Przejedzenie – jak go uniknąć? Co robić, gdy zjemy za dużo? Objawy przepełnionego żołądka
Katarzyna Turek-Kawecka

Przejedzenie – jak go uniknąć? Co robić, gdy zjemy za dużo? Objawy przepełnionego żołądka

Jak poradzić sobie z przejedzeniem nie tylko od święta? Co warto zastosować, by szybciej uporać się z dokuczliwymi objawami towarzyszącymi przepełnionemu żołądkowi, jak wzdęcia, ból brzucha, zgaga, a nawet biegunka czy wymioty? Podpowiadamy.

Gdy zbliżają się święta lub inny powód do celebracji, często trudno sobie odmówić wszystkich potraw pojawiających się na biesiadnym stole. Próbując wszystkie dania po kolei i popijając je słodzonymi lub gazowanymi napojami, zwykle zjadamy więcej niż podczas zwykłego posiłku. Żołądek, jak każdy mięsień, jest w stanie się rozciągnąć do większego rozmiaru i nie ma w tym nic złego. Gorzej, jeśli ten mięsień „ćwiczy się” zbyt często – może to spowodować znaczące zwiększenie się porcji zjadanego pożywienia na stałe, a to krótka droga do nadwagi i otyłości. 

Przejedzenie – czym jest? 

Przejedzenie można opisać uczuciem, kiedy po zjedzeniu większej niż zwykle ilości pożywienia jest się pełnym, tak jakby żołądek miał pęknąć. Pojawia się po bardzo obfitym posiłku, bardzo często po takim, który bogaty jest w dużą ilość tłuszczy. W związku z tym, że jest bardziej ciężkostrawny, będzie trawiony po prostu dłużej. Kiedy objętość spożytego jedzenia jest większa niż zazwyczaj, przewód pokarmowy ma problemy z rozpoczęciem efektywnego procesu trawienia. Ilości wydzielanych enzymów trawiennych może być niewystarczająca do tego, aby szybko poradzić sobie z zalegającym w żołądku jedzeniem. Ponadto, jeśli je się zbyt szybko, co często powiązane jest ze zjadaniem zbyt dużych ilości jedzenia, to jednocześnie zazwyczaj kęsy pokarmowe nie są dobrze pogryzione, co dodatkowo wydłuża proces trawienia. 

Przejedzenie u niemowląt i dzieci 

Przejedzenie u osoby dorosłej wynika z tego, że sama dopuściła do spożycia większej ilości jedzenia. U dzieci często, niestety, nie wynika to z intencji maleństwa, tylko z przekarmiania go przez rodziców czy dziadków. To opiekun decyduje, co poda dziecku, ale to dziecko powinno samodzielnie zdecydować, ile jedzenia zje. Namawianie albo, co gorsze, zmuszanie dziecka do zjedzenia „jeszcze jednej łyżeczki” czy jeszcze jednego kęsa „za mamusię” może spowodować, że dziecko będzie przejedzone, utraci intuicyjną zdolność do poznawania, kiedy będzie najedzone i w przyszłości jako nastolatek czy osoba dorosła będzie mieć nadmierną masę ciała. Ogromna ilość osób chorujących na otyłość od dziecka była przekarmiana, zazwyczaj oczywiście w dobrej wierze. 

Powiązane produkty

Objawy przejedzenia – jakie są skutki przepełnionego żołądka? 

Objawy przejedzenia nie należą do przyjemnych, ale jeśli dopuszcza się do niego sporadycznie, to na dyskomforcie się skończy i nie będzie niebezpieczne. Do najczęstszych objawów przejedzenia można zaliczyć: 

  • uczucie ciężkości w żołądku, 
  • ból brzucha, 
  • zgagę
  • mdłości, 
  • odbijanie po jedzeniu
  • cofanie się treści żołądkowej do przełyku, 
  • wymioty, 
  • biegunki, 
  • osłabienie, 
  • senność, 
  • pogorszenie samopoczucia. 

Czy przejedzenie jest groźne? 

Jednorazowe przejedzenie nie powinno mieć znaczących skutków dla zdrowia, jeśli jednak pojawia się częściej, to wtedy może okazać się niebezpieczne. Po pierwsze, im częściej będziemy do niego dopuszczać, tym bardziej zwiększać będzie się ilość przyjmowanego jedzenia, a razem z nim kalorii. Efektami tego po dłuższym czasie będą nadwaga lub otyłość. Oprócz tego przejedzenie może sprzyjać pojawieniu się refluksu żołądkowo-przełykowego, który może mieć dalsze konsekwencje zdrowotne.  

Jedzenie zbyt dużych ilości jedzenia często skutkuje także wahaniami poziomu glukozy we krwi i zaburzeniom lipidowym – a one zwiększają prawdopodobieństwo pojawienia się cukrzycy lub chorób układu krążenia. Bardziej odległym skutkiem często pojawiającego się przejedzenia może być stłuszczenie wątroby. Dodatkowo przy pojawianiu się poczucia winy po dużym posiłku przejadanie się może doprowadzić do wystąpienia bulimii lub ciągłego odchudzania się, czyli zaburzeń odżywienia. 

Co stosować na przejedzenie? Jak sobie pomóc? Domowe sposoby na przejedzenie 

To, w jaki sposób należy pomóc sobie przy wystąpieniu przejedzenia, z pewnością zależeć powinno od objawów, które się pojawią. Na pewno, jeśli tylko będzie taka możliwość, wskazany jest ruch. Nie intensywne treningi czy bieganie, ale delikatny, kilkuminutowy spacer, który pozwoli troszkę przyspieszyć sam proces metabolizmu składników odżywczych. Zastosować można także ziołowe herbatki na poprawę trawienia.  

Mięta pozwala zwiększyć wydzielanie soków żołądkowych i dzięki temu przyspieszyć trawienie, napar z rumianku działa łagodząco i rozkurczowo. Jeśli objawy nie ustępowałyby po godzinie czy dwóch albo pojawiały się dodatkowe dolegliwości, czasem konieczne może być zażycie tabletek mających przyspieszyć proces trawienia lub preparatów zmniejszających zgagę czy kropli na wzdęcia.

W przypadku, kiedy symptomy pomimo upływu czasu nie znikają lub kiedy ból jest bardzo silny, konieczne może być skonsultowanie się z lekarzem. 

Jak zapobiegać przejedzeniu? 

Aby zapobiegać przejedzeniu, wystarczy zastosować kilka uniwersalnych wskazówek:

  1. Jedz jak najwolniej. Celebruj jedzenie, skup się na jego smaku, dokładnie przeżuwaj każdy kęs. Dzięki temu szybciej poczujesz uczucie sytości i uda Ci się wychwycić moment, kiedy najlepiej będzie skończyć jedzenie. 
  2. Staraj się nakładać sobie mniejsze porcje. Jeśli po zjedzeniu mniejszej ilości uznasz, że masz ochotę zjeść więcej, odczekaj 10 minut i nałóż sobie dokładkę. 
  3. Wybieraj potrawy w jakiś sposób wyjątkowe i przede wszystkim skup się na jedzeniu właśnie ich. Chlebem czy ziemniakami możesz się nasycić każdego dnia. Na szczególne okazje, kiedy łatwo jest się przejeść, wybieraj dania, które nie pojawiają się na co dzień. 
  4. Nie zapominaj o warzywach – one zmniejszą ilość spożytych kalorii oraz ciężkostrawnego tłuszczu. 
  5. Od święta, ale przede wszystkim także na co dzień, jedz regularnie i nie dopuszczaj do długich przerw pomiędzy posiłkami i pojawiania się silne uczucia głodu. Kiedy jest się głodnym, spożywa się posiłki dużo szybciej, bardziej obfite i w związku z tym łatwo jest się przejeść. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • O to musisz zadbać jesienią w trosce o odporność, skórę, sen i udany powrót na siłownię

    Jesień to pora roku, która może wyjątkowo dać się nam we znaki. To okres przejściowy między krótkim rękawem a kurtką, długimi dniami a szybką szarówką, powrót z wakacji do szkoły oraz powrót do rutyny związanej z dietą czy aktywnością fizyczną. Co zrobić, żeby nie przebodźcować swojego organizmu, wzmocnić odporność, ukoić zmęczone mięśnie i zasypiać bez problemu?

  • Jesienne osłabienie organizmu - jak uniknąć choroby?

    Jesienna aura sprzyja nie tylko obniżeniu nastroju, ale również osłabieniu organizmu, co powoduje, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje i częściej chorujemy. Poznaj kilka sposobów na wzmocnienie organizmu i ograniczenie ryzyka wystąpienia choroby.

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Maślanka – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania. Czy maślanka jest zdrowa?

    Mleko oraz przetwory mleczne to ważna grupa produktów w żywieniu zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Produkty te zawierają duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia, pełnowartościowe białko, witaminy oraz składniki mineralne. Jednym z najważniejszych wyrobów przemysłu mleczarskiego jest maślanka. Na co jest dobra maślanka? Jakie ma właściwości oraz kto powinien unikać jej spożywania?

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij