mgr dietetyki Mateusz Durbas

Dietetyk kliniczny i sportowy. Absolwent kierunku dietetyka w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia, w specjalności dietetyka kliniczna. Szkoleniowiec, autor setek artykułów popularnonaukowych na temat żywienia i suplementacji diety w branżowych czasopismach oraz portalach internetowych. Na co dzień współpracuje ze swoimi podopiecznymi w poradni dietetycznej zlokalizowanej w śródmieściu Krakowa, jak również regularnie prowadzi konsultacje żywieniowe w formie online. Specjalizuje się zwłaszcza w dietoterapii dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego (zespół jelita drażliwego - IBS, zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego - SIBO, celiakia, refluks żołądkowo-przełykowy) oraz zaburzeniach endokrynologicznych (niedoczynność tarczycy, choroba Hashimoto, cukrzyca, zespół policystycznych jajników - PCOS). Prywatnie miłośnik książek i filmów, ćwiczeń stretchingowych, leśnych wędrówek oraz trekkingu górskiego.
Wszystkie publikacje autora
-
Monakolina K – co to jest? Właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania
Przeczytane 120424 razy
4 min
-
Dieta na lato – co jeść podczas upałów i jak się nawadniać?
Przeczytane 17958 razy
8 min
-
Dieta w zespole jelita drażliwego (IBS) – zalecenia żywieniowe
Przeczytane 81739 razy
7 min
-
Dieta cukrzycowa – co jeść przy cukrzycy, a czego unikać?
Przeczytane 360158 razy
8 min
-
Fleksitarianizm – czy jest zdrowy? Zasady diety fleksitariańskiej
Przeczytane 36955 razy
7 min