Zioła na cholesterol – jakie zioła stosować, aby obniżyć poziom cholesterolu we krwi?
Katarzyna Kuśmierska

Zioła na cholesterol – jakie zioła stosować, aby obniżyć poziom cholesterolu we krwi?

W regulacji poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi będą pomocne zioła, który zawierają substancje normalizujące metabolizm lipidów w organizmie. Dzięki nim można wesprzeć terapię farmakologiczną. Które zioła na cholesterol wybrać?

Podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów jest jedną z głównych przyczyn miażdżycy. Przybliżają nas do tego: nieodpowiedni sposób żywienia, używki oraz brak aktywności fizycznej. Jaka będzie najlepsza dieta na obniżenie cholesterolu? Które zioła na cholesterol wybrać? 

Zioła na cholesterol – dlaczego podwyższony cholesterol jest groźny? 

Podwyższony poziom cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu), zwany hipercholesterolemią, dotyka ponad 60% osób w Polsce, z czego tylko 6% jest skutecznie leczonych – wynika z Wieloośrodkowego Ogólnopolskiego Badania Stanu Zdrowia Ludności WOBASZ. 

Hipercholesterolemia jest podstępna i groźna, ponieważ w początkowej fazie nie boli i nie powoduje żadnych objawów. Gdy poziom cholesterolu LDL we krwi wzrasta, organizm nie jest w stanie go w pełni wykorzystać i nadmiar jest odkładany w postaci blaszki miażdżycowej w ścianach naczyń krwionośnych. W dłuższej perspektywie powoduje miażdżycę tętnic, która prowadzi do niewydolności serca i wielu groźnych chorób lub stanów zagrażających życiu, takich jak: zawał serca, niewydolność krążenia, choroby tętnic obwodowych, udar mózgu, a także niewydolność nerek.

Śmiertelność z powodu chorób układu krążenia stanowi poważny problem zarówno w Polsce, jak i na świecie, dlatego, oprócz zmiany stylu życia, korzystnie jest wprowadzić do codziennej diety naturalne produkty obniżające cholesterol

Jakie zioła na podwyższony cholesterol? 

Wiele roślin wykazuje właściwości obniżające cholesterol, wpływając korzystnie na układ krążenia oraz układ trawienny. Duża część z nich charakteryzuje się znaczną zawartością przeciwutleniaczy działających przeciwzapalnie. Zioła obniżające cholesterol wspierają terapię (podobnie jak suplementy diety na cholesterol) w przypadku pacjentów leczonych farmakologicznie. Sprawdzą się zarówno u osób w początkowym stadium choroby, jak i tych obciążonych rodzinnie.  

Zielona herbata, karczoch, imbir na podwyższony cholesterol 

Zielona herbata, dzięki dużej zawartości polifenoli, zwłaszcza katechin, jest napojem o szczególnych właściwościach zdrowotnych. Działa przeciwmiażdżycowo poprzez zmniejszenie stężenia cholesterolu LDL, agregacji (zlepianiu) płytek krwi, a także poprzez obniżenie ciśnienia tętniczego. Flawonoidy zawarte w zielonej herbacie hamują aktywność enzymów tworzących wolne rodniki, dzięki czemu zapobiegają tworzeniu reaktywnych form tlenu oraz usuwają je z krwi. Polifenole te aktywują syntezę prostacyklin (związków wytwarzanych przez ściany naczyń krwionośnych), wykazując działanie antyagregacyjne. Metaanaliza obejmująca 14 badań kontrolnych z randomizacją, w których łącznie wzięło udział 1136 osób, potwierdziła znaczący spadek cholesterolu LDL oraz trójglicerydów u osób pijących zieloną herbatę.  

Do naturalnych produktów obniżających cholesterol należy także karczoch zwyczajny. Surowcem leczniczym są liście lub ziele karczocha (naziemna część rośliny), z których wytwarzane są wyciągi płynne lub suche o gorzkim smaku. Roślina jest bogata w polifenole – cynarynę i luteolinę, zawiera także duże ilości inuliny. Dzięki tym składnikom karczoch jest od lat wykorzystywany w leczeniu niestrawności pokarmowych związanych z produkcją i przepływem żółci. Ma to również wpływ na obniżanie poziomu cholesterolu poprzez zwiększone jego wydalanie z żółcią oraz zwiększanie jego przemiany w kwasy żółciowe.

Wyciąg z karczocha działa także ochronnie na komórki wątroby, z uwagi na zawartość składników, które mają silnie antyoksydacyjny charakter. Dodatkowo ekstrakt z tej rośliny hamuje scalanie cząsteczek cholesterolu w wątrobie, dzięki czemu skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi. Za mechanizm ten odpowiada głównie luteolina, która blokuje stymulowanie biosyntezy cholesterolu przez insulinę.  

Wspomagająco na podwyższony cholesterol może również działać imbir. Zawiera on w swoim składzie wiele substancji biologicznie czynnych (m.in. gingerole nadające mu charakterystyczny smak), które odpowiadają za jego przeciwutleniające działanie. Reguluje i obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza utlenianie cząsteczek złego cholesterolu i przez to działa przeciwmiażdżycowo. 

Len zwyczajny, czarnuszka siewna, ostropest plamisty na obniżenie cholesterolu 

Przy podwyższonym cholesterolu sprawdzi się len zwyczajny (siemię lniane). Te niewielkie ziarenka można nazwać naszym polskim superfood. Siemię lniane jest jednym z najbogatszych roślinnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, zawiera również kwasy tłuszczowe jednonienasycone (oleinowy i linolowy) i stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Jest także źródłem witamin: C, E, B1, B2, B3, B5, kwasu foliowego oraz składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, fosfor, miedź, potas czy cynk. 

Siemię lniane ma właściwości obniżające cholesterol głównie dzięki: 

  • wysokiej zawartości kwasu alfa linolenowego (ALA) (należącego do kwasów omega-3),
  • zawartości rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego, 
  • sporej zawartości lignanów wykazujących właściwości antyoksydacyjne i regulujące gospodarkę hormonalną. 

Czarnuszka siewna także może przyczynić się do poprawy profilu lipidowego krwi. Dzieje się to za sprawą występujących w jej składzie tłuszczów roślinnych omega-3 oraz fitosteroli, które skutecznie potrafią zmniejszyć poziom złego cholesterolu. 

W walce z LDL sprawdzi się ostropest plamisty. Surowcem leczniczym ostropestu są jego owoce, które zawierają kompleks flawonolignanów zwanych sylimaryną. Sylimaryna działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, przeciwwirusowo oraz odtruwająco, dzięki czemu chroni wątrobę przed uszkodzeniami. Jednak to nie jedyne możliwości lecznicze ostropestu – dzięki zawartości izoflawonów reguluje poziom cholesterolu całkowitego oraz obniża frakcję LDL i trójglicerydy. 

Dieta cholesterolowa – co jeść i pić, aby obniżyć cholesterol? 

Podwyższony poziom cholesterolu często spowodowany jest przez nieprawidłową dietę. U osób z nadwagą i otyłością podstawą jest wprowadzenie żywienia z ujemnym bilansem kalorycznym. Sposób odżywania osób z hipercholesterolemią powinien nawiązywać do diety śródziemnomorskiej.

Podstawą żywienia w diecie na cholesterol powinny być warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste, ryby i owoce morza. Osoby zmagające się z tym schorzeniem powinny unikać nadmiernej ilości tłuszczów zwierzęcych, głównie cholesterolu pokarmowego oraz nasyconych kwasów tłuszczowych, a wprowadzić tłuszcze roślinne bazujące na jedno- i wielonienasyconych, kładąc nacisk na przeciwzapalne kwasy tłuszczowe omega-3 (ryby, siemię lniane, olej z czarnuszki). Wspomagająco warto zastosować zioła na cholesterol, takie jak zielona herbata, ostropest plamisty czy napary lub nalewki z imbiru

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości. Czy jest zdrowa?

    Zielona rzeżucha nie tylko powinna stanowić estetyczny wystrój świątecznego stołu. Ze względu na jej właściwości lecznicze oraz zawartość witamin powinna na stale gościć w codziennym menu. Na co pomoże rzeżucha? Do czego ją dodawać, co można z niej zrobić? Jak wyhodować ją w domu? Podpowiadamy.

  • Zioła na trawienie – jakie wybierać?

    Kto z nas podczas jedzenia skupia się całkowicie na posiłku i dokładnym przeżuwaniu każdego kęsa? No właśnie. Niestety, zajmują nas raczej smartfony czy rozmowy przy stole. A to prosta droga do niestrawności. Na szczęście są sposoby, żeby sobie pomóc – do akcji wkraczają zioła na trawienie.

  • Czy woda wystarczy, by umyć owoce i warzywa?

    Spożywanie surowych warzyw i owoców to zwyczaj bardzo dobry dla zdrowia. Produkty te zawierają dużo witamin i mikroelementów, błonnika, antyoksydantów i innych korzystnych dla zdrowia składników. Jednak, aby jedzenie świeżych jarzyn było dla nas bezpieczne, należy właściwie je przygotować, aby usunąć z nich szkodliwe substancje i chorobotwórcze mikroorganizmy.

  • Insulinomimetyki – gymnema sylvestre (gurmar) – właściwości, wskazania i skutki uboczne suplementacji. Czy liście „niszczyciela cukru” są skuteczne podczas odchudzania?

    Gymnema sylvestre to pochodząca z rejonów Azji południowo-wschodniej roślina o właściwościach insulinomimetycznych, czyli obniżających poziom cukru we krwi. Zalecana cukrzykom i osobom będącym w trakcie terapii odchudzającej. Pomaga ograniczyć łaknienie na słodkie produkty, znieczulając kubki smakowe w miejscu, które odpowiada za wiązanie cukru. Jak długo należy sumplementować gurmar, aby zauważyć oczekiwane działanie, ile kosztuje preparat z liści gymnema sylvestre i jakie mogą być skutki uboczne stosowania suplementu z tym insulinomimetykiem? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Resweratrol – czym jest i jak działa? Gdzie występuje i jak wpływa na zdrowie?

    Fitoskładniki, czyli naturalnie występujące w roślinach substancje, których zadaniem jest ochrona przed negatywnymi czynnikami (jak zanieczyszczenia, infekcje wirusowe czy grzybicze), mogą przyjść w sukurs nam ludziom w walce z chorobami cywilizacyjnymi. Resweratrol jest aktualnie jednym z najintensywniej eksplorowanych substancji tego typu. Co to jest? W jakim winie znajdziemy go najwięcej? Czy liposomalny jest lepszy od „zwykłego”? Czy warto go suplementować? W jakich owocach występuje? Odpowiedzi na ta i wiele innych pytań udzielamy w poniższym artykule.     

  • „Spalacze tłuszczu” – garcinia cambogia – właściwości, wskazania i przeciwwskazania do suplementacji. Jak tamaryndowiec malabarski pomaga w procesie odchudzania?

    Garcinia cambogia to suplement diety, który przez wielu określany jest mianem preparatu ułatwiającego odchudzanie. Występuje zarówno w postaci tabletek, kapsułek, ekstraktów, jak i herbat ziołowych. Jej wpływ na odchudzanie opiera się przede wszystkim na obniżeniu poziomu cholesterolu, zmniejszeniu apetytu i podwyższeniu temperatury ciała. Udowodniono, że efekt termogeniczny sprzyja procesowi spalania tkanki tłuszczowej. Należy jednak pamiętać, że garcinia cambogia może jedynie wspomóc proces odchudzania, który powinien być oparty na konsekwentnej samodyscyplinie, ujemnym bilansie kalorycznym i zwiększonej ilości aktywności fizycznej. Który suplement z tamaryndowca malabarskiego wybrać, czy osoby chore na cukrzycę mogą przyjmować garcinia cambogia i czy suplementacja tym „spalaczem tłuszczu" ma jakieś skutki uboczne? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Czym jest mikroplastik i jaki jest jego wpływ na środowisko i na nasze zdrowie?

    Działalność człowieka doprowadziła do skażenia środowiska cząsteczkami mikroplastiku. Ich obecność stwierdzono już w powietrzu, glebie, wodach słodkich, morzach i oceanach, organizmach roślin i zwierząt oraz w produktach spożywczych. Nie wiemy dokładnie, z jakimi zagrożeniami zdrowotnymi związane jest to zanieczyszczenie, ale dotychczasowe odkrycia mogą dostarczać powodów do niepokoju.

  • Rukola – charakterystyka. Właściwości i zastosowanie rokietty siewnej. Dlaczego warto jeść rukolę?

    Rukola (rokietta siewna) to sałata o bardzo charakterystycznym smaku, ale też wielu prozdrowotnych właściwościach. Dlaczego warto włączyć rukolę do codziennej diety? Jak prawidłowo ją przechowywać i przyrządzać? Sprawdź nasze propozycje dań z wykorzystaniem rukoli. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij