Otręby – czym są? Rodzaje, wartości odżywcze, właściwości otrębów
Otręby, mimo iż powstają jako produkt uboczny przemysłu młynarskiego, podczas produkcji mąk i kasz, stanowią bardzo ważny składnik naszej diety. Zawierają wiele cennych substancji i związków mineralnych. Szczególnie cenione są jako produkt stanowiący źródło błonnika pokarmowego. Jakie dokładnie posiadają wartości odżywcze, dlaczego warto je spożywać oraz w jaki sposób jest stosować?
Otręby – co to takiego? Charakterystyka i rodzaje otrębów. Które wybrać?
Otręby są ubocznym produktem przerobu oczyszczonego ziarna zbóż na mąkę lub kaszę. W skład otrąb wchodzi okrywa owocowa oraz warstwa aleuronowa z okrywą nasienną, a także domieszką rozdrobnionego zarodka i bielma. Mimo że do najbardziej popularnych rodzajów otrąb należą te powstałe z owsa, pszenicy czy żyta (odpowiednio otręby owsiane, pszenne, żytnie), produkowane są one również z innych roślin. Dlatego też na rynku dostępne są również otręby ryżowe, orkiszowe, kukurydziane, a nawet gryczane.
Jakie otręby są najzdrowsze? Które z tak wielu rodzajów wybrać? Tak naprawdę każdy rodzaj otrębów ma swoje zalety. Otręby są produktami wysokobłonnikowymi, posiadają niski indeks glikemiczny (IG), a także zawierają wiele składników mineralnych (m.in. potas, magnez) i witamin, przede wszystkim z grupy B.
Otręby – wartości odżywcze, kcal
Dokładne wartości odżywcze wybranych rodzajów otrąb przedstawione są poniżej.
Wartość w 100g produktu/Produkt | Otręby owsiane | Otręby pszenne | Otręby żytnie | Otręby kukurydziane | Otręby ryżowe |
---|---|---|---|---|---|
Wartość energetyczna | 246 kcal | 216 kcal | 281 kcal | 224 kcal | 316 kcal |
Węglowodany | 66,22 g | 64,51 g | 26 g | 85,64 g | 46,69 g |
Białko | 17,3 g | 15,55 g | 15 g | 8,36 g | 13,35 g |
Tłuszcz | 7,03 g | 4,25 g | 4 g | 0,92 g | 20,85 g |
Błonnik pokarmowy | 15,4 g | 42,8 g | 39 g | 79 g | 21 g |
Witamina A | – | 9 IU | – | 71 IU | – |
Witamina E | 1,01 mg | 1,49 mg | – | 0,42 mg | 4,92 mg |
Witamina K | 3,2 µg | 1,9 µg | – | 0,3 µg | 1,9 µg |
Witamina B1 | 1,17 mg | 0,523 mg | – | 0,01 mg | 2,753 mg |
Witamina B2 | 0,22 mg | 0,577 mg | – | 0,1 mg | 0,248 mg |
Witamina B3 | 0,934 mg | 13,578 mg | – | 2,73 5mg | 33,995 mg |
Witamina B4 | 32.2 mg | 74,4 mg | – | 18,1 mg | 32,2 mg |
Witamina B5 | 1,494 mg | 2,181 mg | – | 0,636 mg | 7,39 mg |
Witamina B6 | 0,165 mg | 1,303 mg | – | 0,152 mg | 4,07 mg |
Witamina B9 | 52 µg | 79 µg | 72 µg | 4 µg | 63 µg |
Sód | 4 mg | 2 mg | – | 7 mg | 5 mg |
Potas | 566 mg | 1182 mg | 900 mg | 44 mg | 1485 mg |
Wapń | 58 mg | 73 mg | – | 42 mg | 57 mg |
Magnez | 235 mg | 611 mg | 300 mg | 64 mg | 781 mg |
Fosfor | 734 mg | 1013 mg | 750 mg | 72 mg | 1677 mg |
Żelazo | 5,41 mg | 10,57 mg | 9 mg | 2,79 mg | 18,54 mg |
Miedź | 0, 403 mg | 0,998 mg | – | 0,248 mg | 0,728 mg |
Cynk | 3,11 mg | 7,27 mg | 8 mg | 1,56 mg | 6,04 mg |
Mangan | 5,63 mg | 11,5 mg | – | 0,14 mg | 14,21 mg |
Selen | 45,2 µg | 77,6 µg | – | 16,5 µg | 15,6 µg |
Otręby – właściwości
Otręby korzystnie wpływają na organizm, z tego względu jak najbardziej mogą stanowić prozdrowotny składnik naszej diety. Należy pamiętać, że otręby to przede wszystkim cenne źródło błonnika. Składnik ten odgrywa bardzo ważną rolę przy zachowaniu zdrowia oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. W otrębach znajduje się zarówno błonnik nierozpuszczalny w wodzie oraz błonnik rozpuszczalny.
Błonnik nierozpuszczalny łatwo chłonie wodę, nadaje uczucie sytości, a także ułatwia przemieszczenie się treści pokarmowej w jelitach. Ten rodzaj błonnika zapobiega zaparciom, a jego regularne spożywanie wiąże się z profilaktyką hemoroidów oraz nowotworów jelita grubego. Natomiast frakcje rozpuszczalne błonnika pełnią istotną rolę w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi. Dlatego też regularne spożywanie otrąb może mieć znaczenie w profilaktyce miażdżycy i chorób układu krążenia.
Inne zastosowania otrębów
Otręby znalazły zastosowanie nie tylko jako składnik potraw. Jednym z bardzo ciekawych i nieoczywistych zastosowań otrębów jest produkcja ekologicznych talerzy otrębowych oraz sztućców.
Ile kosztują naczynia z otrąb i gdzie można je kupić? Cena zależy od rodzaju i wielkości naczynia. Dla przykładu płaski talerzyk o średnicy 20 cm kosztuje około 1 zł. Talerze, miski i sztućce otrębowe można znaleźć w wielu sklepach internetowych.
Otręby – przeciwwskazania do spożywania
Pomimo tego, że spożywanie otrębów przynosi wiele korzyści dla zdrowia, tak jak w większości przypadków produktów spożywczych wskazany jest zdrowy umiar, a nie jadanie ich w nieograniczonej ilości.
Otręby spożywane w nadmiarze mogą powodować występowanie biegunek, oprócz tego zbyt wysoka ilość błonnika w diecie może ograniczać wchłanianie składników odżywczych, np. żelaza, co jest informacją bardzo istotną dla osób cierpiących na anemię z powodu niedoboru tego składnika.
Oprócz tego otręby nie powinny być stosowane w żywieniu osób, u których z powodów zdrowotnych należy ograniczyć spożycie błonnika. Przeciwwskazaniami do stosowania diet bogatych w błonnik pokarmowy są między innymi: stany zapalne, w szczególności żołądka, jelit, trzustki, dróg żółciowych, zaostrzenia choroby wrzodowej, stany pooperacyjne, szczególnie po operacjach na przewodzie pokarmowym.
Jak przygotować otręby? Z czym można je jeść i do czego można je dodawać?
Otręby mogą być używane jako dodatek do wielu dań. W przemyśle spożywczym otręby najczęściej dodawane są do chleba oraz różnego rodzaju wypieków.
Otrębami można wzbogacać naleśniki, placuszki, omlety, a nawet panierki do mięs. Dobrze sprawdzą się jako składnik ciasteczek owsianych, a także domowej granoli, koktajli czy nawet sałatek. Można je również spożywać jako dodatek do przekąsek z jogurtu i owoców. Można je również zmielić i przygotować z nich mąkę otrębową.
Dietetyczne przepisy z otrębami
Koktajl owocowo- otrębowy
Składniki:
- 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego,
- 1 banan,
- 1–2 łyżki otrębów,
- 1 łyżeczka siemienia lnianego,
- 1 garść truskawek.
Przygotowanie: wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera.
Owsianka z jabłkiem i rodzynkami
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych,
- 1 łyżka otrębów owsianych,
- 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego,
- 1 łyżeczka rodzynek,
- 1 jabłko,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 4–5 orzechów włoskich.
Przygotowanie: płatki owsiane oraz otręby wsypać do garnka i zalać mlekiem, dodać cynamon. Zagotować na średnim ogniu. Jabłko pokroić w drobną kostkę. Owsiankę przelać do miseczki, dodać przygotowane jabłko, posiekane orzechy włoskie oraz rodzynki.