Zdrowe przekąski na sylwestra – jakie przygotować?
Karolina Dereń

Zdrowe przekąski na sylwestra – jakie przygotować?

Zdrowe przekąski to doskonały wybór nie tylko podczas sylwestra, ale również podczas innych okazji do świętowania. Są one zarówno smaczne, jak i dostarczają nam wiele cennych witamin i składników mineralnych. Które przekąski warto przygotować na sylwestra?

Zdrowe przekąski – po jakie sięgamy najchętniej?

W większości przypadków idealna przekąska to taka, która jest nie tylko smaczna, ale również szybka i łatwa do przyrządzenia. To, jakie najchętniej wybieramy przekąski, zależy przede wszystkim od okazji. W sylwestra częściej sięgamy po przekąski wytrawne w postaci dań na zimno lub na gorąco. 

Zdarza się, że wiele osób w pośpiechu, chcąc zaoszczędzić czas, przed wizytą gości zaopatruje się w gotowe i często, niestety, niezbyt zdrowe produkty, takie jak chipsy oraz paluszki. Oczywiście, nie stanie się nic strasznego, jeżeli raz na jakiś czas pojawią się u nas tego typu przekąski. Jednak według zasad zdrowego żywienia należy unikać spożywania tego typu produktów. Warto zatem poświęcić trochę czasu, aby na stole znalazły się przekąski nie tylko smaczne i uniwersalne, ale również przygotowane z wartościowych produktów. 

Zdrowe przekąski na Sylwestra – z jakich produktów można je wykonać? Co warto kupić?

Smaczne, a zarazem zdrowe przekąski na sylwestra można przyrządzić z łatwo dostępnych i popularnych produktów. 

Po pierwsze, warto zadbać o to, aby podczas zakupów w naszym koszyku znalazły się różnego rodzaju warzywa. Są one nie tylko niezbędne do przygotowania różnego rodzaju sałatek, ale będą również bardzo smacznym urozmaiceniem wielu innych dań. Co więcej, pokrojone warzywa (np. papryka, ogórek, marchew) mogą stanowić ciekawą przekąskę podaną wraz z dipem na bazie jogurtu. 

Jogurt naturalny, tak jak wcześniej wspomniano, może stanowić bazę do przyrządzenia pikantnych dipów, a także "odchudzić" sałatki, zastępując w nich częściowo lub w całości majonez. Oprócz tego warto pamiętać również o innych produktach nabiałowych, na przykład o serach. Różnego rodzaju sery sprawdzą się jako składnik koreczków, zapiekanek oraz sałatek. 

Dobrze sprawdzić się mogą również dodatki w postaci orzechów, a także owoce np. gruszki, winogrona, cytrusy. Mogą one nadać zaskakujący i orzeźwiający smak wytrawnym przekąskom. 

Pamiętajmy również o produktach zbożowych. Przykładowo: mąka może posłużyć do przygotowania domowej pizzy oraz pasztecików. Natomiast makarony, a także ryż mogą stanowić składnik zapiekanek oraz sałatek. 

Warto zaopatrzyć się również w mięso, ryby, jaja lub nasiona roślin strączkowych, które sprawdzą się zarówno w daniach gorących oraz potrawach podawanych na zimno. 

Pomysły na sylwestrowe przekąski – przepisy 

Bukiet warzyw z dipem jogurtowym

Składniki:

  • 2 papryki czerwone,
  • 2 selery naciowe, 
  • 2 marchewki, 
  • 2 ogórki zielone.

Dip:

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1–2 łyżki majonezu,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • pieprz czarny.

Przygotowanie: warzywa umyć, marchew i ogórki obrać, pokroić w słupki. Ułożyć na półmisku. Przygotować dip: jogurt wymieszać z majonezem, doprawić do smaku pieprzem (opcjonalnie odrobiną soli), połączyć z posiekanym szczypiorkiem. 

Razowe kanapki z pastą śledziową

Składniki:

  • 2 filety śledziowe,
  • 2 garści rukoli, 
  • 2 jajka,
  • 1–2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka musztardy, 
  • pieprz czarny,
  • pieczywo razowe.

Przygotowanie: jajka ugotować na twardo, po ostudzeniu obrać ze skorupek. Rukolę umyć i dokładnie osuszyć. Jajka, rukolę oraz śledzie bardzo drobno posiekać, dokładnie wymieszać z jogurtem i musztardą. Doprawić do smaku pieprzem. Pieczywo pokroić, a następnie nakładać na nie przygotowaną pastę. Przed podaniem kanapki  można posypać posiekanym szczypiorkiem. 

Tortilla z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • 4 tortille pełnoziarniste lub pszenne,
  • 300 g piersi z kurczaka,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka zielona,
  • 8 liści sałaty,
  • pół cebuli,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • przyprawy: oregano (ok. 1 łyżeczka), sól, pieprz, kmin rzymski.

Dip jogurtowy:

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2–3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • pieprz czarny, opcjonalnie sól.

Przygotowanie: pierś z kurczaka umyć, a następnie osuszyć oraz pokroić w paski. Mięso oprószyć solą, pieprzem oraz kminem rzymskim. Na patelni rozgrzać olej, smażyć przyprawione mięso, mieszając, aż się zarumieni. Gotowe mięso przełożyć do miski. Paprykę pokroić w paseczki, cebulę w piórka. Wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię, po chwili dodać wodę i dusić, aż warzywa lekko zmiękną. Następnie wymieszać je z kurczakiem, oregano. Sałatę umyć i osuszyć. Piekarnik nagrzać do temperatury 150ºC, a następnie podgrzać w nim tortille. Na ciepłe placki położyć sałatę, następnie wcześniej przygotowane nadzienie, zawinąć je w rulony. Podawać z dipem na bazie jogurtu i czosnku: obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku pieprzem i opcjonalnie solą. 

Koreczki z serem pleśniowym,  orzechami włoskimi i winogronem

Składniki:

  • 1 krążek lub 2 krążki sera camembert,
  • winogrona (na jeden koreczek potrzebne jest jedno winogrono), 
  • orzechy włoskie (na jeden koreczek potrzebna będzie połowa orzecha włoskiego).

Przygotowanie: ser pokroić w kostkę, a następnie ułożyć na talerzu. Na serze ułożyć połówki orzecha włoskiego, a następnie winogrono. Spiąć składniki za pomocą wykałaczek. 

Sałatka Caprese

Składniki:

  • 2 kulki sera mozzarella (średnia kulka ok. 125 g),
  • 2–3 pomidory,
  • garść listków bazylii,
  • 2–3 łyżki oliwy z oliwek,
  • pieprz czarny, sól.

Przygotowanie: pomidory umyć oraz pokroić w grube plastry. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w plastry o zbliżonej grubości do plastrów pomidora. Listki bazylii opłukać i starannie osuszyć. Na dużym talerzu ułożyć plasterki sera mozzarella i pomidorów tak, aby zachodziły na siebie. Przyozdobić listkami bazylii, oprószyć solą i pieprzem, polać oliwą z oliwek. Sałatkę najlepiej podawać od razu po przyrządzeniu.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Szparagi – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepisy. Dlaczego warto je jeść?

    Szparagi to warzywa o unikalnym smaku. Z roku na rok stają się coraz bardziej popularne wśród wielbicieli zdrowej i smacznej kuchni. Sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko, warto więc wykorzystać go w pełni, zwłaszcza że warzywa te nie tylko dobrze smakują, ale posiadają również ciekawe właściwości prozdrowotne. Czym dokładnie charakteryzują się szparagi i dlaczego warto je jeść? 

  • Karotenoidy – jaki mają wpływ na nasz organizm? Właściwości i źródła karotenoidów

    Intensywna barwa żywności z pewnością niejednokrotnie sprawiła, że mieliśmy na nią większą chęć niż na jej nieatrakcyjną, „wyblakniętą” wersję. Wiele jest substancji barwnych, które nadają apetyczny wygląd warzywom, owocom czy produktom białkowym. Są to chlorofile, polifenole czy karotenoidy, wiele z nich wykazuje prozdrowotne właściwości. Warto wiedzieć dlaczego i kiedy korzystnie jest spożywać bogate w nie produkty spożywcze. Podpowiadamy, czym są karotenoidy i jakimi właściwościami się charakteryzują? 

  • Burak czerwony – jakie ma właściwości lecznicze i wartości odżywcze? Sok z buraka a nowotwór

    Burak to niskokaloryczne warzywo, bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera także antocyjany oraz flawonoidy, którym przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Sok z buraka najlepiej wykonać z wykorzystaniem wyciskarki wolnoobrotowej, dzięki której napój będzie bogaty w więcej cennych wartości odżywczych, niż wówczas, kiedy skorzystamy ze zwykłej sokowirówki. Buraka włącza się często do diety osób, które walczą z nadwagą i otyłością, chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi lub tym, którym dokucza zgaga. Jakie jeszcze właściwości ma burak zwyczajny, czy to prawda, że z powodzeniem stosowany jest w terapii przeciwnowotworowej oraz co poprawi smak soku z tego warzywa? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Krzem a krzem organiczny – czym się różnią, który jest lepiej przyswajalny? Właściwości i suplementy na piękne włosy i paznokcie

    Krzem to pierwiastek, który wielu osobom kojarzy się z preparatami na piękne włosy i paznokcie, natomiast niewielu z działaniem przeciwmiażdżycowym, przeciwcukrzycowym i przeciwnowotworowym. W aptekach i sklepach zielarskich dostępnych jest wiele preparatów z krzemem zarówno w formie jednoskładnikowej, jak i w połączeniu z borem lub jodem. Na niedobór krzemu najbardziej narażone są kobiety i osoby starsze.

  • Siarka – właściwości lecznicze, nadmiar i niedobór w organizmie, suplementacja

    Siarka (S, łac. sulphur) jest pierwiastkiem o intensywnej, żółtej barwie. W przyrodzie występuje w postaci gazów, w stanie wolnym albo w postaci związków chemicznych. Każdemu znana jest dzięki zapałkom, gdzie jest składnikiem łatwopalnej masy pokrywającej główki drewienka. Siarka jest również jednym z makroelementów występujących w organizmie człowieka. Pomimo niewielkiej ilości, znajduję się w każdej komórce i wchodzi w skład wielu białek i niektórych węglowodanów oraz bierze udział w licznych reakcjach.

  • Cholina (witamina B4) – dlaczego jest tak istotna dla kobiet w ciąży? Występowanie, właściwości, dawkowanie

    Cholina, to bardzo istotny związek dla rozwoju płodu (głównie w kontekście układu nerwowego), a ponadto biorący udział w szeregu procesów metabolicznych cholesterolu i związków tłuszczowych. W organizmie „witamina B4" występuje głównie w fosfolipidach, takich jak lecytyna i sfingomielina. Oprócz tego cholina przyczynia się do utrzymania właściwej struktury komórek, wpływa na pracę mięśni, układ oddechowy i mózg. Wyniki badań naukowych potwierdziły również, że przyczynia się ona do poprawy pamięci długotrwałej. Czy cholina chroni przyszłą mamę przed wystąpieniem stanu przedrzucawkowego, co ma ze sobą wspólnego cholina i inozytol oraz jak dawkować „witaminę B4"?? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Skrobia modyfikowana – czy trzeba jej unikać?

    Skrobia to znana wszystkim, naturalna substancja pochodzenia roślinnego. Co jednak począć ze skrobią modyfikowaną? Czy proces modyfikacji powinien nas niepokoić? A może nie taki diabeł straszny, jak go malują nasze skojarzenia? Co to jest skrobia modyfikowana i czy należy jej unikać – tego dowiemy się z artykułu. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij