Celiakia – przyczyny, objawy, leczenie - portal DOZ.pl
Celiakia – przyczyny, objawy, leczenie. Dieta przy nietolerancji glutenu
Maria Brzegowy

Celiakia – przyczyny, objawy, leczenie. Dieta przy nietolerancji glutenu

Pierwsze wzmianki na temat dzieci, u których pomimo obfitego karmienia, stwierdzono objawy niedożywienia, pojawiły się już ponad 2000 lat temu. Obecnie szacuje się, że na celiakię choruje około 1% populacji europejskiej. Czym jest celiakia i jak się objawia? Jak wygląda dieta w jej leczeniu? 

Celiakia – co to za choroba? 

Celiakia, inaczej choroba trzewna, to autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym. Wbrew wielu przekonaniom jest chorobą trwającą całe życie, nie da się jej wyleczyć. Charakteryzuje się trwałą nietolerancją białka zapasowego zbóż – glutenu, obecnego w pszenicy, życie i jęczmieniu. W przypadku osób chorujących na celiakię gluten działa toksycznie, prowadząc do zaniku kosmków jelitowych jelita cienkiego, odpowiedzialnych za wchłanianie składników odżywczych. W następstwie obserwuje się występowanie szeregu objawów klinicznych. 

U kogo występuje celiakia? Czynniki ryzyka, grupy narażone na chorobę 

Teoretycznie choroba może ujawnić się w każdym wieku. Wykrywa się ją zarówno u małych dzieci, jak i u osób dorosłych. Dwa razy częściej celiakię rozpoznaje się u kobiet. Jak wynika z danych naukowych, choroba częściej występuje u osób równolegle cierpiących na: 

Wyższe ryzyko wystąpienia celiakii stwierdza się także u bliskich I stopnia, zwłaszcza jeśli współwystępują predyspozycje genetycznej, tj. obecność antygenów zgodności tkankowej HLA-DQ2 i/lub HLA-DQ8.  

Polecane dla Ciebie

Postacie celiakii. Objawy i przebieg choroby trzewnej 

Celiakia może objawiać się z rozmaity sposób. Do niedawna sądzono, że podstawowym sygnałem jej obecności jest przewlekła biegunka i spadek masy ciała. Są to jednak objawy tzw. celiakii jawnej klasycznej, stwierdzanej głównie w przypadku małych dzieci, kobiet w ciąży czy osób starszych, występującej w zaledwie 10% diagnoz. U pozostałych 90%, objawy mogą być zupełnie niekojarzone z celiakią. 

Objawy celiakii: 

1. jawnej, pełnoobjawowej:  

  • bóle i wzdęcia brzucha; powiększenie się obwodu brzucha; 
  • biegunka tłuszczowa lub wodnista, ale czasem zaparcie; 
  • zmniejszenie masy ciała; 
  • zaburzenia rozwoju, w tym niski wzrost; 
  • zmiany w usposobieniu (nadpobudliwość albo łatwa męczliwość, apatia, stany depresyjne); 
  • niedokrwistość z niedoboru żelaza niepoddająca się leczeniu farmakologicznemu; 
  • stałe uczucie zmęczenia 

2. skąpoobjawowej: 

  • niespecyficzne, pozajelitowe, często pojedyncze objawy 

3. utajonej

  • postać, w której stwierdza się obecność przeciwciał we krwi, ale brak zmian jelitowych i objawów choroby. Bywa, że z biegiem czasu postać ta zmienia się w pełno- albo skąpoobjawową.  
Interesującą z punktu widzenia klinicznego manifestacją nietolerancji glutenu jest choroba Duhringa, nazywana skórną postacią celiakii. W jej przebiegu obserwuje się zmiany takie jak: rumień, często swędzące grudki i pęcherzyki, pojawiające się zwłaszcza w okolicach kolan, łokci, kości krzyżowej, pośladków, łopatek, a także na twarzy i owłosionej skórze głowy. 

Diagnostyka celiakii  

Diagnostyka choroby trzewnej opiera się na skojarzeniu wyników badań zarówno serologicznych (badań z krwi), jak i histopatologicznych (biopsja jelita cienkiego) oraz klinicznych.  

W pierwszej kolejności lekarz pierwszego kontaktu powinien skierować pacjenta do gastroenterologa. Ten zleca wykonanie badań krwi polegających na oznaczeniu: 

  • przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej w klasie IgA (tTG IgA); 
  • całkowitego poziomu przeciwciał w klasie IgA. 

Jeśli u pacjenta stwierdza się niedobór przeciwciał w klasie IgA, równolegle należy wykonać badanie przeciwciał: 

  • przeciwko transglutaminazie tkankowej w klasie IgG (tTG IgG); 
  • przeciwko deaminowanym peptydom gliadyny w klasie IgG (DGP IgG). 

Dodatkowo, można jeszcze wykonać oznaczenie przeciwciał przeciwko endomysium (EmA IgA).  

Należy zwrócić uwagę, że brak oznaczonych przeciwciał nie wyklucza celiakii – część chorych ich nie wytwarza. I w drugą stronę – bywa, że ich obecność nie zawsze oznacza zmiany w jelicie cienkim i rozpoznanie choroby. 

W 2020 r. Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN) opublikowało aktualne wytyczne dotyczące diagnostyki celiakii wśród dzieci. Na ich podstawie stwierdza się, że choroba może być prawidłowo rozpoznana bez wykonywania biopsji jelita cienkiego w sytuacji, gdy spełnione są dwa warunki: 

  • poziom przeciwciał tTG IgA musi przewyższać górną granicę normy laboratoryjnej przynajmniej 10 razy; 
  • w innej, niezależnej próbce krwi małego pacjenta musi wyjść pozytywny wynik przeciwciał EmA IgA. 
Specjaliści podkreślają równocześnie, że do prawidłowego postawienia diagnozy celiakii u dzieci nie jest potrzebna już obecność typowych objawów ani genów HLA DQ2/DQ8 – co wynika z faktu, że aktualnie wiadomo, jak skąpe lub nietypowe mogą być objawy celiakii. 

Leczenie celiakii – dieta bezglutenowa. Co jeść przy celiakii?  

Leczenie celiakii polega na stosowaniu do końca życia diety bezglutenowej. Ponieważ bezpośrednio po zdiagnozowaniu choroby, kosmki jelitowe pacjenta są zwykle mocno zniszczone, zaleca się, aby początkowo dieta bezglutenowa miała charakter łatwostrawny, tj. z wyłączeniem produktów wzdymających, kapustnych, owoców pestkowych, tłustych serów, śmietany, mięs, konserw oraz potraw smażonych. Często rekomenduje się równocześnie dietę bezmleczną bądź przynajmniej bezlaktozową. Gdy kosmki się zregenerują, dieta powinna zostać dostosowana do wieku i spełniać zasady normalnego, racjonalnego żywienia – jak dla ludzi zdrowych. Pacjent dalej może jeść np. makaron czy dania mączne, ale tylko na bazie surowców/produktów bezglutenowych. 

Produkty niezawierające glutenu: 

  • produkty zbożowe: zboża naturalnie bezglutenowe tj. ryż, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, sorgo, tapioka; kasze ze zbóż naturalnych (np. kasza jaglana); mąki, płatki ryżowe, makarony i pieczywo oznaczone lub opisane jako bezglutenowe; 
  • mięso, ryby, jaja: świeże, nieprzetworzone mięso, ryby, jaja; wędliny oznaczone lub opisane jako bezglutenowe; 
  • mleko i przetwory: mleko świeże, UHT, zagęszczone, w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, twaróg naturalny, ser żółty;  
  • tłuszcze: masło, smalec, oleje roślinne, oliwa z oliwek, masło orzechowe; 
  • warzywa i owoce: wszystkie świeże, nieprzetworzone; 
  • cukier, słodycze: cukier, miód, syrop klonowy; ciastka, ciasta oznaczone lub opisane jako bezglutenowe; 
  • napoje: herbata i kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, napary z ziół, czysty alkohol (wódka, rum), wino, piwo bezglutenowe; 
  • przyprawy: sól, pieprz ziarnisty, zioła, ocet winny, spirytusowy, jabłkowy, bezglutenowy sos sojowy; 
  • inne: bezglutenowy proszek do pieczenia, soda oczyszczona, drożdże
Za naturalnie bezglutenowe uważa się m.in.: kukurydzę, ryż, ziemniaki, grykę, proso, amarantus, nasiona roślin strączkowych, mięso, warzywa, owoce, nabiał, jaja, tłuszcze i orzechy. 

Produkty zawierające gluten: 

  • produkty zbożowe: pszenica i wszystkie jej odmiany, tj. orkisz, samopsza, żyto, zwykły owies; mąki, makarony, kasze, wypieki, dania z wymienionych zbóż (w tym tradycyjne naleśniki, kopytka, pizza, bułka tarta); 
  • mięso, ryby, jaja: produkty i dania panierowane, przetwarzane z dodatkiem mąk zawierających gluten (np. pasztety); 
  • mleko i przetwory: napoje i desery mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, płatków, otrębów zbożowych
  • warzywa i owoce: zasmażane, zagęszczane mąką; 
  • cukier, słodycze: wypieki na tradycyjnym proszku do pieczenia, na mąkach zawierających gluten; 
  • napoje: kawa zbożowa, kakao i kawa z dodatkiem kawy zbożowej, napoje owsiane i słodzone słodem jęczmiennym, napoje i „śmietanki” wegańskie, piwo; 
  • przyprawy: zwykły sos sojowy, zakwas z mąk zawierających gluten, prażona cebulka; 
  • inne: seitan, proszek do pieczenia, komunikanty i opłatki świąteczne. 
Uwaga na: chrupki i płatki kukurydziane, wędliny, parówki, konserwy mięsne oraz rybne, wyroby seropodobne, ser kubełkowy do sernika, majonez, olej z kiełków pszenicy, serki topione, jogurty i desery smakowe. 

Od 2016 roku wymagania dla oznakowania żywności bezglutenowej są regulowane przez przepisy rozporządzenia Komisji UE nr 828/2014 z dn. 30.07.2014 r. Na tej podstawie za produkt bezglutenowy uważa się produkt, który nie zawiera glutenu w ilości większej niż 20 mg/kg (20 ppm). Taki produkt powinien zostać opisany jako „bezglutenowy”, a także dodatkowo opatrzony licencjonowanym znakiem Przekreślonego Kłosa, co oznacza, że produkt jest regularnie badany, a jego zakład produkcyjny audytowany pod katem norm bezpieczeństwa przez zewnętrznych audytorów. Warto podkreślić, że w świetle przepisów prawa sformułowania „bez glutenu” czy „naturalnie bezglutenowy” nie oznaczają produktu bezglutenowego. 

Celiakia – konsekwencje zdrowotne i możliwe powikłania 

Nieleczona celiakia może prowadzić do rozwinięcia się wielu poważnych powikłań, w tym: 

  • zaburzeń wchłaniania:

– zmiany kostne, w tym osteoporoza,

– zaburzenia płodności, 

– wyższe ryzyko poronień, 

– niedobór masy ciała, niski wzrost u dzieci,

– anemia z niedoboru żelaza oporna na leczenie preparatami tego pierwiastka, 

  • zaburzeń psychicznych (drażliwość, apatia, stany lękowe itp.),
  • zaburzeń neurologicznych (ataksja, neuropatia obwodowa, epilepsja), 

- zwiększonego ryzyka współwystąpienia chorób o podłożu autoimmunologicznym (cukrzycy typu 1, chorób tarczycy, reumatoidalnego zapalenia stawów),

- zwiększonego ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe gardła, przełyku, jelita cienkiego. 

Celiakia a ciąża 

Jak już wcześniej wspomniano, niewłaściwie prowadzona celiakia może stać się przyczyną trudności w zajściu w ciążę. Niedokrwistość z niedoboru żelaza, obserwowana w przebiegu choroby, może także być powodem problemów z jej utrzymaniem. Z powodu anemii stwierdza się m.in. opóźniony wzrost płodu, wyższe ryzyko przedwczesnego porodu oraz powikłań okołoporodowych, jak również niedokrwistość u noworodka. 

Celiakia a nieceliakalna nadwrażliwość na gluten 

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten stanowi dosyć kontrowersyjne schorzenie, przypisywane jest ono chorym, u których wykluczono celiakię oraz alergię na pszenicę. W jej przebiegu stwierdza się występowanie zaburzeń żołądkowo-jelitowych, takich jak wzdęcia, bóle brzucha i biegunka, jak również nieprawidłowości spoza przewodu pokarmowego, tj. bóle głowy, stany depresyjne, bóle mięśni itp. Objawy te zwykle ustępują lub zanikają po wprowadzeniu diety bezglutenowej.  

Aktualnie diagnostyka nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten polega przede wszystkim na wykluczeniu celiakii i alergii na pszenicę oraz kolejno na wprowadzeniu diety bezglutenowej. Jeśli po takiej interwencji objawy ustąpią, a próba prowokacji spowoduje ich nawrót, choroba może zostać potwierdzona. Idealnie byłoby, gdyby prowokacje pokarmową przeprowadzić metodą podwójnej lub przynajmniej pojedynczej, ślepej próby.  

Częstość występowania nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten szacuje się na 0,5–0,6%, a szczyt zachorowania określa na czwartą i piątą dekadę życia. Chorobę sześciokrotnie razy częściej diagnozuje się ją w przypadku kobiet.
  1. G. Konińska, A. Marczewska, P. Sabak-Huzior, M. Źródlak, Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, Celiakia i dieta bezglutenowa. Praktyczny poradnik, "celiakia.pl" [online] https://celiakia.pl/wp-content/uploads/2018/04/poradnik-xv-2021.pdf [dostęp:] 09.02.2021. 
  2. J. Michałowska, K. Pastusiak, P. Bogdański, Kontrowersje wokół glutenu, "Forum Zaburzeń Metabolicznych", nr 8 (3) 2017. 
  3. M. Jarosz, Dietetyka. Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2016/2017.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Kleszczowe zapalenie mózgu – przyczyny, objawy, leczenie, szczepionka

    Kleszczowe zapalenie mózgu to odzwierzęca choroba zakaźna. Czynnikiem, który ją wywołuje jest ukąszenie kleszcza i przedostanie się do organizmu człowieka wirusa z rodzaju flawiwirusów (rzadko KZM może być spowodowane spożyciem niepasteryzowanego mleka zakażonego zwierzęcia). Objawy kleszczowego zapalenia mózgu obejmują m.in. wysoką gorączkę, silne bóle głowy, wymioty, nudności, objawy oponowe, zaburzenia świadomości, niedowłady, zaburzenia oddychania. Dowiedz się, jak wygląda leczenie KZM oraz jak mu zapobiegać.

  • Zapalenie stawu skokowego – przyczyny, objawy i leczenie stanu zapalnego w stawie skokowym

    Objawy takie jak ból i opuchlizna w stawie skokowym mogą wskazywać na istnienie  stanu zapalnego. Chociaż to rzadka przypadłość, dobrze jest wiedzieć, jakie leczenie jest wskazane w takim przypadku, a także czy istnieją domowe sposoby na zwalczenie zapalenia stawu skokowego.

  • Czym się różnią alergia, uczulenie, nietolerancja i nadwrażliwość?

    Potocznie często operujemy wymiennie pojęciami, takimi jak alergia, uczulenie, nietolerancja i nadwrażliwość – dla wielu są to wręcz synonimy. Czy jednak rzeczywiście oznaczają one dokładnie to samo? Warto poznać zasadnicze różnice między nimi.

  • Lipemia – przyczyny, objawy i leczenie

    Lipemia to zjawisko określające zmętnienie pobranej próbki krwi, spowodowanej akumulacją cząsteczek lipoprotein. Zaburzenia poziomu lipidów we krwi są dość powszechne i mogą dotykać nawet około 60% dorosłych Polaków. Najczęstszą postacią zaburzenia jest hipercholesterolemia wielogenowa mająca silny związek z nieprawidłową dietą. Do powikłań nieleczonej hipercholesterolemii należą miażdżyca tętnic szyjnych, zawał serca, udar mózgu.  

  • Guz Wilmsa – czym jest? Objawy, przyczyny

    Jednym z częstych nowotworów, jakie dotykają dzieci jest guz Wilmsa. Ta złośliwa choroba ma swoje źródło w nerkach, jednak przejawia się często w sposób, który jest łatwy do przeoczenia. Dlatego tak ważne jest, by znać objawy guza Wilmsa i odpowiednio wcześniej rozpoznać proces chorobowy oraz podjąć właściwe leczenie.

  • Remineralizacja szkliwa – czym jest?

    Pod wpływem różnych czynników szkliwo ludzkich zębów ulega stopniowemu niszczeniu. Istnieją jednak sposoby na powstrzymanie tego procesu – w tym celu niezbędna jest remineralizacja szkliwa. Jest to zabieg skuteczny zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych pacjentów.

  • Skala Silvermana – ocena oddechowa wcześniaka

    Wszelkie przejawy trudności w oddychaniu u noworodków to ogromny stres dla rodziców, a także potrzeba szybkiego działania personelu medycznego. Aby jak najlepiej zdiagnozować stopień zagrożenia powstała specjalna metoda – skala Silvermana, dzięki której lekarze są w stanie ocenić wydolność oddechową dziecka.  

  • Majaczenie – jak rozpoznać i leczyć?

    Majaczenie to zaburzenia świadomości, który może się przytrafić każdemu na dowolnym etapie życia. Między innymi z tego powodu warto wiedzieć, jak rozpoznać stan majaczenia, w jaki sposób można pomóc osobie majaczącej, a także jakie mogą być przyczyny takiego stanu rzeczy.  

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij