Ryba jako element diety peskatariańskiej
Karolina Dereń

Peskatarianizm – na czym polega?

Obecnie coraz więcej osób postanawia zmienić swój sposób żywienia, decydując się na przejście na wegetarianizm i wykluczenie mięsa z diety. Modelem żywieniowym bazującym na diecie wegetariańskiej jest peskatarianizm, który zakłada wykluczenie mięsa czerwonego i białego, ale pozostawienie w menu ryb oraz owoców morza. Jakie są zasady diety peskatariańskiej i dla kogo będzie ona dobrym wyborem?

  1. Dieta peskatariańska – zasady
  2. Peskatarianizm – dla kogo?
  3. Peskatarianizm – zalety
  4. Wady i zagrożenia płynące z ichtiwegetarianizmu
  5. Ichtiwegetarianizm – przykładowy jadłospis wraz z przepisami

Dieta peskatariańska – zasady

Dieta peskatariańska, inaczej peskatarianizm, pescatarianizm, ichiowegetarianizm, pescowegetarianizm, to dieta wegetariańska z dodatkiem ryb i owoców morza. Osoby stosujące taki model żywieniowy, czyli peskatarianie, opierają swoją dietę w dużej mierze na warzywach, owocach, produktach zbożowych, orzechach i nasionach, roślinach strączkowych oraz rybach i owocach morza. Wielu z nich spożywa również nabiał i jaja. Unikają natomiast zarówno czerwonego, jak i białego mięsa.

Nazwa pescatarian została stworzona w Stanach Zjednoczonych na początku lat 90. ubiegłego stulecia. Pochodzi ona od połączenia włoskiego słowa pesce (ryba) oraz angielskiego słowa vegetarian.

Peskatarianizm – dla kogo?

Istnieje wiele powodów, dla których ludzie decydują się na przejście na peskatarianizm. Model ten sprawdzi się między innymi u tych osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie. Dobrze zbilansowana dieta peskatariańska, tak jak inne modele pochodzące od diety wegetariańskiej, może przynieść wymierne korzyści w profilaktyce otyłości, cukrzycy czy też chorób serca. Ichtiwegetarianizm sprawdzi się również u osób, które są świadome tego, jak wybory żywieniowe wpływają na naszą planetę, oraz chcą zredukować swój ślad węglowy.

W jednym z badań wykazano, że dieta peskatariańska powodowała o 46% mniej emisji gazów cieplarnianych w porównaniu do diety osób, które spożywały co najmniej jedną porcję mięsa dziennie. Peskatarianizm będzie również ciekawym wyborem dla osób kierujących się względami etycznymi – sprawdzi się w sytuacji, gdy ktoś chce przejść na wegetarianizm, ale trudno mu całkowicie zrezygnować z dotychczasowych przyzwyczajeń. W takim przypadku peskatarianizm może być – i często jest – etapem przejściowym pomiędzy dietą mięsną a wegetarianizmem, ponieważ będzie zdecydowanie łatwiejszy do wprowadzenia.

Powiązane produkty

Peskatarianizm – zalety

Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska sama w sobie ma mnóstwo zalet i korzyści zdrowotnych, a dodanie do niej ryb i owoców morza nie tylko zwiększy różnorodność diety, ale również pozwoli dostarczyć wielu cennych składników odżywczych. Dodanie do diety wegetariańskiej ryb pozwoli na łatwiejsze spełnienie zapotrzebowania na żelazo, cynk, selen, witaminę B12 oraz zapewni większą różnorodność białka, ponieważ ryby i owoce morza cechują się jego wysoką zawartością.

Oprócz tego szczególnie tłuste ryby morskie są świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, do których zaliczamy kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). Wykazują one szereg właściwości prozdrowotnych. Są szczególnie istotne dla układu sercowo-naczyniowego, siatkówki oka oraz mózgu. Oprócz tego kwasy EPA i DHA wykazują działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Dostarczanie ich do organizmu wiąże się z poprawą profilu lipidowego, kojarzone są również z działaniem profilaktycznym w przypadku cukrzycy typu II oraz mniejszym ryzykiem wystąpienia raka jelita grubego, piersi, prostaty.

Wady i zagrożenia płynące z ichtiwegetarianizmu

Tak jak wcześniej wspomniano, ichtiwegetarianizm jest dietą, która wyklucza mięso białe i czerwone, ale dopuszcza jedzenie ryb i owoców morza. Jeśli jest dobrze zbilansowana i urozmaicona, stanowi bezpieczny model żywieniowy przynoszący wiele korzyści dla zdrowia. Jednak tak jak w przypadku diety wegetariańskiej i różnych jej odmian istnieje ryzyko wpadnięcia w pewne pułapki żywieniowe przy wprowadzaniu zmian w codziennym menu. Problem zaczyna się, gdy zamiast odpowiednio skomponowanych posiłków, w których pojawia się pieczona czy gotowana na parze, dobrej jakości ryba, na naszym talerzu lądują głównie przetworzone produkty takie jak paluszki rybne czy potrawy smażone w głębokim tłuszczu. Taka wersja tej diety nie będzie dla nas najlepszym wyborem.

Do wad diety peskatariańskiej zaliczyć należy wysoki koszt dobrej jakości ryb i owoców morza. Ponadto chociaż dieta peskatariańska wybierana jest ze względu na dylematy etyczne, to jednak nie rozwiązuje niektórych ważnych problemów. Warto tutaj wspomnieć o przełowieniu, czyli nadmiernym i niekontrolowanym eksploatowaniu łowisk. Co więcej, istnieją również obawy przed spożywaniem ryb, związane z ryzykiem zanieczyszczenia substancjami szkodliwymi, np. metylortęcią czy dioksynami. Obecność tych substancji w rybach czy przetworach rybnych związana jest z zanieczyszczeniem środowiska wodnego oraz zdolnością organizmów wodnych do kumulowania ich w sobie. Jednak korzyści zdrowotne, które wynikają z umiarkowanego spożywania ryb oraz z doboru odpowiednich gatunków, przewyższają ryzyko. Jak w każdym przypadku należy pamiętać o zdrowym rozsądku i umiarze oraz unikać ryb charakteryzujących się największym stopniem zanieczyszczenia, czyli takich jak marlin, miecznik czy tuńczyk.

Ichtiwegetarianizm – przykładowy jadłospis wraz z przepisami

Śniadanie

Kanapki z pastą z białej fasoli: Ząbek czosnku oraz połowę cebuli obrać, pokroić w kostkę. Rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek na patelni, dodać cebulę, czosnek i dusić chwilę, posypać odrobiną soli. Podlać niewielką ilością wody i dalej dusić pod przykryciem. Po 5 minutach dodać ugotowaną białą fasolę w ilości 0,5 szklanki, chwilę razem przesmażyć. Zawartość patelni przełożyć do naczynia do blendowania, zmiksować na pastę. Doprawić pieprzem, majerankiem i sokiem z cytryny. Podawać z pieczywem pełnoziarnistym i świeżymi warzywami. Przed podaniem kanapki posypać obficie natką pietruszki.

II śniadanie

Sezamowy koktajl: Jabłko i mango (po połowie sztuki) obrać, pokroić w kostkę. Połączyć ze szklanką napoju migdałowego i dwoma łyżkami sezamu. Zblendować.

Obiad

Łosoś w papryce: Cebulę i czosnek (po jednej sztuce) obrać, drobno pokroić. Jedną sztukę papryki umyć i pokroić w paseczki. Do miseczki przełożyć paprykę, cebulę, czosnek. Dodać łyżkę oliwy z oliwek i słodką paprykę w proszku (2-3 szczypty). Porcję ryby umyć, osuszyć, ułożyć na folii aluminiowej. Ułożyć na rybie paprykę z dodatkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. Celsjusza przez ok. 25-30 minut. Podawać z ulubioną kaszą lub ryżem brązowym.

Kolacja

Sałatka makaronowa z brokułami, pomidorem i słonecznikiem: ugotować 0,5-1 szklankę makaronu pełnoziarnistego oraz 2-3 różyczki brokułu, pomidora pokroić w kostkę, a sałatę (kilka liści) porwać na mniejsze kawałki. Składniki wymieszać, posypać łyżką pestek słonecznika, doprawić pieprzem i bazylią.

  1. M. Abeywardena, G.S. Patten, Role of Ω3 long-chain polyunsaturated fatty acids in reducing cardio-metabolic risk factors, „Endocrine, Metabolic & Immune Disorders – Drug Targets”, 11(3), 2011.
  2. N. Fox, K. Ward, Health, ethics and environment: a qualitative study of vegetarian motivations,Appetite”, 50(2-3), 2008.
  3. O. Januszko, J. Kałuża, Znaczenie ryb i przetworów rybnych w żywieniu człowieka – analiza korzyści i zagrożeń, „Kosmos. Problemy nauk biologicznych”, 68(2), 2019.
  4. E. Materac, Z. Marczyński, K. Bodek, Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, „ Bromatologia i Chemia Toksykologiczna”, 46(2), 2013.
  5. P.D. Nichols, J. Petrie, S. Singh, Long-chain omega-3 oils-an update on sustainable sources, „Nutrients”, 2(6), 2010.
  6. P. Scarborough i in., Dietary greenhouse gas emissions of meat-eaters, fish-eaters, vegetarians and vegans in the UK, „Climatic Change”, 125(2), 2014.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Żywienie medyczne seniora – co to jest? Na co zwrócić uwagę?

    Wraz z wiekiem oraz w przebiegu różnego rodzaju schorzeń nasz organizm staje się podatny na niedobory minerałów i witamin. Z tego powodu w wieku podeszłym niezwykle istotne jest zadbanie o zbilansowaną i zdrową dietę, która uzupełni te niedobory i dostarczy organizmowi niezbędną ilość energii. Jak powinno wyglądać żywienie seniorów?

  • Żywienie medyczne podczas chemioterapii – co należy wiedzieć?

    Choć chemioterapia ma na celu niszczenie komórek nowotworowych, to niestety oddziałuje również na cały organizm i powoduje szereg skutków ubocznych. Odpowiednie żywienie odgrywa ważną rolę w procesie leczenia i poprawia samopoczucie pacjentów. Jak powinno wyglądać żywienie medyczne podczas chemioterapii?

  • Leczenie promieniami podczerwonymi – czym jest i jak korzystać z infrared (IR)?

    Terapia infrared (IR) opiera się na wykorzystaniu światła podczerwonego, którego zastosowanie jest poparte badaniami naukowymi. Jego właściwości są dobrze znane i wykorzystywane już od pewnego czasu. Jedne z najciekawszych możliwości zastosowania terapii infrared, opisywane w wielu różnych źródłach naukowych, to przede wszystkim leczenie bólu i pobudzanie wzrostu komórek w organizmie.

  • Czy kot domowy powinien wychodzić na dwór?

    Kot domowy to jedno z najbardziej tajemniczych i fascynujących zwierząt, które towarzyszy człowiekowi od tysięcy lat. Choć dzisiaj postrzegany jest głównie jako zwierzę domowe, zachował swoje drapieżne instynkty, które niejednokrotnie stają się wyzwaniem – zarówno dla jego opiekunów, jak i dla lokalnych ekosystemów. Jakie są korzenie jego współpracy z człowiekiem i jakie zagrożenia wiążą się z jego swobodnym wypuszczaniem?

  • Dieta niskosodowa – dla kogo? Przepisy od dietetyka

    Sód to pierwiastek niezbędny do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego podstawową rolą jest kontrola objętości płynów pozakomórkowych oraz utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Sód jest niezwykle ważny, jednak jego nadmiar spożywany głównie w postaci soli kuchennej może wpływać na wzrost ciśnienia tętniczego krwi, niewydolność nerek oraz na wiele innych patologicznych procesów w organizmie. Czym jest dieta niskosodowa? Jakie niesie za sobą korzyści? Kto szczególnie powinien stosować dietę niskosodową? 

  • Jak się przygotować do sylwestra? Twarz, ciało i... nawodnienie

    Sylwestrowa noc to wyjątkowa okazja, by z radością pożegnać stary rok i przywitać nowy. Aby zabawa była udana, a poranek 1 stycznia okazał się łaskawszy, warto pamiętać o kilku zasadach i wprowadzić je w życie jeszcze przed szampańską imprezą.

  • Jak oczyścić organizm w 3 dni – przepisy dietetyka

    W okresie świątecznym często spożywamy więcej ciężkostrawnych, słodkich i tłustych posiłków niż zazwyczaj, co może prowadzić do zaburzeń trawiennych i gorszego samopoczucia. Czy po takim czasie powinniśmy oczyścić organizm specjalną dietą? Jak racjonalnie oczyścić organizm w 3 dni? Kto nie powinien korzystać z detoksów?

  • Jak skutecznie chronić pupila przed pasożytami? Praktyczne porady

    Pasożyty stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia naszych pupili. Zarażenie nimi może prowadzić do groźnych chorób, a nawet do stanów zagrażających życiu – szczególnie u młodych zwierząt. Dowiedz się, jak skutecznie dbać o profilaktykę, regularne odrobaczanie oraz ochronę przed pchłami i kleszczami.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

logo Telemedi

Usługę zdalnej konsultacji z lekarzem świadczy Telemedi.
Regulamin świadczenia usługi dostępny jest tutaj.