Awokado – właściwości lecznicze i kalorie. Dlaczego warto jeść awokado?
Katarzyna Kuśmierska

Awokado – właściwości lecznicze i kalorie. Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado to dość dyskusyjny owoc – albo się go lubi, albo nie. Z jednej strony zawiera wiele wartości odżywczych i właściwości leczniczych, z drugiej zaś – według niektórych – smakuje nijako, niczym „mydło”. Czy warto je jeść? Tak. A jak przyrządzać, aby smakowało?

Awokado – wartości odżywcze 

Awokado, zwane także smaczliwką wdzięczną, to jeden z bardziej kalorycznych owoców – 100 g produktu zawiera aż 160 kcal. Jednym z jego głównych składników jest woda – stanowi od 67% nawet do 78% miąższu. Awokado charakteryzuje się także wysoką zawartością tłuszczu – 13-24%, natomiast zawiera małą ilość białka (1-3%), a także niewielką ilość węglowodanów (0,8-4,8%). Jego istotną zaletą jest także dość duża ilość błonnika – 1,4-3%. 

Awokado to owoc odżywczy, bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz mający bardzo dobry stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Nie zawiera w ogóle cholesterolu, za to obfituje w sterole roślinne (fitosterole). Awokado ma w sobie: potas, miedź, fosfor, magnez i żelazo, jak również witaminy C, A i E działające antyoksydacyjnie, witaminę K oraz witaminy z grupy B, szczególnie kwas foliowy. 

Awokado – właściwości lecznicze 

Właściwości awokado sprawiają, że jest ono uważane za jeden z najzdrowszych owoców świata. Jego miąższ ma cztery razy większą gęstość odżywczą niż jakikolwiek inny owoc. W tradycyjnej medycynie awokado było stosowane w takich schorzeniach, jak: bóle brzucha, biegunki, wrzody żołądka i wątroby, a także cukrzycę czy hipercholesterolemię. Owoc, dzięki bogactwu składników odżywczych, stanowi świetne uzupełnienie codziennej diety.

Awokado jest także produktem, który ma zastosowanie w profilaktyce i terapii takich problemów zdrowotnych, jak: cukrzyca, miażdżyca, podwyższony cholesterol. Włączenie awokado do jadłospisu może wspomagać odchudzanie, a także pozytywnie wpływać na układ odpornościowy. 

Awokado a cukrzyca 

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną charakteryzującą się hiperglikemią, która wynika z zaburzonego wydzielania lub działania insuliny – hormonu produkowanego przez trzustkę. Dieta w cukrzycy powinna zawierać jak najmniej cukrów prostych i obfitować w produkty o niskim indeksie glikemicznym. Awokado należy do obu tych kategorii, więc jest szczególnie zalecane w diecie dla cukrzyków. Dzięki dużej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika reguluje glikemię poposiłkową, zapobiega niebezpiecznym wahaniom glukozy we krwi oraz wspomaga obniżenie insulinooporności. 

Awokado a cholesterol 

Awokado zawiera sterole roślinne, które sprzyjają zmniejszeniu stężenia cholesterolu we krwi, a tym samym zapobiegają chorobom sercowo-naczyniowym. Fitosterole, a szczególnie β-sitosterol, są w stanie zmniejszyć ich wchłanianie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL (złego cholesterolu) z przewodu pokarmowego. Mechanizm działania fitosteroli opiera się na podobieństwie budowy ich cząsteczek do cholesterolu. Przez to sterole roślinne hamują jelitowe wchłanianie tzw. złego cholesterolu i zmniejszają jego syntezę w wątrobie

Awokado a odchudzanie 

Wydawać by się mogło, że awokado nie jest zalecane w odchudzaniu, ponieważ ma dużo tłuszczu i kalorii. Nic bardziej mylnego. Jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe powodują, że posiłki bogate w awokado nie dość, że są zdrowe, to jeszcze zmniejszają uczucie głodu, co jest niezwykle istotne w dietach redukcyjnych. Należy jedynie uwzględnić kaloryczność owocu w jadłospisie. Wspomagająco na odchudzanie działa także błonnik, którego w awokado jest sporo. Błonnik wspiera proces odchudzania poprzez zwiększanie sytości po posiłku oraz zapobieganie napadom głodu. Dodatkowo reguluje perystaltykę jelit, zwiększa objętość masy stolca i ułatwia wypróżnianie. 

Jak jeść awokado? Poznaj proste przepisy z awokado 

Awokado to bardzo uniwersalny owoc; sprawdzi się zarówno w potrawach wytrawnych, jak i słodkich. Można go dodać do koktajlu, ciasta, ale świetnie będzie smakować także z dodatkiem czosnku czy płatków chili. Poniżej kilka przepisów z wykorzystaniem awokado. 

Deser czekoladowy z malinami 

Zdrowy, aksamitny deser, który nie zawiera ani grama dodanego cukru, a jest słodki i mocno czekoladowy. Maliny można zamienić na inne, sezonowe owoce. 

Składniki na 2 porcje: 

  • 2 banany, 
  • 1 awokado, 
  • 3 łyżki kakao, 
  • 2 łyżki jogurtu greckiego, 
  • 2 garści malin, 
  • 1 łyżka pestek słonecznika. 

Sposób przygotowania: 

Awokado i banany umyj, obierz ze skórki, zmiksuj na gładką masę razem z kakao i jogurtem. Zjedz z malinami i prażonymi pestkami słonecznika. 

Guacamole z płatkami chili 

Oryginalne meksykańskie guacamole to awokado roztarte z solą i sokiem z limonki. Poniższy przepis jest ostrzejszą wersją klasyku. 

Składniki na 2 porcje: 

  • 1 awokado, 
  • 1-2 łyżeczki soku z limonki, 
  • 2 ząbki czosnku,  
  • szczypta soli, 
  • szczypta płatków chili. 

Sposób przygotowania: 

Awokado umyj, przetnij na pół, usuń pestkę i łyżką wydrąż środek. Posiekaj nożem na drobną kostkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, sól i płatki chili. Wymieszaj. Jedz od razu, najlepsze jest świeżo zrobione. 

Masło z awokado z suszoną cebulką 

Świetny zamiennik klasycznego masła, proste w przygotowaniu i dużo zdrowsze, szczególnie dla osób z podwyższonym cholesterolem. 

Składniki: 

  • 1 awokado, 
  • ½ łyżeczki suszonej cebuli, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Sposób przygotowania: 

Awokado umyj, przekrój na pół i usuń pestkę. Wydrąż środek, dopraw solą, pieprzem i suszoną cebulą, a następnie rozgnieć widelcem na gładkie masło. 

  1. L. Wang, L. Tao, L. Hao i in., A moderate-fat diet with one avocado per day increases plasma antioxidants and decreases the oxidation of small, dense LDL in adults with overweight and obesity: a randomized controlled trial, „academic.oup.com” [online], https://academic.oup.com/jn/advance-article/doi/10.1093/jn/nxz231/5588100, [dostęp:] 12.12.2019. 
  2. H. Ciborowska, A. Rudnicka Dietetyka, Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014. 
  3. M. Jarosz, Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017. 
  4. A. Dufour, Wielka księga zdrowego odżywiania, Wydawnictwo Jedność, Kielce 2016. 
  5. C. Borges, M. Chaves, P. Duarte, C. Mendonca, Avocado: charakteristics, health and uses, Ciencia Rural, Santa Maria, Ciência Rural [online], http://dx.doi.org/10.1590/0103-8478cr20141516, [dostęp:] 05.12.2019.

Polecane dla Ciebie

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • L-karnityna – co to za związek i jak działa? Kiedy sięgnąć po preparaty z karnityną?

    L-karnityna to tzw. substancja witaminopodobna, pełniąca ważne dla funkcjonowania organizmu role. Pobieramy ją z pożywieniem w produktach mięsnych i mlecznych, jednak przede wszystkim jest ona syntetyzowana w organizmie. Czym zatem jest karnityna i jaki jest sens jej suplementacji? 

  • Adaptogeny – Rhodiola rosea – czym jest i jak działa? Właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania do stosowania różańca górskiego

    Preparaty z rożeńca górskiego są polecane w okresie zwiększonej pracy umysłowej oraz wyższego narażenia na stres. Jego suplementacja jest wskazana także podczas przesilenia wiosennego, które często objawia się nadmierną sennością, zmianami depresyjnymi lub ogólną apatią. Rhodiola rosea jest bogata w związki, takie jak rozawina, rozaryna i solidorozyd, czyli substancje obniżające napięcie i korzystanie wpływające na pracę układu nerwowego. Które preparaty z adaptogenem wybrać, jaka jest dzienna zalecana dawka różeńca górskiego i czy rhodiola rosea należy przyjmować na czczo? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Guma arabska (E414) – właściwości i zastosowanie. Jak guma akacjowa wpływa na zdrowie?

    Guma arabska to substancja o niezwykle uniwersalnym zastosowaniu: spotkamy ją zarówno w produktach spożywczych i w farmaceutykach, jak również w klejach i farbach. Czym jest i jakie ma właściwości? Czy jest dla nas zdrowa? A może jej obecność na liście dodatków do żywności powinna nas niepokoić? Poznajmy najciekawsze fakty. 

  • Adaptogeny – Żeń-szeń – czym jest i jak działa? Właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania do stosowania

    Żeń-szeń, nazywany również ginsengiem lub wszechlekiem, jest jednym z najlepiej opisanych adaptogenów. Według medycyny chińskiej powinno się stosować go jedynie w miesiącach zimowych. Żeń-szeń wpływa na poprawę funkcji kognitywnych (poznawczych), poprawia samopoczucie i pamięć, łagodzi stres oraz działa korzystanie na skórę i potencję seksualną. Na rynku można kupić wiele preparatów z żeń-szeniem, zarówno w formie tabletek, kapsułek czy płynnych ekstraktów. Który preparat z żeń-szeniem wybrać, jaka jest dzienna zalecana dawka tego adaptogenu oraz w jakiej porze dnia należy zażywać ten suplement? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Bromelaina – jak działa i jakie ma właściwości? Na co pomoże bromelina?

    Fitoskładniki, czyli substancje aktywne biologicznie pochodzenia naturalnego, niezwykle często wykazują pozytywne oddziaływanie na organizm ludzki. Zwracanie się ludzkości w stronę natury sprawia, że coraz więcej z nich staje się obiektem rzetelnych badań naukowych. Tym samym niejednokrotnie potwierdzone zostają przesłanki ich stosowania w ludowej medycynie. Co więcej, dokładne badania właściwości fitoskładników sprawiają, że stają się użyteczne w różnorodnych gałęziach przemysłu. Idealnym przykładem takiej substancji jest bromelaina. Pozyskiwana z ananasów, a stosowana między innymi w medycynie, kosmetyce, przemyśle spożywczym oraz tekstylnym. Jak działa i dlaczego jest tak wszechstronnie używana? Kiedy warto ją suplementować? Podpowiadamy! 

  • Witamina K – funkcje w organizmie i skutki niedoboru u dzieci i dorosłych. Witamina K dla noworodka

    Witamina K to tak naprawdę grupa witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które odgrywają istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi, metabolizmie kości i regulacji poziomu wapnia we krwi. Wyróżnia się witaminę K1 (filochinon), występującą w zielonych warzywach oraz witaminę K2 (menachinon), która jest syntezowana w układzie pokarmowym. Jakie są przyczyny i objawy niedoboru witaminy K? Dlaczego podaje się ją noworodkom tuż po urodzeniu?

  • Kreatyna – właściwości, działanie, efekty. Jak ją dawkować?

    Kreatyna – jakie pełni funkcje? Czy ma potencjał, aby stać się suplementem kojarzonym nie tylko z odżywkami dla sportowców? Czym różnią się jej formy? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie w poniższym artykule.

  • Witamina A – rola w organizmie, źródła, suplementacja

    Witamina A to nazwa grupy związków chemicznych, która odnosi się do rozpuszczalnych w tłuszczach retinoidów (m.in. retinolu) i niektórych karotenoidów (np. beta-karotenu). Witamina A wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, narządu wzroku, układu rozrodczego, a także na stan skóry (ma silne właściwości antyoksydacyjne). Niedobór witaminy A może prowadzić do poważnych komplikacji zdrowotnych, takich jak kłopoty ze wzrokiem. W jakich produktach szukać witaminy A?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij