odżywki białkowe, białko w proszku, koktajl białkowy, mężczyzna przyrządza odżywkę białkową
Mateusz Durbas

Co daje odżywka białkowa? Czy jest zdrowa?

Odżywka białkowa jest produktem powszechnie spożywanym przez osoby uprawiające sport wyczynowo, jak i amatorsko. Zwłaszcza wielu młodych dorosłych i nastolatków ćwiczących na siłowni regularnie sięga po odżywkę białkową, aby przyspieszyć budowę masy mięśniowej oraz polepszyć regenerację powysiłkową. Jak prawidłowo stosować odżywkę białkową, aby wykorzystać jej potencjał?

  1. Czym jest odżywka białkowa i co daje?
  2. Czy odżywka białkowa jest zdrowa?
  3. Kto powinien spożywać odżywkę białkową?
  4. Przeciwwskazania do stosowania odżywki białkowej
  5. Jak prawidłowo stosować odżywkę białkową?
  6. Stosowanie odżywki białkowej – najczęściej zadawane pytania

Z tego artykułu dowiesz się

  • czym jest odżywka białkowa, z jakich składników jest produkowana i jaki ma wpływ na zdrowie człowieka,
  • kto powinien rozważyć stosowanie odżywki białkowej,
  • jakie są przeciwwskazania do stosowania odżywki białkowej.

Dzięki temu artykułowi zrozumiesz, w jaki sposób działa odżywka białkowa, kiedy po nią sięgnąć i jak ją prawidłowo stosować, aby uzyskać wymierne korzyści na wielu płaszczyznach.

Czym jest odżywka białkowa i co daje?

Odżywka białkowa jest produktem najczęściej występującym w formie proszku, który pomaga uzupełnić dietę w łatwo przyswajalne białko o dużej wartości biologicznej. Suplementy białkowe przeznaczone są przede wszystkim dla osób wyczynowo uprawiających sport, aby zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie organizmu na białko. Odżywka białkowa jest częstym dodatkiem do diety u zawodników sportów sylwetkowych, siłowych i szybkościowo-siłowych (np. sportów walki, sportów drużynowych), których dzienne zapotrzebowanie na białko może nawet przekraczać 2 g na kg całkowitej masy ciała.

Odżywki białkowe charakteryzują się wysoką zawartością wszystkich niezbędnych dla organizmu człowieka aminokwasów egzogennych, w tym trzech o rozgałęzionym łańcuchu bocznym, nazywanych BCAA, do których zalicza się leucynę, izoleucynę i walinę.

Dzięki wysokiej zawartości wszystkich dziewięciu aminokwasów egzogennych, odżywka białkowa może pomagać w rozwoju siły i masy mięśniowej u osób regularnie ćwiczących na siłowni. Przeprowadzone badania kliniczne wykazały, że stosowanie odżywki białkowej przez minimum 6 tygodni zwiększa siłę maksymalną mięśni, beztłuszczową masę ciała oraz rozmiar mięśni u zdrowych osób dorosłych, które systematycznie wykonują trening siłowy. Odżywka białkowa ma jednak słabszy wpływ na przyrost masy mięśniowej u osób starszych oraz dorosłych, których dobowe spożycie białka jest większe niż 1,6 g na kg całkowitej masy ciała. Warto podkreślić, że odżywka białkowa została umieszczona przez cieszący się dobrą renomą Australijski Instytut Sportu (AIS) na liście suplementów o dobrze udowodnionej skuteczności działania w sporcie.

Powiązane produkty

Z jakich składników produkowana jest odżywka białkowa?

Obecnie na rynku suplementów diety dostępnych jest wiele rodzajów odżywek białkowych, które przeznaczone są przede wszystkim dla sportowców i osób aktywnych fizycznie oraz tych, które mają trudności z dostarczeniem wystarczającej ilości białka wraz z codzienną dietą. Wśród najczęściej spotykanych w sklepach rodzajów odżywek białkowych, można wymienić m.in.:

  • białko serwatkowe (koncentrat, izolat i hydrolizat białka serwatkowego),
  • kazeinę,
  • albuminę jaja kurzego (białko jaja),
  • białko wołowe (hydrolizat lub izolat),
  • białko sojowe (izolat),
  • białko konopne,
  • białko grochu (izolat),
  • białko ryżowe,
  • białko ciecierzycy,
  • białko drożdżowe (Saccharomyces cerevisiae),
  • mieszanki białek roślinnych (wegańskich), w składzie których znajduje się m.in.: białko słonecznika, białko z pestek dyni, białko z siemienia lnianego, białko quinoa oraz sproszkowana spirulina.

Czy odżywka białkowa jest zdrowa?

Odpowiednio dobrana odżywka białkowa może być elementem zdrowej diety o potencjale przeciwzapalnym. Na rynku suplementów diety dostępne są obecnie odżywki białkowe, które zawierają tylko koncentrat lub izolat białek serwatkowych w połączeniu z lecytyną roślinną, bez dodatku żadnych substancji słodzących, konserwujących, barwiących, ani aromatyzujących. Coraz częściej można również spotkać wegańską odżywkę białkową, która nie zawiera dodatku słodzików, barwników, ani aromatów. Naturalna odżywka białkowa jest zdecydowanie najlepszym wyborem dla osób, którym zależy nie tylko na osiągnięciu celów sportowych, lecz także na utrzymaniu dobrej kondycji zdrowotnej.

Odżywki białkowe korzystnie wpływają na skład ciała, ponieważ pomagają zmniejszyć zawartość tkanki tłuszczowej, obwód talii i wskaźnik masy ciała (BMI) oraz jednocześnie stymulują przyrost masy mięśniowej u osób, które regularnie trenują na siłowni i przestrzegają odpowiednio zbilansowanej diety.

Stosowanie odżywki białkowej może także zmniejszać apetyt i zwiększać uczucie sytości po spożytym posiłku, jak również obniżać stężenie glukozy we krwi. Ponadto odżywka białkowa może zapobiegać pojawieniu się sarkopenii, tj. znacznej utracie masy, siły i mocy mięśni szkieletowych wraz z wiekiem, zwłaszcza wtedy, gdy jest ona stosowana w połączeniu z regularnym treningiem siłowym.

Kto powinien spożywać odżywkę białkową?

Odżywka białkowa jest najczęściej wskazana w następujących przypadkach:

  • osoby, które mają duże trudności z dostarczeniem adekwatnej ilości białka z pożywienia w celu rozwoju masy mięśniowej, tj. 1,6-2,2 g na kg całkowitej masy ciała na dobę,
  • osoby z niedowagą i osłabionym apetytem, które mają kłopoty z regularnym spożywaniem dużych objętościowo posiłków w diecie o zwiększonej podaży kalorii, ukierunkowanej na przyrost masy ciała,
  • wegetarianie i weganie, dla których wyzwanie stanowi uzyskanie odpowiedniej ilości białka w diecie roślinnej, a już zwłaszcza w przypadku chęci zwiększenia masy mięśniowej,
  • sportowcy wyczynowi i amatorzy, którzy prowadzą intensywny tryb życia, żyją w ciągłym pośpiechu i mają niewiele czasu na przygotowywanie każdego dnia kilku dobrze zbilansowanych posiłków pod względem wartości energetycznej i odżywczej,
  • osoby regularnie ćwiczące na siłowni, które eliminują wiele pokarmów będących dobrym źródłem białka wskutek określonych problemów zdrowotnych (np. alergii pokarmowej lub nadwrażliwości pokarmowej, schorzeń przewodu pokarmowego), bądź specyficznych preferencji żywieniowych,
  • osoby starsze, u których obserwuje się spadek beztłuszczowej masy ciała oraz objawy i powikłania sarkopenii (np. osłabienie mięśniowe, pogorszenie sprawności fizycznej),
  • osoby z niedożywieniem białkowo-kalorycznym związanym z przewlekłą chorobą wyniszczającą (np. nowotworową) oraz problemami z apetytem i jedzeniem (np. bolesność dziąseł podczas spożywania pokarmów, zmniejszenie produkcji śliny, braki w uzębieniu).

ODŻYWKI BIAŁKOWE

KOLAGEN

SUPLEMENTY DLA SPORTOWCÓW

Przeciwwskazania do stosowania odżywki białkowej

Odżywka białkowa jest zazwyczaj dobrze tolerowana przez większość konsumentów, dla których stanowi ona jedynie uzupełnienie diety w białko o wysokiej wartości biologicznej. Istnieją jednak pewne przeciwwskazania do stosowania określonych odżywek białkowych, do których zalicza się m.in.:

  • alergię lub nadwrażliwość pokarmową na białka mleka krowiego, która wyklucza stosowanie odżywki białkowej na bazie białek mleka (kazeina i białko serwatkowe), za wyjątkiem hydrolizatów,
  • alergię lub nadwrażliwość pokarmową na soję, która uniemożliwia stosowanie odżywki białkowej na bazie izolatu białek sojowych,
  • nietolerancję laktozy i/lub fruktanów zaliczanych do składników z grupy FODMAP, która wyklucza stosowanie odżywki białkowej na bazie koncentratu białek serwatkowych (WPC) oraz wielu białek roślinnych,
  • trądzik pospolity, którego objawy mogą nasilać się po spożyciu odżywki białkowej na bazie kazeiny lub białek serwatkowych, zwłaszcza u nastoletnich chłopców w okresie dojrzewania,
  • przewlekłą chorobą nerek i poważne zaburzenia czynności wątroby, które są przeciwwskazaniem do stosowania odżywek białkowych.
Warto również wspomnieć o tym, że odżywki białkowe mogą zawierać substancje zanieczyszczające, takie jak choćby metale ciężkie (np. arsen, kadm, ołów, rtęć), czy bisfenol A (BPA), czyli toksyczny produkt uboczny wytwarzania tworzyw sztucznych.

Właśnie dlatego zaleca się ograniczenie spożycia odżywek białkowych do maksymalnie 1-2 porcji dziennie oraz korzystanie głównie z suplementów białkowych przebadanych w akredytowanych i niezależnych laboratoriach.

Jak prawidłowo stosować odżywkę białkową?

Zdecydowana większość dostępnych na rynku odżywek białkowych występuje w postaci proszku, który zaleca się wymieszać z wodą, mlekiem, jogurtem, kefirem, maślanką lub ulubionym napojem roślinnym. Odżywkę białkową można stosować w ilości od jednej do kilku łyżek do rozmaitych dań, między innymi owsianki, jaglanki, omletów, smoothie, koktajli oraz zdrowych deserów, aby wzbogacić je w białko o wysokiej wartości biologicznej oraz poprawić walory smakowe i odżywcze.

Przyjmowanie odżywki białkowej jest szczególnie zalecane po zakończonym treningu siłowym, aby pobudzić syntezę białek mięśniowych (MPS) i zarazem hamować rozpad białek mięśniowych (MPB). Z przeprowadzonych badań wynika, iż największy przyrost masy i siły mięśniowej obserwowany jest w przypadku spożycia pełnowartościowego białka w ciągu pierwszych kilku godzin po ćwiczeniach siłowych. Właśnie dlatego warto stosować odżywkę białkową po treningu w ilości 1-2 miarek tak, aby dostarczyć około 40 g białka o wysokiej zawartości leucyny i pozostałych aminokwasów egzogennych. Poza tym wyniki niektórych badań sugerują, że spożycie przynajmniej 40 g białka w formie odżywki białkowej na bazie białek serwatkowych (WPC lub WPI), bądź kazeiny micelarnej (1-2 miarki) na około 30 minut przed snem może poprawić regenerację powysiłkową i sprzyjać rozwojowi masy mięśniowej.

Stosowanie odżywki białkowej – najczęściej zadawane pytania

Kiedy stosować odżywkę białkową – przed treningiem, czy po nim?

Odżywkę białkową można stosować zarówno przed, jak i po treningu siłowym. Stosowanie odżywki białkowej o wysokiej zawartości aminokwasów egzogennych (w tym leucyny) jest szczególnie zalecane po zakończonym treningu, aby pobudzać syntezę białek mięśniowych (MPS).

Czy odżywka białkowa pomaga schudnąć?

Odżywka białkowa może pomóc schudnąć z uwagi na to, że odpowiednia ilość białka zwiększa uczucie sytości poposiłkowej i hamuje apetyt oraz spożycie energii przyjmowanej z pożywieniem w ciągu dnia. Wykazano, że stężenie hormonów sytości krążących we krwi zwiększa się po spożyciu około 30 g białka w posiłku.

Jakie są skutki uboczne stosowania odżywki białkowej?

Stosowanie odżywki białkowej może niekiedy powodować skutki uboczne, takie jak na przykład objawy alergii lub nadwrażliwości pokarmowej (np. na białka mleka krowiego, bądź soję), czy dolegliwości żołądkowo-jelitowe wskutek spożycia laktozy, fruktanów albo polioli. Poza tym odżywki na bazie białek (zwłaszcza kazeina i białko serwatkowe) mogą u niektórych osób nasilać zmiany trądzikowe na twarzy i tułowiu, szczególnie u nastoletnich chłopców w okresie dojrzewania.

Czy dzieci mogą spożywać odżywki białkowe?

Dzieci mogą spożywać odżywki białkowe, jeśli dieta jest niedoborowa lub występują u nich określone problemy zdrowotne, np. niedowaga, silna wybiórczość pokarmowa, bądź alergie i nadwrażliwości pokarmowe. Zaleca się jednak, aby dzieci spożywały zalecaną ilość białka wraz z dietą, w której znajduje się mleko i niedosładzane przetwory mleczne, jaja, mięso drobiowe, ryby, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona i pestki.

Czy odżywkę białkową można spożywać, gdy się nie ćwiczy?

Odżywkę białkową można spożywać, gdy się nie ćwiczy, jednak największe korzyści pod względem rozwoju masy mięśniowej uzyskuje w przypadku odpowiedniej podaży białka w diecie i regularnych ćwiczeń siłowych. Stosowanie odżywki białkowej jest często zalecane osobom, które mają duże trudności z dostarczeniem odpowiedniej ilości białka z pożywienia i dochodzi u nich do utraty beztłuszczowej masy ciała.

  1. Kerksick CM, Arent S, Schoenfeld BJ, et al.: International society of sports nutrition position stand: nutrient timing. J Int Soc Sports Nutr. 2017 Aug 29;14:33.
  2. Jäger R, Kerksick CM, Campbell BI, et al.: International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise. J Int Soc Sports Nutr. 2017 Jun 20;14:20.
  3. Morton RW, Murphy KT, McKellar SR, et al.: A systematic review, meta-analysis and meta-regression of the effect of protein supplementation on resistance training-induced gains in muscle mass and strength in healthy adults. Br J Sports Med. 2018 Mar;52(6):376-384.
  4. Schoenfeld BJ, Aragon AA: How much protein can the body use in a single meal for muscle-building? Implications for daily protein distribution. J Int Soc Sports Nutr. 2018 Feb 27;15:10. 
  5. A Castro LH, S de Araújo FH, M Olimpio MY, et al.: Comparative Meta-Analysis of the Effect of Concentrated, Hydrolyzed, and Isolated Whey Protein Supplementation on Body Composition of Physical Activity Practitioners. Nutrients. 2019 Sep 2;11(9):2047.
  6. Carbone JW, Pasiakos SM.: Dietary Protein and Muscle Mass: Translating Science to Application and Health Benefit. Nutrients. 2019 May 22;11(5):1136.
  7. Snijders T, Trommelen J, Kouw IWK, et al.: The Impact of Pre-sleep Protein Ingestion on the Skeletal Muscle Adaptive Response to Exercise in Humans: An Update. Front Nutr. 2019 Mar 6;6:17.
  8. Kim J.: Pre-sleep casein protein ingestion: new paradigm in post-exercise recovery nutrition. Phys Act Nutr. 2020 Jun 30;24(2):6-10.
  9. Tagawa R, Watanabe D, Ito K, et al.: Dose-response relationship between protein intake and muscle mass increase: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Rev. 2020 Nov 4;79(1):66-75.
  10. Reis CEG, Loureiro LMR, Roschel H, et al.: Effects of pre-sleep protein consumption on muscle-related outcomes - A systematic review. J Sci Med Sport. 2021 Feb;24(2):177-182.
  11. Sepandi M, Samadi M, Shirvani H, et al.: Effect of whey protein supplementation on weight and body composition indicators: A meta-analysis of randomized clinical trials. Clin Nutr ESPEN. 2022 Aug;50:74-83.
  12. Bethencourt-Barbuzano E, González-Weller D, Paz-Montelongo S, et al.: Whey Protein Dietary Supplements: Metal Exposure Assessment and Risk Characterization. Nutrients. 2023 Aug 11;15(16):3543.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Czy białko serwatkowe spożywane przed posiłkiem może pomóc w utrzymaniu normoglikemii?

    W ciągu prawie 40 lat zachorowalność na cukrzycę wzrosła aż czterokrotnie. Zdiagnozowano ją dotychczas u ponad 415 milionów pacjentów, co stanowi prawie 9 proc. całej populacji. Jak spożycie koktajlu z białka serwatkowego przed posiłkiem wpływa na poziom glikemii po jego spożyciu?

  • Ile białka jest potrzebne do efektywnego budowania mięśni?

    Proces budowania masy mięśniowej, kolokwialnie nazywany „masą”, to okres, w którym należy spożywać nadwyżkę kalorii. Trwa to określony czas, niemniej spożywane kalorie nie powinny pochodzić z przypadkowych produktów. Należy zwrócić szczególną uwagę na proporcje makroskładników, w szczególności na ilość białka w posiłku. Dlaczego białko jest tak istotne podczas budowania masy mięśniowej i co się dzieje z włóknami mięśniowymi, kiedy jest go za mało?

  • Zbyt mała ilość białka w diecie napędza plagę otyłości

    Brak białka we właściwej ilości w diecie może doprowadzić do przejadania się kaloriami i otyłości – wynika z szeroko zakrojonych badań prowadzonych w Australii. Wskazano także, że szczególnie korzystne jest spożywanie białka na śniadanie.

  • Jaka dieta przy odleżynach? Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z odleżynami

    Odleżyny to częsty problem dotyczący przede wszystkim osób długotrwale leżących, nieprzytomnych, z cukrzycą czy chorobami naczyniowymi. Pojawiają się w wyniku przewlekłego ucisku lub tarcia skóry. Powstawaniu odleżyn sprzyja także nieprawidłowa pielęgnacja oraz zły stan odżywienia pacjentów. Jaką dietę stosować u pacjentów z odleżynami? O jakie składniki odżywcze szczególnie zadbać?

  • Najlepsza dieta niskowęglowodanowa dla cukrzyków – roślinna czy zwierzęca?

    Osoby, które w swojej diecie spożywały głównie białko roślinne, miały o 6% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę w ciągu 30 lat – m.in. takie wnioski udało się uzyskać po 30 latach badań nad wpływem diety w rozwoju cukrzycy typu 2.  Jak  wyglądał eksperyment i jakie rozwiązania związane ze stylem życia sugerują badacze, żeby uniknąć tej choroby metabolicznej?

  • Skaza białkowa – przyczyny, objawy i leczenie alergii na białka mleka krowiego u niemowląt, dzieci i dorosłych

    Skaza białkowa to alergia (czyli zmieniona, nadmierna reakcja układu immunologicznego) na białka mleka krowiego. Najczęściej alergia na BMK występuje u niemowląt i małych dzieci, objawia się zmianami skórnymi, którym towarzyszy świąd, dolegliwościami ze strony układu pokarmowego (biegunka, wymioty), a czasami również nieżytem nosa czy przewlekłym kaszlem. Jak wygląda postępowanie przy podejrzeniu u dziecka alergii na białko mleka krowiego? 

  • Białkomocz – przyczyny, objawy, diagnostyka. Jak się przygotować do badania? Normy

    Białkomocz jest objawem towarzyszącym wielu schorzeniom układu moczowego i sercowo-naczyniowego. Wyróżniamy kilka rodzajów proteinurii, które dzielimy w zależności od ilości wydalanego moczu i mechanizmu jej powstawania. Ślad białka w moczu nie zawsze jest oznaką rozwoju choroby i może wynikać z reakcji fizjologicznej organizmu na wzmożony wysiłek fizyczny lub na bodźce termiczne. Diagnostyka białkomoczu jest częścią ogólnego badania moczu. Według zaleceń najlepszym wskaźnikiem utraty białka wraz z moczem jest określenie stosunku stężenia wydalanej albuminy do wydalanej kreatyniny (ACR). Jak się przygotować do oznaczenia, jak pobrać próbkę moczu do badania i jakie są normy diagnostyczne, odpowiadamy w poniższym artykule.

  • Podróż do Tanzanii i na Zanzibar. Zalecane szczepienia i zagrożenia zdrowotne

    Planując egzotyczną podróż do Tanzanii i na Zanzibar, warto pamiętać nie tylko o formalnościach wizowych czy atrakcjach turystycznych, ale przede wszystkim o zdrowiu. Afryka Wschodnia to region o odmiennym klimacie i innym poziomie sanitarno-epidemiologicznym, charakteryzujący się występowaniem chorób, z którymi w Polsce nie mamy styczności. Odpowiednio wczesne przygotowanie medyczne, szczepienia przed wyjazdem oraz przestrzeganie zasad profilaktyki mogą uchronić podróżnych przed poważnymi problemami zdrowotnymi.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl