Dieta przy zakażeniu Helicobacter pylori – zasady, produkty, jadłospis, przepisy
Katarzyna Turek-Kawecka

Dieta przy zakażeniu Helicobacter pylori – zasady, produkty, jadłospis, przepisy

Właściwa dieta przy zakażeniu Helicobacter pylori ma na celu wsparcie terapii farmakologicznej, a także złagodzenie nieprzyjemnych objawów ze strony układu pokarmowego. Jakie są jej najważniejsze zasady? Co można jeść, a czego warto unikać w diecie przy H. pylori?  Jakie są inne zalecenia dietetyczne dla osób z H. pylori?

Zakażenie bakterią Helicobacter pylori może dotyczyć nawet 3/4 populacji. U większości osób będzie to zakażenie bezobjawowe, u części z nich jednak rozwinie się zapalenie żołądka. Zapaleniu żołądka mogą towarzyszyć takie objawy jak: ból brzucha (szczególnie w górnej części), nudności, wymioty, odbijanie, wzdęcia, szybkie uczucie sytości, utrata apetytu i spadek masy ciała. Kiedy infekcja H. pylori jest nieleczona – poza zapaleniem błony śluzowej żołądka – może doprowadzić także do choroby wrzodowej, a czasem nawet do nowotworu żołądka. W trakcie terapii warto zwracać uwagę na to, co się je, szczególnie jeśli pojawiają się dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. 

Dieta przy Helicobacter pylori – najważniejsze zasady żywieniowe 

Sposób żywienia przy zakażeniu Helicobacter pylori należy dopasować do występujących dolegliwości. Jeśli pojawia się tylko zakażenie bakterią, nie ma konieczności modyfikacji zdrowej diety, chyba że jest ono powiązane z zapaleniem żołądka. Wtedy warto, aby dieta była pełnowartościowa, ale łatwostrawna.

Dieta przy Helicobacter pylori powinna polegać na jedzeniu częściej, 5–6 razy dziennie, małych porcji o w miarę stałych porach. Spożywać należy chude mięso drobiowe, królika, ryby (dorsz, sola, pstrąg, okoń morski, szczupak) i chudy nabiał.  

W ciągu dnia pić wodę, rozcieńczone wodą soki, kompoty, kawę zbożową, słabą herbatę, lekkie herbaty owocowe lub herbatki ziołowe.  

W menu przy H. pylori polecane warzywa to: marchew, dynia, cukinia, buraki, szpinak, bataty, ziemniaki – najłagodniejsze są gotowane, w formie purée lub np. zupy kremu.  

Kiedy czujesz się lepiej, możesz jeść kalafiora, brokuła, fasolkę szparagową, groszek zielony, seler, sałatę zieloną, pomidory bez skórki i pestek, ewentualnie drobno starte surówki. Owoce wybierać należy dojrzałe, soczyste, bez pestek, nie kwaśne. Przy zaostrzeniu objawów spożywać je w postaci przetartych przecierów: owoce jagodowe, banany, brzoskwinie, morele, jabłka (gotowane, pieczone). Przygotowując posiłki, należy wybierać duszenie, gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w foli lub pod przykryciem. 

Produkty wskazane przy zakażeniu Helicobacter pylori 

Poza zastosowaniem farmakoterapii przy zakażeniu Helicobacter pylori, warto wprowadzić także produkty spożywcze, które zgodnie z badaniami działają wspomagająco: 

  • mleko i przetwory mleczne zawierają przeciwbakteryjną laktoferrynę, a fermentowane napoje mleczne (takie jak jogurty i kefiry) – probiotyki pomagające walczyć z infekcją. 
  • działanie bakteriostatyczne w stosunku do H. pylori wykazuje także miód naturalny. Warto włączyć go do diety zarówno w trakcie leczenia, jak i zapobiegania, jeśli nie mamy przeciwskazań. 
  • zielona herbata zawiera katechiny, które także powodują zahamowanie rozwoju bakterii Helicobacter
  • zioła hamujące namnażanie się bakterii w żołądku, które warto włączyć do diety przy infekcji H. pylori to między innymi: cynamon, kardamon, imbir, rozmaryn, kolendra, majeranek, oregano, cząber, szałwia, mięta, bazylia, anyż i kminek. 

Jeśli nie pojawiają się objawy towarzyszące zapaleniu żołądka, to warto także włączyć owoce jagodowe i sok z żurawiny zawierające duże ilości polifenoli oraz warzywa kapustne, dostarczające izotiocyjanianów. 

Polecane dla Ciebie

Czego unikać przy bakterii Helicobacter pylori

Jeśli z zakażeniem nie współistnieje zapalenie żołądka stosuj się do zasad zdrowej, pełnowartościowej diety, nie spożywając produktów bardzo ciężkostrawnych. W przypadku zdiagnozowanego jednocześnie zapalenia z diety wykluczyć należy produkty i potrawy powodujące nadmierne wydzielanie soków trawiennych:  

  • mocne rosoły, buliony, wywary (mięsne, warzywne, grzybowe), 
  • wody i napoje gazowane, 
  • kwaśne napoje i nierozcieńczone soki warzywne i owocowe, 
  • napoje alkoholowe – nisko i wysokoprocentowe, 
  • kawę, herbatę, kakao, czekoladę, 
  • produkty marynowane, wędzone, smażone, pieczone, 
  • dania mocno przyprawione, pikantne, słone, 
  • ostre przyprawy, 
  • tłuste, smażone, pieczone dania kuchni tradycyjnej. 

Ponadto wyeliminować należy z diety produkty wzdymające: grzyby, kapustę, czosnek, cebulę, pora. Nie należy jeść za dużo nasion roślin strączkowych. Przy zapaleniu żołądka dobrze jest ograniczyć w diecie tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Nie wskazane jest jedzenie masła, śmietany, łoju. Tłuszcze roślinne dodawać trzeba do dań na zimno – nie używać ich do smażenia. Niewskazane jest jedzenie tłustych ryb ani tłustych mięs, ponieważ długo zalegają w żołądku. Ograniczyć trzeba pieczywo razowe, płatki naturalne, kasze – zwłaszcza przy zaostrzeniu objawów. Nie wolno spożywać zbyt świeżego, ciepłego pieczywa. 

Warzywa takie jak: papryka, ogórek, pory, czosnek, cebula, brukiew, rzodkiewka, rzepa, rabarbar, kalarepa, szczaw będą przeciwskazane, szczególnie surowe i zwłaszcza przy zaostrzeniu objawów. To samo tyczy się ziemniaków i warzyw zasmażanych, marynowanych, w sałatkach ze śmietaną i majonezem. Wyeliminować trzeba z diety owoce takie jak: czereśnie, wiśnie, śliwki, agrest, cytrusy, owoce marynowane, suszone, orzechy. Unikać należy także przypraw: octu, pieprzu, musztardy, papryki w proszku, chrzanu, kostek bulionowych, ziela angielskiego, liścia laurowego, proszku do pieczenia, glutaminianu sodu i mocno przetworzonej żywności. 

Przykładowy jadłospis w diecie przy H. pylori

Jadłospis opracowany został dla osoby, która nie ma bardzo silnych objawów związanych z zapaleniem żołądka – w takim przypadku konieczna może być modyfikacja ilości błonnika w diecie. 

Śniadanie: budyń owsiany z jagodami. 

II śniadanie: kanapka z pieczonym indykiem i awokado, sok żurawinowy.

Obiad: krem z dyni z dorszem.

Podwieczorek: koktajl owocowy.

Kolacja: sałatka z jajkiem na miękko.

Przykładowe przepisy przy zakażeniu H. pylori

Budyń owsiany z jagodami 

Składniki:  

  • 5 łyżek płatków owsianych zmielonych na mąkę w blenderze (przy zaostrzeniu objawów można zamienić na kaszę manną), 
  • 1 szklanka mleka 1,5% tłuszczu, 
  • 1 nieduży banan,
  • 1/2 szklanki jagód (mogą być rozmrożone),
  • 1 łyżeczka miodu, 
  • 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego. 

Banana rozgnieć widelcem, przełóż do rondelka z grubym dnem. Dodaj płatki i zalej mlekiem. Gotuj kilka minut, mieszając, aby się nie przypaliło. Odstaw do przestudzenia, aby budyń był letni. Dodaj jagody, polej miodem i posyp siemieniem. 

Kanapka z pieczonym indykiem i awokado, sok żurawinowy 

Składniki: 

  • 4 kromki pieczywa graham (lub jasnego pszennego przy zaostrzeniu objawów) 
  • 80 g pieczonego w ziołach filetu z indyka 
  • 1/2 avokado 
  • 2 łyżki posiekanego koperku 
  • 4 liście sałaty 

Chleb posmaruj pastą z awokado i koperku rozrobioną widelcem. Na wierzchu ułóż plasterki pieczonego mięsa i liście sałaty. Popij niedosładzanym sokiem z żurawiny. 

Krem z dyni z dorszem 

Składniki: 

  • 150 g filetu z dorsza, 
  • 150 g dyni (świeżej lub mrożonej), 
  • 50 ml mleczka kokosowego light, 
  • 1 szklanka domowego lub ekologicznego bulionu warzywnego, 
  • 2 kromki chleba graham (lub jasnego pszennego przy zaostrzeniu objawów), 
  • 1 łyżka pestek dyni, 
  • jeśli nie masz zaostrzenia objawów: imbir, kurkuma, odrobina cynamonu. 

Dynię wrzuć do gotującego się bulionu warzywnego i gotuj 10 minut, dodaj mleczko i przyprawy, zmiksuj zupę na gładki krem. Dodaj kawałki ryby i gotuj aż się zetnie. Podawaj z grzankami z pieczywa (możesz zamienić na kaszę, np. jaglaną). 

Koktajl owocowy 

Składniki: 

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego pitnego lub mleka 1,5% tłuszczu, 
  • 1 szklanka owoców jagodowych (świeżych lub mrożonych), 
  • 1 średni banan, 
  • 2 łyżki świeżo mielonego siemienia lnianego.

Zmiksuj wszystkie składniki na gładki koktajl. 

Sałatka z jajkiem na miękko 

Składniki: 

  • 1 jajko ugotowane na miękko (może być w koszulce), 
  • 150 g młodej fasolki szparagowej, 
  • 2 garści sałaty, 
  • 1/2 awokado, 
  • 45 g kaszy kuskus, 
  • 1 łyżka oliwy, 
  • 2 łyżki posiekanego koperku. 

Kuskus przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i przestudź. Fasolkę ugotuj we wrzątku. Na talerzu ułóż rozdrobnioną sałatę, wystudzoną fasolkę i kuskus, posiekane awokado. Pomieszaj wszystkie składniki razem z sosem z oliwy i koperku. Na wierzchu ułóż jajko. 

  1. W. Bartnik, D. Celińska-Cedro, J. Dzieniszewski i in., Wytyczne Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii dotyczące diagnostyki i leczenia zakażenia Helicobacter pylori, "Gastroenterol Klin.",  nr 6 (2) 2014. 
  2. J.I. Keenan. N. Salm, M.B. Hampton i in., Individual and combined effects of foods on growth, "Phytother. Res.", nr 24 2010. 
  3. R. Monno, V. De Laurentiis, P. Trerotoli i in., Helicobacter pylori infection: association with dietary habits and socioeconomic conditions, "Clin Res Hepatol Gastroenterol.", nr 43 (5) 2019. 
  4. M. Tomas, W. Pietrzak, R. Nowak, Substancje pochodzenia naturalnego w walce z zakażeniami, "Post Fitoter.", nr 1 2012.  
  5. L. Zhang, J. Ma, K. Pan i in., Efficacy of cranberry juice on Helicobacter pylori infection: a double-blind, randomized placebo-controlled trial, "Helicobacter", nr 10 2005. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta w depresji – co jeść?

    Skuteczność aktualnie stosowanych metod zapobiegania i leczenia depresji jest ograniczona, w dodatku często wiąże się z występowaniem skutków ubocznych. Obecnie dobrze wiadomo, że dieta wywiera istotny wpływ na ogólny stan zdrowia i dobrostan psychiczny, co sugeruje, że może być również ważnym elementem terapii wspomagającej leczenie depresji.

  • Dieta dla młodego piłkarza – co powinien jeść młody sportowiec uprawiający piłkę nożną?

    W dzisiejszych czasach coraz więcej młodych sportowców ma świadomość, że na ostateczny sukces w sporcie wpływ ma nie tylko systematyczny trening, lecz również dieta i zdrowy styl życia.

  • Dieta siatkarza – co jedzą zawodowi siatkarze?

    Nieadekwatna podaż energii oraz składników odżywczych w diecie siatkarza może przyczyniać się do zmniejszenia masy, siły i wytrzymałości mięśniowej, zakłócenia regeneracji potreningowej, jak również obniżenia odporności oraz zwiększenia ryzyka wystąpienia przetrenowania i kontuzji. Oznacza to, że na ostateczny sukces zawodowych siatkarzy ma istotny wpływ nie tylko systematyczna realizacja indywidualnie dobranego programu treningowego, lecz także przestrzeganie odpowiednio zbilansowanej i zróżnicowanej diety oraz jej suplementacji.

  • Bułka z bananem – na czym polegała dieta Adama Małysza?

    Adam Małysz jest niezwykle utytułowanym skoczkiem narciarskim, który odniósł znaczące sukcesy sportowe zarówno na arenie krajowej, jak i międzynarodowej. O ulubionym przysmaku „Orła z Wisły” – słynnej bułce z bananem – słyszał każdy kibic skoków narciarskich w Polsce.  

  • BCAA – czym jest i jak stosować? Na jakie efekty można liczyć?

    Aminokwasy egzogenne to grupa dziewięciu aminokwasów, których organizm człowieka nie potrafi samodzielnie wytwarzać i dlatego muszą być regularnie dostarczane wraz z pokarmem. Wśród nich znajdują się trzy aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach bocznych, które od wielu lat przykuwają uwagę osób systematycznie uprawiających sport. Dzieje się tak ze względu na potencjalne korzyści wynikające z ich dodatkowej suplementacji.

  • Dieta Montignaca – czym jest?

    Dieta Montignaca jest metodą walki z nadwagą i otyłością, która jeszcze do niedawna była dosyć powszechnie stosowana w wielu krajach europejskich. Jej popularność wzięła się w dużej mierze z braku potrzeby skrupulatnego liczenia kalorii oraz ograniczenia ilości spożywanego pokarmu w celu uzyskania pożądanego efektu odchudzającego. Według opinii samego autora diety, Michela Montignaca, głównym powodem rozwoju nadwagi i otyłości nie jest zbyt wysokie spożycie kalorii w diecie, lecz nadmierna konsumpcja pokarmów węglowodanowych charakteryzujących się wysokim indeksem glikemicznym (IG).

  • Terapia śmiechem – geloterapia

    „Śmiech jest ćwiczeniem fizycznym wielce dla zdrowia korzystnym”. Słowa Arystotelesa, wypowiedziane ponad dwa tysiące lat temu, są wciąż aktualne i zostały udowodnione we współczesnych badaniach naukowych.

  • Postanowienia noworoczne – jak ich dotrzymać? Czy warto je robić?

    Postanowienia noworoczne to coś, co zapewne każdy z nas robił przynajmniej raz w życiu. Każdego roku zastanawiamy się, co chcemy osiągnąć, jakie zmiany w naszym życiu wprowadzić, w czym chcemy być lepsi lub z czego chcemy zrezygnować. Niestety, jak się okazuje, nie zawsze udaje nam się w tym wytrwać. Czym są postanowienia noworoczne i jak ich dotrzymać?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij