
Zioła w kuchni – kulinarne eksperymenty
Zioła w kuchni – odświeżająca mięta na słono
Uwielbiasz tradycyjne potrawy, ale chciałabyś czasem nadać im nowoczesnego charakteru? W osiągnięciu tego efektu mogą się okazać pomocne aromatyczne, świeże zioła. Czasem ich niewielki dodatek może odmienić klasyczne danie nie do poznania. Na pierwszy ogień proponujemy miętę pieprzową, słynącą ze swoich właściwości zdrowotnych. Usprawnia i reguluje pracę jelit, stosowana jest przy zaburzeniach trawienia, a także w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Ma również działanie antybakteryjne i delikatnie uspokajające. To wystarczające powody, żeby na stałe zagościła w naszej kuchni. Możesz dodać ją do wytrawnego farszu na pierogi ruskie – będziesz zaskoczona ich oryginalnym smakiem i orzeźwiającym aromatem. Mięta świetnie sprawdzi się też jako dodatek do tradycyjnej arabskiej sałatki tabbouleh – wystarczy świeże, posiekane liście mięty pieprzowej wymieszać z kaszą kuskus i drobniutko posiekanymi warzywami i przepyszna, wiosenna przekąska gotowa.
W upalne dni możesz wykorzystać miętę do odświeżającego, jogurtowego napoju – wymieszaj w blenderze jogurt naturalny, pół ząbka czosnku, sól, pieprz i kilka listków mięty – gwarantujemy, że ten wytrawny napój skradnie twoje serce.
Zioła w kuchni – pietruszka nie musi być nudna
Źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin jest niedoceniana natka pietruszki. Przez gospodynie zazwyczaj używana jest do dekorowania sałatki jarzynowej lub jako znienawidzony przez dzieci zielony dodatek do zup. Warto jednak poświęcić jej nieco więcej uwagi ‒ jest cennym źródłem witaminy C i prowitaminy A, a także magnezu, potasu, wapnia, żelaza, kwasu foliowego i błonnika pokarmowego. Wzmacnia odporność organizmu (dzięki zawartości witaminy C), poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, może być również pomocna w walce z anemią (dobre źródło żelaza).
Zioła w kuchni – aromatyczne desery w ziołowej odsłonie
Chcesz zaskoczyć rodzinę i znajomych oryginalnym deserem? Wystarczy, że tradycyjną szarlotkę wzbogacisz o świeży tymianek – to fantastyczne zioło w połączeniu z jabłkami smakuje znakomicie, a całemu wypiekowi nada bardzo ciekawego aromatu. Tymianek ma delikatne właściwości bakterio- i grzybobójcze, a także wspomaga procesy trawienia – żeby w pełni skorzystać z jego dobrodziejstw, nie tylko dodaj go do jabłek, ale także upieczone ciasto posyp kilkoma świeżymi listkami (temperatura ma negatywny wpływ na substancje odpowiedzialne za prozdrowotne właściwości większości ziół).
Rozmaryn ma działanie antyoksydacyjne i jest źródłem witaminy A i C. Pamiętaj jednak, że twarde listki rozmarynu trzeba odpowiednio drobno pokroić, a najlepiej masę lodową przed mrożeniem po prostu przecedzić – ziołowy aromat i tak będzie bardzo intensywny. Satysfakcja smakowa gwarantowana!
Zioła w kuchni – orzeźwiające napoje
Na zbliżające się lato i upały proponujemy nietypowe, orzeźwiające lemoniady na bazie owoców, warzyw i oczywiście aromatycznych ziół. Wielkimi krokami nadchodzi sezon na jedne ze zdrowszych polskich owoców – truskawki. To prawdziwe skarby natury, będące źródłem cennych antyoksydantów i witamin. Świetnie smakują w połączeniu ze świeżymi listkami kolendry, która nada takiej lemoniadzie prawdziwie azjatyckiego charakteru, a zawarty w niej chlorofil ma delikatne działanie oczyszczające. Uwielbiasz zielone ogórki? A co powiesz na lemoniadę ogórkowo-bazyliową? Jest naprawdę pyszna i bardzo zdrowa! Bazylia ma pozytywny wpływ na trawienie i posiada właściwości antyspetyczne1 oraz antyoksydacyjne2, a zielony ogórek jest zalecany w dietach odchudzających – składa się głównie z wody, więc jest niskokaloryczny. Jak przygotować taką lemoniadę? Trzy grube plastry ogórka i odrobinę miodu delikatnie ugnieć na dnie szklanki, tak aby ogórek puścił trochę wody. Kilka listków bazylii weź w dłonie i „klaśnij” w nie nad szklanką – zgnieciona bazylia straci aromat i nada goryczy, a przecież chcemy tego uniknąć. Dodaj zioła do pulpy ogórkowo-miodowej, zalej wodą gazowaną i ciesz się pyszną i zdrową lemoniadą.
Zioła w kuchni – zdrowsza alternatywa dla soli
Zioła w kuchni mogą być prawdziwym urozmaiceniem codziennych potraw i napojów, nadają im niepowtarzalny smak i aromat. Warto ich używać na co dzień i korzystać z wachlarza ich prozdrowotnych właściwości. Niektórymi ziołami, np. majerankiem lub oregano, możesz zastępować sól, która w dzisiejszych czasach jest obecna w naszej diecie w nadmiarze i przyczynia się do rozwoju otyłości, nadciśnienia tętniczego i chorób sercowo-naczyniowych. A nie od dziś wiadomo, że lepiej zapobiegać, niż leczyć! Zatem zachęcamy do samodzielnych eksperymentów kulinarnych i życzymy zdrowego smacznego.
Źródła:
www.rozanski.li – Medycyna dawna i współczesna, dr Henryk Różański
1) http://rozanski.li/1127/ziele-bazylii-herba-basilici-jako-przyprawa-i-lek/
2) https://panacea.pl/articles.php?id=3306