Pigwa – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i przepisy
Maria Brzegowy

Pigwa – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i przepisy

Pigwa jest owocem, który wykorzystuje się przy problemach trawiennych i przeziębieniu. Stosuje się ją także na poprawę apetytu. Jej dojrzałe owoce nie nadają się do spożywania na surowo, ale doskonale sprawdzają się w przetworach (konfitury, nalewki czy syropy z pigwy). Jakie inne właściwości zdrowotne mają owoce pigwy? 

Nalewki, soki oraz syropy – to najczęstsze ze sposobów wykorzystania owoców pigwy. Mimo, iż w Polsce nie jest ona zbyt popularną rośliną, to o nalewce z pigwy słyszał już chyba niemal każdy. Czym są owoce pigwy? Dlaczego wykorzystywane są tylko w postaci przetworzonej? Jakimi korzyściami zdrowotnymi mogą się poszczycić i czy przysłowiowy „kieliszek” okaże się antidotum na różnego rodzaju dolegliwości? 

Pigwa – skąd pochodzi i jak wygląda? 

Pigwa pospolita (Cydinia oblonga Mill.) to owoc znany już od pradawnych czasów. Zaliczana jest do najstarszych gatunków owocowych uprawianych na świecie. Jej produkcja odbywa się głównie w rejonach basenu Morza Śródziemnego oraz Morza Czarnego, a dokładnie w Turcji, Gruzji, na Bałkanach, Węgrzech oraz Półwyspie Iberyjskim. Pigwa należy do rodziny różowatych (Rosaceae) i jest drzewem o niewielkich rozmiarach – dorasta do trzech, maksymalnie pięciu metrów wysokości. Swoim kształtem, owoce pigwy przypominają jabłka albo gruszki. Odznaczają się też cytrynowożółtą barwą i wagą od około 100 do 200 g. Owoce pigwy posiadają bardzo specyficzny, przyjemny aromat, łączący ze sobą zapach pomarańczy i ananasa. Cechą charakterystyczną jest kutner, czyli gęste poplątane włoski okrywające owoce, które w trakcie dojrzewania ulegają starciu.  

Dużą wadą owoców pigwy jest ich podatność na reakcje ciemnienia enzymatycznego, które znacznie obniża jakość produktów.  

Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze pigwy 

Owoce pigwy, jak większość innych, odznaczają się wieloma korzystnymi dla zdrowia właściwościami związanymi ze swoim bogatym składem. Miąższ pigwy dostarcza m.in. pektyn, które wywierają dobroczynny wpływ na prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Zawiera ponadto szereg kwasów organicznych, w tym kwas jabłkowy, winowy czy cytrynowy, cukry (fruktozę, glukozę i sacharozę), żelazo, potas, miedź, a także bor, tytan, nikiel, glin i mangan. W niewielkich ilościach występują również karotenoidy, witamina B1, B2 oraz witamina C. Zdaniem ekspertów pigwa jest też cennym źródłem aminokwasów, w tym w największej ilości asparaginy, kwasu asparaginowego, cysteiny, alaniny, treoniny oraz glicyny.  

Największą zaletą owoców pigwy jest zawartość szerokiej gamy związków o wysokiej aktywności biologicznej. Zalicza się do nich głównie polifenole i flawonoidy znajdujące się w miąższu owoców oraz w ich skórce. Dzięki obecności tych substancji pigwa posiada wysokie właściwości antyoksydacyjne, a co za tym idzie, korzystnie wpływa na redukcję stanu zapalnego i ryzyko rozwoju wielu chorób o charakterze przewlekłym niezakaźnym.  

Pigwa – zastosowanie 

Pomimo korzystnych właściwości zdrowotnych pigwa pospolita nie jest zbyt popularna. Możliwe, że przyczyną tego jest wspomniana wyżej podatność owoców na proces ciemnienia enzymatycznego. Powoduje to bardzo szybkie brązowienie zaraz po ich rozdrobnieniu, a to z kolei wpływa na końcową jakość gotowego produktu.  

Ponadto dojrzałe owoce pigwy nie nadają się do spożywania na surowo ze względu na twardy i cierpki posmak. Idealnie natomiast sprawdzą się w różnego rodzaju przetworach, głównie w postaci dżemów, nalewek, galaretek, soków lub syropów.  

Nalewka z pigwy to jeden z najbardziej popularnych i znanych pomysłów jej wykorzystania. Podaje się ją w celach poprawy procesów trawienia, apetytu oraz przy przeziębieniach. Pamiętajmy jednak, że o ile jeden kieliszek domowo przygotowanej nalewki od czasu do czasu może zagościć w naszych menu, o tyle większa jej ilość z pewnością nie przysłuży się naszemu zdrowiu. 

Przykładowe przepisy z pigwą 

Dżem z pigwy 

Owoce pigwy umyj, obierz i usuń pestki, a następnie pokrój na małe kawałki. Tak przygotowane owoce wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj sok z cytryny i duś aż do momentu uzyskania miękkości. Następnie dodaj cukier i gotuj do całkowitego rozpuszczenia. Wyparzone słoiki napełnij gorącym dżemem i szczelnie zamknij. 

Pucharek z pigwą na słodko

Pigwę obierz, opłucz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cukru lub ksylitolu. Po ugotowaniu, otrzymany przecier zmiksuj na gładki mus. Następnie ugotuj kaszę jaglaną z dodatkiem mleka i tak przygotowaną kaszę układaj naprzemiennie z musem pigwowym. Na wierzch możesz wyłożyć ulubione owoce. 

Czekoladowe ciasto z pigwą 

Pigwę obierz i pozbaw gniazd nasiennych, następnie pokrój i ugotuj razem z kawałkami cytryny we wrzącym syropie przygotowanym z wody, cukru i rozciętej wzdłuż wanilii. Gdy pigwa zmięknie, odcedź ją i odstaw. Następnie w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło. Białka z jajek ubij na sztywną pianę, a żółtka rozetrzyj z cukrem na gładką masę i partiami wlewaj do niej przygotowaną wcześniej masę czekoladową oraz ubitą pianę z białek, kakao i mąkę. Do ciasta dodaj kawałki odsączonej pigwy. Przełóż do formy i piecz w piekarniku przez około 50 minut w 160 stopniach. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały m.in. magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?  

  • Grzyby – właściwości i wartości odżywcze. Jak je przyrządzać, suszyć i mrozić? Jak uniknąć zatrucia grzybami?

    Niskokaloryczne i bogate w łatwo przyswajalne biało oraz błonnik pokarmowy – mowa o grzybach, które Polacy chętnie zbierają i spożywają. Są cenione nie tylko za ich smak, ale także za ich wpływ na zdrowie. Które grzyby warto zbierać? Jaka jest różnica pomiędzy grzybami niejadalnym a trującymi? I najważniejsze – jak uniknąć zatrucia grzybami? Podpowiadamy. 

  • Borowik szatański – charakterystyka i występowanie. Objawy zatrucia borowikiem szatańskim i pierwsza pomoc przy zatruciu

    Borowik szatański, szatan, diablik, smoczy łeb – nie bez powodu ma tak złowieszcze nazwy – należy do grupy grzybów trujących, które po spożyciu mogą wywołać silne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego i nie tylko. Jak odróżnić borowika szatańskiego od szlachetnego? Jakie są objawy zatrucia borowikiem szatańskim? Co zrobić, gdy dojdzie do zatrucia? Podpowiadamy.

  • Cukier muscovado – właściwości i zastosowanie

    Ciemnej barwy, o karmelowym, przyjemnym smaku – sprawdzi się w wielu daniach na słodko i na wytrawnie. Od wielu już lat uważany za lepszy zamiennik tradycyjnego białego cukru otrzymywanego z buraków, ale czy zasłużenie? Czy cukier muscovado dostarcza mniej kalorii? Czy jest zdrowszy? Do czego można go jeszcze wykorzystać? 

  • Rabarbar – wartości odżywcze, właściwości i przepisy z rabarbarem

    Rabarbar nieodłącznie kojarzy się nam ze smakami lata. Gdy nadchodzi na niego sezon, niejeden z nas kupuje go z zamiarem przygotowania pysznego ciasta drożdżowego lub kompotu z jego dodatkiem. Jakie właściwości posiada rabarbar? Gdzie znalazł swoje zastosowanie i kto może, a kto nie powinien po niego sięgać? 

  • Dieta przeciwnowotworowa – zasady, wskazówki, produkty antyrakowe

    Uniwersalnej diety mającej na celu zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby nowotworowej nie ma. Istnieje jednak sporo doniesień w temacie poszczególnych składników pożywienia, które takie działanie mogą wykazywać. Równolegle należy wspomnieć i o czynnikach, które będą działać pronowotworowo. Po które produkty sięgać na co dzień, a które ograniczyć? Jakie są zasady diety obniżające ryzyko zachorowania na raka? 

  • Który probiotyk na zdrowe jelita wybrać? Tabletka, żel, koncentrat probiotyczny

    Wsparcie organizmu poprzez dbanie o odpowiedni poziom odporności jest wskazane nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. Osłabienie może wystąpić zarówno na skutek przeziębienia, grypy, przyjmowania leków immunosupresyjnych, zatrucia pokarmowego, braku snu, nieodpowiedniej diety czy antybiotykoterapii. Żeby wspomóc się w tych okresach można sięgnąć po probiotyki, które na rynku aptecznym dostępne są m.in. w postaci napojów, tabletek czy żelu. Czym jest koncentrat probiotyczny, czy w ciąży można łykać probiotyki i jak najlepiej przyjmować te preparaty? Odpowiedzi na te pytania znajdują się niniejszym artykule.

  • Soja – czy jest zdrowa?

    Budząca od lat kontrowersje soja jest jedną z ważniejszych roślin uprawnych na świecie, zaraz po pszenicy, kukurydzy i ryżu. Zdaniem wielu badaczy, jej spożycie może wiązać się z wieloma potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi, w tym m.in. profilaktyką chorób układu sercowo-naczyniowego, osteoporozy oraz z łagodzeniem objawów okresu menopauzalnego.   

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij