Herbatka z mięty
Mateusz Durbas

Herbatka z mięty – w jakich dolegliwościach może pomóc?

Mięta pieprzowa i zawarte w niej substancje biologicznie aktywne znajdują od wielu lat szerokie zastosowanie w medycynie, farmacji, kosmetologii, przetwórstwie żywności oraz kulinariach.

Mięta pieprzowa (Mentha piperita L.) jest jedną z najpopularniejszych i jednocześnie najcenniejszych roślin zielarskich, które wykazują szerokie spektrum aktywności biologicznej oraz farmakologicznej. Do głównych surowców mięty pieprzowej zalicza się ziele oraz liście.

Mięta do picia – herbatka z miętą

Mięta pieprzowa jest pospolitą rośliną zielarską uprawianą na całym globie ziemskim, zwłaszcza w Europie, Ameryce Północnej i Południowej oraz Azji (w szczególności w Japonii). Jak się bowiem okazuje, mięta pieprzowa powstała z połączenia dwóch dzikich gatunków, mianowicie mięty zielonej (Mentha spicata L.) oraz mięty nadwodnej (Mentha aquatica L.). Mięta pieprzowa charakteryzuje się intensywnym i orzeźwiającym zapachem oraz chłodzącym smakiem.

Liście mięty pieprzowej zawierają około 2-3% olejku miętowego, który jest bogatym źródłem mentolu (blisko 50% zawartości całego olejku) i mentonu (20% zawartości całego olejku), czyli organicznych związków chemicznych z grupy terpenów. Mentol jest dobrze znany ze swoich właściwości rozkurczowych, które polegają na blokowaniu kanałów wapniowych w mięśniach, co przynosi ulgę w przypadku napięcia mięśni gładkich przewodu pokarmowego. Menton zaś wykazuje działanie znieczulające i łagodzące podrażnienie błon śluzowych.

Kolejną grupą substancji biologicznie czynnych naturalnie zawartych w liściach mięty pieprzowej są garbniki, które cechują się działaniem ściągającym, przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym, przeciwutleniającym i prawdopodobnie przeciwbiegunkowym.

W liściach mięty pieprzowej występują również flawonoidy (np. apigenina, luteolina i diosmetyna), kwasy fenolowe (np. chlorogenowy) oraz karotenoidy (zwłaszcza beta-karoten, czyli prowitamina A), które zaliczają się do grupy antyoksydantów neutralizujących szkodliwe działanie na organizm człowieka reaktywnych form tlenu. Ponadto, liście mięty pieprzowej zawierają witaminy, składniki mineralne (m.in.: miedź, sód, żelazo, magnez, cynk, bor i mangan), fitosterole oraz gorycze.

Herbatka z miętą – jak przyrządzić?

Popularną herbatkę z liści mięty pieprzowej przygotowuje się najczęściej z 1 lub 2 łyżeczek suszonego surowca (od 1,5 g do 3 g), które należy zalać 150 ml wrzącej wody (jedna filiżanka), następnie zaparzać pod przykryciem przez okres od 10 do 15 minut. Na samym końcu zaleca się przecedzić napar. Suszone liście mięty pieprzowej można nabyć w każdej aptece lub sklepie zielarsko-medycznym w cenie około 4 zł za opakowanie o wadze 50 g. Zaleca się wybierać przede wszystkim suszone liście mięty pieprzowej w formie sypkiej (na ogół dostępne w opakowaniach 50 g) do zaparzania, gdyż saszetki mają zwykle małą objętość, a co za tym idzie znacznie mniejszą skuteczność terapeutyczną.

Powiązane produkty

Herbatka z mięty – na co pomaga? Co daje picie mięty?

Herbatka z liści mięty pieprzowej jest powszechnie znanym i zarazem najczęściej stosowanym domowym sposobem na dolegliwości żołądkowe oraz zaburzenia trawienia pokarmów. Spożywanie naparów z liści mięty pieprzowej zalecane jest od wielu lat w zespole jelita nadwrażliwego, gdyż pozwala zapobiegać objawom bólowym jamy brzusznej oraz gromadzeniu się nadmiernych ilości gazów w przewodzie pokarmowym. Picie herbatki z liści mięty pieprzowej przed planowanym posiłkiem pobudza również łaknienie, co sprawia, że może być ona pomocnym rozwiązaniem dla osób borykających się z brakiem apetytu.

Sugeruje się, że picie naparu z liści mięty pieprzowej wywiera korzystny wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego w wyniku pobudzenia pracy układu trawiennego. Mięcie przypisuje się działanie rozkurczowe, kojące, przeciwbólowe, przeciwzapalne, żółciopędne, wiatropędne, moczopędne oraz napotne. Jak się bowiem okazuje, herbatka z mięty pieprzowej wzmaga czynności wydzielnicze żołądka i wątroby poprzez zwiększenie uwalniania kwasu żołądkowego przez komórki okładzinowe żołądka oraz żółci z pęcherzyka żółciowego. Picie naparu z mięty może także usprawniać perystaltykę przewodu pokarmowego oraz łagodzić wzdęcia brzucha, jak również zmniejszać nasilenie gazów jelitowych.

Herbatka z mięty pieprzowej jest również stosowana w chorobach wątroby i dróg żółciowych, zwłaszcza w przypadku łagodnej niewydolności wątroby, zapalenia pęcherzyka żółciowego oraz zmniejszonego wytwarzania żółci. W medycynie alternatywnej miętę wykorzystuje się także w leczeniu kamicy dróg żółciowych.

Picie herbatki z mięty pieprzowej działa również moczopędnie oraz odkażająco na pęcherz moczowy i drogi moczowe. Ze względu na swoje właściwości odkażające i bakteriobójcze mięta jest także wykorzystywana do przygotowania inhalacji parowej w celu wspomagania leczenia infekcji górnych dróg oddechowych oraz zapalenia zatok.

Warto mieć jednak na uwadze, że regularne spożywanie herbatki z liści mięty pieprzowej nie jest zalecane u pacjentów z refluksem żołądkowo-przełykowym (GERD) ze względu na to, iż pobudza ona receptory przełykowe, obniża napięcie dolnego zwieracza przełyku i stymuluje wydzielanie kwasu żołądkowego. Oznacza to, że mięta i jej produkty zwiększają częstość występowania objawów choroby refluksowej przełyku, dlatego wszyscy pacjenci dotknięci tą chorobą powinni całkowicie zrezygnować z picia herbatki z mięty pieprzowej.

  1. McKay D.L., Blumberg J.B., A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.), „Phytother Res” 2006 Aug;20(8):619-33.
  2. Mystkowska I., Zarzecka K., Baranowska A. i wsp., Mięta pieprzowa (Mentha piperita L.) – roślina zielarska o różnorodnych właściwościach biologicznych i leczniczych, „Herbalism” 1(2)/2016:117-127.
  3. Wojciechowska I., Wojciechowska A., Wieszczycka K., Fitofarmakologia w leczeniu chorób żołądka, „Kosmos” 2016:63(3), 383–387.
  4. Bodalska A., Kowalczyk A., Włodarczyk M., et al., Analysis of Polyphenolic Composition of a Herbal Medicinal Product-Peppermint Tincture, „Molecules” 2019 Dec 24;25(1):69.
  5. Tafrihi M., Imran M., Tufail T., et al., The Wonderful Activities of the Genus Mentha: Not Only Antioxidant Properties, „Molecules” 2021 Feb 20;26(4):1118.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Kania – właściwości, czy jest trująca? Jak odróżnić kanię od muchomora?

    Kania to jeden z najpopularniejszych polskich grzybów, który cieszy się w naszym kraju niesłabnącym zainteresowaniem. Nic w tym zresztą dziwnego – atutami kani są właściwości odżywcze i wspaniały smak. Niestety, wadą tego grzyba jest pewne podobieństwo do trującego muchomora. Jak się nie pomylić i móc bezpiecznie zajadać się kanią?

  • Mole spożywcze – jak sobie z nimi radzić? Jak zwalczyć?

    Mole spożywcze (Plodia interpunctella), dobrze znane również jako mole kuchenne oraz omacnica spichrzanka, to gatunek motyla nocnego (ćmy), który zaliczany jest do rodziny omacnicowatych (Pyralidae). Są one motylami o rozpiętości skrzydeł wynoszącej od 1,3 cm do 2 cm. Mole są aktywne nocą i dlatego najczęściej przylatują wieczorem do zapalonego światła w pomieszczeniu. Mole spożywcze są powszechnie uważane za szkodniki żywności, głównie zbóż, orzechów i słodyczy.

  • Jagoda kamczacka – właściwości, przepisy

    Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L.), nazywana inaczej wiciokrzewem sinym, suchodrzewem jadalnym, jagodą kaukaską oraz borówką kamczacką, jest owocodajną rośliną, która pochodzi z północno-wschodniej Azji. Obecnie jagoda kamczacka jest powszechnie uprawiana w Chinach, Rosji, Japonii, a także w Polsce, która jest największym producentem tych owoców na całym świecie. Owoce jagody kamczackiej mają owalny i kubkowaty kształt, fioletowoczarną barwę i są pokryte woskowym nalotem. Osiągają zwykle długość od 1,5 cm do 2,5 cm oraz szerokość do 1 cm.

  • Rybik cukrowy – jak się ich pozbyć?

    Rybik cukrowy (Lepisma saccharina) jest dobrze znanym gatunkiem rzędu owadów bezskrzydłych (rybików), należącym do rodziny rybikowatych (Lepismatidae). Na całym świecie istnieje około 500 gatunków rybików, z czego w Polsce możemy spotkać 3 gatunki z tego rzędu owadów (cukrowy, żółty i mrowiskowy), a w Europie blisko 60. Są to najstarsze rzędy owadów żyjące dzisiaj na kuli ziemskiej, a poszczególne gatunki trudno jest od siebie odróżnić.

  • Dieta kapuściana (prezydencka) – na czym polega? Czy działa?

    Stale rosnąca liczba osób z nadwagą i otyłością sprawia, że diety odchudzające cieszą się nadal dużym zainteresowaniem wśród społeczeństwa. Jednym ze skutecznych sposobów na szybką utratę masy ciała jest dieta kapuściana, zwana również dietą prezydencką. Pomimo że przynosi szybkie efekty, to nie jest zalecana przez wykwalifikowanych dietetyków i lekarzy.

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij