Pigwa – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i przepisy
Maria Brzegowy

Pigwa – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i przepisy

Pigwa jest owocem, który wykorzystuje się przy problemach trawiennych i przeziębieniu. Stosuje się ją także na poprawę apetytu. Jej dojrzałe owoce nie nadają się do spożywania na surowo, ale doskonale sprawdzają się w przetworach (konfitury, nalewki czy syropy z pigwy). Jakie inne właściwości zdrowotne mają owoce pigwy? 

Nalewki, soki oraz syropy – to najczęstsze ze sposobów wykorzystania owoców pigwy. Mimo, iż w Polsce nie jest ona zbyt popularną rośliną, to o nalewce z pigwy słyszał już chyba niemal każdy. Czym są owoce pigwy? Dlaczego wykorzystywane są tylko w postaci przetworzonej? Jakimi korzyściami zdrowotnymi mogą się poszczycić i czy przysłowiowy „kieliszek” okaże się antidotum na różnego rodzaju dolegliwości? 

Pigwa – skąd pochodzi i jak wygląda? 

Pigwa pospolita (Cydinia oblonga Mill.) to owoc znany już od pradawnych czasów. Zaliczana jest do najstarszych gatunków owocowych uprawianych na świecie. Jej produkcja odbywa się głównie w rejonach basenu Morza Śródziemnego oraz Morza Czarnego, a dokładnie w Turcji, Gruzji, na Bałkanach, Węgrzech oraz Półwyspie Iberyjskim. Pigwa należy do rodziny różowatych (Rosaceae) i jest drzewem o niewielkich rozmiarach – dorasta do trzech, maksymalnie pięciu metrów wysokości. Swoim kształtem, owoce pigwy przypominają jabłka albo gruszki. Odznaczają się też cytrynowożółtą barwą i wagą od około 100 do 200 g. Owoce pigwy posiadają bardzo specyficzny, przyjemny aromat, łączący ze sobą zapach pomarańczy i ananasa. Cechą charakterystyczną jest kutner, czyli gęste poplątane włoski okrywające owoce, które w trakcie dojrzewania ulegają starciu.  

Dużą wadą owoców pigwy jest ich podatność na reakcje ciemnienia enzymatycznego, które znacznie obniża jakość produktów.  

Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze pigwy 

Owoce pigwy, jak większość innych, odznaczają się wieloma korzystnymi dla zdrowia właściwościami związanymi ze swoim bogatym składem. Miąższ pigwy dostarcza m.in. pektyn, które wywierają dobroczynny wpływ na prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Zawiera ponadto szereg kwasów organicznych, w tym kwas jabłkowy, winowy czy cytrynowy, cukry (fruktozę, glukozę i sacharozę), żelazo, potas, miedź, a także bor, tytan, nikiel, glin i mangan. W niewielkich ilościach występują również karotenoidy, witamina B1, B2 oraz witamina C. Zdaniem ekspertów pigwa jest też cennym źródłem aminokwasów, w tym w największej ilości asparaginy, kwasu asparaginowego, cysteiny, alaniny, treoniny oraz glicyny.  

Największą zaletą owoców pigwy jest zawartość szerokiej gamy związków o wysokiej aktywności biologicznej. Zalicza się do nich głównie polifenole i flawonoidy znajdujące się w miąższu owoców oraz w ich skórce. Dzięki obecności tych substancji pigwa posiada wysokie właściwości antyoksydacyjne, a co za tym idzie, korzystnie wpływa na redukcję stanu zapalnego i ryzyko rozwoju wielu chorób o charakterze przewlekłym niezakaźnym.  

Pigwa – zastosowanie 

Pomimo korzystnych właściwości zdrowotnych pigwa pospolita nie jest zbyt popularna. Możliwe, że przyczyną tego jest wspomniana wyżej podatność owoców na proces ciemnienia enzymatycznego. Powoduje to bardzo szybkie brązowienie zaraz po ich rozdrobnieniu, a to z kolei wpływa na końcową jakość gotowego produktu.  

Ponadto dojrzałe owoce pigwy nie nadają się do spożywania na surowo ze względu na twardy i cierpki posmak. Idealnie natomiast sprawdzą się w różnego rodzaju przetworach, głównie w postaci dżemów, nalewek, galaretek, soków lub syropów.  

Nalewka z pigwy to jeden z najbardziej popularnych i znanych pomysłów jej wykorzystania. Podaje się ją w celach poprawy procesów trawienia, apetytu oraz przy przeziębieniach. Pamiętajmy jednak, że o ile jeden kieliszek domowo przygotowanej nalewki od czasu do czasu może zagościć w naszych menu, o tyle większa jej ilość z pewnością nie przysłuży się naszemu zdrowiu. 

Przykładowe przepisy z pigwą 

Dżem z pigwy 

Owoce pigwy umyj, obierz i usuń pestki, a następnie pokrój na małe kawałki. Tak przygotowane owoce wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj sok z cytryny i duś aż do momentu uzyskania miękkości. Następnie dodaj cukier i gotuj do całkowitego rozpuszczenia. Wyparzone słoiki napełnij gorącym dżemem i szczelnie zamknij. 

Pucharek z pigwą na słodko

Pigwę obierz, opłucz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cukru lub ksylitolu. Po ugotowaniu, otrzymany przecier zmiksuj na gładki mus. Następnie ugotuj kaszę jaglaną z dodatkiem mleka i tak przygotowaną kaszę układaj naprzemiennie z musem pigwowym. Na wierzch możesz wyłożyć ulubione owoce. 

Czekoladowe ciasto z pigwą 

Pigwę obierz i pozbaw gniazd nasiennych, następnie pokrój i ugotuj razem z kawałkami cytryny we wrzącym syropie przygotowanym z wody, cukru i rozciętej wzdłuż wanilii. Gdy pigwa zmięknie, odcedź ją i odstaw. Następnie w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło. Białka z jajek ubij na sztywną pianę, a żółtka rozetrzyj z cukrem na gładką masę i partiami wlewaj do niej przygotowaną wcześniej masę czekoladową oraz ubitą pianę z białek, kakao i mąkę. Do ciasta dodaj kawałki odsączonej pigwy. Przełóż do formy i piecz w piekarniku przez około 50 minut w 160 stopniach. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • L-karnityna – co to za związek i jak działa? Kiedy sięgnąć po preparaty z karnityną?

    L-karnityna to tzw. substancja witaminopodobna, pełniąca ważne dla funkcjonowania organizmu role. Pobieramy ją z pożywieniem w produktach mięsnych i mlecznych, jednak przede wszystkim jest ona syntetyzowana w organizmie. Czym zatem jest karnityna i jaki jest sens jej suplementacji? 

  • Adaptogeny – Rhodiola rosea – czym jest i jak działa? Właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania do stosowania różańca górskiego

    Preparaty z rożeńca górskiego są polecane w okresie zwiększonej pracy umysłowej oraz wyższego narażenia na stres. Jego suplementacja jest wskazana także podczas przesilenia wiosennego, które często objawia się nadmierną sennością, zmianami depresyjnymi lub ogólną apatią. Rhodiola rosea jest bogata w związki, takie jak rozawina, rozaryna i solidorozyd, czyli substancje obniżające napięcie i korzystanie wpływające na pracę układu nerwowego. Które preparaty z adaptogenem wybrać, jaka jest dzienna zalecana dawka różeńca górskiego i czy rhodiola rosea należy przyjmować na czczo? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Guma arabska (E414) – właściwości i zastosowanie. Jak guma akacjowa wpływa na zdrowie?

    Guma arabska to substancja o niezwykle uniwersalnym zastosowaniu: spotkamy ją zarówno w produktach spożywczych i w farmaceutykach, jak również w klejach i farbach. Czym jest i jakie ma właściwości? Czy jest dla nas zdrowa? A może jej obecność na liście dodatków do żywności powinna nas niepokoić? Poznajmy najciekawsze fakty. 

  • Adaptogeny – Żeń-szeń – czym jest i jak działa? Właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania do stosowania

    Żeń-szeń, nazywany również ginsengiem lub wszechlekiem, jest jednym z najlepiej opisanych adaptogenów. Według medycyny chińskiej powinno się stosować go jedynie w miesiącach zimowych. Żeń-szeń wpływa na poprawę funkcji kognitywnych (poznawczych), poprawia samopoczucie i pamięć, łagodzi stres oraz działa korzystanie na skórę i potencję seksualną. Na rynku można kupić wiele preparatów z żeń-szeniem, zarówno w formie tabletek, kapsułek czy płynnych ekstraktów. Który preparat z żeń-szeniem wybrać, jaka jest dzienna zalecana dawka tego adaptogenu oraz w jakiej porze dnia należy zażywać ten suplement? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Bromelaina – jak działa i jakie ma właściwości? Na co pomoże bromelina?

    Fitoskładniki, czyli substancje aktywne biologicznie pochodzenia naturalnego, niezwykle często wykazują pozytywne oddziaływanie na organizm ludzki. Zwracanie się ludzkości w stronę natury sprawia, że coraz więcej z nich staje się obiektem rzetelnych badań naukowych. Tym samym niejednokrotnie potwierdzone zostają przesłanki ich stosowania w ludowej medycynie. Co więcej, dokładne badania właściwości fitoskładników sprawiają, że stają się użyteczne w różnorodnych gałęziach przemysłu. Idealnym przykładem takiej substancji jest bromelaina. Pozyskiwana z ananasów, a stosowana między innymi w medycynie, kosmetyce, przemyśle spożywczym oraz tekstylnym. Jak działa i dlaczego jest tak wszechstronnie używana? Kiedy warto ją suplementować? Podpowiadamy! 

  • Witamina K – funkcje w organizmie i skutki niedoboru u dzieci i dorosłych. Witamina K dla noworodka

    Witamina K to tak naprawdę grupa witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, które odgrywają istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi, metabolizmie kości i regulacji poziomu wapnia we krwi. Wyróżnia się witaminę K1 (filochinon), występującą w zielonych warzywach oraz witaminę K2 (menachinon), która jest syntezowana w układzie pokarmowym. Jakie są przyczyny i objawy niedoboru witaminy K? Dlaczego podaje się ją noworodkom tuż po urodzeniu?

  • Kreatyna – właściwości, działanie, efekty. Jak ją dawkować?

    Kreatyna – jakie pełni funkcje? Czy ma potencjał, aby stać się suplementem kojarzonym nie tylko z odżywkami dla sportowców? Czym różnią się jej formy? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie w poniższym artykule.

  • Witamina A – rola w organizmie, źródła, suplementacja

    Witamina A to nazwa grupy związków chemicznych, która odnosi się do rozpuszczalnych w tłuszczach retinoidów (m.in. retinolu) i niektórych karotenoidów (np. beta-karotenu). Witamina A wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, narządu wzroku, układu rozrodczego, a także na stan skóry (ma silne właściwości antyoksydacyjne). Niedobór witaminy A może prowadzić do poważnych komplikacji zdrowotnych, takich jak kłopoty ze wzrokiem. W jakich produktach szukać witaminy A?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij