Dieta przy SIBO – co jeść, a czego unikać w zespole rozrostu bakteryjnego?
Maria Brzegowy

Dieta przy SIBO – co jeść, a czego unikać w zespole rozrostu bakteryjnego?

Dotyczy coraz większej liczby osób. Powoduje dyskomfort podczas wykonywania codziennych czynności, często sprawia ból. Na szczęście istnieją metody żywieniowe, które pozwalają na złagodzenie, a nawet całkowite ustąpienie dolegliwości. SIBO – jaka dieta będzie najlepsza? Jakie produkty należy wyeliminować, a które nie będą szkodzić?

Dieta w SIBO – jaką rolę odgrywa żywienie przy SIBO?

SIBO (ang. small intestinal bacterial overgrowth) definiowane jest jako zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (inaczej: rozrost bakterii w jelicie cienkim). Według szacunków może dotyczyć 2,5–22% osób dorosłych, a u chorych z zespołem jelita drażliwego (IBS, ang. irritable bowel syndrome) – nawet 75% osób z tej grupy. Pacjenci z SIBO mogą nie wykazywać żadnych objawów klinicznych bądź też spełniać kryteria diagnostyczne jak przy IBS. Dominującym objawem są zwykle wzdęcia, ale chorzy skarżą się także na uczucie przelewania w jelitach oraz „pękanie bąbelków”.

Ponieważ wzmożone wydzielanie gazów oraz objawy wzdęć wynikają m.in. z tego, że część węglowodanów nie zostaje wchłonięta na poziomie błony śluzowej jelita, lecz ulega procesom fermentacji z wytworzeniem H2 i CO2 – właściwie dobrane postępowanie żywieniowe może pozwolić na złagodzenie, a nawet całkowite ustąpienie uporczywych objawów. Część węglowodanów (m.in. rafinoza, stachioza z roślin strączkowych, laktoza z mleka, fruktoza z miodu, sorbitol z wybranych owoców) jest nietolerowana przez wybrane osoby, a ich rozkład prowadzi do zwiększonego powstawania gazów jelitowych. Dobrze zaplanowana dieta nauczy chorego, czego powinien unikać.

Jaka dieta przy SIBO?

Podstawową dietą rekomendowaną w przebiegu leczenia SIBO (obok interwencji gastrologa) jest tzw. dieta LOW FODMAP. Dieta LOW FODMAP (z ang. fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols) to inaczej dieta, która zakłada zmniejszone spożycie słabo wchłanianych, ale łatwo fermentujących oligo-, di- oraz monosacharydów (odpowiednio: fruktanów i galaktanów, laktozy, fruktozy), a także polioli (czyli sorbitolu, mannitolu, ksylitolu i maltitolu) naturalnie występujących w wybranych produktach żywnościowych. Zgodnie z założeniami diety produkty dzieli się na takie, które zawierają więcej tych cukrów, oraz takie, które dostarczają ich zdecydowanie mniej. Celem złagodzenia przykrych dolegliwości codzienny jadłospis należy więc budować w oparciu o produkty z tej drugiej grupy.

Specjaliści rekomendują, aby prowadzenie interwencji oprzeć o trzy etapy:

  • fazę eliminacji – podczas której całkowicie eliminuje się produkty oznaczone jako HIGH FODMAP (czas trwania: 4–6 tygodni);
  • fazę reintrodukcji – podczas której stopniowo wprowadza się produkty wcześniej wyeliminowane, przy jednoczesnej dokładnej samoobserwacji (czas trwania: aż uzyska się satysfakcjonujący ilościowo/jakościowo jadłospis);
  • fazę stabilizacji – utrzymanie restrykcji, najlepiej pod opieką specjalistów, aby nie dopuścić do niedoborów pokarmowych (czas trwania: całe życie).

Powiązane produkty

Protokół dr Siebecker – inny sposób na SIBO

Protokół stworzyła dr Allison Siebecker w odpowiedzi na potrzeby swoich pacjentów cierpiących na SIBO. Doktor radzi, aby dietę rozpocząć od protokołu GAPS albo SCD, a następnie rozszerzać ją o produkty znajdujące się w kategorii LOW FODMAP. Czas trwania takiej diety nie powinien być krótszy niż 2 miesiące, ale też raczej nie dłuższy, aby nie doprowadzić do powstania niedoborów pokarmowych. Najlepiej w tym czasie pozostawać pod ścisłą opieką specjalistów.

Dieta SCD (ang. Specific Carbohydrate Diet) polega na eliminacji węglowodanów, takich jak laktoza, sacharoza oraz skrobia, i komponowaniu codziennego menu w oparciu o białko, tłuszcze i pozostałe rodzaje węglowodanów. Wyklucza więc jedzenie m.in. nabiału z laktozą, zbóż, produktów konserwowych, wędlin i przetworzonego mięsa, ziemniaków.

Dieta GAPS (ang. Gut and Psychology Syndrome) to z kolei dieta zbliżona składem do SCD, ale z dużym naciskiem na m.in. spożywanie domowego rosołu i probiotyków pochodzących z naturalnych źródeł (np. kiszonki).

Niezależnie od rodzaju diety intro (na wprowadzenie) doktor zaleca, aby wszystkie nowe produkty włączać stopniowo, obierać ze skórki, pozbawiać pestek oraz przecierać albo miksować.

Co można jeść przy SIBO?

Koncentrując się na popularnie zalecanej przez specjalistów diecie LOW FODMAP, do produktów dozwolonych przy SIBO o niskiej zawartości cząstek FODMAP należą:

  • banany, jagody, cytryny, mandarynki, pomarańcze, grejpfruty, winogrona, kiwi, maliny;
  • marchew, seler, ogórek, sałata, papryka o wydłużonych strąkach, bakłażan, szczypiorek (bez cebuli), pietruszka, dynia;
  • mleko bez laktozy, „mleka” roślinne, ser camembert, brie;
  • pieczywo bezglutenowe, mąka orkiszowa, chleb orkiszowy na zakwasie, płatki ryżowe, mąka owsiana, płatki owsiane, makaron bezglutenowy, ryż, komosa ryżowa;
  • migdały, ziarna sezamu, pestki dyni, słonecznika, orzechy: włoskie, ziemne, pekan, piniowe, makadamia;
  • mięso, ryby, jaja, tofu.

Zioła w SIBO

W codziennych przepisach z powodzeniem można stosować większość ziół oraz przypraw. Należą do nich m.in. świeża bazylia, mięta, kolendra, nać pietruszki, tymianek, a z suszonych: kurkuma, pieprz, cynamon, goździki, curry, papryka, gałka muszkatołowa. Niezalecane będą natomiast suszona cebula, granulowany czosnek oraz wszelkie ich mieszanki przyprawowe, w których składzie mogą się znaleźć.

Czego nie można jeść przy SIBO?

Grupa produktów o wysokiej zawartości FODMAP, których należy unikać, obejmuje z kolei:

  • jabłka, brzoskwinie, mango, arbuzy, morele, wiśnie, liczi, śliwki, gruszki, nektarynki, suszone owoce, soki owocowe;
  • szparagi, kabaczek, czosnek, brokuły, cebulę, groszek, czerwoną fasolę, ciecierzycę, soczewicę;
  • mleko krowie, owcze i kozie, lody, ricottę;
  • substancje słodzące: maltitol, ksylitol, mannitol, izomalt, syrop z agawy, miód, syrop glukozowo-fruktozowy;
  • pieczywo pszenne, płatki śniadaniowe pszenne, makaron pszenny.

Jadłospis przy SIBO. Przykładowe przepisy w SIBO

Śniadanie – Płatki owsiane z jagodami i masłem orzechowym

45 łyżek płatków owsianych zalej gorącym mlekiem migdałowym i odczekaj, aż wchłoną płyn. Do gotowych dodaj garść świeżych borówek oraz łyżkę masła orzechowego 100%.

Obiad – Ryba z piekarnika z komosą ryżową, orzechami włoskimi i szczypiorkiem

Kawałki polędwicy z dorsza zamarynuj w paście z oleju rzepakowego, startej na drobnych oczkach skórce cytryny, odrobiny soli oraz pieprzu. Rybę zawiń w papier do pieczenia, piecz w 180℃ przez ok. 30 minut (sprawdź po ok. 20 minutach). W międzyczasie ugotuj komosę, do gotowej dodaj posiekane orzechy włoskie oraz szczypiorek (bez cebulki). Podawaj wszystko razem, skropione sokiem z cytryny.

Przekąska – Sałatka z brie na ciepło z grzankami

Do miseczki wrzuć garść zielonej sałaty, małego zielonego ogórka pokrojonego w plastry oraz kawałek pokrojonej w kostkę papryki o wydłużonych strąkach. Zetrzyj na dużych oczkach kawałek marchewki, dorzuć do warzyw. 23 plasterki sera brie podgrzej na suchej patelni, wyłóż na wierzch. Całość sałatki skrop odrobiną oleju rzepakowego, posyp podprażonymi pestkami słonecznika oraz grzankami przygotowanymi z chleba orkiszowego. Dopraw do smaku.

Kolacja – Zupa krem z dyni i batatów

Szklankę dyni oraz ½ małego batatu ugotuj na parze, przełóż do małego garnka. Dodaj ½ szklanki chudego bulionu oraz ½ szklanki mleka ryżowego, zagotuj, a następnie zmiksuj i dopraw. Zupę podawaj posypaną płatkami migdałowymi oraz posiekaną świeżą pietruszką.

  1. L. Martin i in., OC-104 Long term effectiveness of short chain fermentable carbohydrate (FODMAP) restriction in patients with irritable bowel syndrome, „Gut”, nr 64 2015.
  2. D. Wnęk, Dieta FODMAP (dieta zalecana w zespole jelita drażliwego), mp.pl [online] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/111607,dieta-fodmap-dieta-zalecana-w-zespole-jelita-drazliwego [dostęp:] 10.04.2021.
  3. Fodmap po polsku, fodmap.pl [online] https://www.fodmap.pl [dostęp:] 10.04.2021.
  4. P. Gulbicka, M. Grzymisławski, Wzdęcia brzucha – najczęstsze przyczyny i postępowanie, „Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne”, nr 6 (1) 2016.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • O to musisz zadbać jesienią w trosce o odporność, skórę, sen i udany powrót na siłownię

    Jesień to pora roku, która może wyjątkowo dać się nam we znaki. To okres przejściowy między krótkim rękawem a kurtką, długimi dniami a szybką szarówką, powrót z wakacji do szkoły oraz powrót do rutyny związanej z dietą czy aktywnością fizyczną. Co zrobić, żeby nie przebodźcować swojego organizmu, wzmocnić odporność, ukoić zmęczone mięśnie i zasypiać bez problemu?

  • Jesienne osłabienie organizmu - jak uniknąć choroby?

    Jesienna aura sprzyja nie tylko obniżeniu nastroju, ale również osłabieniu organizmu, co powoduje, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje i częściej chorujemy. Poznaj kilka sposobów na wzmocnienie organizmu i ograniczenie ryzyka wystąpienia choroby.

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij