Jak przechowywać oleje do celów kosmetycznych?
Katarzyna Kuśmierska

Jak przechowywać oleje do celów kosmetycznych?

Oleje kosmetyczne są doskonałym środkiem pielęgnacyjnym zarówno do twarzy, ciała i włosów. Jedną z ich głównych zalet jest doskonała przyswajalność wynikająca z tego, że zawierają wiele składników o budowie podobnej do ludzkiej skóry. Jednak kupno nawet najlepszej jakości oleju nie sprawi, że zachowamy jego cenne wartości, gdy nie zadbamy o odpowiednie przechowywanie. 

Oleje przeznaczone do celów kosmetycznych są mocno podatne na zmiany składu podczas przechowywania. Głównymi czynnikami wpływającymi na jełczenie olejów są: zawartość związków utleniających i czynniki zewnętrzne (dostęp światła, tlenu, rodzaj opakowania oraz temperatura przechowywania).  

Jełczenie to proces zachodzący spontanicznie w tłuszczach podczas długiego przechowywania. Jest wynikiem utleniania kwasów tłuszczowych lub hydrolizy zawartych w tłuszczach wiązań estrowych. Zjełczałe oleje nie tylko tracą swoje właściwości, ale stają się też silnie niebezpieczne dla skóry. Mogą ją podrażnić, uczulić, a nawet przyspieszać procesy starzenia. 

Wyróżniamy oleje rafinowane, czyli oczyszczone z użyciem substancji chemicznych oraz oleje nierafinowane – czyste oleje roślinne najwyższej jakości, które nie zostały poddane dodatkowemu oczyszczaniu. To właśnie oleje nierafinowane są bogatsze w składniki odżywcze i dlatego tak ważne jest odpowiednie ich przechowywanie. 

Jak przechowywać olej kokosowy? 

Olej kokosowy jest jednym z bardziej uniwersalnych olejów i ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Należy do olejów nieschnących – czyli najstabilniejszych olejów w kontekście przechowywania. Zawdzięcza to swojemu składowi, ponieważ aż w 82 proc. składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych.  

W zależności od budowy chemicznej, oleje dzielą się pod względem trwałości na trzy rodzaje: 

  1. oleje schnące – szybko się utleniają (jełczeją), są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT – ponad 50 proc.), których wiązania są bardzo nietrwałe, dlatego oleje z tej grupy łatwo się psują pod wpływem tlenu, temperatury i światła, mają krótką datę ważności (3–12 miesięcy) i muszą być przechowywane w ciemnych butelkach, najlepiej w lodówce;
  2. oleje półschnące – mają średnią trwałość (od roku do dwóch lat), zawierają od 20 do 49 proc. wielonienasyconych kwasów tłuszczowych; 
  3. oleje nieschnące – bardzo trwałe oleje zawierające w większości nasycone kwasy tłuszczowe (do 19 proc. wielonienasyconych), do których należy między innymi olej kokosowy, można je przechowywać wiele lat, ponieważ wolno jełczeją. 

Jak zatem przechowywać olej kokosowy? W związku z tym, że nie wymaga on szczególnych warunków, jeśli producent nie zaleci inaczej, można trzymać go w szafce w kuchni lub łazience. Jego temperatura topnienia to 24–26 stopni Celsjusza, więc raczej nie ma obaw, że się rozpuści. Należy tylko pamiętać o szczelnie zamkniętym słoiku, unikaniu wystawiania oleju na bezpośrednie działanie promieni słonecznych oraz przechowywaniu z dala od wilgoci.  

Przechowywanie oleju lnianego 

Olej lniany powstaje poprzez tłoczenie na zimno nasion lnu zwyczajnego. Tak otrzymywany nierafinowany olej roślinny ma żółtawy kolor i intensywny, cierpki zapach. Należy do olejów schnących — w składzie ma znaczną przewagę wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym NNKT: omega–6, omega–9, a głównie omega–3, których jest w oleju lnianym ponad 50 proc.  

Olej lniany w związku ze swoim składem chemicznym jest bardzo wrażliwy na czynniki zewnętrzne. Kwasy omega–3 (kwas alfa–linolenowy, ALA) pod wpływem powietrza, światła oraz wysokiej temperatury ulegają niezwykle szybkiemu procesowi utleniania. Olej lniany powinno się przechowywać w miejscu chłodnym i suchym, najlepiej w lodówce, bez dostępu powietrza oraz światła w dobrze zamkniętej butelce z ciemnego szkła.  

Badanie pt. Wpływ temperatury i czasu przechowywania na wybrane cechy jakościowe oleju rzepakowego, lnianego i lniankowego” przeprowadzone w 2013 r. przez Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej pokazało, że przechowywanie olejów roślinnych w temperaturze 6 st. C spowodowało spowolnienie niekorzystnych zmian w porównaniu z przechowywaniem w temperaturze 18 st. C. Głównym czynnikiem powodującym pogorszenie jakości olejów było zwiększenie się liczby kwasowej LK (stanowi ona ilościową ocenę świeżości tłuszczu) – w przypadku oleju lnianego nastąpił wzrost LK o 243 proc., gdy był przechowywany w temperaturze 18 st. C. Zatem do przechowywania oleju lnianego najlepiej nadaje się lodówka w zakresie temperatur 4–6 st. C. Kupując olej lniany, należy również zwracać uwagę na to, gdzie jest przechowywany w sklepie – jeśli nie w lodówce, tylko na zwykłej sklepowej półce, a co gorsze blisko okna – raczej bardziej zaszkodzi, niż pomoże. 

Podczas przechowywania olej lniany może zmętnieć i jest to zjawisko całkowicie naturalne. Po otwarciu butelki olej lniany należy zużyć w terminie trzech–czterech tygodni, dlatego dobrym rozwiązaniem jest kupowanie go w małych butelkach. 

Jak przechowywać oliwę z oliwek? 

Oliwa z oliwek to jeden z najstarszych i najbardziej popularnych olejów używanych w kosmetyce. Wspaniale pielęgnuje, zmiękcza i regeneruje naskórek. Zawarte w oliwie witaminy A, E oraz F (Fatty Acids, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT) działają na skórę odżywczo i łagodząco. Ma również doskonałe właściwości odbudowujące i regenerujące włosy oraz paznokcie. 

Na skład chemiczny oliwy z oliwek wpływają rodzaj uprawy, zbioru oraz pozostałe procesy podczas produkcji i transportu. Duże znaczenie ma także klimat, w którym oliwki rosną. Podczas produkcji bardzo ważne jest, aby utrzymywać odpowiednią temperaturę 27–32 st. C, aby nie doprowadzić do niekorzystnych zmian w oliwie, które będą już nie do odwrócenia. 

Oliwa z oliwek w około 73 proc. składa się z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA), ok. 14 proc. składu stanowią nasycone kwasy tłuszczowe (SFA) oraz wielonienasycone (PUFA).  

Oliwa z oliwek jest bardzo wrażliwa, więc wiedza o tym, jak ją przechowywać, jest kluczowa, aby nie stracić jej prozdrowotnych właściwości. Generalnie oliwa należy do olejów nieschnących, więc nie ulega przeterminowaniu. Ma datę minimalnej trwałości – w tym czasie odpowiednio przechowywana jest najbardziej odżywcza. Największymi wrogami oliwy są światło i powietrze powodujące jej utlenianie. Należy więc wybierać zawsze oliwę w ciemnej butelce, która rozprasza światło słoneczne i nie przepuszcza szkodliwego promieniowania. Drugą ważną kwestią jest właściwa ochrona przed dostępem powietrza do wnętrza butelki. Należy zawsze porządnie zakręcać butelkę z oliwą i nigdy nie zostawiać jej otwartej. Oliwa z oliwek nie lubi również zimna – trzymana w lodówce traci swoje walory – zaczyna gęstnieć i krzepnąć. 

Oliwa z oliwek powinna być przechowywana w temperaturze od 10 do 18 st. C. Po otwarciu butelki oliwę najlepiej zużyć w ciągu trzech, a maksymalnie sześciu miesięcy. Po tym czasie nie jest szkodliwa, ale traci dużą część swoich walorów. 

Oleje do celów kosmetycznych lubią miejsca suche, pozbawione światła i powietrza. Należy je przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach i unikać nasłonecznionych miejsc. Trzeba zawsze przeczytać datę przydatności na opakowaniu producenta i się do niej stosować. Dodatkowo kupując olej, najlepiej wybierać taki o jak najdłuższej dacie przydatności, a po otwarciu starać się go zużyć w jak najkrótszym czasie. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Kwas hialuronowy – charakterystyka, właściwości i zastosowanie

    Kwas hialuronowy to jedna z bardziej znanych makrocząsteczek na świecie. Występuje on nie tylko w ustroju człowieka, ale również w innych organizmach zwierzęcych, a takie rozpowszechnienie przekłada się na jego szerokie zastosowanie w medycynie i farmacji. Z czego wynika ta popularność? Jakie właściwości ma hialuronian? Oto garść informacji na jego temat. 

  • Co to znaczy, że produkt jest hipoalergiczny?

    Kosmetyki, które nie podrażniają, nie posiadają w swoim składzie związków mogących wywoływać reakcje alergiczne to kosmetyki hipoalergiczne. Powinny być one pozbawione barwników, substancji zapachowych, konserwantów, alkoholu, alergenów pochodzenia naturalnego, np. olejów mineralnych i innych związków. Niestety do chwili obecnej nie został uregulowany prawny status tych produktów, dlatego zawsze należy się upewnić, że informacja na etykiecie jest spójna ze składem kosmetyku, którą producent deklaruje z drugiej strony opakowania.

  • Cera tłusta (łojotokowa) – przyczyny, charakterystyka, pielęgnacja skóry tłustej i mieszanej

    Cera tłusta to taka, która nadmiernie produkuje sebum, czyli nic innego jak łój skórny. Skóra przetłuszczająca się, charakteryzuje się nadmiernym błyszczeniem, jest ziemista i widoczne są na niej liczne zaskórniki. Jak pielęgnować tłustą i mieszaną cerę, których zabiegów kosmetycznych unikać i czy produkty matujące są naprawdę wskazane przy cerze z nadmiarem sebum? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Kwasy tłuszczowe omega-9 – właściwości, rola w organizmie, najlepsze źródła NNKT

    Kwasy omega-9 i ich główny przedstawiciel, czyli kwas oleinowy to substancje, które warunkowo zaliczono do rodziny kwasów omega, ponieważ organizm jest w stanie sam syntezować ten związek (niemniej w małych ilościach). Nie ulega wątpliwości, że omega-9 to zdrowe kwasy tłuszczowe, które m.in. regulują ciśnienie tętnicze krwi, działają protekcyjne na serce i oczy, dodatkowo chronią układ nerwowy, poprawiają odporność i wspierają proces leczenia i regeneracji skóry (zaleca się ich stosowanie w leczeniu chorób, takich jak AZS). Jakie inne właściwości mają kwasy omega-9, co jest ich najlepszy źródłem oraz jak należy je suplementować? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Olej z nasion bawełny – jakie ma właściwości? Czy warto go stosować?

    Nie od dziś wiadomo, że wybór odpowiedniego oleju – czy to do użytku wewnętrznego, czyli do spożycia; czy do użytku zewnętrznego, pielęgnacyjnego – to niezwykle istotna dla zdrowia kwestia. Dowiedzmy się zatem więcej o oleju z nasion bawełny: jakie ma właściwości i jak możemy go zastosować, by z tych właściwości odpowiednio skorzystać? 

  • Ceramidy – czym są? Jakie mają właściwości? Dla kogo kosmetyki z ceramidami?

    Ceramidy to naturalnie występujące w naskórku substancje budulcowe, które dzięki swej budowie i właściwościom mają szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. W artykule odpowiemy na pytania o to, czym są ceramidy, jakie jest ich znaczenie w skórze oraz jak je stosować w codziennej pielęgnacji. 

  • Kannabidiol (CBD) – jakie ma właściwości? Jak stosować olejek konopny?

    Ze względu na status nowości wokół CBD i olejku z CBD narasta wiele pytań. Na co pomaga? Do czego służy? Jak stosować, jak zażywać? Jakie stężenie jest odpowiednie? Jak wybrać dobry produkt? Czy jest legalny? Jak długo prowadzić suplementację? Czy można CBD łączyć z lekami? Na te i wiele innych pytań odpowiadamy w poniższym tekście. 

  • Kwasy AHA a skóra – jakie właściwości mają kwasy owocowe?

    Kwasy owocowe to związki pochodzenia naturalnego powszechnie używane w kosmetyce, w kosmetologii, ale także w zaciszu domowym. Jak jednak stosować je prawidłowo? Jak dobrać właściwy kwas do swojej cery i jej problemów? Źle dobrany może bowiem kosztować nas więcej szkody niż pożytku! Kwasy AHA – poznajmy je bliżej. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij