Zioła na żołądek — naturalne napary, za które Twój żołądek będzie Ci wdzięczny!

Ból żołądka występuje niezwykle często, a jego powodem bywają różne schorzenia. Jeśli boli regularnie i mocno, niezbędna jest wizyta u lekarza oraz diagnoza problemu, ponieważ mogą to być wrzody, refluks czy zapalenie. Zazwyczaj dolegliwości żołądkowe związane są z niewłaściwą, zbyt kaloryczną dietą lub stresem — w obu przypadkach przydają się zioła, które łagodzą ich objawy, a także działają prewencyjnie.

Korzystanie z ziół to jedno z najstarszych sposobów leczenia chorób. Przez niektórych ta metoda jest bagatelizowana, choć dała początek dzisiejszym lekom. Odpowiednio dobrane środki ziołowe mogą być bardzo skuteczne. Surowce roślinne były pierwowzorem do stworzenia takich preparatów, jak aspiryna czy chinina. Istotne jest, aby kupować zioła odpowiednio przebadane, spełniające normy Światowej Organizacji Zdrowia WHO (World Health Organization). 

Zioła na ból żołądka — które są stosowane najczęściej?

Jednym z pierwszych ziół, przychodzącym ludziom do głowy, gdy myślą o złagodzeniu dolegliwości żołądkowych jest mięta. Właściwości lecznicze mają jej liście zawierające olejek eteryczny (z mentolem i jego estrami), garbniki, flawonoidy, gorycze, fenolokwasy, sole mineralne, a także w mniejszych ilościach kwas askorbinowy, karoten, rutynę oraz betainę. To dobry wybór na bóle występujące po przejedzeniu lub związane z innymi problemami trawiennymi. 

Napar z liści mięty przyspiesza perystaltykę jelit, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci w wątrobie oraz działa wiatropędnie, zmniejszając wzdęcia. Nie sprawdzi się natomiast przy dolegliwościach skurczowych (zwiększy je) oraz przy refluksie, gdyż spowoduje wzrost zakwaszenia żołądka i sprawi, że ból się nasili. 

Rumianek to kolejne zioło, które jest często stosowane podczas problemów z żołądkiem. Do naparów używa się całych suszonych koszyczków kwiatowych. Za jego właściwości odpowiedzialne są między innymi takie składniki: flawonoidy, olejek eteryczny, kumaryny czy kwasy fenolowe. Napar z rumianku działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie i uspokajająco. Sprawdza się przy wzdęciach, biegunkach, zaparciach, niestrawności, pomocniczo przy wrzodach. Łagodzi także skurcze żołądka, jelit oraz kolki. 

Dziurawiec, obok mięty i rumianku, to jedno z najpopularniejszych ziół. Surowiec leczniczy stanowią suszone naziemne części rośliny, które mają w swoim składzie między innymi olejek lotny, flawonoidy oraz garbniki. Napary z dziurawca działają przeciwskurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i dróg żółciowych, poprawiają trawienie. Zalecane są na takie schorzenia, jak na przykład nieżyt, stany zapalne, niedokwaśność, nerwica żołądka, zapalenie jelit i przewodu żółciowego, a także stany depresyjne oraz nerwy. 

Przetwory z dziurawca zawierają hiperycynę, dlatego należy uważać na promienie słoneczne przy jego długotrwałym stosowaniu. Nawet krótkie naświetlenie może spowodować zaczerwienie czy oparzenia skóry, pęcherze, krwawienia wewnętrzne bądź ogólne osłabienie organizmu. 

Dziurawiec wchodzi dość często w interakcje z innymi substancjami lub lekami, dlatego przed rozpoczęciem kuracji zalecana jest konsultacja z lekarzem albo farmaceutą.

Jakie zioła są zalecane na niestrawność?

Niestrawność, fachowo określana jako dyspepsja, objawia się bólem w nadbrzuszu, który trwa powyżej 4 tygodni. Towarzyszy jej uczucie pełności żołądka, szybkie odczuwanie sytości po posiłku, nudności oraz niekiedy wymioty. Dzieli się ją na wtórną (przyczyny są znane, na przykład choroba wrzodowa żołądka lub dwunastnicy, zapalenie błony śluzowej, nowotwory) oraz czynnościową, gdy pomimo diagnostyki nie można ustalić konkretnych powodów dolegliwości żołądkowych. W obu przypadkach, oczywiście po konsultacji z lekarzem, terapię można wspomagać ziołami.

Oprócz już wymienionych — mięty, rumianku i dziurawca istnieje jeszcze wiele ziół, które mogą pomóc przy tym schorzeniu. Jednym z nich jest kminek — doskonale sprawdzi się przy dyspepsji, ponieważ poprawia oraz przyspiesza procesy trawienne. Surowcem leczniczym używanym do naparów są owoce kminku. Eliminują gazy z przewodu pokarmowego, przyspieszają perystaltykę jelit, poprawiają tempo przemiany materii i zwiększają wydzielanie żółci. Kolejnym ziołem, które wspomaga bolący żołądek jest szałwia lekarska. Działa przeciwzapalnie, rozkurczowo oraz łagodząco. Chroni także przed zbyt dużą fermentacją w jelitach, zmniejsza wydzielanie gazów, redukuje wzdęcia. Napar szałwiowy zalecany jest przy chronicznych nieżytach żołądka i jelit, problemach trawiennych, zbyt małej ilości soków żołądkowych, biegunkach, a nawet podczas wrzodów żołądka czy dwunastnicy.

Zioła na bolesne skurcze w żołądku

Bolesne skurcze żołądka towarzyszą niekiedy niestrawności lub innym schorzeniom, ale mogą także występować samodzielnie. Często ich powodem jest stres. Zioła je zmniejszające działają również relaksująco, łagodząc w ten sposób dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Znakomitym przykładem takiej rośliny jest melisa. Napar z niej ma właściwości uspokajające, a także rozkurczowe na mięśnie gładkie jelit. Dodatkowo wzmacnia układ trawienny, zmniejsza napięcie mięśni jelita grubego, pomaga w kolkach jelitowych oraz wzdęciach. Melisa polecana jest też w depresji, podczas odczuwania niepokoju czy bezsenności.

Kolejne polecane zioło na ból żołądka to nagietek. Najsilniejsze działanie lecznicze mają jego płatki (kwiaty oddzielone z koszyczków kwiatowych), szczególnie te najbardziej pomarańczowe. Napar z nagietka chroni przed stanami skurczowymi w obrębie przewodu pokarmowego, zapobiega uszkodzeniom błony śluzowej. Pomaga również przy owrzodzeniach żołądka, jelit, a także przy przekrwieniu wątroby. Uspokaja — można go stosować w terapii depresji i stanów lękowych. Krwawnik pospolity też należy do ziół, które działają przeciwskurczowo na mięśnie gładkie jelit. Polecany jest w stanach zapalnych przewodu pokarmowego oraz w zaburzeniach trawienia. Napar z krwawnika poprawia przemianę materii, pobudza czynność żołądka, a także pomaga przy wzdęciach i nudnościach.

Właściwości przeciwskurczowe ma również arcydzięgiel litwor, ziele jaskółcze, nostrzyk, majeranek, macierzanka, tymianek, kora wierzbowa oraz kwiat lawendy.

Czy można łączyć zioła na żołądek?

Zioła, identycznie jak lekarstwa, należy stosować według wskazań lekarza bądź zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu. Choć wydaje się, że są niegroźne, przyjmowane niezgodnie z przeznaczeniem mogą zamiast działania terapeutycznego sprawić, że choroba się zaostrzy lub terapia nie przyniesie żadnego efektu. Mniejsza bądź większa skuteczność mieszanek ziołowych w porównaniu z naparami z pojedynczych ziół zależy od schorzenia i konkretnej sytuacji. Przy sporadycznym pobolewaniu żołądka spowodowanym jednorazowym przejedzeniem, sprawdzi się napar z mięty czy rumianku. Jednak przy długotrwałej niestrawności lepiej sięgnąć po mieszanki kilku ziół, które przez swoje uzupełniające się działanie będą bardziej efektywne. Można je znaleźć w aptekach lub sklepach zielarskich wraz z dokładną instrukcją stosowania.


Podziel się: