kobieta je niezdrowe jedzenie
Arkadiusz Dąbek

Zbyt mała ilość białka w diecie napędza plagę otyłości

Brak białka we właściwej ilości w diecie może doprowadzić do przejadania się kaloriami i otyłości wynika z szeroko zakrojonych badań prowadzonych w Australii. Wskazano także, że szczególnie korzystne jest spożywanie białka na śniadanie.

Eksperyment zrealizowany przez zespół naukowców z University of Sydney dostarczył nam kolejnych dowodów na to, iż spożywanie wysoce przetworzonych produktów stanowi główną przyczynę epidemii otyłości w krajach zachodnich. Bardzo ważnym aspektem takiego stylu odżywiania jest to, że spożywa się niewielkie ilości białka.

Hipoteza „dźwigni białkowej”

Naukowcy z University of Sydney w swojej pracy podkreślili, że w 2005 roku pojawiła się hipoteza „dźwigni białkowej”. Sugeruje ona, że ludzie przejadają się tłuszczem i węglowodanami (w uproszczeniu cukrami), ponieważ spożywają zbyt mało białka.

Badacze podkreślają, że białko jest budulcem wszystkich komórek. Szacuje się, że w ludzkim ciele występuje ok. miliona różnych cząsteczek białka. Wszelkiego rodzaju produkty zwierzęce, takie jak mięso, ryby, jaja, mleko, a także produkty pochodzenia roślinnego, np. soja, strączki czy niektóre ziarna, są głównymi źródłami tego składnika w naszej diecie.

Śmieciowe jedzenie nie dostarcza odpowiedniej ilości białka

Dr Amanda Grech, współautorka pracy opublikowanej w czasopiśmie „Obesity”, wyraża swoje obawy, że ludzie coraz częściej sięgają po śmieciowe lub mocno przetworzone produkty spożywcze, co wpływa na obniżenie procentu białka w ich diecie i zwiększa ryzyko otyłości i nadwagi – a to z kolei zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia chorób przewlekłych. Jest coraz bardziej widoczne, że potrzebujemy pożywienia, które zaspokoi nasze zapotrzebowanie na białko. Jednak w dzisiejszej diecie zachodniej jest go coraz mniej. Aby uzyskać jego odpowiedni poziom, trzeba jeść więcej, co zwiększa całkowitą ilość spożytej energii – zaznaczył prof. David Raubenheimer, kolejny współautor badania.

Powiązane produkty

Jak przebiegało badanie?

Naukowcy dokonali analizy danych dotyczących diety i aktywności fizycznej 9 tysięcy Australijczyków w średnim wieku 46 lat, których obserwowano przez okres roku. Średnia proporcja kalorii w ich diecie wynosiła 18,4% białka, 43,5% węglowodanów, 30,9% tłuszczu, 2,2% błonnika i 4,3% alkoholu. Zbadano też, jak ważny jest pierwszy posiłek.

Mniej białka za dnia, więcej tłuszczu i cukru wieczorem

Wyniki badań wykazały, że osoby, które zjadały mało białka w trakcie dnia, jadły zwykle więcej w późniejszych porach. Spożywały też produkty energetycznie „gęste”, które zawierały dużo cukru, tłuszczu, soli i alkoholu. Dodatkowo jadły mniej zdrowych składników, takich jak warzywa, owoce i nabiał. Natomiast osoby, które rano dostarczyły swoim organizmom odpowiednią ilość białka, jadły mniej w kolejnych posiłkach i spożywały mniejszą ilość kalorii w ciągu dnia. Ich dieta była lepsza, bogatsza w warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty i nabiał.

Dane z badań potwierdzają, że mechanizm otyłości jest związany z niską podażą białka i wysokim spożyciem produktów przetworzonych, co prowadzi do nadmiernego spożycia energii w odpowiedzi na nierównowagę składników odżywczych.
  1. M. Matacz, Mała ilość spożywanego białka napędza plagę otyłości, Nauka w Polsce [online] https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news,94334,mala-ilosc-spozywanego-bialka-napedza-plage-otylosci.html [dostęp:] 2.12.2022.
  2. A. Grech, Z. Sui, A. Rangan, S. J. Simpson, S. C. P. Coogan, D. Rauben, Macronutrient (im)balance drives energy intake in anobesogenic food environment: An ecological analysis, „Obesity”, nr 30 2022.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Kawa czy matcha? Eksperci rozwiewają wątpliwości

    Poranek rozpoczęty bez małej czarnej? Dla niektórych to niewyobrażalne. Choć kawa daje nam mnóstwo korzyści, coraz głośniej mówi się o prozdrowotnym działaniu matchy – japońskiej sproszkowanej zielonej herbaty. Specjaliści doradzają, który napój wybrać.

  • Ospa alaskańska – pierwsza ofiara śmiertelna. Jak objawia się tajemniczy wirus?

    W Stanach Zjednoczonych odnotowano pierwszy śmiertelny przypadek tzw. ospy alaskańskiej. Wirus ją powodujący – Alaskapox Virus – został zidentyfikowany w 2015 roku i do tej pory powodował łagodnie przebiegające, niegroźne dla zdrowia infekcje. Co wiemy o wirusie alaskańskim? W jaki sposób można się nim zarazić?

  • Tabletka „dzień po” – znamy decyzję Sejmu

    Sejm uchwalił nowelizację Prawa farmaceutycznego. Projekt ustawy zakłada dostępność bez recepty antykoncepcji awaryjnej na bazie octanu uliprystalu (EllaOne) dla osób powyżej 15. roku życia.

  • Sztuczna inteligencja rozpoznała różnice w mózgach kobiety i mężczyzny

    Czy mózg ma płeć? To pytanie od lat dzieli specjalistów z dziedziny neuronauki na skrajne obozy. Jedni twierdzą, że mózgi kobiet i mężczyzn znacząco różnią się budową, podczas gdy oponenci próbują dowieść, że organy te są niemal identyczne. Najnowsze badanie naukowców z Uniwersytetu Stanforda może położyć kres tym sporom.

  • Długość palca serdecznego świadczy o stanie zdrowia

    Im większy stosunek długości palca serdecznego do wskazującego, tym lepsze wykorzystanie tlenu w organizmie – donoszą naukowcy z Uniwersytetu w Swansea. Taki układ palców jest wynikiem działania testosteronu w okresie płodowym. To kolejne badanie dowodzące, że proporcje między palcem serdecznym a wskazującym mogą świadczyć o stanie zdrowia i kondycji organizmu.

  • Witamina z grupy B może przyczyniać się do chorób serca

    Witamina B3 (niacyna, witamina PP) zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Jeden z jej metabolitów – 4PY – prowadzi do zapalenia naczyń, a wtórnie do miażdżycy. Naukowcy z Cleveland Clinic jako pierwsi opisali ten szlak metaboliczny. Po raz kolejny podważono stosowanie niacyny w profilaktyce chorób układu krążenia.

  • Wirus opryszczki dwukrotnie zwiększa ryzyko demencji

    Przebyte zakażenie wirusem opryszczki pospolitej podwaja ryzyko demencji u dorosłych – wynika z obszernego badania naukowców z Uniwersytetu w Uppsali. To potwierdzenie wcześniejszych badań wskazujących wirus opryszczki jako potencjalny czynnik ryzyka chorób otępiennych.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij