Żurawina – właściwości lecznicze. Kiedy warto stosować preparaty z żurawiną?
Marta Pietroń

Żurawina – właściwości lecznicze. Kiedy warto stosować preparaty z żurawiną?

Żurawina ma duży potencjał leczniczy. Znana jest przede wszystkim z korzystnego działania na infekcje dróg moczowych, jako terapia uzupełniająca właściwe leczenie. Ponadto jej unikalny smak sprawia, że wytwarzane są z niej liczne produkty spożywcze: dżemy, soki, galaretki, nalewki czy syropy. Czemu zawdzięcza swoje unikalne właściwości?

Żurawina – właściwości odżywcze  

Najpopularniejszym gatunkiem żurawiny jest wywodząca się z Ameryki Północnej żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon). Kwitnie na przełomie czerwca i lipca, zaś mięsiste, czerwone owoce, które są źródłem wielu cennych składników osiągają dojrzałość około 100 dni po kwitnieniu. Świeże owoce charakteryzują się kwaśnym smakiem z racji występowania m.in. kwasu cytrynowego, zaś obecność kwasu benzoesowego (naturalnego konserwantu) zapewnia im dłuższą świeżość.

Owoce żurawiny są bogatym źródłem witamin: A, C, E, B1 i B2 oraz luteiny i beta-karotenu. Zawierają również liczne składniki mineralne, takie jak: potas, sód, magnez czy selen. Dzięki swoim właściwościom odżywczym żurawina od wielu lat jest cennym składnikiem wykorzystywanym w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetycznym.  

Żurawina – właściwości zdrowotne  

Surowcem roślinnym stosowanym w lecznictwie jest owoc żurawiny (Vaccinii macrocarponis fructus). Swoje właściwości zdrowotne żurawina zawdzięcza obecności flawonoidów, kwasów fenolowych, grabników, antocyjanów oraz proantocyjanidów (PAC). Zawiera również duże ilości kwasów organicznych, takich jak: cytrynowy, chinowy czy benzoesowy, który jest naturalnym konserwantem.  

Żurawina na układ moczowy 

Żurawina wykazuje właściwości antybakteryjne, zwłaszcza w stosunku do bakterii E. coli, która odpowiada za zakażenia dróg moczowych. Mechanizm działania surowca polega na zablokowaniu przylegania bakterii do błon śluzowych układu moczowego oraz zahamowaniu ich namnażania. Odpowiedzialne za to działanie są proantocyjanidyny (PAC) oraz garbniki. Profilaktyczne stosowanie żurawiny w codziennej diecie zabezpiecza przed nawracającymi infekcjami dróg moczowych, np. zapaleniem pęcherza, zaś w trakcie trwające infekcji, stosowanie preparatów z żurawiną jako terapii uzupełniającej może skrócić czas jej trwania. 

Żurawina na układ krążenia  

Działanie żurawiny na układ krążenia polega na zapobieganiu licznym chorobom serca. Zawarte w jej owocu flawonoidy są odpowiedzialne za zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby wieńcowe, poprzez zahamowanie tworzenia zakrzepów krwi oraz rozszerzania naczyń krwionośnych. Licznie występujące antyoksydanty zapobiegają utlenianiu cholesterolu, chroniąc naczynia krwionośne przed zatykaniem i zachorowaniem na miażdżycę.   

Żurawina na układ pokarmowy  

Właściwości żurawiny są badane w kierunku wykorzystania jej w terapii choroby wrzodowej wywoływanej bakterią Helicobacter pylori. Za sprawą proantocyjanidów (PAC) oraz związków chemicznych o właściwościach garbników dochodzi do zahamowania przyczepiania się bakterii chorobotwórczych do komórek nabłonka żołądka.  

Żurawina – przeciwskazania  

Przeciwskazaniem do stosowania żurawiny jest przyjmowanie warfaryny, ze względu na zwiększanie działania leku i ryzyko wystąpienia krwawień. Ponadto osobom z cukrzycą zaleca się stosowanie soków z żurawiny bez dodatku cukru.  

Obecność szczawianów w surowcu, sprawia ze spożywanie go w zbyt dużych ilościach może przyczynić się do wzrostu ryzyka wystąpienia kamicy nerkowej, co jest istotne dla osób już chorujących. Szczawiany dodatkowo wpływają na zmniejszenie wchłaniania wapnia, dlatego żurawina nie powinna być spożywana przez osoby cierpiące na niedobór tych jonów. Jest ona również przeciwskazana do spożywania bezpośrednio przez badaniem moczu na hemoglobinę oraz glukozę, ze względu na duże zawartości kwasu askorbinowego, który mógłby zafałszować wyniki.  

Żurawina w ciąży 

Kobiety w ciąży bardzo często cierpią na dolegliwości związane z zakażeniem dróg moczowych, które nieleczone mogą doprowadzić do przedwczesnego porodu lub obniżenia masy urodzeniowej noworodka. Stosowanie żurawiny w ciąży sprzyja zmniejszeniu częstości infekcji dróg moczowych ze względu na jej właściwości. Uznawana jest ona za bezpieczny surowiec dla ciężarnych i może być przyjmowana w postaci soku, tabletek, ekstraktów czy kapsułek. Nie zaleca się przekraczania, dziennych dawek żurawiny ze względu na możliwość występowania zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Szczególną uwagę należy zwrócić na kobiety w ciąży z predyspozycją do tworzenia karmieni nerkowych, bowiem przy nadużywaniu preparatów z żurawiną rośnie ryzyko ich tworzenia.   

Żurawina w tabletkach, żurawina suszona, sok z żurawiny – co wybrać?  

Żurawina na rynku dostępna jest w różnych formach – świeże lub suszone owoce, sok żurawinowy, herbata żurawinowa, syrop żurawinowy czy suplementy z żurawiną w postaci tabletek. Największą zawartość substancji odżywczych zawierają świeże owoce, którymi możemy cieszyć się od października do stycznia, zaś przez pozostałą część roku warto sięgać po suszoną żurawinę. Wybierając gotowe produkty – soki, tabletki, wyciągi czy herbatki warto zapoznać się z ich składem, co gwarantuje jakość kupowanego produktu. Zawartość ekstraktu z żurawiny ze standaryzacją na proantocyjanidyny powinna być jak największa, a  w przypadku soków zwracajmy uwagę na brak dodatku cukru. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Szparagi – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepisy. Dlaczego warto je jeść?

    Szparagi to warzywa o unikalnym smaku. Z roku na rok stają się coraz bardziej popularne wśród wielbicieli zdrowej i smacznej kuchni. Sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko, warto więc wykorzystać go w pełni, zwłaszcza że warzywa te nie tylko dobrze smakują, ale posiadają również ciekawe właściwości prozdrowotne. Czym dokładnie charakteryzują się szparagi i dlaczego warto je jeść? 

  • Karotenoidy – jaki mają wpływ na nasz organizm? Właściwości i źródła karotenoidów

    Intensywna barwa żywności z pewnością niejednokrotnie sprawiła, że mieliśmy na nią większą chęć niż na jej nieatrakcyjną, „wyblakniętą” wersję. Wiele jest substancji barwnych, które nadają apetyczny wygląd warzywom, owocom czy produktom białkowym. Są to chlorofile, polifenole czy karotenoidy, wiele z nich wykazuje prozdrowotne właściwości. Warto wiedzieć dlaczego i kiedy korzystnie jest spożywać bogate w nie produkty spożywcze. Podpowiadamy, czym są karotenoidy i jakimi właściwościami się charakteryzują? 

  • Burak czerwony – jakie ma właściwości lecznicze i wartości odżywcze? Sok z buraka a nowotwór

    Burak to niskokaloryczne warzywo, bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera także antocyjany oraz flawonoidy, którym przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Sok z buraka najlepiej wykonać z wykorzystaniem wyciskarki wolnoobrotowej, dzięki której napój będzie bogaty w więcej cennych wartości odżywczych, niż wówczas, kiedy skorzystamy ze zwykłej sokowirówki. Buraka włącza się często do diety osób, które walczą z nadwagą i otyłością, chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi lub tym, którym dokucza zgaga. Jakie jeszcze właściwości ma burak zwyczajny, czy to prawda, że z powodzeniem stosowany jest w terapii przeciwnowotworowej oraz co poprawi smak soku z tego warzywa? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Krzem a krzem organiczny – czym się różnią, który jest lepiej przyswajalny? Właściwości i suplementy na piękne włosy i paznokcie

    Krzem to pierwiastek, który wielu osobom kojarzy się z preparatami na piękne włosy i paznokcie, natomiast niewielu z działaniem przeciwmiażdżycowym, przeciwcukrzycowym i przeciwnowotworowym. W aptekach i sklepach zielarskich dostępnych jest wiele preparatów z krzemem zarówno w formie jednoskładnikowej, jak i w połączeniu z borem lub jodem. Na niedobór krzemu najbardziej narażone są kobiety i osoby starsze.

  • Siarka – właściwości lecznicze, nadmiar i niedobór w organizmie, suplementacja

    Siarka (S, łac. sulphur) jest pierwiastkiem o intensywnej, żółtej barwie. W przyrodzie występuje w postaci gazów, w stanie wolnym albo w postaci związków chemicznych. Każdemu znana jest dzięki zapałkom, gdzie jest składnikiem łatwopalnej masy pokrywającej główki drewienka. Siarka jest również jednym z makroelementów występujących w organizmie człowieka. Pomimo niewielkiej ilości, znajduję się w każdej komórce i wchodzi w skład wielu białek i niektórych węglowodanów oraz bierze udział w licznych reakcjach.

  • Cholina (witamina B4) – dlaczego jest tak istotna dla kobiet w ciąży? Występowanie, właściwości, dawkowanie

    Cholina, to bardzo istotny związek dla rozwoju płodu (głównie w kontekście układu nerwowego), a ponadto biorący udział w szeregu procesów metabolicznych cholesterolu i związków tłuszczowych. W organizmie „witamina B4" występuje głównie w fosfolipidach, takich jak lecytyna i sfingomielina. Oprócz tego cholina przyczynia się do utrzymania właściwej struktury komórek, wpływa na pracę mięśni, układ oddechowy i mózg. Wyniki badań naukowych potwierdziły również, że przyczynia się ona do poprawy pamięci długotrwałej. Czy cholina chroni przyszłą mamę przed wystąpieniem stanu przedrzucawkowego, co ma ze sobą wspólnego cholina i inozytol oraz jak dawkować „witaminę B4"?? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Skrobia modyfikowana – czy trzeba jej unikać?

    Skrobia to znana wszystkim, naturalna substancja pochodzenia roślinnego. Co jednak począć ze skrobią modyfikowaną? Czy proces modyfikacji powinien nas niepokoić? A może nie taki diabeł straszny, jak go malują nasze skojarzenia? Co to jest skrobia modyfikowana i czy należy jej unikać – tego dowiemy się z artykułu. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij