Mięta pieprzowa – jak wygląda, jakie ma właściwości i jak ją stosować?

Mięta pieprzowa – jak wygląda, jakie ma właściwości i jak ją stosować?

Mięta pieprzowa to jedno z najbardziej znanych i cenionych ziół w fitoterapii. Jak ją rozpoznać, na co pomaga i w jaki sposób można ją bezpiecznie stosować w domu? Poznaj praktyczne informacje o tej aromatycznej roślinie leczniczej.

Spis treści

Mięta pieprzowa – na co pomaga i w jakich dolegliwościach warto ją stosować?

Mięta pieprzowa zawiera szereg substancji aktywnych, które odpowiadają za jej szerokie zastosowanie terapeutyczne. Najważniejsze z nich to mentol i menton – składniki olejku eterycznego, a także flawonoidy, garbniki, kwasy fenolowe i trójterpeny. Dzięki nim mięta działa rozkurczowo, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, żółciopędnie, uspokajająco i chłodząco.

Zioło to stosowane jest przede wszystkim w dolegliwościach układu pokarmowego. Pomaga w niestrawności, wzdęciach, gazach, zgadze, skurczach jelit i problemach z perystaltyką. Ułatwia trawienie, łagodzi objawy zespołu jelita drażliwego i wspiera wydzielanie żółci. Działa również przeciwwymiotnie, dlatego bywa stosowana w chorobie lokomocyjnej. W przypadku przeziębienia, kaszlu i kataru mięta pomaga udrożnić drogi oddechowe, działa antyseptycznie i lekko wykrztuśnie.

Dzięki właściwościom przeciwbólowym i relaksującym, mięta pieprzowa łagodzi bóle menstruacyjne, napięciowe bóle głowy, a także objawy stresu i zmęczenia psychicznego. Może również poprawiać jakość snu oraz łagodzić napięcia nerwowe.

Zewnętrznie mięta pieprzowa wykorzystywana jest przede wszystkim w postaci olejku eterycznego, który stosuje się przy bólach mięśniowych i stawowych, swędzeniu skóry, opryszczce, łupieżu czy ukąszeniach owadów. Dzięki działaniu chłodzącemu i przeciwzapalnemu, olejek ten jest składnikiem licznych maści, żeli chłodzących i kosmetyków pielęgnacyjnych. Znajdziemy go również w szamponach przeciwłupieżowych, preparatach do higieny jamy ustnej, a także w kremach i tonikach przeznaczonych do skóry tłustej i trądzikowej.

W aromaterapii olejek miętowy stosowany jest w masażu i inhalacjach, poprawiając koncentrację, redukując napięcie i działając orzeźwiająco. W kuchni natomiast świeże lub suszone liście mięty dodaje się do potraw, deserów i napojów – klasycznym przykładem jest herbata miętowa, lemoniada lub chłodnik. Mięta pieprzowa jest także cennym składnikiem w przemyśle spożywczym – używa się jej do aromatyzowania słodyczy, gum do żucia, lodów, likierów czy pastylek na gardło.

Warto dodać, że mięta pieprzowa ma długą historię zastosowań – już w starożytnym Egipcie wykorzystywano ją do balsamowania ciał, starożytni Grecy i Rzymianie wierzyli w jej zdolność do poprawy koncentracji i jasności umysłu, a Paracelsus i Hipokrates leczyli nią m.in. bóle głowy, wymioty i ropnie. W średniowiecznej Polsce przykładano rozgniecione liście mięty do skóry po ukąszeniach, by złagodzić ból i obrzęk. Wierzono także, że spleciona w supełki gałązka mięty, umieszczona pod poduszką małżeńską, zapewniała wierność partnera.

NA ZESPÓŁ JELITA DRAŻLIWEGO

NA ZGAGĘ I REFLUKS

NA NIETOLERANCJĘ LAKTOZY

Jak wygląda mięta pieprzowa? Pochodzenie, morfologia i cechy rozpoznawcze rośliny

Mięta pieprzowa (Mentha piperita), znana również jako mięta lekarska lub miętkiewka, to bylina należąca do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Roślina powstała w wyniku naturalnego skrzyżowania mięty nadwodnej (Mentha aquatica) z miętą zieloną (Mentha spicata) – do którego doszło prawdopodobnie w XVIII wieku na terenie Anglii. Obecnie mięta pieprzowa jest powszechnie uprawiana na całym świecie: w Europie, Azji, Amerykach, Afryce i Australii, zarówno na skalę przemysłową, jak i w ogrodach przydomowych.

Mięta preferuje stanowiska nasłonecznione, gleby próchnicze, przepuszczalne i wilgotne, bogate w wapń. Jest rośliną ekspansywną – rozmnaża się wegetatywnie przez kłącza i szybko się rozprzestrzenia, zagłuszając inne gatunki. Doskonale nadaje się do uprawy ekologicznej, jest odporna na wiele szkodników i nie wymaga stosowania chemicznych środków ochrony roślin.

Morfologicznie mięta pieprzowa to niewielka, wieloletnia roślina o pokroju krzewiastym, osiągająca do 100 cm wysokości. Jej łodyga jest czworokanciasta, silnie rozgałęziona i lekko owłosiona. Liście mają długość 3–9 cm, owalny kształt, ostro zakończony wierzchołek i wyraźnie ząbkowane brzegi. Ulistnienie jest naprzeciwległe. Charakterystyczny, intensywnie mentolowy zapach liści jest wynikiem obecności olejku eterycznego – głównie mentolu.

Mięta kwitnie od lipca do sierpnia. Kwiaty są drobne (5–6 mm), barwy różowoliliowej lub purpurowej, zebrane w gęste nibykłosy osadzone w kątach liści. Po przekwitnięciu roślina nie wytwarza pełnowartościowych nasion – jej rozmnażanie odbywa się głównie wegetatywnie. Surowcem zielarskim są liście i ziele mięty, zbierane tuż przed okresem kwitnienia (czerwiec–lipiec) i suszone w cieniu, w temperaturze nieprzekraczającej 35°C.

Właściwości lecznicze mięty pieprzowej – działanie, skład i mechanizm działania

Mięta pieprzowa jest rośliną leczniczą o wyjątkowo bogatym składzie fitochemicznym, który warunkuje jej wszechstronne zastosowanie terapeutyczne. Surowcem zielarskim są liście oraz ziele, które – zgodnie z wymaganiami farmakopealnymi – powinny zawierać nie mniej niż 9 ml/kg olejku eterycznego. To właśnie ten olejek oraz towarzyszące mu związki bioaktywne odpowiadają za charakterystyczny zapach, smak oraz wielokierunkowe działanie lecznicze rośliny.

Składniki aktywne mięty pieprzowej i ich działanie

1. Olejek miętowy (Oleum Menthae piperitae) – główny składnik czynny, zawierający:

  • Mentol (30–50%) – działa miejscowo znieczulająco i chłodząco przez pobudzenie receptorów zimna w skórze i błonach śluzowych (receptory TRPM8); wykazuje również działanie przeciwskurczowe (poprzez blokowanie kanałów wapniowych w mięśniach gładkich przewodu pokarmowego), a także łagodnie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

  • Menton – działa synergicznie z mentolem, potęgując efekt rozkurczowy i chłodzący.

  • Izomenton, 1,8-cyneol, limonen – związki o właściwościach przeciwbakteryjnych, wykrztuśnych i przeciwzapalnych.

2. Flawonoidy (m.in. luteolina, hesperydyna, eriodyktyol) – działają antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i wzmacniająco na naczynia krwionośne (działanie przeciwobrzękowe i uszczelniające naczynia włosowate w błonie śluzowej jelit), poprawiając mikrokrążenie i łagodząc stany zapalne.

3. Garbniki (taniny) – wykazują działanie ściągające i przeciwbakteryjne, wspomagają gojenie błon śluzowych i ograniczają rozwój drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym.

4. Kwas askorbinowy (witamina C) – wspiera odporność organizmu, działa przeciwutleniająco i regenerująco na skórę.

5. Rutyna – silny flawonoid, który wzmacnia naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie i ochronnie na śródbłonek.

6. Karotenoidy (w tym beta-karoten) – działają przeciwutleniająco, wspierają skórę i błony śluzowe oraz uczestniczą w syntezie witaminy A.

7. Kwas oleanolowy i ursolowy – trójterpeny o właściwościach przeciwzapalnych, antybakteryjnych i przeciwwirusowych, wykorzystywane w preparatach dermatologicznych i kosmetycznych (np. przy trądziku, łojotoku, łupieżu).

8. Betaina – związek osmoregulacyjny, łagodzi podrażnienia i chroni komórki błon śluzowych, często wykorzystywany również w kosmetykach.

Działanie terapeutyczne mięty pieprzowej – na czym polega?

Układ pokarmowy
Mięta pieprzowa wspomaga pracę układu trawiennego dzięki działaniu żółciopędnemu i wiatropędnemu, poprawia przepływ żółci, zwiększa wydzielanie soków trawiennych i reguluje perystaltykę jelit. Mentol i menton rozkurczają mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, co przynosi ulgę w skurczach żołądka i jelit, a garbniki działają ściągająco i przeciwbakteryjnie.

Układ nerwowy
Dzięki działaniu chłodzącemu i relaksującemu mentolu oraz aktywności przeciwutleniającej flawonoidów i witaminy C, mięta wpływa korzystnie na układ nerwowy – łagodzi napięcia, zmniejsza objawy stresu, poprawia koncentrację i funkcje poznawcze. Stosowanie naparów lub olejku w aromaterapii może poprawić nastrój i wspomagać leczenie bezsenności.

Zastosowanie zewnętrzne i dermatologiczne
Olejek miętowy wykazuje działanie przeciwświądowe, przeciwłupieżowe, antyseptyczne i miejscowo znieczulające. Stosowany na skórę zmniejsza uczucie swędzenia, pieczenia i obrzęków. Jest skuteczny jako składnik płynów do płukania jamy ustnej (antyseptyczne działanie na dziąsła i błony śluzowe), kremów chłodzących oraz szamponów na problemy skórne głowy.

Układ oddechowy
Inhalacje z olejkiem miętowym pomagają udrożnić górne drogi oddechowe dzięki działaniu wykrztuśnemu, przeciwzapalnemu i przeciwwirusowemu. Mentol ułatwia oddychanie, łagodzi kaszel i działa lekko znieczulająco na gardło.

Zastosowania dodatkowe
Mięta pieprzowa jest również szeroko wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym i spożywczym – jako składnik past do zębów, balsamów, kremów chłodzących, szamponów i perfum, a także gumy do żucia, herbat, likierów i słodyczy.

Jak stosować miętę pieprzową? Dawkowanie i formy przyjmowania zioła

Mięta pieprzowa (Mentha piperita) jest ziołem o szerokim zastosowaniu leczniczym, a jej właściwości mogą być wykorzystywane zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Wybór formy przyjmowania zależy od rodzaju dolegliwości, intensywności objawów oraz indywidualnych preferencji pacjenta.

Napar z mięty pieprzowej – najprostszy i najpopularniejszy sposób stosowania

Jedną z najbardziej dostępnych i bezpiecznych form jest napar przygotowany z suszonych liści mięty. Aby go sporządzić, wystarczy jedną łyżkę suszu, czyli około 2,5 g, zalać szklanką wrzątku (250 ml) i parzyć pod przykryciem przez około 10 minut. Taki napar najlepiej pić świeżo przygotowany, trzy razy dziennie, szczególnie w okresach dolegliwości trawiennych.

Ziołowy napój znajduje zastosowanie m.in. przy wzdęciach, niestrawności, zgadze, nudnościach, a także w czasie menstruacji – łagodzi skurcze i napięcie. Napar pity przed jedzeniem może poprawiać apetyt i wspomagać wydzielanie soków trawiennych, natomiast po posiłku przyspiesza trawienie, działa wiatropędnie i wspomaga wydzielanie żółci. Pomaga także w bólach głowy oraz łagodnym napięciu nerwowym.

Olejek z mięty pieprzowej – skoncentrowane wsparcie zdrowia

Olejek eteryczny pozyskiwany z mięty pieprzowej to silna, skoncentrowana postać surowca, bogata w mentol oraz inne substancje aktywne. Doustnie przyjmuje się go w niewielkich ilościach – zwykle od 5 do 6 kropli, aplikowanych na miód lub kostkę cukru, do trzech razy dziennie. Taka forma polecana jest w stanach zapalnych dróg żółciowych, przy osłabieniu organizmu, a także w infekcjach górnych dróg oddechowych.

Zewnętrznie olejek może być używany do masażu (np. przy bólu mięśni czy stawów), jako kompres przy bólach głowy, dodatek do kąpieli relaksacyjnych, a także do inhalacji w przypadku przeziębienia i kaszlu. W przypadku inhalacji zaleca się dodanie kilku kropel olejku do miski z gorącą wodą – para z dodatkiem mentolu działa wykrztuśnie, łagodząco na zatoki oraz ułatwia oddychanie.

Ze względu na dużą siłę działania, olejek należy stosować ostrożnie – nie przekraczając zalecanych dawek i nigdy nierozcieńczony bezpośrednio na skórę czy błony śluzowe. Nie zaleca się jego stosowania u małych dzieci, kobiet w ciąży oraz osób cierpiących na refluks żołądkowo-przełykowy.

Gotowe preparaty i produkty z miętą pieprzową

W aptekach i sklepach zielarskich dostępne są również gotowe preparaty z miętą pieprzową – m.in. tabletki dojelitowe, krople doustne oraz kapsułki. Ich działanie skupia się głównie na wspomaganiu pracy układu pokarmowego, łagodzeniu objawów zespołu jelita drażliwego, redukcji skurczów jelit i poprawie trawienia.

Zewnętrzne zastosowanie mięty znajduje swoje miejsce w maściach, kremach i żelach stosowanych na bóle mięśniowo-stawowe, nerwobóle oraz ukąszenia owadów. Preparaty chłodzące z miętą przynoszą ulgę także w przypadku zmęczonych nóg, obrzęków czy podrażnień skóry.

Kosmetyczne wykorzystanie mięty pieprzowej

Mentol i olejek miętowy znalazły szerokie zastosowanie również w kosmetyce. Szampony i odżywki z dodatkiem mięty pomagają w walce z łupieżem, regulują przetłuszczanie się skóry głowy i pobudzają mikrokrążenie, co może wspierać wzrost włosów. Z kolei peelingi do twarzy i ciała z dodatkiem mięty odświeżają, łagodzą podrażnienia i nadają uczucie chłodu. Kremy i balsamy z miętą wykazują właściwości tonizujące i relaksujące – sprawdzają się szczególnie w okresie letnim lub po intensywnym wysiłku fizycznym.

Choć mięta pieprzowa jest ziołem bezpiecznym, należy zachować ostrożność przy dłuższym stosowaniu skoncentrowanych form, takich jak olejek. Wysokie dawki mogą powodować podrażnienie błon śluzowych i objawy niepożądane, zwłaszcza przy nadwrażliwości na mentol. Należy też pamiętać, że niektóre substancje zawarte w mięcie mogą wchodzić w interakcje z lekami, np. wpływać na ich wchłanianie.

Mięta pieprzowa a leki i inne zioła – możliwe interakcje i środki ostrożności

Mięta pieprzowa (Mentha piperita), choć powszechnie uznawana za zioło bezpieczne, zawiera szereg aktywnych substancji biologicznych – w tym olejek eteryczny z mentolem, flawonoidy (np. hesperydyna, luteolina), kwasy organiczne, garbniki i triterpeny. Może to powodować interakcje z niektórymi lekami i suplementami, wpływając na ich metabolizm, wchłanianie lub skuteczność terapeutyczną. 

Leki zobojętniające i hamujące wydzielanie soku żołądkowego (np. węglan wapnia, famotydyna, omeprazol)

Mięta pieprzowa może nasilać objawy refluksu żołądkowo-przełykowego (GERD), ponieważ powoduje rozluźnienie dolnego zwieracza przełyku. Działanie to może ograniczać skuteczność leków zobojętniających lub osłabiać działanie leków hamujących wydzielanie kwasu solnego (np. IPP). Osoby z refluksem powinny unikać dużych dawek mięty, szczególnie w postaci olejku lub kapsułek dojelitowych.

Żelazo, cynk, magnez i witaminy rozpuszczalne w wodzie

Flawonoidy, garbniki i niektóre związki fenolowe zawarte w mięcie mogą ograniczać wchłanianie substancji mineralnych i witamin. Dlatego preparaty witaminowo-mineralne nie powinny być przyjmowane z herbatą miętową czy innymi produktami zawierającymi dużą ilość mięty. Zaleca się zachować przynajmniej 2-godzinną przerwę.

Leki na nadciśnienie - ACEI - enalapril, captopril

Mentol wykazuje działanie rozkurczowe i hipotensyjnie, co potencjalnie może nasilać efekt obniżający ciśnienie. U niektórych pacjentów może prowadzić to do nadmiernego spadku ciśnienia tętniczego. Przy jednoczesnym stosowaniu zaleca się monitorowanie ciśnienia krwi oraz obserwację objawów, takich jak zawroty głowy czy osłabienie. Zaleca się również monitorowanie poziomu potasu u pacjentów stosujących diuretyki oszczędzające potas (np. spironolacton, eplerenon).

Ze względu na zawarty w roślinie potas może dochodzić do zmniejszenia działania leków przeciwzakrzepowych (warfaryna, acenokumarol) oraz nasilenia działania glikozydów nasercowych.

Skutki uboczne mięty pieprzowej – objawy przedawkowania i przeciwwskazania

Przedawkowanie mięty pieprzowej, zarówno w formie naparu z suszu, jak i olejku eterycznego, może prowadzić do niepożądanych objawów, szczególnie ze strony układu pokarmowego i nerwowego. Dzieje się tak przede wszystkim na skutek działania skoncentrowanych substancji aktywnych obecnych w roślinie, takich jak mentol i menton. Choć mięta jest znana z właściwości łagodzących, w nadmiarze może wywoływać reakcje odwrotne – drażniące i toksyczne.

Jednym z pierwszych objawów nadmiernego stosowania jest dyskomfort w jamie brzusznej, który może przyjąć postać skurczów, wzdęć lub kolkowego bólu brzucha. Mentol działa drażniąco na błony śluzowe przewodu pokarmowego, co u niektórych osób może prowadzić do nudności, a nawet wymiotów. Dodatkowo, regularne spożywanie mięty w nadmiarze – szczególnie w postaci skoncentrowanego olejku – może wywołać zgagę. Dzieje się tak dlatego, że mięta osłabia napięcie dolnego zwieracza przełyku, co sprzyja cofaniu się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku i nasila objawy refluksu.

W przypadku przedawkowania mogą również wystąpić problemy z wypróżnianiem. Paradoksalnie, zamiast pobudzać trawienie, mięta w nadmiarze może doprowadzić do zmniejszenia perystaltyki jelit, co skutkuje zaparciami – zwłaszcza u osób spożywających niewielką ilość płynów i błonnika. Drażniące działanie olejku miętowego, szczególnie przyjmowanego bez rozcieńczenia, może także powodować podrażnienia błony śluzowej jamy ustnej i żołądka, wywołując pieczenie, suchość w ustach lub nawet nadżerki.

Nadmiar mięty wpływa nie tylko na układ pokarmowy, ale również na układ nerwowy. U niektórych osób, szczególnie u dzieci, osób starszych lub osób wrażliwych, może dojść do wystąpienia bólów głowy, zawrotów głowy, senności lub – przeciwnie – nadmiernego pobudzenia.

W przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów niepożądanych należy natychmiast zaprzestać stosowania mięty lub preparatów z jej zawartością. Jeśli objawy nie ustępują lub się nasilają, konieczna jest konsultacja z lekarzem. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby stosujące olejek miętowy doustnie, ponieważ jego silne stężenie wymaga precyzyjnego dawkowania i odpowiedniego rozcieńczenia.

Przeciwwskazania do stosowania mięty wynikają głównie z działania mentolu i innych składników aktywnych, które wpływają na układy pokarmowy, nerwowy oraz hormonalny.

Choć mięta pieprzowa uznawana jest za surowiec zielarski bezpieczny w ciąży, nie zaleca się stosowania nadmiernych ilości mięty pieprzowej i olejku miętowego w tym okresie, a zwłaszcza w pierwszym trymestrze. Wynika to z działania rozkurczowego na mięśnie gładkie, w tym także mięsień macicy, co teoretycznie może zwiększać ryzyko przedwczesnych skurczów i poronienia. W czasie karmienia piersią również warto zachować ostrożność – substancje zawarte w mięcie mogą przenikać do mleka i wpływać na niemowlę, powodując np. nadmierne pobudzenie lub kolki.

Z ostrożnością należy podchodzić do stosowania mięty u dzieci, zwłaszcza poniżej czwartego roku życia. U maluchów olejek miętowy, stosowany w formie inhalacji lub wcierany w skórę w okolicach nosa i ust, może wywołać silną reakcję ze strony układu oddechowego – skurcz krtani, trudności w oddychaniu, a nawet bezdech. Delikatny organizm dziecka reaguje bardzo intensywnie na skoncentrowane olejki eteryczne, dlatego też ich stosowanie powinno być ograniczone lub całkowicie wykluczone.

Kolejną grupą osób, u których mięta może przynieść więcej szkody niż pożytku, są pacjenci cierpiący na refluks żołądkowo-przełykowy, zgagę lub chorobę wrzodową. Mentol zawarty w mięcie może rozluźniać dolny zwieracz przełyku, ułatwiając cofanie się treści żołądkowej i nasilając objawy pieczenia w przełyku. Co więcej, w przypadku istniejących nadżerek czy wrzodów, mięta może dodatkowo podrażniać błonę śluzową i pogarszać samopoczucie.

Zioło to nie jest również zalecane osobom z kamicą żółciową. Choć mięta działa żółciopędnie, przy obecności złogów może doprowadzić do ich gwałtownego przemieszczenia i wywołać kolkę żółciową – stan bardzo bolesny i wymagający interwencji lekarskiej. Również osoby z chorobami wątroby, w szczególności z upośledzoną funkcją tego narządu, powinny zachować ostrożność, ponieważ metabolizm olejków eterycznych obciąża wątrobę.

U mężczyzn zmagających się z zapaleniem lub przerostem prostaty mięta również nie jest wskazana. Istnieją doniesienia, że jej długotrwałe stosowanie może podrażniać śluzówkę dróg moczowych, a działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie może zaburzać funkcjonowanie narządów miednicy mniejszej, pogłębiając objawy chorobowe.

Nie bez znaczenia są także alergie i nadwrażliwość na mentol lub inne składniki olejku miętowego. Kontakt z rośliną lub jej przetworami może prowadzić do wystąpienia reakcji alergicznych – wysypek, świądu, a w niektórych przypadkach także problemów z oddychaniem. Osoby skłonne do alergii powinny więc rozpocząć stosowanie mięty ostrożnie, w niewielkich ilościach.

Leki zawierające miętę pieprzową

Suplementy i wyroby medyczne zawierające miętę pieprzową

Kosmetyki zawierające miętę pieprzową

Działanie

  • chłodzące
  • łagodzi stany zapalne skóry
  • prokinetyczne (zwiększa perystaltykę/motorykę jelit)
  • przeciwbakteryjne
  • przeciwłupieżowe
  • przeciwmigrenowe
  • przeciwświądowe
  • przeciwwirusowe
  • przeciwzapalne
  • spazmolityczne (rozkurcza i zmniejsza napięcie mięśni gładkich)
  • uspokajające
  • znieczulające miejscowo
  • zwiększa wydzielanie soku żołądkowego
  • żółciopędne
  • ułatwia trawienie

Postacie i formy

  • susz
  • napar
  • krople
  • syrop
  • olejek eteryczny
  • tabletka
  • kapsułka
  • maść
  • krem
  • plaster
  • płyn doustny
  • szampony i odżywki do włosów
  • tabletki do ssania
  • spray
  • pastylki do ssania

Substancje aktywne

  • betaina
  • kwas askorbinowy
  • mentol
  • rutyna
  • olejek miętowy
  • flawonoidy
  • kwas oleanowy
  • apigenina
  • karoten

Surowiec

  • liść
  • ziele
  • olejek
Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl