Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?
Katarzyna Szulik

Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

Ryby: karp czy łosoś?

Wigilia to jedna z niewielu okazji w roku, gdy sięgamy po ryby, a warto pamiętać, że ich mięso należy do najzdrowszych i powinno być stałym składnikiem naszej diety. Kobiety w ciąży i karmiące powinny jeść je do woli pod dwoma warunkami – muszą być przyrządzane właściwie oraz dobrane tak, by nie zawierały szkodliwej rtęci, którą można znaleźć w niektórych gatunkach, takich jak tuńczyk, jesiotr czy okoń czerwony.

Najzdrowsze dla przyszłej i karmiącej mamy będą ryby morskie, bogate w wiele minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego na wigilijnym talerzu powinien znaleźć się np. łosoś, dorsz lub halibut. Dobrym wyborem będzie również tradycyjny karp, który, choć jest nieco uboższy w wartości odżywcze, ma mniej tłuszczu i zawiera cenny kwas foliowy. Fanki śledzika powinny jeść go z umiarem i w wersji bez octu, ale z dużą ilością warzywnych i owocowych dodatków, takich jak jabłko. Dla przyszłych i karmiących mam najlepsze będą ryby pieczone i przyrządzane na parze lub w galarecie. Smażenie jest na cenzurowanym, ponieważ podnosi kaloryczność dań i powoduje, że stają się ciężkostrawne.

Dodatki: kapusta, ale bez grzybów

Żelaznymi pozycjami w wigilijnym menu są również kapusta i grzyby, obecne przede wszystkim w pierogach, uszkach, ale też tradycyjnych kapuśniaczkach serwowanych na Podkarpaciu. W ciąży i w okresie karmienia kapusta, również w wersji kiszonej, jest jak najbardziej wskazana, ponieważ zawiera cenny kwas foliowy, witaminy, błonnik i kwasy organiczne. W parze z grzybami smakuje świetnie, jednak w święta warto ograniczyć ich ilość w diecie.

Grzyby, serwowane w dowolnej formie, są przede wszystkim ciężkostrawne i zawierają znikome ilości składników odżywczych, więc młoda mama w Wigilię może zjeść nieco dla smaku, ale zachowując umiar. Podobnie rzecz ma się z grochem, który zawiera dużo cennego białka, ale może powodować wzdęcia, więc również nie można z nim przesadzać. Wigilijna kapusta powinna mieć formę kiszonki lub surówki, ale raczej nie warzywa duszonego, zwłaszcza na zasmażce, bo również będzie ciężkostrawna.

Barszcz na zdrowie

Spośród tradycyjnych, wigilijnych zup, najlepszy dla mamy w ciąży lub karmiącej będzie postny barszcz z gotowanych buraków przyrządzany na warzywnym wywarze, zakwaszany nie octem, ale sokiem z cytryny bądź jabłek. W tej formie można go jeść (i pić) do woli, ciesząc się dobrodziejstwem buraczków, bogatych między innymi w kwas foliowy oraz przeciwutleniacze. Dobrym wyborem będzie również zupa rybna, czyli lekki wywar na bazie rybich głów z dodatkiem włoszczyzny.  Można go jeść w formie czystego bulionu lub lekko zabielić śmietaną i mąką, choć w tej formie staje się cięższy i bardziej kaloryczny. Ze względów wspomnianych już wcześniej, przyszłe i świeżo upieczone mamy powinny unikać zupy grzybowej, która nie doda im wiele więcej poza kaloriami.

Niech żyją bakalie

Świąteczne przekąski to prawdziwe pole minowe ze względu na potencjalnie uczulające składniki. Alergenem jest zarówno miód będący bazą piernika i pierniczków, jak i zawarte w nich orzechy. Makowiec jest zdradliwy ze względu na opiaty obecne w ziarenkach rośliny, a zdaniem niektórych dietetyków maleństwu szkodzić może również laktoza z mleka zawartego w serniku. W tym kontekście może się wydawać, że młoda mama nie ma czego szukać na świątecznym stole, ale to błędne przekonanie. Warto pamiętać, że składników alergizujących powinno się obawiać tylko, jeśli alergia wystąpiła wśród członków bliskiej rodziny, odrobina maku nie zaszkodzi, a sernik z czystego twarogu to bogate źródło białka i wapnia dla mamy i maleństwa. Dobrym wyborem przy wigilijnym stole będzie staropolski piernik robiony z żytniej mąki, a także drobne pierniczki ozdobione orzechami. Świetnym pomysłem są również desery na bazie bakalii, takie jak kutia. Orzechy są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe i mikroelementy, a migdały wspomagają laktację i będą świetną przekąską. Kutia to jednak bardzo kaloryczny deser, więc mama podczas deseru powinna kierować się zasadą „wszystkiego po trochu”.

Dyskusyjne cytrusy

Kiedyś były rarytasem, a dziś goszczą na naszych stołach przez cały rok, jednak wciąż kojarzymy je ze świętami. Owoce cytrusowe to świetne źródło witamin, więc wydają się idealną przekąską, jednak również należą do alergenów, a ich skórka chłonie szkodliwe elementy ze środowiska, dlatego zdaniem wielu jedzenie pomarańczy i mandarynek przez kobiety w ciąży lub karmiące może im zaszkodzić. W tym wypadku również trzeba zwrócić uwagę, czy alergia tego typu wystąpiła w rodzinie – jeśli tak nie było, jedzenie cytrusów nie powinno szkodzić, ale trzeba koniecznie umyć je  pod ciepłą wodą przez zjedzeniem.

Susz na pragnienie

Wątpliwości zdrowotnych nie pozostawia za to tradycyjny, świąteczny napój, czyli kompot z suszu. Suszone owoce to świetna przekąska dla każdego, również mamy w ciąży lub karmiącej, więc słodki wywar na ich bazie można pić bez wyrzutów sumienia, ale z umiarem, ponieważ spożywany w nadmiarze może dawać efekt przeczyszczający.

W okresie ciąży i karmienia piersią bardzo ważną sprawą jest właściwa dieta, która dostarcza wszystkich niezbędnych składników pokarmowych zarówno mamie, jak i maluszkowi. W okresie Świąt na wszystkie mamy czeka wiele pokus, jednak należy pamiętać o tym, że niektóre potrawy, pomimo tego że są pyszne, mogą przyczynić się do złego samopoczucia mamy i dziecka. Dlatego przy świątecznym stole należy zachować umiar i zdrowy rozsądek.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Kalendarz badań w ciąży – tydzień po tygodniu

    Dzięki przestrzeganiu harmonogramu wpisanego w ciążowy kalendarz badań, który składa się zarówno z testów obowiązkowych, jak i zalecanych, ginekolog prowadzący ma dostęp do kompleksowej historii ciąży, sprawując stałą kontrolę nad mamą i jej dzieckiem. Kalendarz badań w ciąży został przygotowany na podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia i według rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników. Składa się z wielu etapów, które są ograniczane przez ramy czasowe kolejnych tygodni ciąży, a także z wielu badań – fizykalnych, obrazowych i laboratoryjnych. Które badania należy wykonać, będąc w ciąży i dlaczego skrupulatność w ich wykonywaniu jest tak bardzo istotna? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule. 

  • USG wczesnej ciąży — co zobaczymy w pierwszych tygodniach i jak to interpretować?

    Badanie ultrasonograficzne, często określane skrótem USG, to jedno z najczęściej wykonywanych obrazowych badań diagnostycznych. Według zaleceń licznych towarzystw ginekologicznych, w czasie ciąży badanie USG powinno być wykonane co najmniej trzykrotnie. W praktyce jest przeprowadzane zwykle częściej.

  • Amniopunkcja – jak wygląda badanie? Czy jest bezpieczne dla dziecka?

    Amniopunkcja to jedno z badań z zakresu inwazyjnej diagnostyki prenatalnej. Przyszła mama, słysząc o konieczności wykonania amniopunkcji, jest najczęściej wystraszona, bojąc się o utrzymanie ciąży i zdrowie dziecka. Należy jednak podkreślić, że ryzyko poronienia po amniopunkcji nie jest większe niż 1%, a wynik badania nie jest stuprocentową gwarancją zdrowia płodu. Jak należy się przygotować do amniopunkcji, ile kosztuje badanie wykonane prywatnie i jakie są wskazania do amniopunkcji? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Zgaga w ciąży – dlaczego się pojawia i co jeść, aby złagodzić nieprzyjemne dolegliwości z nią związane?

    Zgaga stanowi częstą dolegliwość u kobiet w ciąży. Ponieważ przyszła mama zwykle dysponuje ograniczoną możliwością farmakologicznego radzenia sobie z trudnościami odmiennego stanu, warto znać domowe sposoby, które poprawią samopoczucie w zakresie wybranych. Zgaga w ciąży – co jeść, a czego unikać? Jak powinna wyglądać dieta, która złagodzi pieczenie oraz kwaśne odbijanie. 

  • Czy dzieci urodzone przez cesarskie cięcie mają inną mikroflorę jelitową od tych, urodzonych siłami natury? Czy są bardziej podatne na alergie?

    Badania dowodzą, że we wczesnym okresie życia niemowlęta urodzone przez cesarskie cięcie mają inny zestaw bakterii jelitowych niż dzieci urodzone silami natury. Zamiast pobierać drobnoustroje od swoich matek, nabywają bakterie ze środowiska szpitalnego. Czy dlatego są bardziej podatne na występowanie astmy, alergii oraz innych chorób immunologicznych?

  • Badanie wolnego płodowego DNA (cffDNA) – na czym polega i jakie wady genetyczne wykrywa badanie NIPT? Kiedy należy je wykonać?

    Badanie wolnego płodowego DNA (cffDNA) to analiza materiału genetycznego dziecka, który przedostaje się przez łożysko i krąży we krwi matki. Testy NIPT to nieinwazyjne, bezpieczne badania prenatalne, które pozwalają na oszacowanie z dużym prawdopodobieństwem (choć nie 100%) ryzyka wystąpienia wad genetycznych u płodu oraz określenie płci dziecka. Badanie cffDNA można wykonać już w pierwszym trymestrze – po 10. tygodniu ciąży.

  • Testy owulacyjne (paskowe, strumieniowe, płytkowe) – który wybrać, jak i kiedy je wykonać? Czy są wiarygodne podczas planowania ciąży?

    Analiza cyklu miesiączkowego jest istotna nie tylko z punktu widzenia kontroli stanu zdrowia, sprawdzenia działania terapii, ale także (często przede wszystkim) podczas planowania powiększenia rodziny. Od pewnego czasu ogromnym powodzeniem cieszą się testy płodności, nazywane inaczej testami owulacyjnymi, które można bez recepty kupić w aptece. Wyróżnia się testy polegające na analizie próbki moczu – paskowe, strumieniowe i płytkowe oraz tzw. testy owulacyjne ze śliny. Co może zaburzać wynik testu płodności, jaka jest cena testu owulacyjnegoi i jak analizować wynik badania owulacji w domu? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Badanie krwi może pomóc zidentyfikować kobiety zagrożone przedwczesnym porodem

    Każdego roku 15 milionów dzieci rodzi się przed 37. tygodniem ciąży. Wcześniactwo wiąże się z wieloma krótko- i długoterminowymi konsekwencjami, dzieci urodzone przedwcześnie są obarczone wyższym ryzykiem problemów zdrowotnych i zaburzeń psychologicznych. Naukowcy odkryli istnienie biomarkerów, które mogą sygnalizować przedwczesny poród. Jakie geny są powiązane z wywołaniem przedwczesnego porodu?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij