×
DOZ.PL Darmowa
aplikacja
DOZ.pl
Zainstaluj

Żelazo

Żelazo jest jednym z najważniejszych makroelementów dla człowieka. Żelazo wchodzi w skład hemoglobiny, czyli czerwonego białka krwi, odpowiedzialnego za transport tlenu, a także mioglobiny, pełniącej analogiczną funkcję w mięśniach. Poważne niedobory żelaza mogą prowadzić do anemii, czyli niedokrwistości – pomocne mogą okazać się tabletki z żelazem. Najbogatszymi źródłami żelaza w naszej diecie są wątróbka, czerwone mięso i jaja. Żelazo zawarte w roślinach jest bardzo słabo wchłaniane z przewodu pokarmowego, zaś najlepiej przyswajalne jest tzw. żelazo hemowe, czyli związane w takiej formie, w jakiej występuje w krwi i mięśniach. Istnieją sytuacje, kiedy dieta nie pokrywa zapotrzebowania na żelazo, np. u wegan, lub u osób ze zwiększonym zapotrzebowaniem na żelazo, np. kobiet w ciąży lub kobiet obficie miesiączkujących. W takich sytuacjach warto rozważyć podawanie żelaza w tabletkach, kroplach, lub innych preparatach. Należy pamiętać, że anemia jest chorobą i w przypadku jej stwierdzenia, należy zgłosić się do lekarza, który ustali jej przyczynę i zapisze odpowiednie leki np. na receptę. Mogą to być preparaty żelaza w tabletkach, niekiedy uzupełniane witaminami (np. kwasem foliowym, witaminą B12, B6, kwasem askorbinowym). W normalnych okolicznościach, do uzupełniania diety wystarczą suplementy z żelazem, dostępne bez recepty. Dobrze przyswajalnymi formami żelaza w tabletkach, kapsułkach lub kroplach, są jego organiczne związki, np. glicynian, fumaran, czyli organiczne żelazo. Dobrze przyswajalne mogą być także nieorganiczne związki żelaza dwuwartościowego. Żelazo w tabletkach to istotny element suplementacji dla wegetarian i jaroszów.
Produktów: 42
×

Kategorie produktów