Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?
Katarzyna Szulik

Święta w ciąży – co może jeść ciężarna, a czego musi unikać?

Kobieta w ciąży powinna jeść nie za dwoje, a dla dwojga, musi starać się tak komponować swoją dietę, aby dostarczała ona maluszkowi wszystkich niezbędnych składników. Znalezienie balansu między smakiem i zdrowiem może być szczególnie trudne w święta, gdy stół wręcz ugina się pod ciężarem aromatycznych potraw. 

Ryby: karp czy łosoś?

Wigilia to jedna z niewielu okazji w roku, gdy sięgamy po ryby, a warto pamiętać, że ich mięso należy do najzdrowszych i powinno być stałym składnikiem naszej diety. Kobiety w ciąży i karmiące powinny jeść je do woli pod dwoma warunkami – muszą być przyrządzane właściwie oraz dobrane tak, by nie zawierały szkodliwej rtęci, którą można znaleźć w niektórych gatunkach, takich jak tuńczyk, jesiotr czy okoń czerwony.

Najzdrowsze dla przyszłej i karmiącej mamy będą ryby morskie, bogate w wiele minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego na wigilijnym talerzu powinien znaleźć się np. łosoś, dorsz lub halibut. Dobrym wyborem będzie również tradycyjny karp, który, choć jest nieco uboższy w wartości odżywcze, ma mniej tłuszczu i zawiera cenny kwas foliowy. Fanki śledzika powinny jeść go z umiarem i w wersji bez octu, ale z dużą ilością warzywnych i owocowych dodatków, takich jak jabłko. Dla przyszłych i karmiących mam najlepsze będą ryby pieczone i przyrządzane na parze lub w galarecie. Smażenie jest na cenzurowanym, ponieważ podnosi kaloryczność dań i powoduje, że stają się ciężkostrawne.

Dodatki: kapusta, ale bez grzybów

Żelaznymi pozycjami w wigilijnym menu są również kapusta i grzyby, obecne przede wszystkim w pierogach, uszkach, ale też tradycyjnych kapuśniaczkach serwowanych na Podkarpaciu. W ciąży i w okresie karmienia kapusta, również w wersji kiszonej, jest jak najbardziej wskazana, ponieważ zawiera cenny kwas foliowy, witaminy, błonnik i kwasy organiczne. W parze z grzybami smakuje świetnie, jednak w święta warto ograniczyć ich ilość w diecie.

Grzyby, serwowane w dowolnej formie, są przede wszystkim ciężkostrawne i zawierają znikome ilości składników odżywczych, więc młoda mama w Wigilię może zjeść nieco dla smaku, ale zachowując umiar. Podobnie rzecz ma się z grochem, który zawiera dużo cennego białka, ale może powodować wzdęcia, więc również nie można z nim przesadzać. Wigilijna kapusta powinna mieć formę kiszonki lub surówki, ale raczej nie warzywa duszonego, zwłaszcza na zasmażce, bo również będzie ciężkostrawna.

Barszcz na zdrowie

Spośród tradycyjnych, wigilijnych zup, najlepszy dla mamy w ciąży lub karmiącej będzie postny barszcz z gotowanych buraków przyrządzany na warzywnym wywarze, zakwaszany nie octem, ale sokiem z cytryny bądź jabłek. W tej formie można go jeść (i pić) do woli, ciesząc się dobrodziejstwem buraczków, bogatych między innymi w kwas foliowy oraz przeciwutleniacze. Dobrym wyborem będzie również zupa rybna, czyli lekki wywar na bazie rybich głów z dodatkiem włoszczyzny.  Można go jeść w formie czystego bulionu lub lekko zabielić śmietaną i mąką, choć w tej formie staje się cięższy i bardziej kaloryczny. Ze względów wspomnianych już wcześniej, przyszłe i świeżo upieczone mamy powinny unikać zupy grzybowej, która nie doda im wiele więcej poza kaloriami.

Niech żyją bakalie

Świąteczne przekąski to prawdziwe pole minowe ze względu na potencjalnie uczulające składniki. Alergenem jest zarówno miód będący bazą piernika i pierniczków, jak i zawarte w nich orzechy. Makowiec jest zdradliwy ze względu na opiaty obecne w ziarenkach rośliny, a zdaniem niektórych dietetyków maleństwu szkodzić może również laktoza z mleka zawartego w serniku. W tym kontekście może się wydawać, że młoda mama nie ma czego szukać na świątecznym stole, ale to błędne przekonanie. Warto pamiętać, że składników alergizujących powinno się obawiać tylko, jeśli alergia wystąpiła wśród członków bliskiej rodziny, odrobina maku nie zaszkodzi, a sernik z czystego twarogu to bogate źródło białka i wapnia dla mamy i maleństwa. Dobrym wyborem przy wigilijnym stole będzie staropolski piernik robiony z żytniej mąki, a także drobne pierniczki ozdobione orzechami. Świetnym pomysłem są również desery na bazie bakalii, takie jak kutia. Orzechy są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe i mikroelementy, a migdały wspomagają laktację i będą świetną przekąską. Kutia to jednak bardzo kaloryczny deser, więc mama podczas deseru powinna kierować się zasadą „wszystkiego po trochu”.

Dyskusyjne cytrusy

Kiedyś były rarytasem, a dziś goszczą na naszych stołach przez cały rok, jednak wciąż kojarzymy je ze świętami. Owoce cytrusowe to świetne źródło witamin, więc wydają się idealną przekąską, jednak również należą do alergenów, a ich skórka chłonie szkodliwe elementy ze środowiska, dlatego zdaniem wielu jedzenie pomarańczy i mandarynek przez kobiety w ciąży lub karmiące może im zaszkodzić. W tym wypadku również trzeba zwrócić uwagę, czy alergia tego typu wystąpiła w rodzinie – jeśli tak nie było, jedzenie cytrusów nie powinno szkodzić, ale trzeba koniecznie umyć je  pod ciepłą wodą przez zjedzeniem.

Susz na pragnienie

Wątpliwości zdrowotnych nie pozostawia za to tradycyjny, świąteczny napój, czyli kompot z suszu. Suszone owoce to świetna przekąska dla każdego, również mamy w ciąży lub karmiącej, więc słodki wywar na ich bazie można pić bez wyrzutów sumienia, ale z umiarem, ponieważ spożywany w nadmiarze może dawać efekt przeczyszczający.

W okresie ciąży i karmienia piersią bardzo ważną sprawą jest właściwa dieta, która dostarcza wszystkich niezbędnych składników pokarmowych zarówno mamie, jak i maluszkowi. W okresie Świąt na wszystkie mamy czeka wiele pokus, jednak należy pamiętać o tym, że niektóre potrawy, pomimo tego że są pyszne, mogą przyczynić się do złego samopoczucia mamy i dziecka. Dlatego przy świątecznym stole należy zachować umiar i zdrowy rozsądek.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Dlaczego kobiety po 30. roku życia częściej rodzą bliźnięta?

    Średni wiek, w którym Europejki rodzą pierwsze dziecko to 29 lat. Według standardów biologicznych zdecydowana większość współczesnych kobiet to więc matki „starsze”, co wiąże się z podwyższonym ryzykiem komplikacji okołociążowych. Okazuje się jednak, że późne macierzyństwo ma jeszcze jedną cechę charakterystyczną, czyli częstsze występowanie dwujajowych ciąż bliźniaczych, a podłoże tego zjawiska odkryli naukowcy z Australii. 

  • Sączenie wód płodowych – przyczyny, objawy i postępowanie w przypadku wycieku wód płodowych

    Wody płodowe zapewniają odpowiednie środowisko do prawidłowego rozwoju płodu. Płyn owodniowy umożliwia swobodne ruchy dziecka oraz amortyzuje i zabezpiecza go przed bodźcami zewnętrznymi (m.in. hasałem, zmianami temperatury czy urazami mechanicznymi). Dlatego wyciek wód płodowych jest stanem, który zagraża życiu płodu – wówczas, niezależnie od etapu ciąży, kobieta powinna jak najszybciej zgłosić się do szpitala. Co może spowodować przedwczesne pęknięcie błon płodowych?

  • COVID-19 a ciąża: nikłe szanse na zarażenie dziecka koronawirusem podczas porodu

    Rozłąka z dzieckiem tuż po porodzie to traumatyczne przeżyci dla każdej matki, do którego w wielu wypadkach zmusiła pandemia. W trosce o zminimalizowanie ryzyka zakażenia, matki chore na COVID-19 rodzą przez cięcie cesarskie i są izolowane od dziecka tuż po porodzie, bez możliwości kontaktu i naturalnego karmienia do chwili stwierdzenia, że niebezpieczeństwo związane z chorobą minęło. Coraz więcej badań pokazuje jednak, że te środki ostrożności są zbyt drastyczne, ponieważ ryzyko transmisji wirusa z matki na dziecko jest znikome. 

  • Szanse i metody na zajście w ciążę po chemio- i radioterapii

    Podczas tegorocznego zjazdu Europejskiego Towarzystwa Reprodukcji i Embriolgii odbywającego się online zaprezentowano najbardziej kompleksowy, jak dotąd, raport dotyczący skuteczności w zachowywaniu płodności u kobiet chorych na nowotwór. Jak wiadomo, chemio- i radioterapia często wiążą się z utratą płodności, dlatego coraz więcej kobiet decyduje się na pobranie i przechowanie jajeczek i embrionów jeszcze przed rozpoczęciem leczenia z myślą o wykorzystaniu ich po powrocie do zdrowia. 

  • Nadwaga w ciąży może negatywnie wpłynąć na rozwój mózgu dziecka

    Zwiększenie masy ciała w ciąży jest naturalnym zjawiskiem, jednak gdy waga zaczyna przyrastać w nadmiarze, może to oznaczać problemy nie tylko dla matki, ale również dla dziecka. Naukowcy z NYU School of Medicine postanowili przyjrzeć się ewentualnym konsekwencjom zdrowotnym nadmiernej wagi matki dla stanu zdrowia dziecka i odkryli, że może ona zaburzać rozwój jego mózgu i to już w drugim trymestrze ciąży. 

  • Chłopiec czy dziewczynka? To geny mężczyzny wpływają na płeć dziecka

    Oczekujesz dziecka? Zapewne najczęstszym pytaniem, które pada ze strony znajomych oraz rodziny jest to, jakiej płci będzie maluch. Wyniki pewnego eksperymentu sugerują, że tendencja do posiadania większej liczby synów lub córek jest dziedziczna.

  • Fizjoterapia w ciąży – wskazania i przeciwwskazania do zabiegów fizjoterapeutycznych w ciąży

    Fizjoterapia w ciąży pomaga zapobiegać i łagodzić stany związane ze zmianami, które zachodzą w ciele przyszłej mamy przez dziewięć kolejnych miesięcy. Są to np. bóle bioder, bóle kręgosłupa czy rozstęp mięśnia prostego brzucha, a także nietrzymanie moczu oraz bolesne stosunki seksualne. Nie wszystkie metody wykorzystywane w fizjoterapii można jednak stosować u ciężarnych. Jakie zabiegi są wskazane, a jakich należy unikać w ciąży?

  • Melisa, mięta, rumianek, pokrzywa, szałwia w ciąży – jakie zioła są bezpieczne dla ciężarnych, a które są w ciąży zakazane?

    Zioła w ciąży należy stosować rozsądnie, pamiętając o tym, iż w tym okresie należy zachować szczególną ostrość podczas przyjmowania leków, nawet preparatów naturalnych. Leczenie oraz samoleczenie w okresie ciąży jest ograniczone, w każdej sytuacji należy rozważyć stosunek korzyści do ryzyka.  Jakie zioła są bezpieczne dla ciężarnych, a jakie są w ciąży zakazane?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij