Ziołowa apteczka – 10 ziół, które warto mieć zawsze pod ręką

Domowa apteczka zdecydowanie powinna być zaopatrzona w preparaty ziołowe, które będą przydatne w leczeniu w sposób naturalny codziennych dolegliwości. Powinny się w niej zatem znaleźć zioła działające przeciwzapalnie, leczące niestrawność, wspomagające pracę wątroby, a także działające uspokajająco. Oto nasz niezbędnik.

Podstawowym ziołem leczniczym, które powinno być w każdym domu, jest mięta. Pomoże przy bólu brzucha, wzdęciach, braku apetytu, zatruciach. Miętę wszyscy znamy i lubimy. A jakie jeszcze zioła warto zawsze mieć w zasięgu ręki? Podpowiadamy.

Zioła przeciwzapalne

Ziołami stosowanymi w stanach zapalnych są szałwia i rumianek. Szałwia lekarska może być stosowana zarówno zewnętrznie, jaki i wewnętrznie. Wskazaniem do stosowania naparów z szałwii są: stany zapalne i nieżytowe układu pokarmowego, zapalenie jamy ustnej, dziąseł, angina, zapalenie gardła, zapalenie skóry, ropnie, czyraki, trudno gojące się rany, trądzik, łuszczyca, grzybica. Szałwia ceniona jest ponadto za właściwości przeciwpotne. Przecieranie skóry naparem lub kąpiel z nim skutecznie ogranicza wydzielanie potu. Osoby, które regularnie piją szałwię, powinny co jakiś czas robić przerwę ze względu na obecność toksycznie działającego tujonu. Przeciwzapalne właściwości rumianku mogą być wykorzystywane do robienia okładów przy owrzodzeniach, zaczerwienieniach skóry oraz oparzeniach. Skuteczny jest także przy stanach zapalnych oka (ropne zapalenie spojówki, zapalenie rogówki).

Picie naparów z rumianku przynosi ulgę w nieżytach żołądka i jelit, zatruciach, nudnościach, skurczach żołądka na tle nerwowym oraz alergii.

Zioła na niestrawność

Niestrawność to najczęściej spotykana dolegliwość układu pokarmowego. Najczęstsze objawy niestrawności to zgaga, wzdęcia, skurcze jelit, odbijanie i uczucie pełności w żołądku. Pojawiają się zazwyczaj po obfitych i tłustych posiłkach. Możemy je złagodzić, stosując odpowiednie zioła, które powinny się znaleźć w domowej apteczce. Dzięki naparom ziołowym nie tylko zwalcza się uporczywe dolegliwości, ale także przyspiesza metabolizm. Jednym z najbardziej popularnych ziół na niestrawność jest mięta pieprzowa: pomaga eliminować wzdęcia i poprawia trawienie.

Szklankę naparu z mięty zaleca się wypijać po spożyciu ciężkostrawnych potraw. Skutecznym naturalnym sposobem na niestrawność są również rumianek pospolity i koper włoski.

Koper włoski to bardzo popularna roślina, bogata w witaminy, olejki eteryczne i flawonoidy. Może być stosowany w postaci naparu, ale zalecane jest także żucie nasion – szczególnie po obfitej lub pikantnej potrawie. Powoduje to uwalnianie olejków eterycznych, które wpływają łagodząco na przewód pokarmowy i zapobiegają skurczom jelit. Napar natomiast działa pobudzająco na pracę jelit, a także zapobiega wzdęciom.

Zioła na przeziębienie

Już nasze babcie wiedziały, że najlepsze na przeziębienie są kwiat lipy i maliny. Kwiatostan lipy zawiera substancje, które skutecznie obniżają gorączkę oraz wspomagają leczenie objawowe przeziębienia. Drugim skutecznym preparatem w tego typu dolegliwościach jest malina. Zarówno sok, jak i napar są źródłem witamin i minerałów oraz wzmacniają odporność. W stanach gorączkowych malina działa tak samo jak lipa. 

Mało kto wie, że syntetyczną aspirynę powszechnie stosowaną w przeziębieniach można zastąpić korą wierzby. Naturalne salicylany w niej zawarte działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo w taki sam sposób jak te syntetyczne. Z tego względu napar z wierzby może stanowić uzupełnienie farmakoterapii przeziębienia, grypy i gorączki. Te same właściwości sprawiają, że wierzba może być również stosowana w reumatyzmie i gośćcu.

Zioła na uspokojenie

Osoby narażone na stres, mające problemy z bezsennością powinny mieć w swojej ziołowej apteczce melisę. Melisa to najpopularniejsze zioło, które uspokaja i koi nerwy, pomaga przy bólach migrenowych i wspiera pracę mózgu poprzez obniżenie progu wrażliwości OUN. Działanie ośrodkowe jest na tyle silne, że w wielu przypadkach pozwalaj zmniejszyć dawki leków syntetycznych, a nawet całkowite ich odstawienie1. Badania Ballard i wsp. pokazały, że za to działanie odpowiedzialne są składniki olejku eterycznego zawartego w tej roślinie.

Napary ziołowe z melisy należy pić profilaktycznie dwa razy dziennie lub doraźnie w sytuacjach stresowych. Napary z melisy mogą działać lekko usypiająco – warto mieć to na uwadze. Melisa jest jednak ziołem bezpiecznym, które może być stosowane u dzieci od 12 roku życia. Zgodnie z zaleceniami Europejskiej Agencji Leków na obecną chwilę nie ma wystarczającej ilości badań, które potwierdzałyby bezpieczeństwo stosowania u dzieci młodszych.

Zioła wspomagające pracę wątroby

Wątroba to jeden z ważniejszych organów, nieustannie narażony na działanie toksyn i szkodliwych substancji. Dobrym sposobem na oczyszczenie wątroby jest sięgnięcie po zioła, które dzięki swoim właściwościom przyczynią się do jej detoksykacji i regeneracji. Dwa najlepsze produkty pochodzenia naturalnego, które wspomagają pracę wątroby, to ostropest i karczoch. Sylimaryna zawarta w wyciągu z ostropestu ma działanie przeciwzapalne, regenerujące oraz, zapobiega marskości wątroby.

W kuchni śródziemnomorskiej karczoch zwyczajny to popularne warzywo. Jego kwiatostany zawierają przeciwutleniacze oraz substancję prebiotyczną – inulinę. Jednak dla wątroby lepsze są wyciągi z liści i korzeni karczocha, w których znajduje się cynaryna. Pobudza ona wydzielanie żółci i przyspiesza opróżnianie pęcherzyka żółciowego. Obniża też poziom cholesterolu. W terapii stosuje się ekstrakty z karczocha w postaci płynu lub tabletek. Warto je mieć zawsze pod ręką.

Powyżej opisane zioła stanowią niezbędnik każdej apteczki. Oczywiście możemy ją uzupełnić o również o takie, które pomogą nam w leczeniu innych schorzeń, np. głóg to zioło dla osób z chorobami serca, a morwa biała dla osób z problemami z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru. Skuteczność ziół zależy od tego, w jaki sposób je zaparzamy, systematyczności oraz okresu ich stosowania..  Zioła, które kupujemy, powinny mieć zawsze dołączony do opakowania przepis przygotowania ich do spożycia.

Źródło: 
1) Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J.: Fitoterapia i leki roślinne. PZWL, Warszawa 2007.


Podziel się: