
Sok z aronii – jakie ma właściwości i na co pomaga? Jak go zrobić?
Sok z aronii, obok syropu, dżemu czy nalewki, to jeden z głównych przetworów uzyskiwanych z tego owocu. Jakie dokładnie właściwości ma sok z aronii? Jak go zrobić i dlaczego warto przyrządzić go na zimę? Podpowiadamy.
- Sok z aronii – skład
- Właściwości soku z aronii – w czym pomoże?
- Jak zrobić sok z aronii?
- Jak pić sok z aronii?
- Sok z aronii – przeciwwskazania do spożywania
Aronia bywa określana superowocem, a doniesienia naukowe dotyczące jej składu i właściwości potwierdzają, że jak najbardziej zasługuje na to miano. Okazuje się, że nie tylko świeże owoce aronii, ale również jej przetwory, w tym sok, mogą pozytywnie wpływać na nasze zdrowie.
Sok z aronii – skład
Aronia czarnoowocowa zyskuje na popularności przez to, że należy do grupy najbogatszych źródeł związków bioaktywnych. Jest źródłem witamin (witaminy A, C, E), błonnika, składników mineralnych, a oprócz tego bogata jest w polifenole, czyli związki będące antyoksydantami. Owoce aronii to bez wątpienia jedno z najbogatszych źródeł polifenoli. Liczne badania naukowe dowodzą działania prozdrowotnego nie tylko świeżych owoców, ale i przetworów aronii, w tym soku. Zawartość cennych składników w soku z aronii co prawda jest nieco niższa niż w świeżych owocach, lecz produkt ten również zasługuje na uwagę. Według dostępnych danych spożywanie go korzystnie wpływa na zdrowie.
Właściwości soku z aronii – w czym pomoże?
Wiele badań naukowych wskazuje na skuteczność ekstraktów i przetworów z aronii w profilaktyce oraz wspiera leczenie wielu chorób cywilizacyjnych. Korzystne działanie opisuje się głównie w kontekście chorób układu krążenia oraz układu pokarmowego, cukrzycy, nowotworów.
W badaniach z udziałem mężczyzn z łagodną hipercholesterolemią wykazano, że spożywanie soku z aronii prowadziło do znacznego zmniejszenia stężenia cholesterolu całkowitego, triglicerydów, „złego” cholesterolu (LDL) oraz wzrostu stężenia „dobrego” cholesterolu (HDL). W grupie badanych również zanotowano zmniejszenie ciśnienia tętniczego krwi.
W przypadku pacjentów z cukrzycą typu II spożywanie soku z aronii przez 3 miesiące przyczyniło się do zmniejszenia stężenia glukozy na czczo. Podobne wyniki uzyskiwano w badaniach, w których sok z aronii stosowało się przez 6 tygodni. Sok z owoców aronii wykazywał również korzystny wpływ na poziom hemoglobiny glikowanej, będącej wskaźnikiem wyrównania cukrzycy.
Silny potencjał przeciwutleniający przetworów z aronii odgrywa istotną rolę w mechanizmie zapobiegania nowotworom. W badaniach potwierdzono hamujący wpływ soku z aronii na komórki raka jelita grubego.
Jak zrobić sok z aronii?
Gotowy sok z aronii można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Natomiast, gdy mamy dostęp do świeżych owoców, z łatwością można zrobić go w domowych warunkach. Do przygotowania soku z aronii o objętości około 1 l będziemy potrzebować 2 kg świeżych owoców aronii oraz sok z jednej cytryny. Przydadzą się również szklane, wyparzone butelki i gaza.
W kolejnym kroku owoce należy rozdrobnić blenderem, przełożyć na sito wyłożone gazą i odcisnąć sok. Dodać wyciśnięty sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Sok przelać do wyparzonych szklanych butelek lub słoików, a następnie pasteryzować. To tylko jedna z metod przygotowania soku z aronii. Można go również przygotować z użyciem sokownika lub sokowirówki. Inną metodą jest przygotowanie soku z użyciem wolnoobrotowej wyciskarki do soków.
Jak pić sok z aronii?
Czysty, stuprocentowy sok z aronii jest dość cierpki, dlatego można wymieszać go z wodą, herbatą lub innym sokiem, aby złagodzić cierpkość. Oczywiście, jeżeli specyficzny smak nam nie przeszkadza, sok z aronii może być wypijany bez dodatków.
Sok z aronii – przeciwwskazania do spożywania
Podobnie jak sama aronia, sok ma dość cierpki smak, przez co wielu osobom może nie odpowiadać. Dotychczasowa wiedza zarówno w przypadku owoców aronii, jak i przetworów z niej nie wskazuje na żadne konkretne, dobrze udokumentowane przeciwwskazania względem ich spożywania. Tak jak w każdym przypadku, zalecany jest umiar i zdrowy rozsądek.
Ze względu na właściwości hipotensyjne soku z aronii pewną ostrożność powinny zachować osoby z niskim ciśnieniem krwi. Jeżeli mamy wątpliwości co do stosowania soku z aronii przy danych schorzeniach czy zażywanych lekarstwach, zawsze warto zasięgnąć porady lekarskiej.