Zdrowe przekąski na sylwestra – jakie przygotować?
Karolina Dereń

Zdrowe przekąski na sylwestra – jakie przygotować?

Zdrowe przekąski to doskonały wybór nie tylko podczas sylwestra, ale również podczas innych okazji do świętowania. Są one zarówno smaczne, jak i dostarczają nam wiele cennych witamin i składników mineralnych. Które przekąski warto przygotować na sylwestra?

Zdrowe przekąski – po jakie sięgamy najchętniej?

W większości przypadków idealna przekąska to taka, która jest nie tylko smaczna, ale również szybka i łatwa do przyrządzenia. To, jakie najchętniej wybieramy przekąski, zależy przede wszystkim od okazji. W sylwestra częściej sięgamy po przekąski wytrawne w postaci dań na zimno lub na gorąco. 

Zdarza się, że wiele osób w pośpiechu, chcąc zaoszczędzić czas, przed wizytą gości zaopatruje się w gotowe i często, niestety, niezbyt zdrowe produkty, takie jak chipsy oraz paluszki. Oczywiście, nie stanie się nic strasznego, jeżeli raz na jakiś czas pojawią się u nas tego typu przekąski. Jednak według zasad zdrowego żywienia należy unikać spożywania tego typu produktów. Warto zatem poświęcić trochę czasu, aby na stole znalazły się przekąski nie tylko smaczne i uniwersalne, ale również przygotowane z wartościowych produktów. 

Zdrowe przekąski na Sylwestra – z jakich produktów można je wykonać? Co warto kupić?

Smaczne, a zarazem zdrowe przekąski na sylwestra można przyrządzić z łatwo dostępnych i popularnych produktów. 

Po pierwsze, warto zadbać o to, aby podczas zakupów w naszym koszyku znalazły się różnego rodzaju warzywa. Są one nie tylko niezbędne do przygotowania różnego rodzaju sałatek, ale będą również bardzo smacznym urozmaiceniem wielu innych dań. Co więcej, pokrojone warzywa (np. papryka, ogórek, marchew) mogą stanowić ciekawą przekąskę podaną wraz z dipem na bazie jogurtu. 

Jogurt naturalny, tak jak wcześniej wspomniano, może stanowić bazę do przyrządzenia pikantnych dipów, a także "odchudzić" sałatki, zastępując w nich częściowo lub w całości majonez. Oprócz tego warto pamiętać również o innych produktach nabiałowych, na przykład o serach. Różnego rodzaju sery sprawdzą się jako składnik koreczków, zapiekanek oraz sałatek. 

Dobrze sprawdzić się mogą również dodatki w postaci orzechów, a także owoce np. gruszki, winogrona, cytrusy. Mogą one nadać zaskakujący i orzeźwiający smak wytrawnym przekąskom. 

Pamiętajmy również o produktach zbożowych. Przykładowo: mąka może posłużyć do przygotowania domowej pizzy oraz pasztecików. Natomiast makarony, a także ryż mogą stanowić składnik zapiekanek oraz sałatek. 

Warto zaopatrzyć się również w mięso, ryby, jaja lub nasiona roślin strączkowych, które sprawdzą się zarówno w daniach gorących oraz potrawach podawanych na zimno. 

Pomysły na sylwestrowe przekąski – przepisy 

Bukiet warzyw z dipem jogurtowym

Składniki:

  • 2 papryki czerwone,
  • 2 selery naciowe, 
  • 2 marchewki, 
  • 2 ogórki zielone.

Dip:

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1–2 łyżki majonezu,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • pieprz czarny.

Przygotowanie: warzywa umyć, marchew i ogórki obrać, pokroić w słupki. Ułożyć na półmisku. Przygotować dip: jogurt wymieszać z majonezem, doprawić do smaku pieprzem (opcjonalnie odrobiną soli), połączyć z posiekanym szczypiorkiem. 

Razowe kanapki z pastą śledziową

Składniki:

  • 2 filety śledziowe,
  • 2 garści rukoli, 
  • 2 jajka,
  • 1–2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka musztardy, 
  • pieprz czarny,
  • pieczywo razowe.

Przygotowanie: jajka ugotować na twardo, po ostudzeniu obrać ze skorupek. Rukolę umyć i dokładnie osuszyć. Jajka, rukolę oraz śledzie bardzo drobno posiekać, dokładnie wymieszać z jogurtem i musztardą. Doprawić do smaku pieprzem. Pieczywo pokroić, a następnie nakładać na nie przygotowaną pastę. Przed podaniem kanapki  można posypać posiekanym szczypiorkiem. 

Tortilla z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • 4 tortille pełnoziarniste lub pszenne,
  • 300 g piersi z kurczaka,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka zielona,
  • 8 liści sałaty,
  • pół cebuli,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • przyprawy: oregano (ok. 1 łyżeczka), sól, pieprz, kmin rzymski.

Dip jogurtowy:

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2–3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • pieprz czarny, opcjonalnie sól.

Przygotowanie: pierś z kurczaka umyć, a następnie osuszyć oraz pokroić w paski. Mięso oprószyć solą, pieprzem oraz kminem rzymskim. Na patelni rozgrzać olej, smażyć przyprawione mięso, mieszając, aż się zarumieni. Gotowe mięso przełożyć do miski. Paprykę pokroić w paseczki, cebulę w piórka. Wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię, po chwili dodać wodę i dusić, aż warzywa lekko zmiękną. Następnie wymieszać je z kurczakiem, oregano. Sałatę umyć i osuszyć. Piekarnik nagrzać do temperatury 150ºC, a następnie podgrzać w nim tortille. Na ciepłe placki położyć sałatę, następnie wcześniej przygotowane nadzienie, zawinąć je w rulony. Podawać z dipem na bazie jogurtu i czosnku: obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku pieprzem i opcjonalnie solą. 

Koreczki z serem pleśniowym,  orzechami włoskimi i winogronem

Składniki:

  • 1 krążek lub 2 krążki sera camembert,
  • winogrona (na jeden koreczek potrzebne jest jedno winogrono), 
  • orzechy włoskie (na jeden koreczek potrzebna będzie połowa orzecha włoskiego).

Przygotowanie: ser pokroić w kostkę, a następnie ułożyć na talerzu. Na serze ułożyć połówki orzecha włoskiego, a następnie winogrono. Spiąć składniki za pomocą wykałaczek. 

Sałatka Caprese

Składniki:

  • 2 kulki sera mozzarella (średnia kulka ok. 125 g),
  • 2–3 pomidory,
  • garść listków bazylii,
  • 2–3 łyżki oliwy z oliwek,
  • pieprz czarny, sól.

Przygotowanie: pomidory umyć oraz pokroić w grube plastry. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w plastry o zbliżonej grubości do plastrów pomidora. Listki bazylii opłukać i starannie osuszyć. Na dużym talerzu ułożyć plasterki sera mozzarella i pomidorów tak, aby zachodziły na siebie. Przyozdobić listkami bazylii, oprószyć solą i pieprzem, polać oliwą z oliwek. Sałatkę najlepiej podawać od razu po przyrządzeniu.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Tłuszcze – charakterystyka, rola w organizmie, zapotrzebowanie i źródła

    Jeden z najbardziej kontrowersyjnych składników diety. Przez lata albo nadto demonizowany i eliminowany z codziennego żywienia, albo włączany w ilościach ponad granice norm (diety wysokotłuszczowe). Tłuszcze – ile powinno być ich w naszej diecie? Które będą lepsze, zdrowe, a które niekoniecznie? Co, gdy jest ich w jadłospisie za mało?  

  • Węglowodany – rola, rodzaje, źródła, zapotrzebowanie. Jak wpływają na organizm?

    Stanowią podstawowe źródło energii. Pozwalają na podejmowanie codziennych czynności życiowych, udział w aktywności fizycznej oraz wpływają na nasze samopoczucie. Węglowodany – jaka jest ich rola w żywieniu człowieka? Czy diety niskowęglowodanowe są zdrowe? Czy unikając węglowodanów, można skutecznie i trwale schudnąć? 

  • Guma ksantanowa (E415) – właściwości i zastosowanie. Czy szkodzi zdrowiu?

    Guma ksantanowa jest ważną substancją dodatkową z grupy emulgatorów i środków zagęszczających, stosowaną w wielu gałęziach przemysłu. Czy powszechność jej użycia powinna nas niepokoić? Czym jest guma ksantanowa, jakie ma właściwości i czy jest dla nas szkodliwa? 

  • Pektyna (E440) – właściwości i zastosowanie. Jak zrobić ją w domu?

    Pektyna to częsty gość w naszych kuchniach – zwłaszcza wtedy, gdy trwa sezon na przygotowywanie przetworów owocowych. Jest niezbędna do szybkiego nadania odpowiedniej konsystencji domowym konfiturom i dżemom. Czym jest pektyna, jakie ma właściwości i zastosowanie (również niekulinarne) i czy jest dla nas zdrowa? 

  • Adaptogeny – Rhodiola rosea – czym jest i jak działa? Właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania do stosowania różańca górskiego

    Preparaty z rożeńca górskiego są polecane w okresie zwiększonej pracy umysłowej oraz wyższego narażenia na stres. Jego suplementacja jest wskazana także podczas przesilenia wiosennego, które często objawia się nadmierną sennością, zmianami depresyjnymi lub ogólną apatią. Rhodiola rosea jest bogata w związki, takie jak rozawina, rozaryna i solidorozyd, czyli substancje obniżające napięcie i korzystanie wpływające na pracę układu nerwowego. Które preparaty z adaptogenem wybrać, jaka jest dzienna zalecana dawka różeńca górskiego i czy rhodiola rosea należy przyjmować na czczo? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Guma arabska (E414) – właściwości i zastosowanie. Jak guma akacjowa wpływa na zdrowie?

    Guma arabska to substancja o niezwykle uniwersalnym zastosowaniu: spotkamy ją zarówno w produktach spożywczych i w farmaceutykach, jak również w klejach i farbach. Czym jest i jakie ma właściwości? Czy jest dla nas zdrowa? A może jej obecność na liście dodatków do żywności powinna nas niepokoić? Poznajmy najciekawsze fakty. 

  • Adaptogeny – Żeń-szeń – czym jest i jak działa? Właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania do stosowania

    Żeń-szeń, nazywany również ginsengiem lub wszechlekiem, jest jednym z najlepiej opisanych adaptogenów. Według medycyny chińskiej powinno się stosować go jedynie w miesiącach zimowych. Żeń-szeń wpływa na poprawę funkcji kognitywnych (poznawczych), poprawia samopoczucie i pamięć, łagodzi stres oraz działa korzystanie na skórę i potencję seksualną. Na rynku można kupić wiele preparatów z żeń-szeniem, zarówno w formie tabletek, kapsułek czy płynnych ekstraktów. Który preparat z żeń-szeniem wybrać, jaka jest dzienna zalecana dawka tego adaptogenu oraz w jakiej porze dnia należy zażywać ten suplement? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Bromelaina – jak działa i jakie ma właściwości? Na co pomoże bromelina?

    Fitoskładniki, czyli substancje aktywne biologicznie pochodzenia naturalnego, niezwykle często wykazują pozytywne oddziaływanie na organizm ludzki. Zwracanie się ludzkości w stronę natury sprawia, że coraz więcej z nich staje się obiektem rzetelnych badań naukowych. Tym samym niejednokrotnie potwierdzone zostają przesłanki ich stosowania w ludowej medycynie. Co więcej, dokładne badania właściwości fitoskładników sprawiają, że stają się użyteczne w różnorodnych gałęziach przemysłu. Idealnym przykładem takiej substancji jest bromelaina. Pozyskiwana z ananasów, a stosowana między innymi w medycynie, kosmetyce, przemyśle spożywczym oraz tekstylnym. Jak działa i dlaczego jest tak wszechstronnie używana? Kiedy warto ją suplementować? Podpowiadamy! 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij