Herbatka z mięty
Mateusz Durbas

Herbatka z mięty – w jakich dolegliwościach może pomóc?

Mięta pieprzowa i zawarte w niej substancje biologicznie aktywne znajdują od wielu lat szerokie zastosowanie w medycynie, farmacji, kosmetologii, przetwórstwie żywności oraz kulinariach.

Mięta pieprzowa (Mentha piperita L.) jest jedną z najpopularniejszych i jednocześnie najcenniejszych roślin zielarskich, które wykazują szerokie spektrum aktywności biologicznej oraz farmakologicznej. Do głównych surowców mięty pieprzowej zalicza się ziele oraz liście.

Mięta do picia – herbatka z miętą

Mięta pieprzowa jest pospolitą rośliną zielarską uprawianą na całym globie ziemskim, zwłaszcza w Europie, Ameryce Północnej i Południowej oraz Azji (w szczególności w Japonii). Jak się bowiem okazuje, mięta pieprzowa powstała z połączenia dwóch dzikich gatunków, mianowicie mięty zielonej (Mentha spicata L.) oraz mięty nadwodnej (Mentha aquatica L.). Mięta pieprzowa charakteryzuje się intensywnym i orzeźwiającym zapachem oraz chłodzącym smakiem.

Liście mięty pieprzowej zawierają około 2-3% olejku miętowego, który jest bogatym źródłem mentolu (blisko 50% zawartości całego olejku) i mentonu (20% zawartości całego olejku), czyli organicznych związków chemicznych z grupy terpenów. Mentol jest dobrze znany ze swoich właściwości rozkurczowych, które polegają na blokowaniu kanałów wapniowych w mięśniach, co przynosi ulgę w przypadku napięcia mięśni gładkich przewodu pokarmowego. Menton zaś wykazuje działanie znieczulające i łagodzące podrażnienie błon śluzowych.

Kolejną grupą substancji biologicznie czynnych naturalnie zawartych w liściach mięty pieprzowej są garbniki, które cechują się działaniem ściągającym, przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym, przeciwutleniającym i prawdopodobnie przeciwbiegunkowym.

W liściach mięty pieprzowej występują również flawonoidy (np. apigenina, luteolina i diosmetyna), kwasy fenolowe (np. chlorogenowy) oraz karotenoidy (zwłaszcza beta-karoten, czyli prowitamina A), które zaliczają się do grupy antyoksydantów neutralizujących szkodliwe działanie na organizm człowieka reaktywnych form tlenu. Ponadto, liście mięty pieprzowej zawierają witaminy, składniki mineralne (m.in.: miedź, sód, żelazo, magnez, cynk, bor i mangan), fitosterole oraz gorycze.

Herbatka z miętą – jak przyrządzić?

Popularną herbatkę z liści mięty pieprzowej przygotowuje się najczęściej z 1 lub 2 łyżeczek suszonego surowca (od 1,5 g do 3 g), które należy zalać 150 ml wrzącej wody (jedna filiżanka), następnie zaparzać pod przykryciem przez okres od 10 do 15 minut. Na samym końcu zaleca się przecedzić napar. Suszone liście mięty pieprzowej można nabyć w każdej aptece lub sklepie zielarsko-medycznym w cenie około 4 zł za opakowanie o wadze 50 g. Zaleca się wybierać przede wszystkim suszone liście mięty pieprzowej w formie sypkiej (na ogół dostępne w opakowaniach 50 g) do zaparzania, gdyż saszetki mają zwykle małą objętość, a co za tym idzie znacznie mniejszą skuteczność terapeutyczną.

Polecane dla Ciebie

Herbatka z mięty – na co pomaga? Co daje picie mięty?

Herbatka z liści mięty pieprzowej jest powszechnie znanym i zarazem najczęściej stosowanym domowym sposobem na dolegliwości żołądkowe oraz zaburzenia trawienia pokarmów. Spożywanie naparów z liści mięty pieprzowej zalecane jest od wielu lat w zespole jelita nadwrażliwego, gdyż pozwala zapobiegać objawom bólowym jamy brzusznej oraz gromadzeniu się nadmiernych ilości gazów w przewodzie pokarmowym. Picie herbatki z liści mięty pieprzowej przed planowanym posiłkiem pobudza również łaknienie, co sprawia, że może być ona pomocnym rozwiązaniem dla osób borykających się z brakiem apetytu.

Sugeruje się, że picie naparu z liści mięty pieprzowej wywiera korzystny wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego w wyniku pobudzenia pracy układu trawiennego. Mięcie przypisuje się działanie rozkurczowe, kojące, przeciwbólowe, przeciwzapalne, żółciopędne, wiatropędne, moczopędne oraz napotne. Jak się bowiem okazuje, herbatka z mięty pieprzowej wzmaga czynności wydzielnicze żołądka i wątroby poprzez zwiększenie uwalniania kwasu żołądkowego przez komórki okładzinowe żołądka oraz żółci z pęcherzyka żółciowego. Picie naparu z mięty może także usprawniać perystaltykę przewodu pokarmowego oraz łagodzić wzdęcia brzucha, jak również zmniejszać nasilenie gazów jelitowych.

Herbatka z mięty pieprzowej jest również stosowana w chorobach wątroby i dróg żółciowych, zwłaszcza w przypadku łagodnej niewydolności wątroby, zapalenia pęcherzyka żółciowego oraz zmniejszonego wytwarzania żółci. W medycynie alternatywnej miętę wykorzystuje się także w leczeniu kamicy dróg żółciowych.

Picie herbatki z mięty pieprzowej działa również moczopędnie oraz odkażająco na pęcherz moczowy i drogi moczowe. Ze względu na swoje właściwości odkażające i bakteriobójcze mięta jest także wykorzystywana do przygotowania inhalacji parowej w celu wspomagania leczenia infekcji górnych dróg oddechowych oraz zapalenia zatok.

Warto mieć jednak na uwadze, że regularne spożywanie herbatki z liści mięty pieprzowej nie jest zalecane u pacjentów z refluksem żołądkowo-przełykowym (GERD) ze względu na to, iż pobudza ona receptory przełykowe, obniża napięcie dolnego zwieracza przełyku i stymuluje wydzielanie kwasu żołądkowego. Oznacza to, że mięta i jej produkty zwiększają częstość występowania objawów choroby refluksowej przełyku, dlatego wszyscy pacjenci dotknięci tą chorobą powinni całkowicie zrezygnować z picia herbatki z mięty pieprzowej.

  1. McKay D.L., Blumberg J.B., A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.), „Phytother Res” 2006 Aug;20(8):619-33.
  2. Mystkowska I., Zarzecka K., Baranowska A. i wsp., Mięta pieprzowa (Mentha piperita L.) – roślina zielarska o różnorodnych właściwościach biologicznych i leczniczych, „Herbalism” 1(2)/2016:117-127.
  3. Wojciechowska I., Wojciechowska A., Wieszczycka K., Fitofarmakologia w leczeniu chorób żołądka, „Kosmos” 2016:63(3), 383–387.
  4. Bodalska A., Kowalczyk A., Włodarczyk M., et al., Analysis of Polyphenolic Composition of a Herbal Medicinal Product-Peppermint Tincture, „Molecules” 2019 Dec 24;25(1):69.
  5. Tafrihi M., Imran M., Tufail T., et al., The Wonderful Activities of the Genus Mentha: Not Only Antioxidant Properties, „Molecules” 2021 Feb 20;26(4):1118.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Okno żywieniowe (IF) – na czym polega? Jak działa?

    Przerywany post, w którym występuje okno żywieniowe, zyskuje z każdym kolejnym rokiem coraz większe grono sympatyków, zwłaszcza wśród osób, którym w głównej mierze zależy na schudnięciu i poprawie stanu zdrowia.

  • Dieta dla morsa – co powinny jeść osoby uprawiające morsowanie?

    Morsowanie jest formą rekreacji ruchowej uprawianej na świeżym powietrzu, która w ostatnich latach zyskuje na popularności nie tylko w Polsce, ale także w wielu różnych krajach Europy i Ameryki Północnej. Polega ono na zanurzaniu ciała w zimnej wodzie jeziora, rzeki lub morza, najczęściej w okresie zimowym, w celu odnowy sił psychofizycznych oraz poczucia relaksu i dobrej zabawy.

  • Dieta w depresji – co jeść?

    Skuteczność aktualnie stosowanych metod zapobiegania i leczenia depresji jest ograniczona, w dodatku często wiąże się z występowaniem skutków ubocznych. Obecnie dobrze wiadomo, że dieta wywiera istotny wpływ na ogólny stan zdrowia i dobrostan psychiczny, co sugeruje, że może być również ważnym elementem terapii wspomagającej leczenie depresji.

  • Dieta dla młodego piłkarza – co powinien jeść młody sportowiec uprawiający piłkę nożną?

    W dzisiejszych czasach coraz więcej młodych sportowców ma świadomość, że na ostateczny sukces w sporcie wpływ ma nie tylko systematyczny trening, lecz również dieta i zdrowy styl życia.

  • Dieta siatkarza – co jedzą zawodowi siatkarze?

    Nieadekwatna podaż energii oraz składników odżywczych w diecie siatkarza może przyczyniać się do zmniejszenia masy, siły i wytrzymałości mięśniowej, zakłócenia regeneracji potreningowej, jak również obniżenia odporności oraz zwiększenia ryzyka wystąpienia przetrenowania i kontuzji. Oznacza to, że na ostateczny sukces zawodowych siatkarzy ma istotny wpływ nie tylko systematyczna realizacja indywidualnie dobranego programu treningowego, lecz także przestrzeganie odpowiednio zbilansowanej i zróżnicowanej diety oraz jej suplementacji.

  • Bułka z bananem – na czym polegała dieta Adama Małysza?

    Adam Małysz jest niezwykle utytułowanym skoczkiem narciarskim, który odniósł znaczące sukcesy sportowe zarówno na arenie krajowej, jak i międzynarodowej. O ulubionym przysmaku „Orła z Wisły” – słynnej bułce z bananem – słyszał każdy kibic skoków narciarskich w Polsce.  

  • BCAA – czym jest i jak stosować? Na jakie efekty można liczyć?

    Aminokwasy egzogenne to grupa dziewięciu aminokwasów, których organizm człowieka nie potrafi samodzielnie wytwarzać i dlatego muszą być regularnie dostarczane wraz z pokarmem. Wśród nich znajdują się trzy aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach bocznych, które od wielu lat przykuwają uwagę osób systematycznie uprawiających sport. Dzieje się tak ze względu na potencjalne korzyści wynikające z ich dodatkowej suplementacji.

  • Dieta Montignaca – czym jest?

    Dieta Montignaca jest metodą walki z nadwagą i otyłością, która jeszcze do niedawna była dosyć powszechnie stosowana w wielu krajach europejskich. Jej popularność wzięła się w dużej mierze z braku potrzeby skrupulatnego liczenia kalorii oraz ograniczenia ilości spożywanego pokarmu w celu uzyskania pożądanego efektu odchudzającego. Według opinii samego autora diety, Michela Montignaca, głównym powodem rozwoju nadwagi i otyłości nie jest zbyt wysokie spożycie kalorii w diecie, lecz nadmierna konsumpcja pokarmów węglowodanowych charakteryzujących się wysokim indeksem glikemicznym (IG).

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij