Olej lniany – jak go używać do celów kosmetycznych?
Marta Figas

Olej lniany – jak go używać do celów kosmetycznych?

Olej lniany wyjątkowo korzystnie wpływa na urodę. W celu pielęgnacji możesz stosować go jako element diety oraz zewnętrznie – jako kosmetyk. Wyjaśniamy fenomen oleju lnianego i jego zastosowanie w kosmetyce.

Len i olej lniany – jak było dawniej

Len należy do najstarszych roślin uprawnych znanych od początku cywilizacji. Nie bez powodu jego łacińska nazwa Linum usitatissimum znaczy „bardzo przydatny”. Zarówno w medycynie ajurwedyjskiej, jak i chińskiej len i preparaty z lnu stanowią bardzo ważny element dbałości o zdrowie i urodę. Olej lniany korzystnie wpływa na stan psychiczny i fizyczny, zwalcza zmęczenie i kontroluje proces starzenia. Jako kosmetyk len i olej lniany wyrównuje pH skóry, ma działanie nawilżające i jednocześnie zatrzymuje wilgoć w skórze, poprawia elastyczność skóry i jej wytrzymałość na rozciąganie, przyspiesza gojenie ran. Zapisy historyczne wskazują, że zastosowania lecznicze lnu i oleju lnianego wymienione były w pracach Hipokratesa, Teofrasta, Tacyta oraz w średniowiecznych książkach o ziołach leczniczych w Azji i Europie. W VIII w. n.e. Karol Wielki uchwalił nawet prawa nakazujące stosowanie lnu przez swoich poddanych jako ważnego elementu dbałości o zdrowie. W XI w. Hildegarda von Bingen – uzdrowicielka czerpiąca wiedzę z obserwacji natury i ludzi, bazująca na greckiej filozofii czterech żywiołów i autorka traktatu o leczniczym i szkodliwym działaniu roślin i minerałów – używała mączki z lnu w gorących okładach do leczenia dolegliwości zewnętrznych.

Olej lniany w medycynie i kosmetyce współczesnej

Ze wspólnych badań przeprowadzonych przez Institut fur Biochemie und Molekularbiologie w Düsseldorfie, Institut für Experimentelle Dermatologie w Witten i Laboratoire Oenobiol w Paryżu wynika jednoznacznie, że spożywanie oleju lnianego poprawia wilgotność skóry, wpływa na odporność na uszkodzenia oraz podnosi funkcje bariery skóry. Ostatecznie naukowcy potwierdzają, że olej lniany wpływa na modelowanie stanu skóry.

Na rynku dostępne są m.in. kapsułki z olejem lnianym. Stanowią one bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu alfa-linolenowego, linolowego, omega-3, omega-6, oleinowego i jednonienasyconego kwasu omega-9. Stosowane doustnie zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, miażdżycy, zapalenia stawów, zaburzeń autoimmunologicznych i neurologicznych. Ale poza tym wpływają również na skórę od wewnątrz. Skóra ma złożoną budowę warstwową i jej pielęgnacja nie powinna ograniczać się do warstwy zewnętrznej. Wygląd skóry w dużej mierze zależy bowiem od kondycji włókien kolagenowych znajdujących się w bardziej wewnętrznej warstwie – tzw. skórze właściwej. Aby w odpowiedni sposób zadbać o skórę, należy więc „zasilać” ją w ważne substancje nie tylko zewnętrznie, ale też od wewnątrz.

Olej lniany, będący bazą preparatów doustnych, doskonale sprawdza się w tej roli. Jest źródłem witaminy E, która wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwstarzeniowe oraz warunkuje prawidłowy wygląd skóry. W oleju lnianym znajdują się również karotenoidy, spośród których najwięcej jest luteiny, korzystnie wpływającej nie tylko na wzrok, ale też na skórę. Z badań przeprowadzonych w laboratoriach Wellman Laboratories of Photomedicine Uniwersytetu Harvard i Department of Scientific and Clinical Affairs w OmniActive Health Technologies jednoznacznie wynika, że luteina przyjmowana doustnie gromadzi się również w skórze i dobroczynnie wpływa na jej kondycję i zdrowie. Badania pokazują, że ochronę antyoksydacyjną dla skóry zapewnia już 6 mg luteiny. Wykazuje ona również działanie ochronne przed promieniami UV czy wolnymi rodnikami. Nie ma tu znaczenia, czy jest dostarczana z żywnością, czy w postaci suplementów.

Niektóre preparaty na bazie oleju lnianego zawierają również dodatkowe składniki, które kompleksowo dbają o skórę i paznokcie. W takich kapsułkach doustnych poza olejem lnianym znajdziemy np. miedź i biotynę, korzystnie wpływające na włosy, wyciąg ze skrzypu polnego, który ze względu na wysoką zawartość krzemu wzmacnia kondycję włosów, skóry i paznokci, czy cynk, żelazo i selen, odżywiające włosy, skórę i paznokcie oraz zapobiegające starzeniu się skóry

Olej lniany jako kosmetyk bezpośrednio na skórę

Olej lniany można stosować również bezpośrednio na skórę. Dostępny w formie płynnej jako olej pozyskiwany z nasion lnu w procesie tłoczenia na zimno zawiera wszystkie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Należy go trzymać w chłodnym miejscu i pamiętać, że ma dosyć krótki okres trwałości. Współczesna literatura potwierdza ajurwedyjskie zastosowanie oleju lnianego jako kosmetyku o wyjątkowych właściwościach.

W książce Linseed and Usages in Human Life autor M.S. Moghaddasi z Islamic Azad University of Saveh w Iranie dowodzi, że olej lniany zastosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie ran, chroni skórę przed wysuszeniem oraz doskonale sprawdza się w leczeniu egzemy i chorób związanych z łuszczycą.

Jedną z przyczyn łuszczycy, atopowego zapalenia skóry i suchości skóry jest zbyt mała ilość kwasów nienasyconych w diecie. Olej lniany, zastosowany jako kosmetyk na skórę, doskonale łagodzi dolegliwości związane z tymi schorzeniami i utrzymuje skórę w równowadze, zapobiegając nawrotom. Jednocześnie osoby, których skóra ma skłonność do przetłuszczania, również mogą czerpać korzyści z właściwości oleju lnianego. Zawarty w nim kwas alfa-linolenowy wyrównuje tempo produkcji łoju. Olej lniany można wykorzystać jako kompres na suche łokcie, dodatek do maseczek nawilżających i suchych peelingów, a nawet jako balsam na całe ciało. Olej lniany można też dodać do masek na włosy lub zastosować bezpośrednio na włosy, a następnie zmyć – taki zabieg poprawi stan włosów, zwiększy ich blask, nawilży i zapobiegnie łamaniu.

Dodanie kilku kropel oleju lnianego do kremu na noc sprawi, że skóra stanie się bardziej elastyczna, zmniejszy się jej suchość i łuszczenie. Olej lniany nadaje się zarówno do cery suchej, tłustej i mieszanej, ponieważ ma wszechstronne działanie normalizujące i przywracające równowagę wodno-tłuszczową. Witamina E zawarta w oleju lnianym dodatkowo łagodzi podrażnienia, opóźnia procesy starzenia i odżywia komórki skóry.

  1. A. Goyal, V. Sharma, N. Upadhyay i inni, Flax and flaxseed oil: an ancient medicine & modern functional food, „Journal of Food Science and Technology” [online], https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4152533/, [dostęp:] 11.07.2019.
  2. V. Juturu, J. P. Bowman, J. Deshpande, Overall skin tone and skin-lightening-improving effects with oral supplementation of lutein and zeaxanthin isomers: a double-blind, placebo-controlled clinical trial, „Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology” [online], https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5063591/, [dostęp:] 11.07.2019.
  3. S. González, S. Astner, W. An i inni, Dietary lutein/zeaxanthin decreases ultraviolet B-induced epidermal hyperproliferation and acute inflammation in hairless mice, „Journal of Investigative Dermatology” [online], https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12880433, [dostęp:] 11.07.2019.
  4. H. Sies, W. Stahl, U. Heinrich i inni, Intervention with flaxseed and borage oil supplements modulates skin condition in women, „The British journal of nutrition” [online], https://www.researchgate.net/publication/23228081_Intervention_with_flaxseed_and_borage_oil_supplements_modulates_skin_condition_in_women, [dostęp:] 11.07.2019.

Polecane dla Ciebie

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Kwas hialuronowy – charakterystyka, właściwości i zastosowanie

    Kwas hialuronowy to jedna z bardziej znanych makrocząsteczek na świecie. Występuje on nie tylko w ustroju człowieka, ale również w innych organizmach zwierzęcych, a takie rozpowszechnienie przekłada się na jego szerokie zastosowanie w medycynie i farmacji. Z czego wynika ta popularność? Jakie właściwości ma hialuronian? Oto garść informacji na jego temat. 

  • Zabiegi kosmetyczne na jesień i zimę – które wybrać?

    Okres jesienno-zimowy to znakomity czas na to, aby wykonać niektóre zabiegi na twarz i ciało, ponieważ części zabiegów kosmetycznych nie powinno się wykonywać wiosną i latem – nie jest wskazana ekspozycja na silne promienie słoneczne po ich wykonaniu, co jak wiadomo wiosną i latem byłoby to nieuniknione. Poza tym część zabiegów kosmetycznych lepiej jest wykonywać jesienią i zimą – w znakomity sposób przygotują one naszą twarz i ciało do nowego letniego sezonu, w którym dzięki nim od razu będziemy mogły zabłysnąć.

  • Co to znaczy, że produkt jest hipoalergiczny?

    Kosmetyki, które nie podrażniają, nie posiadają w swoim składzie związków mogących wywoływać reakcje alergiczne to kosmetyki hipoalergiczne. Powinny być one pozbawione barwników, substancji zapachowych, konserwantów, alkoholu, alergenów pochodzenia naturalnego, np. olejów mineralnych i innych związków. Niestety do chwili obecnej nie został uregulowany prawny status tych produktów, dlatego zawsze należy się upewnić, że informacja na etykiecie jest spójna ze składem kosmetyku, którą producent deklaruje z drugiej strony opakowania.

  • Olej z nasion bawełny – jakie ma właściwości? Czy warto go stosować?

    Nie od dziś wiadomo, że wybór odpowiedniego oleju – czy to do użytku wewnętrznego, czyli do spożycia; czy do użytku zewnętrznego, pielęgnacyjnego – to niezwykle istotna dla zdrowia kwestia. Dowiedzmy się zatem więcej o oleju z nasion bawełny: jakie ma właściwości i jak możemy go zastosować, by z tych właściwości odpowiednio skorzystać? 

  • Ceramidy – czym są? Jakie mają właściwości? Dla kogo kosmetyki z ceramidami?

    Ceramidy to naturalnie występujące w naskórku substancje budulcowe, które dzięki swej budowie i właściwościom mają szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. W artykule odpowiemy na pytania o to, czym są ceramidy, jakie jest ich znaczenie w skórze oraz jak je stosować w codziennej pielęgnacji. 

  • Kannabidiol (CBD) – jakie ma właściwości? Jak stosować olejek konopny?

    Ze względu na status nowości wokół CBD i olejku z CBD narasta wiele pytań. Na co pomaga? Do czego służy? Jak stosować, jak zażywać? Jakie stężenie jest odpowiednie? Jak wybrać dobry produkt? Czy jest legalny? Jak długo prowadzić suplementację? Czy można CBD łączyć z lekami? Na te i wiele innych pytań odpowiadamy w poniższym tekście. 

  • Kwasy AHA a skóra – jakie właściwości mają kwasy owocowe?

    Kwasy owocowe to związki pochodzenia naturalnego powszechnie używane w kosmetyce, w kosmetologii, ale także w zaciszu domowym. Jak jednak stosować je prawidłowo? Jak dobrać właściwy kwas do swojej cery i jej problemów? Źle dobrany może bowiem kosztować nas więcej szkody niż pożytku! Kwasy AHA – poznajmy je bliżej. 

  • Nadpotliwość stóp – co warto stosować na nadmiernie pocące się stopy?

    Nadmiernie pocące się nastręczają wielu trudności. Jak można pozbyć się tego problemu? Co robić, gdy cierpimy na nadpotliwość stóp? Jakie preparaty stosować i jak ich używać? Czy nieleczona hiperhydroza stóp może być groźna? Podpowiadamy. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij