasie, oraz drugą, która nie wykazywała takich zachowań (choć również spożywała alkohol). Zgodnie ze standardami przyjętymi przez Amerykański Narodowy Instytut Nadużywania Alkoholu i Alkoholizmu, o piciu na akord w przypadku kobiet mówimy, gdy w ciągu dwóch godzin spożywają co najmniej cztery porcje alkoholu, a w przypadku mężczyzn – 5 porcji. Za porcję uznaję się 10 gramów czystego alkoholu, czyli kieliszek (100 ml) wina, 25 ml wódki lub 200 ml piwa. Następnie wszystkie osoby poddano badaniu aktywności elektrycznej mózgu (EEG), by sprawdzić, czy znacząco różni się w obu grupach. Jak się okazało – u osób, które upijają się w krótkim czasie, zmniejsza się zdolność mózgu do reagowania na bodźce zewnętrzne, a przetwarzanie informacji jest utrudnione. Wszystko to można uznać za wczesne oznaki uszkodzenia mózgu powiązane ze spożywaniem alkoholu. Co więcej, wcześniejsze badania prowadzone na osobach ze zdiagnozowanym alkoholizmem również wykazały bardzo podobne zmiany w aktywności mózgu, co potwierdza udział alkoholu w ich powstawaniu.

Naukowcy ostrzegają również przed łączeniem alkoholu z tytoniem, co wielu z nas ma w zwyczaju. To połączenie potęguje rakotwórcze właściwości alkoholu w dziedzinie nowotworów charakterystycznych dla palaczy, a więc związanych z układem oddechowym.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Które ryby warto przyrządzić na święta?

    Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez ryby. Oprócz tradycyjnego karpia czy śledzia warto w oryginalny sposób zaserwować również inne gatunki tej niezwykle zdrowej potrawy. 

  • Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

    Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Pachnące święta - przegląd korzennych przypraw

    Imbir, cynamon i anyż trafiają do każdej polskiej kuchni w okresie przedświątecznym jako składniki pierniczków, ciast i kompotu z suszu. Warto o nich pamiętać, ponieważ usprawniają trawienie, dzięki czemu łagodzą skutki świątecznego przejedzenia. Ulga w dolegliwościach żołądkowych to jednak tylko jedna z wielu prozdrowotnych właściwości korzennych przypraw.

  • Jak obchodzić Święta Wielkanocne podczas pandemii?

    W tegoroczne Święta Wielkanocne ze względu na pandemię koronawirusa, podobnie jak w roku ubiegłym, musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań i odwiedzin, a w większości przypadków również z uczestnictwa w rytuałach religijnych. Nie oznacza to, że nawet w tych trudnych warunkach nie można przeżyć świąt radośnie i duchowo – wręcz przeciwnie, właśnie teraz warto zadbać, by w miarę możliwości utrzymać dobrze znane tradycje i zadbać o  namiastkę normalności w tym trudnym okresie. 

  • Domowa opieka nad chorym na Covid-19 – podstawowe zasady

    Zgodnie z danymi pochodzącymi z Chin, około 80 proc. osób, u których wynik testu na obecność SARS-CoV-2 okaże się pozytywny, doświadczy wyłącznie łagodnych objawów, niewykraczających poza dyskomfort związany ze zwykłą grypą lub przeziębieniem. W związku z tym, by nie stwarzać zagrożenia dla siebie i innych pacjentów, większość chorych będzie odsyłana do domów, by w ich zaciszu leczyć chorobę zgodnie ze wskazaniami lekarza. Ta sytuacja może dotknąć większość z nas, dlatego warto znać zasady postępowania i przygotować się na tę ewentualność. 

  • Koronawirus u dzieci – czy naprawdę większość przechodzi go bezobjawowo?

    Pandemia koronawirusa uderzyła przede wszystkim w seniorów, natomiast wśród najmłodszych odnotowano stosunkowo niewiele zakażeń i ofiar COVID-19. Większość dzieci przechodzi infekcję łagodnie lub nawet bezobjawowo, co jednak nie oznacza, że choroba im nie zagraża – ostrzegają badacze z Rutgers University. Zgodnie z ich badaniem, dzieci i nastolatki również są narażone na ciężki przebieg choroby, zwłaszcza gdy posiadają choroby towarzyszące.

  • COVID-19 a ciąża: nikłe szanse na zarażenie dziecka koronawirusem podczas porodu

    Rozłąka z dzieckiem tuż po porodzie to traumatyczne przeżyci dla każdej matki, do którego w wielu wypadkach zmusiła pandemia. W trosce o zminimalizowanie ryzyka zakażenia, matki chore na COVID-19 rodzą przez cięcie cesarskie i są izolowane od dziecka tuż po porodzie, bez możliwości kontaktu i naturalnego karmienia do chwili stwierdzenia, że niebezpieczeństwo związane z chorobą minęło. Coraz więcej badań pokazuje jednak, że te środki ostrożności są zbyt drastyczne, ponieważ ryzyko transmisji wirusa z matki na dziecko jest znikome. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij