mgr dietetyki Mateusz Durbas

Dietetyk kliniczny i sportowy. Absolwent kierunku dietetyka w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia, w specjalności dietetyka kliniczna. Szkoleniowiec, autor setek artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i suplementacji diety w branżowych czasopismach oraz portalach internetowych. Na co dzień współpracuje ze swoimi podopiecznymi w poradni dietetycznej zlokalizowanej w śródmieściu Krakowa, jak również regularnie prowadzi konsultacje żywieniowe w formie online. Specjalizuje się zwłaszcza w dietoterapii dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (zespół jelita drażliwego - IBS, zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego - SIBO, celiakia, refluks żołądkowo-przełykowy) oraz zaburzeniach endokrynologicznych (niedoczynność tarczycy, choroba Hashimoto, cukrzyca, zespół policystycznych jajników - PCOS). Prywatnie miłośnik książek i filmów, ćwiczeń stretchingowych, leśnych wędrówek oraz trekkingu górskiego.
Wszystkie publikacje autora
-
Dieta wegetariańska – zasady, zalety i wady. Czym zastąpić mięso?
Przeczytane 594 razy
9 min
-
Jak poprawić przyswajalność składników odżywczych w diecie?
Przeczytane 1059 razy
8 min
-
Dieta przy hemoroidach. Co jeść, a czego nie przy żylakach odbytu?
Przeczytane 6082 razy
7 min
-
IMO – zespół rozrostu metanogenów w jelicie cienkim. Objawy, diagnoza, leczenie
Przeczytane 2347 razy
8 min
-
Dieta w zaburzeniach lękowych. Co jeść, a czego unikać przy stanach lękowych?
Przeczytane 21306 razy
5 min
-
E-book "Dieta na relaks". Porady i jadłospis - jak złagodzić stres dietą
Przeczytane 3379 razy
1 min