Dieta ubogoresztkowa – co można, a czego nie można jeść?
Agnieszka Szałańska

Dieta ubogoresztkowa – co można, a czego nie można jeść?

Co to znaczy, że dieta jest „uboga w resztki”? To bardzo eleganckie określenie oznacza sposób jedzenia, który zostawia po sobie jak najmniej resztek... w toalecie! Podstawą tej diety jest ograniczenie błonnika, który ma spory wpływ na funkcjonowanie jelit. Ale czy dieta ubogoresztkowa nadaje się dla każdego i czemu właściwie ma służyć? Odpowiadamy.

Dieta ubogoresztkowa – na pomoc wrażliwym jelitom

Przede wszystkim: dieta ubogoresztkowa to nie dieta odchudzająca czy podkręcająca metabolizm. I to trzeba wyraźnie podkreślić. Dieta ubogoresztkowa to dieta lecznicza, która jest zalecana przede wszystkim w nieswoistych zapalnych chorobach jelit, takich jak choroba Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Czasami można ją stosować, gdy cierpimy na takie schorzenia, jak: przewlekłe zapalenie trzustki, wątroby, pęcherzyka żółciowego lub dróg żółciowych oraz kamicę nerkową. Jej zadaniem jest jak najbardziej „odciążyć” chore, osłabione jelita i wspomóc leczenie uciążliwych biegunek, towarzyszących zwykle schorzeniom jelit. W tym celu ogranicza się w jedzeniu zawartość błonnika, który w naturalny sposób pobudza nasze jelita do aktywności. Zmniejsza się także ilość tłuszczów, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, które są ciężkostrawne i dodatkowo obciążają układ pokarmowy. 

Dieta ubogoresztkowa – błonnik na celowniku

Błonnik – od dłuższego czasu składnik, który jest na ustach wszystkich zainteresowanych zdrowym żywieniem. I bardzo dobrze, bo to szalenie ważny element codziennej diety! Błonnik pokarmowy to włókno roślinne, którego nasz organizm nie potrafi strawić ze względu na brak odpowiednich enzymów. Włókno to ma dwie frakcje. Pierwsza to frakcja nierozpuszczalna, która jest pewnego rodzaju „miotełką” pobudzającą jelita do działania – pozostaje ona niestrawiona. Druga frakcja jest rozpuszczalna - dzięki różnym przemianom staje się pokarmem dla dobroczynnych bakterii jelitowych. Obie frakcje błonnika doskonale wiążą wodę, dzięki czemu pozytywnie wpływają na objętość i konsystencję toaletowych resztek i pozwalają łatwiej się ich pozbywać z organizmu. Poza tym błonnik może chronić przed uchyłkowatością jelit, polipami, żylakami odbytu, a nawet chorobą nowotworową, a więc warto zadbać o jego obecność w codziennym jedzeniu. Błonnik możemy odnaleźć w zbożach, nasionach roślin strączkowych, warzywach i owocach dostępnych u nas przez większość roku, na przykład w jabłkach, bananach, marchwi i cytrusach.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie 25-40 gramów błonnika w ciągu doby. W przypadku diety ubogoresztkowej trzeba ograniczyć tę ilość do 10-25 gramów, zwłaszcza w momentach nasilonych objawów choroby, które wiążą się z częstymi wizytami w toalecie. To żelazna i podstawowa zasada tej diety.

Powiązane produkty

Dieta ubogoresztkowa – co można, a czego nie można jeść?

Jeśli chodzi o produkty zbożowe, to na diecie ubogoresztkowej lepiej sięgać po lekkostrawne, jasne, pszenne pieczywo, drobne kasze, takie jak manna, czy kuskus, a nawet czerstwe bułeczki i sucharki, niż po pełnoziarniste chleby, razowe makarony czy grube kasze. Mięso zdecydowanie lepsze będzie chude, najlepiej cielęce lub drobiowe z kurczaka albo indyka - zamiast wieprzowiny, baraniny lub kaczki. Jajka lepiej gotować, smażenie jest bardzo niewskazane, podobnie jak używanie dużej ilości tłuszczu w jedzeniu, więc z diety trzeba zupełnie wykluczyć smalec, słoninę, łój i margarynę w kostkach na rzecz niewielkich ilości prawdziwego masła i olejów roślinnych, które są dobrym źródłem kwasów omega-3. Ryby warto wybierać chude, takie jak dorsz, sandacz, szczupak, pstrąg i leszcz, zdecydowanie trzeba zrezygnować z tych tłustszych, jak śledź, makrela, halibut i węgorz. Nie wyobrażasz sobie obiadu bez ziemniaków? W porządku, ale najlepiej przygotować z nich kremowe purée zamiast smażonych placków i frytek. Wybieraj chude mleko i jego przetwory, zrezygnuj ze śmietany, pełnotłustego mleka i sera typu feta.

Jeśli chodzi o warzywa, spokojnie jedz marchew, pomidory, szpinak, sałatę, koperek i różne gotowane warzywa, ale unikaj jak ognia kapusty, kalafiora, ogórków, cebuli i rzodkiewki, a także ciężkostrawnych grzybów i warzyw wzdymających: fasoli, grochu i soczewicy. Owoce najlepiej zjadaj w postaci przecierów i soków. Możesz jeść jabłka, banany i różne owoce jagodowe, unikaj jednak gruszek, czereśni i winogron, a także różnych pestek i nasion, na przykład słonecznika i dyni oraz sezamu i orzechów. 

Nie podrażniaj też swojego przewodu pokarmowego ostrymi przyprawami, takimi jak pieprz, chilli, musztarda, czosnek czy cebula, wybieraj te łagodniejsze, takie jak koper, sok z cytryny, sól (w ograniczonej ilości) czy cynamon do deserów. Jak w każdej diecie leczniczej, w diecie ubogoresztkowej nie poleca się słodyczy, a już na pewno zabroniona jest czekolada, słodkie ciasta i torty z kremami. Jeśli koniecznie musisz zjeść coś słodkiego, wybierz kisiel, galaretkę, budyń lub wafle. Zupełnie zrezygnuj też z picia napojów gazowanych, kawy i alkoholu na rzecz wody, rozcieńczonych soków owocowych, delikatnych naparów ziołowych i herbaty.

Dieta ubogoresztkowa na co dzień

W przypadku tej diety bardzo ważny jest również sposób, w jaki przygotowujemy posiłki. Muszą one być jak najmniej inwazyjne dla jelit. Osiągniemy to, jeśli zrezygnujemy ze smażenia na rzecz gotowania – w wodzie lub na parze, pieczenia – w rękawie, folii lub naczyniu żaroodpornym - albo duszenia, jednak bez używania tłuszczu!

Warto też jak najbardziej rozdrabniać, kroić, obierać, miksować, przecedzać i ucierać różne składniki i produkty, co w dużym stopniu zmniejsza w nich ilość błonnika. Dobrze jest też jeść nieco częściej, ale mniejsze porcje – pozwala to układowi pokarmowemu włożyć mniej wysiłku w trawienie. 

Jak zastosować to w praktyce? To wbrew pozorom proste! Zamiast ciężkiego, choć kuszącego, śniadania w typie angielskim, składającego się z jajecznicy na boczku, fasolki w sosie pomidorowym, kiełbasek i chleba razowego z masłem, przygotuj sobie równie pyszną wersję ubogoresztkową – gotowane jajko na miękko, lekkie, chrupiące, pszenne tosty skropione oliwą extra virgin i salsę z siekanych pomidorów i szpinaku. Głód w pracy zaspokoisz sałatką z gotowanymi warzywami i pszenną bułeczką na deser. Brzmi pysznie, prawda? Dieta lecznicza, która wyklucza wiele produktów, nie musi być nudna i męcząca!

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Tłusty Czwartek na zdrowo. Co zamiast pączków i faworków?

    Pączek średniej wielkości dostarcza ok. 300 kalorii. W Tłusty Czwartek najczęściej zjadamy więcej niż jeden, często przy tej okazji kosztujemy również popularnych faworków, co w sumie daje bardzo dużą liczbę dostarczanych kalorii. Niestety po zjedzeniu tłustych pączków możemy odczuwać nieprzyjemną zgagę lub niestrawność. Czy można świętować Tłusty Czwartek bez nadmiaru kalorii i dolegliwości trawiennych?

  • Jak zacząć odchudzanie na wiosnę? Praktyczne wskazówki dla początkujących

    Wiosna to czas sprzyjający wprowadzaniu zdrowych zmian w stylu życia. Dłuższe dni i słońce zachęcają do większej aktywności oraz lepszego dbania o siebie, co pozytywnie wpływa na zdrowie i samopoczucie. Wiosna to także czas, kiedy zaczynają pojawiać się świeże sezonowe produkty pełne witamin i składników odżywczych wspierających odchudzanie. Warto pamiętać, że kluczem do sukcesu i długoterminowych zmian jest przede wszystkim racjonalne podejście do redukcji masy ciała. Jak zacząć odchudzanie na wiosnę? O jakie nawyki żywieniowe warto zadbać?

  • Meal prep – na czym polega?

    Meal prep to metoda polegająca na przygotowywaniu posiłków i półproduktów na kilka dni. Mealprepowanie jest jednym z popularnych sposobów na dbanie o zdrowe odżywianie i kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych, a jednocześnie pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze.

  • Rośliny trujące dla kota i psa. Wiosną zwróć uwagę na kwiaty w doniczce i w ogrodzie

    Wiosna to czas, gdy w domach coraz częściej pojawiają się żywe kwiaty – zarówno cięte, jak i w doniczkach. Niewiele osób jednak wie, że znaczna część tych roślin jest trująca dla psów i kotów.

  • Trening autogenny Schultza – na czym polega ta metoda relaksacji? Jakie przynosi efekty?

    Trening autogenny Schultza to jedna z najbardziej znanych metod relaksacyjnych, której skuteczność została potwierdzona w wielu badaniach naukowych. Czym jest trening autogenny Schultza i jak go praktykować?

  • Jak zmotywować się do ćwiczeń? Porady, jak utrzymać regularną aktywność fizyczną

    Regularna aktywność fizyczna jest jednym z kluczowych elementów zdrowego stylu życia. Dla wielu osób utrzymanie systematyczności w ćwiczeniach bywa jednak trudne, w szczególności w obliczu natłoku codziennych obowiązków. Jak znaleźć w sobie motywację i sprawić, by ćwiczenia stały się nawykiem i częścią naszej codzienności?

  • Czy sprzątanie może być niebezpieczne dla zdrowia? Na te środki musisz uważać

    Sprzątanie przy użyciu chemicznych środków czystości negatywnie wpływa na płuca – wynika z najnowszych badań. Naukowcy ostrzegają, że regularne wdychanie oparów detergentów może przyczyniać się m.in. do rozwoju przewlekłych chorób układu oddechowego, a nawet pogarszać funkcjonowanie płuc u zdrowych osób. Jakich detergentów najlepiej unikać? Na co jeszcze wpływają środki czystości?

  • Jak wzmocnić stawy kolanowe? Praktyczne porady i zestawy ćwiczeń na kolana

    Stawy kolanowe są jednymi z najważniejszych stawów w ludzkim ciele. Ich prawidłowe funkcjonowanie ma kluczowe znaczenie dla mobilności i komfortu w codziennym życiu. Problemy z kolanami mogą wystąpić z różnych powodów, a ból i osłabienie potrafią poważnie ograniczyć naszą aktywność. W tym artykule przedstawimy przyczyny bólu kolan, skuteczne sposoby na ich wzmocnienie, zalecane ćwiczenia oraz inne metody, które pomagają w utrzymaniu zdrowych stawów kolanowych.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl