Zdrowe przekąski na sylwestra – jakie przygotować?
Karolina Dereń

Zdrowe przekąski na sylwestra – jakie przygotować?

Zdrowe przekąski to doskonały wybór nie tylko podczas sylwestra, ale również podczas innych okazji do świętowania. Są one zarówno smaczne, jak i dostarczają nam wiele cennych witamin i składników mineralnych. Które przekąski warto przygotować na sylwestra?

Zdrowe przekąski – po jakie sięgamy najchętniej?

W większości przypadków idealna przekąska to taka, która jest nie tylko smaczna, ale również szybka i łatwa do przyrządzenia. To, jakie najchętniej wybieramy przekąski, zależy przede wszystkim od okazji. W sylwestra częściej sięgamy po przekąski wytrawne w postaci dań na zimno lub na gorąco. 

Zdarza się, że wiele osób w pośpiechu, chcąc zaoszczędzić czas, przed wizytą gości zaopatruje się w gotowe i często, niestety, niezbyt zdrowe produkty, takie jak chipsy oraz paluszki. Oczywiście, nie stanie się nic strasznego, jeżeli raz na jakiś czas pojawią się u nas tego typu przekąski. Jednak według zasad zdrowego żywienia należy unikać spożywania tego typu produktów. Warto zatem poświęcić trochę czasu, aby na stole znalazły się przekąski nie tylko smaczne i uniwersalne, ale również przygotowane z wartościowych produktów. 

Zdrowe przekąski na Sylwestra – z jakich produktów można je wykonać? Co warto kupić?

Smaczne, a zarazem zdrowe przekąski na sylwestra można przyrządzić z łatwo dostępnych i popularnych produktów. 

Po pierwsze, warto zadbać o to, aby podczas zakupów w naszym koszyku znalazły się różnego rodzaju warzywa. Są one nie tylko niezbędne do przygotowania różnego rodzaju sałatek, ale będą również bardzo smacznym urozmaiceniem wielu innych dań. Co więcej, pokrojone warzywa (np. papryka, ogórek, marchew) mogą stanowić ciekawą przekąskę podaną wraz z dipem na bazie jogurtu. 

Jogurt naturalny, tak jak wcześniej wspomniano, może stanowić bazę do przyrządzenia pikantnych dipów, a także "odchudzić" sałatki, zastępując w nich częściowo lub w całości majonez. Oprócz tego warto pamiętać również o innych produktach nabiałowych, na przykład o serach. Różnego rodzaju sery sprawdzą się jako składnik koreczków, zapiekanek oraz sałatek. 

Dobrze sprawdzić się mogą również dodatki w postaci orzechów, a także owoce np. gruszki, winogrona, cytrusy. Mogą one nadać zaskakujący i orzeźwiający smak wytrawnym przekąskom. 

Pamiętajmy również o produktach zbożowych. Przykładowo: mąka może posłużyć do przygotowania domowej pizzy oraz pasztecików. Natomiast makarony, a także ryż mogą stanowić składnik zapiekanek oraz sałatek. 

Warto zaopatrzyć się również w mięso, ryby, jaja lub nasiona roślin strączkowych, które sprawdzą się zarówno w daniach gorących oraz potrawach podawanych na zimno. 

Powiązane produkty

Pomysły na sylwestrowe przekąski – przepisy 

Bukiet warzyw z dipem jogurtowym

Składniki:

  • 2 papryki czerwone,
  • 2 selery naciowe, 
  • 2 marchewki, 
  • 2 ogórki zielone.

Dip:

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1–2 łyżki majonezu,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • pieprz czarny.

Przygotowanie: warzywa umyć, marchew i ogórki obrać, pokroić w słupki. Ułożyć na półmisku. Przygotować dip: jogurt wymieszać z majonezem, doprawić do smaku pieprzem (opcjonalnie odrobiną soli), połączyć z posiekanym szczypiorkiem. 

Razowe kanapki z pastą śledziową

Składniki:

  • 2 filety śledziowe,
  • 2 garści rukoli, 
  • 2 jajka,
  • 1–2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka musztardy, 
  • pieprz czarny,
  • pieczywo razowe.

Przygotowanie: jajka ugotować na twardo, po ostudzeniu obrać ze skorupek. Rukolę umyć i dokładnie osuszyć. Jajka, rukolę oraz śledzie bardzo drobno posiekać, dokładnie wymieszać z jogurtem i musztardą. Doprawić do smaku pieprzem. Pieczywo pokroić, a następnie nakładać na nie przygotowaną pastę. Przed podaniem kanapki  można posypać posiekanym szczypiorkiem. 

Tortilla z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • 4 tortille pełnoziarniste lub pszenne,
  • 300 g piersi z kurczaka,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka zielona,
  • 8 liści sałaty,
  • pół cebuli,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • przyprawy: oregano (ok. 1 łyżeczka), sól, pieprz, kmin rzymski.

Dip jogurtowy:

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 2–3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • pieprz czarny, opcjonalnie sól.

Przygotowanie: pierś z kurczaka umyć, a następnie osuszyć oraz pokroić w paski. Mięso oprószyć solą, pieprzem oraz kminem rzymskim. Na patelni rozgrzać olej, smażyć przyprawione mięso, mieszając, aż się zarumieni. Gotowe mięso przełożyć do miski. Paprykę pokroić w paseczki, cebulę w piórka. Wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię, po chwili dodać wodę i dusić, aż warzywa lekko zmiękną. Następnie wymieszać je z kurczakiem, oregano. Sałatę umyć i osuszyć. Piekarnik nagrzać do temperatury 150ºC, a następnie podgrzać w nim tortille. Na ciepłe placki położyć sałatę, następnie wcześniej przygotowane nadzienie, zawinąć je w rulony. Podawać z dipem na bazie jogurtu i czosnku: obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku pieprzem i opcjonalnie solą. 

Koreczki z serem pleśniowym,  orzechami włoskimi i winogronem

Składniki:

  • 1 krążek lub 2 krążki sera camembert,
  • winogrona (na jeden koreczek potrzebne jest jedno winogrono), 
  • orzechy włoskie (na jeden koreczek potrzebna będzie połowa orzecha włoskiego).

Przygotowanie: ser pokroić w kostkę, a następnie ułożyć na talerzu. Na serze ułożyć połówki orzecha włoskiego, a następnie winogrono. Spiąć składniki za pomocą wykałaczek. 

Sałatka Caprese

Składniki:

  • 2 kulki sera mozzarella (średnia kulka ok. 125 g),
  • 2–3 pomidory,
  • garść listków bazylii,
  • 2–3 łyżki oliwy z oliwek,
  • pieprz czarny, sól.

Przygotowanie: pomidory umyć oraz pokroić w grube plastry. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w plastry o zbliżonej grubości do plastrów pomidora. Listki bazylii opłukać i starannie osuszyć. Na dużym talerzu ułożyć plasterki sera mozzarella i pomidorów tak, aby zachodziły na siebie. Przyozdobić listkami bazylii, oprószyć solą i pieprzem, polać oliwą z oliwek. Sałatkę najlepiej podawać od razu po przyrządzeniu.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Koci katar – objawy, leczenie, profilaktyka. Kiedy zabrać kota do weterynarza?

    Koci katar to choroba występująca u kotów, wywoływana przez wirusy Feline Calicivirus (FCV) oraz Feline Herpesvirus (FHV-1). Chociaż jej nazwa nie brzmi groźnie, nieleczona może prowadzić do przykrych powikłań, zwłaszcza u kociąt, kocich seniorów lub kotów z obniżoną odpornością. Jak rozpoznać koci katar i jak go leczyć?

  • Podróż do Tanzanii i na Zanzibar. Zalecane szczepienia i zagrożenia zdrowotne

    Planując egzotyczną podróż do Tanzanii i na Zanzibar, warto pamiętać nie tylko o formalnościach wizowych czy atrakcjach turystycznych, ale przede wszystkim o zdrowiu. Afryka Wschodnia to region o odmiennym klimacie i innym poziomie sanitarno-epidemiologicznym, charakteryzujący się występowaniem chorób, z którymi w Polsce nie mamy styczności. Odpowiednio wczesne przygotowanie medyczne, szczepienia przed wyjazdem oraz przestrzeganie zasad profilaktyki mogą uchronić podróżnych przed poważnymi problemami zdrowotnymi.

  • Co daje odżywka białkowa? Czy jest zdrowa?

    Odżywka białkowa jest produktem powszechnie spożywanym przez osoby uprawiające sport zarówno wyczynowo, jak i amatorsko. Wielu młodych dorosłych i nastolatków ćwiczących na siłowni regularnie sięga po odżywkę białkową, aby przyspieszyć budowę masy mięśniowej oraz polepszyć regenerację powysiłkową. Jak prawidłowo stosować odżywkę białkową, aby wykorzystać jej potencjał?

  • Zmiana czasu na zimowy 2025. Kiedy przestawiamy zegarki i jak to wpływa na zdrowie?

    Już w najbliższy weekend szykuje się zmiana czasu – przestawiamy zegarki o godzinę do tyłu i śpimy o godzinę dłużej. Eksperci podkreślają, że zmiana czasu ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Jakie mogą być zdrowotne konsekwencje zmiany czasu? Czy można się do niej przygotować?

  • Leki z apteki dla zwierząt – co można bezpiecznie podać psu lub kotu?

    Przyjmuje się, że zwierzęta nie powinny być leczone lekami przeznaczonymi dla ludzi. Jeśli jednak istnieją ku temu przesłanki, decyzję o ich zastosowaniu podejmuje lekarz weterynarii. Warto wspomnieć o kaskadzie obowiązującej weterynarza. Jest to zasada mówiąca, że gdy na rynku nie ma odpowiedniego leku weterynaryjnego dla danego zwierzęcia lub stosowanego przy konkretnym schorzeniu, lekarz weterynarii musi najpierw rozważyć wszystkie dostępne opcje, a dopiero w ostateczności sięgnąć po lek przeznaczony dla innego gatunku lub lek ludzki. Z prawnego punktu widzenia stosowanie ludzkich leków u zwierząt jest możliwe tylko w wyjątkowych sytuacjach, gdy nie ma innej możliwości uniknięcia cierpienia zwierzęcia. W takich przypadkach lekarz weterynarii ponosi pełną odpowiedzialność za podjęte działania i ich ewentualne konsekwencje.

  • Wpływ diety na mikrobiotę jelitową. Jak jeść, by mieć zdrowe jelita?

    Mikrobiota jelitowa to zróżnicowany i dynamiczny kompleks mikroorganizmów zlokalizowanych w przewodzie pokarmowym człowieka. Codzienna dieta dostarcza nie tylko składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, lecz także ważnych substratów dla mikrobioty jelitowej. Na czym polega dieta na zdrowy mikrobiom przewodu pokarmowego?

  • Dieta przy przyjmowaniu zastrzyków na odchudzanie. Jak jeść, stosując glutydy przy otyłości?

    Liczba osób otyłych na całym świecie potroiła się w ciągu ostatnich 50 lat – wskazuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Otyłość jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia kardiometabolicznego, które może prowadzić do przedwczesnej śmierci. Leki farmakologiczne (zwłaszcza analogi GLP-1) stanowią obecnie ważną część kompleksowej strategii leczenia otyłości. Jaka dieta przy przyjmowaniu zastrzyków na odchudzanie będzie odpowiednia?

  • Jak zaspokoić głód na dłużej? 10 najbardziej sycących produktów

    Głód to fizjologiczny stan organizmu wynikający z niedoboru pożywienia. Zazwyczaj pojawia się kilka godzin po spożyciu ostatniego posiłku, jednak może wystąpić znacznie szybciej. Jeśli posiłki nie są prawidłowo skomponowane, uczucie głodu może pojawić się nawet godzinę po jedzeniu, co sprzyja spożywaniu większej ilości kilokalorii w ciągu dnia, a to z kolei prowadzi do rozwoju nadwagi i otyłości. W jaki sposób należy się odżywiać, aby zaspokoić głód na dłużej? Jak komponować posiłki? Które produkty sycą najbardziej, a jednocześnie są niskokaloryczne? Na te i inne pytania odpowiadamy w poniższym artykule.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl