Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy
Katarzyna Szulik

Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

Jak poradzić sobie z nietolerancją? Produkty w popularnych potrawach powinno się zastąpić innymi składnikami lub lekko zmodyfikować przepisy.

Wielkanoc bez jaj

Uczulenie na jaja należy do jednych z najczęściej spotykanych chorób alergicznych i choć zazwyczaj przyczyną jest białko, alergicy nie powinni spożywać także żółtek.

Alergeny, czyli owoalbumina, owomukoid oraz owotransferyna powodują gwałtowną reakcję układu odpornościowego, w wyniku której mogą wystąpić: duszności, wymioty, ból brzucha, świąd oraz atopowe zapalenie skóry czy pokrzywka.

Eliminacja jaj z diety to bardzo trudne zadanie, ponieważ są one składnikiem ogromnej ilości produktów spożywczych. Alergikowi w Wielkanoc nie wolno zjeść nie tylko samych jaj bądź majonezu, bazującego na żółtkach, ale również świątecznych ciast czy pasztetów. Jajeczne alergeny zawiera pieczywo, w tym tostowe i chleby z błyszczącą skórką – dla uzyskania efektu smarowana jest surowym jajkiem przed pieczeniem.

Zarówno babkę piaskową oraz drożdżową da się upiec bez jaj – ich wykluczenie nie wpłynie na smak ani puszystość ciasta. W podobny sposób można postąpić z pasztetem. Żeby dobrze się kleił i nie rozpadał przy krojeniu, zamiast jaj dołożyć należy zwykłą bułkę lub niewielką ilość kleiku dla niemowląt. Majonez na żółtkach powinno się zastąpić bezjajecznym, a do podstawowych składników, czyli oleju, musztardy, octu i przypraw warto dodać wówczas mleko sojowe, ciecierzycę bądź tofu. Wegański ser przyda się do zrobienia pasty imitującej jajeczną, którą przyrządza się z sera, wegańskiego majonezu, musztardy i przypraw.

Wielkanocny sernik bez laktozy

Uczuleni na laktozę, czyli białko pochodzące z mleka, muszą uważać na wielkanocne potrawy. Przyczyną alergii jest niedobór lub brak laktazy, enzymu niezbędnego do jej trawienia. Niestrawiona laktoza fermentuje w jelicie grubym, powodując przykre dolegliwości żołądkowe.

W tej sytuacji zabielany żurek, ciasta z dodatkiem masła i mięso na świątecznym stole są surowo zakazane. Skrajnej nietolerancji laktozy niekiedy towarzyszy alergia na jaja, zawierające śladowe ilości tego białka. Stosunkowo najłatwiej zastąpić laktozę w świątecznej babce. Mleko można wyeliminować całkowicie lub wymienić na odpowiednik roślinny, na przykład migdałowy. Podobnie z masłem – warto zamienić na olej roślinny.
W przypadku mazurka kwestia jest nieco bardziej skomplikowana, kruchy spód nie powstanie bez masła. Tradycyjne ciasto na jego bazie oraz mąki pszennej najlepiej zastąpić spodem z kaszy bądź mąki jaglanej oraz zmielonego lnu, który wytworzy zawiesinę zdolną skleić ze sobą suche składniki.

A co z sernikiem? Twaróg należy wymienić na tofu, następnie wystarczy dodać mleko kokosowe, wanilię, skórkę pomarańczową, musy owocowe czy warzywne (np. dyniowy), dzięki czemu nadadzą mu bardziej zdecydowanego smaku.

Laktozowi alergicy muszą uważać na mięsa. Enzym znajduje się w wołowinie i cielęcinie, zatem pasztety, wędliny czy kiełbasy zrobione z ich mięsa lub podrobów również są na cenzurowanym. Świąteczną białą kiełbasę przyrządzaną z wieprzowiny bez obaw wolno zjeść z żurkiem, oczywiście nie zabielanym.

Żurek dla alergików

Osoby chore na celiakię oraz mające alergię na gluten nie mogą spożywać produktów na bazie zbóż, co w przypadku świąt wielkanocnych oznacza konieczność rezygnacji z żurku i zdecydowanej większości wypieków. Reakcje alergiczne obejmują między innymi wymioty, biegunkę, a nawet wstrząs anafilaktyczny, który w skrajnej postaci nietolerancji wywołuje nawet niewielka ilość glutenu. Winowajcą jest białko zbożowe – prolamina, znajdująca się w pszenicy, życie czy owsie.

Mimo to, bezglutenowcy mogą cieszyć się świątecznymi przysmakami, choć w  zmodyfikowanej formie. Zakwas do żurku warto przygotować na bazie mąki ryżowej w identyczny sposób, jak jego zbożowy odpowiednik. Alternatywa to bezglutenowy chleb, który dodaje się do warzywnego wywaru na etapie gotowania.

W bezglutenowej babce mąkę pszenną zastępuje się skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą, a w drożdżowej sprawdzi się mąka ryżowa i migdałowa. W przypadku mazurka bezglutenowcy powinni skorzystać z przepisu na spód dla nietolerujących laktozy, bazującego na mące ze zmielonej kaszy jaglanej.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta odchudzająca – jak ją zaplanować? O czym warto pamiętać? Co jeść, żeby schudnąć?

    Nie ma jednej, uniwersalnej diety pozwalającej na uzyskanie zdrowej i szczupłej sylwetki. To, co sprawdzi się w przypadku jednej osoby (np. wartość kaloryczna, rozkład podstawowych makroskładników, wybór produktów), dla drugiej może być wręcz szkodliwe. Istnieją natomiast pewne zasady, których wprowadzenie do codziennego funkcjonowania na pewno przysłuży się osiągnięciu naszego celu. Dieta odchudzająca – jak ją zaplanować? Czy taka dieta może być szybka i tania? Co należy zrobić, aby odchudzanie było zdrowe i skuteczne? 

  • 5 zasad grillowania bez problemów z trawieniem

    Wraz z nadejściem wyższych temperatur coraz chętniej spędzamy czas na świeżym powietrzu. Przy tej okazji często decydujemy się na przygotowanie i zjedzenie posiłku w ogrodzie, w towarzystwie zaproszonych gości. Największą popularnością cieszą się potrawy przyrządzane na grillu. Czy możemy przygotować potrawy grillowane, które będą wyglądały apetycznie, smakowały gościom i jednocześnie nie szkodziły ich zdrowiu?

  • Dieta na lato – co jeść i pić podczas upałów? Przepisy na dania i napoje na upalne dni

    Dieta dobra na upały to głównie troska o odpowiednie nawodnienie organizmu, ale także korzystanie ze świeżych warzyw i owoców, których latem nie brakuje. Fundament letniego menu to lekkie i pożywne dania bez złożonej obróbki kulinarnej. Co jeść i pić w upalne dni? 

  • Dieta na płaski brzuch – jak powinna wyglądać? Wskazówki dietetyczne dla kobiet i mężczyzn

    Płaski brzuch to obiekt pożądania większości z nas. Szukamy więc specjalnych diet, sięgamy po „cudowne” specyfiki i podejmujemy się określonych ćwiczeń fizycznych w nadziei, że uda się nam wyszczuplić tę konkretną partię ciała. Tymczasem dieta na płaski brzuch tak naprawdę nie istnieje – trudno „miejscowo” odchudzić się samą dietą. Można natomiast zastosować pewne zasady, które pozwolą nam zachować zdrowie i ładną sylwetkę ogółem, co przysłuży się poprawie wyglądu również i naszego brzucha. 

  • Przerywany post (Intermittent Fasting) wpływa na poprawę neurogenezy i pamięci długoterminowej

    Nowe badanie przeprowadzone przez Instytut Psychiatrii, Psychologii i Neuronauki w King's College London wykazało, że przerywany post jest skutecznym sposobem na poprawę pamięci długoterminowej i przyczynia się do powstawania nowych neuronów w rejonie hipokampa u dorosłych myszy. Odkrycie daje nadzieję na spowolnienie procesu pogarszania się funkcji poznawczych u osób starszych.

  • Cardio – podstawowe zasady i zalety treningu cardio

    Cardio to trening wytrzymałościowy, podczas którego znacząco wzrasta tętno oraz ilość oddechów na minutę. Wysiłek cardio pozytywnie wpływa na pracę układu krążenia, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Sprzyja także poprawie samopoczucia i dostarcza dużej dawki energii. 

  • Dieta w menopauzie – jak powinna wyglądać? Co jeść, a czego unikać? Jak schudnąć podczas menopauzy?

    Czy dieta podczas menopauzy (klimakterium) odgrywa ważną rolę? Okazuje się, że tak. W tym okresie warto zmienić swoje dotychczasowe menu. W jadłospisie przy menopauzie powinny zagościć produkty bogate w fitohormony (fitoestrogeny), witaminy z grupy B, witaminę K, selen, magnez, wapń oraz tryptofan. Dlaczego?  

  • Trening interwałowy – na czym polega? Przykłady i efekty ćwiczeń interwałowych

    Trening interwałowy (High Intensity Interval Training, HIIT) polega na wykonywaniu serii ćwiczeń o dużej intensywności – na poziomie 90% maksymalnego tętna, przeplatanych przerwami, podczas których tętno spada do 50–60%. Interwały są dużym obciążeniem dla organizmu, są wysiłkiem beztlenowym. Obciążają układ sercowo-naczyniowy oraz nerwowy, dlatego też nie powinny być wykonywane przez osoby początkujące bądź ze schorzeniami przewlekłymi bez wcześniejszej konsultacji lekarskiej. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij