Zdrowe przekąski na sylwestra – jakie przygotować?
Zdrowe przekąski to doskonały wybór nie tylko podczas sylwestra, ale również podczas innych okazji do świętowania. Są one zarówno smaczne, jak i dostarczają nam wiele cennych witamin i składników mineralnych. Które przekąski warto przygotować na sylwestra?
Zdrowe przekąski – po jakie sięgamy najchętniej?
W większości przypadków idealna przekąska to taka, która jest nie tylko smaczna, ale również szybka i łatwa do przyrządzenia. To, jakie najchętniej wybieramy przekąski, zależy przede wszystkim od okazji. W sylwestra częściej sięgamy po przekąski wytrawne w postaci dań na zimno lub na gorąco.
Zdarza się, że wiele osób w pośpiechu, chcąc zaoszczędzić czas, przed wizytą gości zaopatruje się w gotowe i często, niestety, niezbyt zdrowe produkty, takie jak chipsy oraz paluszki. Oczywiście, nie stanie się nic strasznego, jeżeli raz na jakiś czas pojawią się u nas tego typu przekąski. Jednak według zasad zdrowego żywienia należy unikać spożywania tego typu produktów. Warto zatem poświęcić trochę czasu, aby na stole znalazły się przekąski nie tylko smaczne i uniwersalne, ale również przygotowane z wartościowych produktów.
Zdrowe przekąski na Sylwestra – z jakich produktów można je wykonać? Co warto kupić?
Po pierwsze, warto zadbać o to, aby podczas zakupów w naszym koszyku znalazły się różnego rodzaju warzywa. Są one nie tylko niezbędne do przygotowania różnego rodzaju sałatek, ale będą również bardzo smacznym urozmaiceniem wielu innych dań. Co więcej, pokrojone warzywa (np. papryka, ogórek, marchew) mogą stanowić ciekawą przekąskę podaną wraz z dipem na bazie jogurtu.
Jogurt naturalny, tak jak wcześniej wspomniano, może stanowić bazę do przyrządzenia pikantnych dipów, a także "odchudzić" sałatki, zastępując w nich częściowo lub w całości majonez. Oprócz tego warto pamiętać również o innych produktach nabiałowych, na przykład o serach. Różnego rodzaju sery sprawdzą się jako składnik koreczków, zapiekanek oraz sałatek.
Pamiętajmy również o produktach zbożowych. Przykładowo: mąka może posłużyć do przygotowania domowej pizzy oraz pasztecików. Natomiast makarony, a także ryż mogą stanowić składnik zapiekanek oraz sałatek.
Warto zaopatrzyć się również w mięso, ryby, jaja lub nasiona roślin strączkowych, które sprawdzą się zarówno w daniach gorących oraz potrawach podawanych na zimno.
Pomysły na sylwestrowe przekąski – przepisy
Bukiet warzyw z dipem jogurtowym
Składniki:
- 2 papryki czerwone,
- 2 selery naciowe,
- 2 marchewki,
- 2 ogórki zielone.
Dip:
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego,
- 1–2 łyżki majonezu,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- pieprz czarny.
Przygotowanie: warzywa umyć, marchew i ogórki obrać, pokroić w słupki. Ułożyć na półmisku. Przygotować dip: jogurt wymieszać z majonezem, doprawić do smaku pieprzem (opcjonalnie odrobiną soli), połączyć z posiekanym szczypiorkiem.
Razowe kanapki z pastą śledziową
Składniki:
- 2 filety śledziowe,
- 2 garści rukoli,
- 2 jajka,
- 1–2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka musztardy,
- pieprz czarny,
- pieczywo razowe.
Przygotowanie: jajka ugotować na twardo, po ostudzeniu obrać ze skorupek. Rukolę umyć i dokładnie osuszyć. Jajka, rukolę oraz śledzie bardzo drobno posiekać, dokładnie wymieszać z jogurtem i musztardą. Doprawić do smaku pieprzem. Pieczywo pokroić, a następnie nakładać na nie przygotowaną pastę. Przed podaniem kanapki można posypać posiekanym szczypiorkiem.
Tortilla z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- 4 tortille pełnoziarniste lub pszenne,
- 300 g piersi z kurczaka,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka zielona,
- 8 liści sałaty,
- pół cebuli,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- przyprawy: oregano (ok. 1 łyżeczka), sól, pieprz, kmin rzymski.
Dip jogurtowy:
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego,
- 2–3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- pieprz czarny, opcjonalnie sól.
Przygotowanie: pierś z kurczaka umyć, a następnie osuszyć oraz pokroić w paski. Mięso oprószyć solą, pieprzem oraz kminem rzymskim. Na patelni rozgrzać olej, smażyć przyprawione mięso, mieszając, aż się zarumieni. Gotowe mięso przełożyć do miski. Paprykę pokroić w paseczki, cebulę w piórka. Wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię, po chwili dodać wodę i dusić, aż warzywa lekko zmiękną. Następnie wymieszać je z kurczakiem, oregano. Sałatę umyć i osuszyć. Piekarnik nagrzać do temperatury 150ºC, a następnie podgrzać w nim tortille. Na ciepłe placki położyć sałatę, następnie wcześniej przygotowane nadzienie, zawinąć je w rulony. Podawać z dipem na bazie jogurtu i czosnku: obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku pieprzem i opcjonalnie solą.
Koreczki z serem pleśniowym, orzechami włoskimi i winogronem
Składniki:
- 1 krążek lub 2 krążki sera camembert,
- winogrona (na jeden koreczek potrzebne jest jedno winogrono),
- orzechy włoskie (na jeden koreczek potrzebna będzie połowa orzecha włoskiego).
Przygotowanie: ser pokroić w kostkę, a następnie ułożyć na talerzu. Na serze ułożyć połówki orzecha włoskiego, a następnie winogrono. Spiąć składniki za pomocą wykałaczek.
Sałatka Caprese
Składniki:
- 2 kulki sera mozzarella (średnia kulka ok. 125 g),
- 2–3 pomidory,
- garść listków bazylii,
- 2–3 łyżki oliwy z oliwek,
- pieprz czarny, sól.
Przygotowanie: pomidory umyć oraz pokroić w grube plastry. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w plastry o zbliżonej grubości do plastrów pomidora. Listki bazylii opłukać i starannie osuszyć. Na dużym talerzu ułożyć plasterki sera mozzarella i pomidorów tak, aby zachodziły na siebie. Przyozdobić listkami bazylii, oprószyć solą i pieprzem, polać oliwą z oliwek. Sałatkę najlepiej podawać od razu po przyrządzeniu.