Maślanka nalewana do szklanek
Karolina Dereń

Maślanka – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania. Czy maślanka jest zdrowa?

Mleko oraz przetwory mleczne to ważna grupa produktów w żywieniu zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Produkty te zawierają duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia, pełnowartościowe białko, witaminy oraz składniki mineralne. Jednym z najważniejszych wyrobów przemysłu mleczarskiego jest maślanka. Na co jest dobra maślanka? Jakie ma właściwości oraz kto powinien unikać jej spożywania?
  1. Na co jest dobra maślanka? Wartości odżywcze i właściwości maślanki
  2. Co jest zdrowsze – kefir czy maślanka?
  3. Co lepsze – maślanka czy jogurt?
  4. Z czym nie łączyć maślanki?
  5. Maślanka – przeciwwskazania
  6. Zdrowe przepisy z wykorzystaniem maślanki

Tradycyjna maślanka, często określana jako „prawdziwa maślanka”, jest produktem ubocznym w procesie wytwarzania masła. Większość maślanek spotykanych powszechnie w sklepach to maślanki fermentowane za pomocą kultur bakterii kwasu mlekowego. Napój ten ma łagodny, przyjemny smak oraz gładką konsystencję.

Na co jest dobra maślanka? Wartości odżywcze i właściwości maślanki

Maślanka stanowi bardzo dobre źródło wapnia oraz fosforu, czyli składników uczestniczących w mineralizacji kości i zębów. Spożywanie maślanki i innych produktów mlecznych wiąże się z profilaktyką chorób kości takich jak osteoporoza. Ponadto zarówno wapń, jak i fosfor biorą udział w przewodzeniu bodźców nerwowych. Wapń jest niezbędny do prawidłowej pracy serca oraz układu naczyniowego. Ma znaczenie w obniżaniu ciśnienia krwi. Jego odpowiednia ilość w diecie powiązana jest z zapobieganiem chorobom takim jak otyłość, cukrzyca typu II, niektóre nowotwory (m.in. jelita grubego, prostaty, sutka).

Spożywanie maślanki może wiązać się z obniżeniem poziomu cholesterolu we krwi. Działanie to tłumaczy się stosunkowo wysoką zawartością fosfolipidów, które ingerują w szlak syntezy cholesterolu i we wchłanianie w jelitach, dzięki czemu wpływają na obniżenie jego poziomu we krwi. Ponadto przy produkcji maślanki wykorzystywane są bakterie takie jak Lactococcus lactis, które mogą wiązać się z korzystnym wpływem na zdrowie, poprawą odporności.

Co jest zdrowsze – kefir czy maślanka?

Wszystkie fermentowane produkty mleczne są wartościowe i polecane na co dzień w zdrowej diecie. Każdy z nich ma mnóstwo zalet i dobrym rozwiązaniem byłoby dbanie o różnorodność i regularne – najlepiej codzienne – picie maślanki, kefiru, a także jogurtu. Kefir jest jednym z najstarszych rodzajów mleka, które poddane jest fermentacji. Produkowany jest z udziałem ziaren kefirowych. Pod względem zawartości cennych składników odżywczych, takich jak wapń czy fosfor, kefir i maślanka są porównywalne. Kefir jednak ma pewną unikalną zaletę, ponieważ oprócz korzystnych bakterii kwasu mlekowego zawiera także kefiran – naturalny prebiotyk.

Prebiotyki odpowiednio stymulują wzrost i aktywność bakterii bytujących w okrężnicy, co jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Jednakże nie każdemu odpowiada dość charakterystyczny smak oraz lekko drożdżowy zapach kefiru. Dlatego u takich osób może lepiej sprawdzić się maślanka jako orzeźwiający napój mleczny.

Powiązane produkty

Co lepsze – maślanka czy jogurt?

Jogurt to fermentowany produkt mleczny, zawierający charakterystyczne kultury bakterii z gatunków Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Jest to produkt o dość gęstej konsystencji i lekko kwaśnym smaku. Tak jak wcześniej wspomniano, fermentowane produkty mleczne warto spożywać zamiennie oraz dbać o ich różnorodność w diecie. Jeżeli porównać maślankę i jogurt, maślanka jest produktem o nieco mniejszej ilości kilokalorii (kcal), w jogurcie natomiast znajdziemy większą zawartość witaminy A.

Z czym nie łączyć maślanki?

Maślanka, tak jak inne produkty mleczne, nie powinna być spożywana w okolicy zażywania leków wchodzących w interakcję z wapniem (a tym bardziej nie może służyć do popijania leków). Produkty bogate w wapń mogą ograniczyć lub całkowicie uniemożliwić wchłanianie niektórych leków. Interakcje te dotyczą na przykład leków takich jak fluorochinolony i tetracykliny, które są często stosowane przy leczeniu zakażeń dróg oddechowych i moczowych.

Maślanka – przeciwwskazania

Mimo wielu zalet maślanka ma również pewne przeciwwskazania i nie jest przeznaczona dla każdego konsumenta. Głównym przeciwwskazaniem do spożywania maślanki jest alergia na białka mleka krowiego. Jest to jedna z najczęstszych alergii pokarmowych. W przypadku jej występowania wyklucza się produkty mleczne (czyli oprócz samego mleka wykluczeniu podlegają między innymi: twaróg, jogurty, maślanka, kefir) oraz te, które w swoim składzie zawierają mleko – na przykład niektóre wyroby cukiernicze, naleśniki, budynie, zupy oraz sosy zabielane śmietaną.

Warto również wspomnieć, że maślanka zawiera laktozę, czyli naturalnie występujący dwucukier, który u wielu osób wiąże się z nietolerancją. Jednak mimo zawartości laktozy maślanka oraz inne fermentowane produkty mleczne (jogurt, kefir) ze względu na obecność żywych kultur bakterii są często dość dobrze tolerowane. Związane jest to z tym, że ułatwiają one trawienie laktozy.

Zdrowe przepisy z wykorzystaniem maślanki

Maślanka truskawkowa

Składniki:

  • Maślanka naturalna, 1 szklanka
  • Truskawki, 2 garści
  • Płatki migdałów, 1 łyżka
  • Mięta, 2-3 listki

Sposób przygotowania:

Truskawki umyć, odszypułkować. Maślankę i truskawki zblendować. Przed podaniem udekorować płatkami migdałów oraz listkami świeżej mięty.

Racuchy z jabłkiem

Składniki:

  • Jabłko, 1 sztuka
  • Maślanka naturalna, 1/4 szklanki
  • Mąka pszenna pełnoziarnista typ 2000, 1/2 szklanki
  • Mleko, 1/4, szklanki
  • Olej rzepakowy, 1 łyżeczka
  • Siemię lniane, 1 łyżka
  • Soda oczyszczona, 1/2 łyżeczki
  • Woda, 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Siemię lniane zalać wrzącą wodą i poczekać, aż napęcznieje. Maślankę, mleko, mąkę, sodę i siemię wymieszać. Jabłko umyć, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, a następnie dodać do masy. Na patelni rozgrzać olej, smażyć racuchy z obu stron do uzyskania złotego koloru.

  1. K. Aryana, D. Olson, A 100-Year Review: Yogurt and other cultured dairy products, „J Dairy Sci” nr 100(12) 2017.
  2. V. Conway i in., Impact of buttermilk consumption on plasma lipids and surrogate markers of cholesterol homeostasis in men and women, „Nutr Metab Cardiovasc Dis”, nr 23(12) 2013.
  3. M. Jarosz, Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Warszawa 2020.
  4. M. Jarosz, Uważaj, co jesz, gdy zażywasz leki. Interakcje między żywnością, suplementami diety a lekami, Warszawa 2007.
  5. K. Mojka, Charakterystyka mlecznych napojów fermentowanych, „Probl Hig Epidemiol” nr 94(4) 2013.
  6. M. Ziarno, D. Zaręba, Napoje fermentowane: Zsiadłe mleko kontra maślanka, Forum Mleczarskie [online] https://www.forummleczarskie.pl/raporty/1290,napoje-fermentowane-zsiadle-mleko-kontra-maslanka [dostęp:] 04.09.2023.
  7. M. Ziarno, D. Zaręba, Maślanka – znaczenie zdrowotne, Forum Mleczarskie [online] https://www.forummleczarskie.pl/raporty/1132,maslanka-znaczenie-zdrowotne [dostęp:] 04.09.2023.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Zdrowe żywienie ucznia, czyli dieta pomocna w nauce

    Wrzesień jest miesiącem, kiedy dla ucznia wszystko zaczyna się od nowa. Nowe podręczniki, obowiązki, czasami nowe przedmioty i nauczyciele, zajęcia dodatkowe. Czy pamiętamy o wszystkich jego potrzebach, w tym żywieniowych? Dowiedz się więcej!

  • Góry czy morze – gdzie jechać na wakacje?

    Jedni są fanami kąpieli w morzu i beztroskiego leniuchowania na plaży, inni nie wyobrażają sobie odmiennego sposobu spędzania wakacji niż w trakcie samotnego wędrowania po szczytach gór. Jeśli jesteś zdrowy, możesz dokonać wyboru zgodnego ze swoimi poglądami. A co, jeśli cierpisz na jakąś chorobę? Czy miejsce spędzania wypoczynku wakacyjnego może mieć wpływ na polepszenie lub pogorszenie naszego stanu zdrowia?

  • Peskatarianizm – na czym polega?

    Obecnie coraz więcej osób postanawia zmienić swój sposób żywienia, decydując się na przejście na wegetarianizm i wykluczenie mięsa z diety. Modelem żywieniowym bazującym na diecie wegetariańskiej jest peskatarianizm, który zakłada wykluczenie mięsa czerwonego i białego, ale pozostawienie w menu ryb oraz owoców morza. Jakie są zasady diety peskatariańskiej i dla kogo będzie ona dobrym wyborem?

  • Co zabrać ze sobą na wakacje?

    Wakacje to wyjątkowy czas, na który czekamy przez cały rok. Aby jednak nasz urlop przebiegł tak, jak sobie wymarzyliśmy, konieczne jest podjęcie odpowiednich przygotowań. Sprawdź filmowy poradnik DOZ.pl dotyczący najpotrzebniejszych rzeczy, które należy zabrać ze sobą w podróż, aby wypoczynek upłynął nam bezpiecznie i spokojnie.

  • Dieta kapuściana (prezydencka) – na czym polega? Czy działa?

    Stale rosnąca liczba osób z nadwagą i otyłością sprawia, że diety odchudzające cieszą się nadal dużym zainteresowaniem wśród społeczeństwa. Jednym ze skutecznych sposobów na szybką utratę masy ciała jest dieta kapuściana, zwana również dietą prezydencką. Pomimo że przynosi szybkie efekty, to nie jest zalecana przez wykwalifikowanych dietetyków i lekarzy.

  • Skurczowe bóle menstruacyjne: czym są i jak sobie z nimi radzić?

    Bóle menstruacyjne, czyli skurczowe bóle w trakcie okresu (miesiączki), to dolegliwość, której doświadczyła większość kobiet1. Bóle menstruacyjne mogą pojawić się już przed miesiączką i mogą mieć duże natężenie. Zazwyczaj występują w podbrzuszu, ale mogą też rozprzestrzeniać się na górną część ud, nogi i plecy2,3. Mogą im również towarzyszyć nudności, wymioty, wzdęcia i biegunka3. Wszystko to, w połączeniu z utratą krwi i bólem, może powodować naprawdę kiepskie samopoczucie.

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij