Dieta ubogoresztkowa – co można, a czego nie można jeść?
Agnieszka Szałańska

Dieta ubogoresztkowa – co można, a czego nie można jeść?

Co to znaczy, że dieta jest „uboga w resztki”? To bardzo eleganckie określenie oznacza sposób jedzenia, który zostawia po sobie jak najmniej resztek... w toalecie! Podstawą tej diety jest ograniczenie błonnika, który ma spory wpływ na funkcjonowanie jelit. Ale czy dieta ubogoresztkowa nadaje się dla każdego i czemu właściwie ma służyć? Odpowiadamy.

Dieta ubogoresztkowa – na pomoc wrażliwym jelitom

Przede wszystkim: dieta ubogoresztkowa to nie dieta odchudzająca czy podkręcająca metabolizm. I to trzeba wyraźnie podkreślić. Dieta ubogoresztkowa to dieta lecznicza, która jest zalecana przede wszystkim w nieswoistych zapalnych chorobach jelit, takich jak choroba Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Czasami można ją stosować, gdy cierpimy na takie schorzenia, jak: przewlekłe zapalenie trzustki, wątroby, pęcherzyka żółciowego lub dróg żółciowych oraz kamicę nerkową. Jej zadaniem jest jak najbardziej „odciążyć” chore, osłabione jelita i wspomóc leczenie uciążliwych biegunek, towarzyszących zwykle schorzeniom jelit. W tym celu ogranicza się w jedzeniu zawartość błonnika, który w naturalny sposób pobudza nasze jelita do aktywności. Zmniejsza się także ilość tłuszczów, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego, które są ciężkostrawne i dodatkowo obciążają układ pokarmowy. 

Dieta ubogoresztkowa – błonnik na celowniku

Błonnik – od dłuższego czasu składnik, który jest na ustach wszystkich zainteresowanych zdrowym żywieniem. I bardzo dobrze, bo to szalenie ważny element codziennej diety! Błonnik pokarmowy to włókno roślinne, którego nasz organizm nie potrafi strawić ze względu na brak odpowiednich enzymów. Włókno to ma dwie frakcje. Pierwsza to frakcja nierozpuszczalna, która jest pewnego rodzaju „miotełką” pobudzającą jelita do działania – pozostaje ona niestrawiona. Druga frakcja jest rozpuszczalna - dzięki różnym przemianom staje się pokarmem dla dobroczynnych bakterii jelitowych. Obie frakcje błonnika doskonale wiążą wodę, dzięki czemu pozytywnie wpływają na objętość i konsystencję toaletowych resztek i pozwalają łatwiej się ich pozbywać z organizmu. Poza tym błonnik może chronić przed uchyłkowatością jelit, polipami, żylakami odbytu, a nawet chorobą nowotworową, a więc warto zadbać o jego obecność w codziennym jedzeniu. Błonnik możemy odnaleźć w zbożach, nasionach roślin strączkowych, warzywach i owocach dostępnych u nas przez większość roku, na przykład w jabłkach, bananach, marchwi i cytrusach.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie 25-40 gramów błonnika w ciągu doby. W przypadku diety ubogoresztkowej trzeba ograniczyć tę ilość do 10-25 gramów, zwłaszcza w momentach nasilonych objawów choroby, które wiążą się z częstymi wizytami w toalecie. To żelazna i podstawowa zasada tej diety.

Powiązane produkty

Dieta ubogoresztkowa – co można, a czego nie można jeść?

Jeśli chodzi o produkty zbożowe, to na diecie ubogoresztkowej lepiej sięgać po lekkostrawne, jasne, pszenne pieczywo, drobne kasze, takie jak manna, czy kuskus, a nawet czerstwe bułeczki i sucharki, niż po pełnoziarniste chleby, razowe makarony czy grube kasze. Mięso zdecydowanie lepsze będzie chude, najlepiej cielęce lub drobiowe z kurczaka albo indyka - zamiast wieprzowiny, baraniny lub kaczki. Jajka lepiej gotować, smażenie jest bardzo niewskazane, podobnie jak używanie dużej ilości tłuszczu w jedzeniu, więc z diety trzeba zupełnie wykluczyć smalec, słoninę, łój i margarynę w kostkach na rzecz niewielkich ilości prawdziwego masła i olejów roślinnych, które są dobrym źródłem kwasów omega-3. Ryby warto wybierać chude, takie jak dorsz, sandacz, szczupak, pstrąg i leszcz, zdecydowanie trzeba zrezygnować z tych tłustszych, jak śledź, makrela, halibut i węgorz. Nie wyobrażasz sobie obiadu bez ziemniaków? W porządku, ale najlepiej przygotować z nich kremowe purée zamiast smażonych placków i frytek. Wybieraj chude mleko i jego przetwory, zrezygnuj ze śmietany, pełnotłustego mleka i sera typu feta.

Jeśli chodzi o warzywa, spokojnie jedz marchew, pomidory, szpinak, sałatę, koperek i różne gotowane warzywa, ale unikaj jak ognia kapusty, kalafiora, ogórków, cebuli i rzodkiewki, a także ciężkostrawnych grzybów i warzyw wzdymających: fasoli, grochu i soczewicy. Owoce najlepiej zjadaj w postaci przecierów i soków. Możesz jeść jabłka, banany i różne owoce jagodowe, unikaj jednak gruszek, czereśni i winogron, a także różnych pestek i nasion, na przykład słonecznika i dyni oraz sezamu i orzechów. 

Nie podrażniaj też swojego przewodu pokarmowego ostrymi przyprawami, takimi jak pieprz, chilli, musztarda, czosnek czy cebula, wybieraj te łagodniejsze, takie jak koper, sok z cytryny, sól (w ograniczonej ilości) czy cynamon do deserów. Jak w każdej diecie leczniczej, w diecie ubogoresztkowej nie poleca się słodyczy, a już na pewno zabroniona jest czekolada, słodkie ciasta i torty z kremami. Jeśli koniecznie musisz zjeść coś słodkiego, wybierz kisiel, galaretkę, budyń lub wafle. Zupełnie zrezygnuj też z picia napojów gazowanych, kawy i alkoholu na rzecz wody, rozcieńczonych soków owocowych, delikatnych naparów ziołowych i herbaty.

Dieta ubogoresztkowa na co dzień

W przypadku tej diety bardzo ważny jest również sposób, w jaki przygotowujemy posiłki. Muszą one być jak najmniej inwazyjne dla jelit. Osiągniemy to, jeśli zrezygnujemy ze smażenia na rzecz gotowania – w wodzie lub na parze, pieczenia – w rękawie, folii lub naczyniu żaroodpornym - albo duszenia, jednak bez używania tłuszczu!

Warto też jak najbardziej rozdrabniać, kroić, obierać, miksować, przecedzać i ucierać różne składniki i produkty, co w dużym stopniu zmniejsza w nich ilość błonnika. Dobrze jest też jeść nieco częściej, ale mniejsze porcje – pozwala to układowi pokarmowemu włożyć mniej wysiłku w trawienie. 

Jak zastosować to w praktyce? To wbrew pozorom proste! Zamiast ciężkiego, choć kuszącego, śniadania w typie angielskim, składającego się z jajecznicy na boczku, fasolki w sosie pomidorowym, kiełbasek i chleba razowego z masłem, przygotuj sobie równie pyszną wersję ubogoresztkową – gotowane jajko na miękko, lekkie, chrupiące, pszenne tosty skropione oliwą extra virgin i salsę z siekanych pomidorów i szpinaku. Głód w pracy zaspokoisz sałatką z gotowanymi warzywami i pszenną bułeczką na deser. Brzmi pysznie, prawda? Dieta lecznicza, która wyklucza wiele produktów, nie musi być nudna i męcząca!

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta NiMe – zasady i korzyści dla zdrowia. Na czym polega dieta na poprawę mikrobiomu?

    Dieta NiMe (ang. Non-Industrialised Microbiome Restore) to nowy sposób odżywiania, który według naukowców może wpłynąć na poprawę mikrobiomu jelitowego, w znaczny sposób zredukować ryzyko wielu chorób metabolicznych oraz poprawić samopoczucie. Dieta NiMe inspirowana jest tradycyjnym stylem życia mieszkańców Papui-Nowej Gwinei. Na czym polega dieta NiMe?

  • Splot słoneczny – jakie pełni funkcje? Ból i urazy splotu trzewnego

    Splot słoneczny jest jednym z najważniejszych elementów autonomicznego układu nerwowego człowieka. Pełni szereg kluczowych funkcji w naszym organizmie, dlatego ma istotny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Czym dokładnie jest splot słoneczny i jakie pełni funkcje? Jakie objawy mogą sygnalizować problemy z jego pracą oraz jakie konsekwencje zdrowotne może mieć uderzenie w ten obszar ciała?

  • Badania profilaktyczne u psa i kota, czyli kontrola zdrowia zwierzaka

    Badania kontrolne to temat coraz częściej poruszany zarówno w medycynie ludzkiej, jak i weterynaryjnej. Regularna kontrola stanu zdrowia to ważna część profilaktyki i wczesnego wykrywania poważnych schorzeń. Pierwsze badania profilaktyczne warto wykonać u domowego pupila po ukończeniu przez niego roku, a w niektórych przypadkach nieco wcześniej.

  • Świerzb u psa i kota: objawy i leczenie, profilaktyka

    Świerzb to choroba wywołana przez pasożyty, która często dotyka psy i koty. Jego objawy potrafią być bardzo uciążliwe dla zwierzaka, dlatego wczesne rozpoznanie choroby i szybkie wdrożenie leczenia są bardzo istotne. Jak rozpoznać świerzb u kota lub psa? Kiedy udać się do weterynarza? Wyjaśniamy.

  • Skład karmy dla psa – jak czytać etykiety? Podpowiadamy, jak wybrać karmę i psie przysmaki

    Obecnie na rynku dostępnych jest wiele różnych marek psich karm – zarówno suchych, jak i mokrych. Wybór tej najlepszej może być naprawdę trudny. Przed zakupem warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę przy czytaniu składu, jakie składniki nie powinny znajdować się w psiej karmie oraz jak odpowiednio dopasować ją do wieku i aktywności pupila. Jak wybrać karmę dla psa, a jak gryzak lub przysmaki? I które produkty z naszego stołu może spożyć nasz psi przyjaciel?

  • Jak nauczyć szczeniaka załatwiać się na dworze? Trening czystości psa

    Nauczenie szczeniaka czystości to bardzo ważne zadanie dla opiekuna małego psa. Jak najlepiej zabrać się do tego zadania? Czy potrzebne są akcesoria, które mogą pomóc w treningu czystości? Kiedy w ogóle można zacząć uczyć młodego psa załatwiania się na dworze lub w wyznaczonym miejscu? Wyjaśniamy, jak nauczyć szczeniaka czystości.

  • Niedobory u wegetarian i wegan. Co warto suplementować na diecie bez mięsa lub produktów odzwierzęcych?

    Coraz więcej osób decyduje się na dietę wegetariańską lub wegańską z powodów zdrowotnych, etycznych i środowiskowych. Prawidłowo zbilansowane diety roślinne mogą przynieść korzyści zdrowotne – np. niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia czy otyłości – ale mogą też prowadzić do niedoborów żywieniowych. Z tego względu po przejściu na tego typu dietę warto wdrożyć suplementację kluczowych mikroskładników. Na które z nich należy zwrócić szczególną uwagę i kto powinien rozważyć suplementację?

  • Kenia – szczepienia i zalecenia przed podróżą

    Wyjazd do Kenii wiąże się z koniecznością uwzględnienia zagrożeń zdrowotnych typowych dla krajów tropikalnych. Jakie szczepienia należy wykonać i kiedy najlepiej się zaszczepić? Czy w Kenii jest bezpiecznie pod względem zdrowotnym?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl