Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy
Katarzyna Szulik

Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

Jak poradzić sobie z nietolerancją? Produkty w popularnych potrawach powinno się zastąpić innymi składnikami lub lekko zmodyfikować przepisy.

Wielkanoc bez jaj

Uczulenie na jaja należy do jednych z najczęściej spotykanych chorób alergicznych i choć zazwyczaj przyczyną jest białko, alergicy nie powinni spożywać także żółtek.

Alergeny, czyli owoalbumina, owomukoid oraz owotransferyna powodują gwałtowną reakcję układu odpornościowego, w wyniku której mogą wystąpić: duszności, wymioty, ból brzucha, świąd oraz atopowe zapalenie skóry czy pokrzywka.

Eliminacja jaj z diety to bardzo trudne zadanie, ponieważ są one składnikiem ogromnej ilości produktów spożywczych. Alergikowi w Wielkanoc nie wolno zjeść nie tylko samych jaj bądź majonezu, bazującego na żółtkach, ale również świątecznych ciast czy pasztetów. Jajeczne alergeny zawiera pieczywo, w tym tostowe i chleby z błyszczącą skórką – dla uzyskania efektu smarowana jest surowym jajkiem przed pieczeniem.

Zarówno babkę piaskową oraz drożdżową da się upiec bez jaj – ich wykluczenie nie wpłynie na smak ani puszystość ciasta. W podobny sposób można postąpić z pasztetem. Żeby dobrze się kleił i nie rozpadał przy krojeniu, zamiast jaj dołożyć należy zwykłą bułkę lub niewielką ilość kleiku dla niemowląt. Majonez na żółtkach powinno się zastąpić bezjajecznym, a do podstawowych składników, czyli oleju, musztardy, octu i przypraw warto dodać wówczas mleko sojowe, ciecierzycę bądź tofu. Wegański ser przyda się do zrobienia pasty imitującej jajeczną, którą przyrządza się z sera, wegańskiego majonezu, musztardy i przypraw.

Wielkanocny sernik bez laktozy

Uczuleni na laktozę, czyli białko pochodzące z mleka, muszą uważać na wielkanocne potrawy. Przyczyną alergii jest niedobór lub brak laktazy, enzymu niezbędnego do jej trawienia. Niestrawiona laktoza fermentuje w jelicie grubym, powodując przykre dolegliwości żołądkowe.

W tej sytuacji zabielany żurek, ciasta z dodatkiem masła i mięso na świątecznym stole są surowo zakazane. Skrajnej nietolerancji laktozy niekiedy towarzyszy alergia na jaja, zawierające śladowe ilości tego białka. Stosunkowo najłatwiej zastąpić laktozę w świątecznej babce. Mleko można wyeliminować całkowicie lub wymienić na odpowiednik roślinny, na przykład migdałowy. Podobnie z masłem – warto zamienić na olej roślinny.
W przypadku mazurka kwestia jest nieco bardziej skomplikowana, kruchy spód nie powstanie bez masła. Tradycyjne ciasto na jego bazie oraz mąki pszennej najlepiej zastąpić spodem z kaszy bądź mąki jaglanej oraz zmielonego lnu, który wytworzy zawiesinę zdolną skleić ze sobą suche składniki.

A co z sernikiem? Twaróg należy wymienić na tofu, następnie wystarczy dodać mleko kokosowe, wanilię, skórkę pomarańczową, musy owocowe czy warzywne (np. dyniowy), dzięki czemu nadadzą mu bardziej zdecydowanego smaku.

Laktozowi alergicy muszą uważać na mięsa. Enzym znajduje się w wołowinie i cielęcinie, zatem pasztety, wędliny czy kiełbasy zrobione z ich mięsa lub podrobów również są na cenzurowanym. Świąteczną białą kiełbasę przyrządzaną z wieprzowiny bez obaw wolno zjeść z żurkiem, oczywiście nie zabielanym.

Powiązane produkty

Żurek dla alergików

Osoby chore na celiakię oraz mające alergię na gluten nie mogą spożywać produktów na bazie zbóż, co w przypadku świąt wielkanocnych oznacza konieczność rezygnacji z żurku i zdecydowanej większości wypieków. Reakcje alergiczne obejmują między innymi wymioty, biegunkę, a nawet wstrząs anafilaktyczny, który w skrajnej postaci nietolerancji wywołuje nawet niewielka ilość glutenu. Winowajcą jest białko zbożowe – prolamina, znajdująca się w pszenicy, życie czy owsie.

Mimo to, bezglutenowcy mogą cieszyć się świątecznymi przysmakami, choć w  zmodyfikowanej formie. Zakwas do żurku warto przygotować na bazie mąki ryżowej w identyczny sposób, jak jego zbożowy odpowiednik. Alternatywa to bezglutenowy chleb, który dodaje się do warzywnego wywaru na etapie gotowania.

W bezglutenowej babce mąkę pszenną zastępuje się skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą, a w drożdżowej sprawdzi się mąka ryżowa i migdałowa. W przypadku mazurka bezglutenowcy powinni skorzystać z przepisu na spód dla nietolerujących laktozy, bazującego na mące ze zmielonej kaszy jaglanej.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Zdrowe żywienie ucznia, czyli dieta pomocna w nauce

    Wrzesień jest miesiącem, kiedy dla ucznia wszystko zaczyna się od nowa. Nowe podręczniki, obowiązki, czasami nowe przedmioty i nauczyciele, zajęcia dodatkowe. Czy pamiętamy o wszystkich jego potrzebach, w tym żywieniowych? Dowiedz się więcej!

  • Peskatarianizm – na czym polega?

    Obecnie coraz więcej osób postanawia zmienić swój sposób żywienia, decydując się na przejście na wegetarianizm i wykluczenie mięsa z diety. Modelem żywieniowym bazującym na diecie wegetariańskiej jest peskatarianizm, który zakłada wykluczenie mięsa czerwonego i białego, ale pozostawienie w menu ryb oraz owoców morza. Jakie są zasady diety peskatariańskiej i dla kogo będzie ona dobrym wyborem?

  • Co zabrać ze sobą na wakacje?

    Wakacje to wyjątkowy czas, na który czekamy przez cały rok. Aby jednak nasz urlop przebiegł tak, jak sobie wymarzyliśmy, konieczne jest podjęcie odpowiednich przygotowań. Sprawdź filmowy poradnik DOZ.pl dotyczący najpotrzebniejszych rzeczy, które należy zabrać ze sobą w podróż, aby wypoczynek upłynął nam bezpiecznie i spokojnie.

  • Dieta kapuściana (prezydencka) – na czym polega? Czy działa?

    Stale rosnąca liczba osób z nadwagą i otyłością sprawia, że diety odchudzające cieszą się nadal dużym zainteresowaniem wśród społeczeństwa. Jednym ze skutecznych sposobów na szybką utratę masy ciała jest dieta kapuściana, zwana również dietą prezydencką. Pomimo że przynosi szybkie efekty, to nie jest zalecana przez wykwalifikowanych dietetyków i lekarzy.

  • Skurczowe bóle menstruacyjne: czym są i jak sobie z nimi radzić?

    Bóle menstruacyjne, czyli skurczowe bóle w trakcie okresu (miesiączki), to dolegliwość, której doświadczyła większość kobiet1. Bóle menstruacyjne mogą pojawić się już przed miesiączką i mogą mieć duże natężenie. Zazwyczaj występują w podbrzuszu, ale mogą też rozprzestrzeniać się na górną część ud, nogi i plecy2,3. Mogą im również towarzyszyć nudności, wymioty, wzdęcia i biegunka3. Wszystko to, w połączeniu z utratą krwi i bólem, może powodować naprawdę kiepskie samopoczucie.

  • Maślanka – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania. Czy maślanka jest zdrowa?

    Mleko oraz przetwory mleczne to ważna grupa produktów w żywieniu zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Produkty te zawierają duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia, pełnowartościowe białko, witaminy oraz składniki mineralne. Jednym z najważniejszych wyrobów przemysłu mleczarskiego jest maślanka. Na co jest dobra maślanka? Jakie ma właściwości oraz kto powinien unikać jej spożywania?

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij