Formy dostawy dla tego produktu
-
ODBIÓR W APTECEOdbiór w aptece
-
WYSYŁKA KURIEREMKurier DHLKurier PHARMALINK
-
ODBIÓR W PUNKCIEAutomaty DHL i punkty POPPaczkomat INPOST
NASIONA LNU (Linum usitatissimum L.)
Spożywanie nasion lnu
korzystnie wpływa na
funkcjonowanie układu trawiennego,
wspomaga prawidłową
perystaltykę jelit.
Napar z nasion lnu działa w sposób
kojący i osłonowy. Len jest także
bogatym źródłem błonnika.
Opis
Plan by DOZ Nasiona lnu, brązowe.
Skład
nasiona lnu brązowe (100%).
Wartość odżywcza |
w 100 g produktu |
10 g produktu (1 porcja) |
Wartość energetyczna |
2258 kJ / 548 kcal |
226 kJ / 55 kcal |
Tłuszcz, w tym: |
47 g |
4,7 g |
- kwasy tłuszczowe nasycone |
3,7 g |
0,4 g |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone |
7,6 g |
0,8 g |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
30 g |
3,0 g |
Węglowodany, w tym: |
0,1 g |
<0,1 g |
- cukry |
<0,1 g |
<0,1 g |
Błonnik |
26 g |
2,6 g |
Białko |
18 g |
1,8 g |
Sól |
0,19 g |
0,02 g |
Zawartość soli wynika z obecności naturalnie występującego sodu.
Masa netto
250 g
Właściwości
Spożywanie nasion lnu korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego, wspomaga prawidłowa perystaltykę jelit.
Napar z nasion lnu działa w sposób kojący i osłonowy. Len jest także bogatym źródłem błonnika.
Sposób użycia
Jedną łyżkę stołowa nasion (ok. 10 g) zalać szklanką letniej wody (200 ml) i gotować pod przykryciem przez ok. 15 min. Przecedzić. Spożywać po przestudzeniu. Korzystny efekt wynikający z deklarowanego działania, występuje w przypadku spożycia jednej porcji kleiku raz dziennie.
Nasiona lnu można także używać jako panierkę do mięs lub ryb, jako dodatek do sałatek, jogurtów, musli, domowego wypieku chleba i ciasteczek.
Przeciwwskazania i środki ostrożności
- Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji.
- Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia.
- Przechowywać w temperaturze pokojowej.
- Chonić od światła i wilgoci.
Cechy produktu
- Płeć
- Wiek
- Typ produktu
- Postać
- Działanie/właściwości
- Problem
- Główny składnik
- Część ciała
- Specyfika
- Układy narządowe
- Pora stosowania
- Sposób aplikacji