Kolorowe papryki
Mateusz Durbas

Papryka czerwona, żółta a zielona – różnice, właściwości, która najlepsza?

Papryka jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Warto zatem znać różnice występujące pomiędzy poszczególnymi kolorowymi odmianami papryki. Która z nich jest najlepsza i najzdrowsza?

Papryka słodka (Capsicum annuum L.) nazywana inaczej pieprzowcem rocznym jest niezwykle popularnym warzywem w Polsce, które zaliczane jest do grupy roślin z rodziny psiankowatych (Solanaceae). Papryka należy do warzyw, które są bardzo cenione przez konsumentów ze względu na charakterystyczny smak, wysoką wartość odżywczą oraz prozdrowotny wpływ na organizm człowieka. Dane statystyczne pokazują, że roczne spożycie papryki w Polsce wynosi blisko 1 kg w przeliczeniu na jednego mieszkańca.

Czy kolor papryki ma znaczenie?

Papryka jest warzywem o małej wartości energetycznej i niskim indeksie oraz ładunku glikemicznym. Cechuje się ona bardzo wysoką zawartością witaminy C oraz karotenoidów (zwłaszcza beta-karotenu). Papryka jest również dobrym źródłem kwasu foliowego, witamin (A, E i K), składników mineralnych (w szczególności potasu, manganu, żelaza i magnezu), błonnika pokarmowego oraz flawonoidów i kwasów fenolowych. Wszystko to sprawia, że ma ona korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Sugeruje się, że regularne włączanie do diety papryki w różnych kolorach może obniżać ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, nowotworowych i cukrzycy typu 2, jak również zwiększać odporność organizmu i wzmacniać układ kostny.

Obecnie w sklepach i na targowiskach można spotkać paprykę, która występuje w kilku różnych kolorach, między innymi żółtym, zielonym, pomarańczowym, czerwonym, a nawet fioletowym. Większość owoców słodkiej papryki zmienia kolor z zielonego na żółty, pomarańczowy, czerwony lub fioletowy, gdy są one w pełni dojrzałe. Zielona papryka jest zatem często zbierana, zanim całkowicie dojrzeje, stąd zwykle jej charakterystyczny gorzki posmak. Należy podkreślić, że etap dojrzałości owoców słodkiej papryki może częściowo wpływać na zawartość witamin i bioaktywnych fitozwiązków w papryce, a tym samym na dostępność przeciwutleniaczy w diecie.

Papryka czerwona, zielona i żółta – różnice

Wyniki dotychczas przeprowadzonych badań wskazują, że papryka czerwona charakteryzuje się istotnie wyższą zawartością antyoksydantów ogółem niż papryka zielona. Stwierdzono także, że papryka czerwona ma przeważnie wyższy poziom beta-karotenu (prowitaminy A), kapsantyny, kwercetyny i luteoliny w porównaniu z papryką żółtą, pomarańczową oraz zieloną. Wszystkie cztery rodzaje papryki (czerwona, żółta, pomarańczowa i zielona) mają natomiast podobną zdolność wymiatania wolnych rodników DPPH oraz skutecznie zapobiegają utlenianiu cholesterolu i kwasu dokozaheksaenowego (DHA) podczas ogrzewania w wysokiej temperaturze. Ponadto dojrzała czerwona papryka cechuje się na ogół najwyższą zawartością witaminy C i beta-karotenu, bowiem ilość tych ważnych składników pokarmowych wzrasta wraz z osiągnięciem odpowiedniego stanu dojrzałości owocu.

Oprócz tego papryka czerwona, żółta i pomarańczowa jest słodsza od papryki zielonej ze względu na wzrost zawartości glukozy w fazie dojrzewania. Z drugiej strony stężenie chlorofilu (zielonego barwnika) o szerokim spektrum aktywności biologicznej jest wyższe w niedojrzałej zielonej papryce aniżeli w dojrzałej pomarańczowej, żółtej i czerwonej papryce.

Powiązane produkty

Przykładowe przepisy z każdym rodzajem papryki (czerwona, zielona i żółta)

Makaron w paprykowo-pomidorowym sosie z tuńczykiem

Składniki:
passata pomidorowa – 1 szklanka,
cukinia – ⅓ średniej sztuki,
papryka czerwona – ½ średniej sztuki,
pomidor – 1 średnia sztuka,
tuńczyk w sosie własnym – 1 opakowanie,
cebula – 1 mała sztuka,
oliwa z oliwek extra virgin – 2 łyżki,
czosnek – 2 średnie ząbki,
zioła prowansalskie – 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony – 2 szczypty,
sól biała – 2 szczypty,
ser parmezan – 1 średni plaster,
makaron pszenny pełnoziarnisty – 1 szklanka.

Przygotowanie:
1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Cebulę i czosnek obrać i posiekać w kostkę, podsmażyć krótko na oliwie.
3. Do cebuli i czosnku dodać posiekanego w drobną kostkę pomidora, cukinię oraz czerwoną paprykę. Wlać szklankę wrzącej wody i dusić składniki do odparowania nadmiaru wody.
4. Na końcu dodać odsączonego z sosu własnego tuńczyka, passatę pomidorową oraz wszystkie przyprawy i dusić całość do zgęstnienia sosu.
5. Wymieszać przygotowany sos z ugotowanym makaronem i posypać startym serem.

Leczo z indykiem i kaszą jaglaną

Składniki:
mięso z piersi indyka bez skóry – 1 porcja,
pomidor – 1 średnia sztuka,
passata pomidorowa – 1 szklanka,
cebula – 1 mała sztuka,
papryka żółta – ½ średniej sztuki,
cukinia – ⅓ średniej sztuki,
bazylia suszona – 1 łyżeczka,
mielona papryka słodka – 1 łyżeczka,
oliwa z oliwek extra virgin – 2 łyżki,
pieprz czarny mielony – 2 szczypty,
sól biała – 2 szczypty,
mielona papryka chili – 1 szczypta,
kasza jaglana – 7 łyżek.

Przygotowanie:
1. W garnku rozgrzewamy oliwę i przez chwilę smażymy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojonego w kostkę indyka. Dodajemy pokrojoną cukinię i żółtą paprykę.
2. Pomidora kroimy w kostkę lub blendujemy. Passatę, pomidora oraz wszystkie przyprawy dodajemy do pozostałych składników.
3. Dusimy całość przez 7 minut, następnie przepłukujemy kaszę wrzątkiem i wsypujemy do garnka z pozostałymi składnikami. Wlewamy 1-2 szklanki wrzącej wody, przyprawiamy i gotujemy bez przykrycia przez około 15 minut.

Pieczony łosoś w warzywach z kaszą gryczaną

Składniki:
łosoś świeży – 1 porcja,
pomidory koktajlowe – 6 sztuk,
cukinia – ⅓ średniej sztuki,
sok z cytryny – 1 łyżka,
sól biała – 2 szczypty,
pieprz czarny mielony – 2 szczypty,
miód pszczeli – 1 łyżeczka,
sos sojowy – 1 łyżka,
papryka zielona – ½ średniej sztuki,
oliwa z oliwek extra virgin – 1 łyżka,
kasza gryczana niepalona – 7 łyżek.

Przygotowanie:
1. Odcinamy skórkę z łososia i dzielimy go na mniejsze kawałki.
2. W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty (miód, sos sojowy, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz) i smarujemy nią filet z łososia.
3. Gotujemy kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu (bez woreczka) i przekładamy odcedzoną z wody do naczynia żaroodpornego. Następnie układamy na niej filet łososia, pomidorki koktajlowe, kilka plasterków cytryny oraz pokrojoną cukinię i zieloną paprykę.
4. Pieczemy całość w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

Kto nie powinien spożywać papryki? Papryka – przeciwwskazania

Papryka jest produktem żywnościowym, który jest dobrze tolerowany przez zdecydowaną większość konsumentów i dlatego może być ona regularnie włączana do diety jako jej zdrowy element. Niemniej jednak istnieje pewna grupa osób, która powinna znacząco ograniczyć spożycie papryki w diecie lub nawet całkowicie z niej zrezygnować. Są to przede wszystkim pacjenci ze schorzeniami przewodu pokarmowego (zwłaszcza wątroby i żołądka), zaburzeniami trawiennymi oraz alergią i nadwrażliwością na paprykę.

Alergia na paprykę jest spowodowana reakcją krzyżową między warzywem a pyłkami roślin (tzw. alergia wziewna). W przypadku występowania nadwrażliwości pokarmowej na paprykę osoba może doświadczyć pewnych problemów trawiennych po zjedzeniu posiłku zawierającego paprykę, natomiast gdy mowa o alergii – może pojawić się wysypka i/lub objawy ze strony górnych dróg oddechowych. Warto także nadmienić o tym, że wbrew wielu obiegowym opiniom nie ma przekonujących dowodów naukowych na to, iż papryka, podobnie jak i pozostałe warzywa psiankowate, wywołuje stan zapalny w ludzkim organizmie.

  1. Anaya-Esparza LM, Mora ZV, Vázquez-Paulino O, et al., Bell Peppers (Capsicum annum L.) Losses and Wastes: Source for Food and Pharmaceutical Applications. Molecules. 2021 Sep 2;26(17):5341.
  2. Chávez-Mendoza C, Sanchez E, Muñoz-Marquez E, et al., Bioactive Compounds and Antioxidant Activity in Different Grafted Varieties of Bell Pepper. Antioxidants (Basel). 2015 Jun 23;4(2):427-46.
  3. Marín A, Ferreres F, Tomás-Barberán FA, et al., Characterization and quantitation of antioxidant constituents of sweet pepper (Capsicum annuum L.). J Agric Food Chem. 2004 Jun 16;52(12):3861-9.
  4. Sun T, Xu Z, Wu CT, et al., Antioxidant activities of different colored sweet bell peppers (Capsicum annuum L.). J Food Sci. 2007 Mar;72(2):S98-102.
  5. Thuphairo K, Sornchan P, Suttisansanee U, Bioactive Compounds, Antioxidant Activity and Inhibition of Key Enzymes Relevant to Alzheimer's Disease from Sweet Pepper ( Capsicum annuum) Extracts. Prev Nutr Food Sci. 2019 Sep;24(3):327-337.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Blue Monday – co to jest? Kiedy wypada? Czy Blue Monday to mit?

    Blue Monday to termin określający rzekomo najbardziej depresyjny dzień w roku. Według wyliczeń twórcy tej teorii przypada on na trzeci poniedziałek stycznia. To właśnie w tym dniu we wszystkich mediach słyszymy o niebieskim poniedziałku. Wiele osób zastanawia się wówczas, ile jest prawdy w teorii Blue Monday.

  • Żywienie medyczne podczas chemioterapii – co należy wiedzieć?

    Choć chemioterapia ma na celu niszczenie komórek nowotworowych, to niestety oddziałuje również na cały organizm i powoduje szereg skutków ubocznych. Odpowiednie żywienie odgrywa ważną rolę w procesie leczenia i poprawia samopoczucie pacjentów. Jak powinno wyglądać żywienie medyczne podczas chemioterapii?

  • Leczenie promieniami podczerwonymi – czym jest i jak korzystać z infrared (IR)?

    Terapia infrared (IR) opiera się na wykorzystaniu światła podczerwonego, którego zastosowanie jest poparte badaniami naukowymi. Jego właściwości są dobrze znane i wykorzystywane już od pewnego czasu. Jedne z najciekawszych możliwości zastosowania terapii infrared, opisywane w wielu różnych źródłach naukowych, to przede wszystkim leczenie bólu i pobudzanie wzrostu komórek w organizmie.

  • Czy kot domowy powinien wychodzić na dwór?

    Kot domowy to jedno z najbardziej tajemniczych i fascynujących zwierząt, które towarzyszy człowiekowi od tysięcy lat. Choć dzisiaj postrzegany jest głównie jako zwierzę domowe, zachował swoje drapieżne instynkty, które niejednokrotnie stają się wyzwaniem – zarówno dla jego opiekunów, jak i dla lokalnych ekosystemów. Jakie są korzenie jego współpracy z człowiekiem i jakie zagrożenia wiążą się z jego swobodnym wypuszczaniem?

  • Dieta niskosodowa – dla kogo? Przepisy od dietetyka

    Sód to pierwiastek niezbędny do życia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jego podstawową rolą jest kontrola objętości płynów pozakomórkowych oraz utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej. Sód jest niezwykle ważny, jednak jego nadmiar spożywany głównie w postaci soli kuchennej może wpływać na wzrost ciśnienia tętniczego krwi, niewydolność nerek oraz na wiele innych patologicznych procesów w organizmie. Czym jest dieta niskosodowa? Jakie niesie za sobą korzyści? Kto szczególnie powinien stosować dietę niskosodową? 

  • Jak się przygotować do sylwestra? Twarz, ciało i... nawodnienie

    Sylwestrowa noc to wyjątkowa okazja, by z radością pożegnać stary rok i przywitać nowy. Aby zabawa była udana, a poranek 1 stycznia okazał się łaskawszy, warto pamiętać o kilku zasadach i wprowadzić je w życie jeszcze przed szampańską imprezą.

  • Jak oczyścić organizm w 3 dni – przepisy dietetyka

    W okresie świątecznym często spożywamy więcej ciężkostrawnych, słodkich i tłustych posiłków niż zazwyczaj, co może prowadzić do zaburzeń trawiennych i gorszego samopoczucia. Czy po takim czasie powinniśmy oczyścić organizm specjalną dietą? Jak racjonalnie oczyścić organizm w 3 dni? Kto nie powinien korzystać z detoksów?

  • Jak skutecznie chronić psa lub kota przed pasożytami? Praktyczne porady

    Pasożyty stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia naszych pupili - psów i kotów. Zarażenie nimi może prowadzić do groźnych chorób, a nawet do stanów zagrażających życiu – szczególnie u młodych zwierząt. Dowiedz się, jak skutecznie dbać o profilaktykę, regularne odrobaczanie oraz ochronę przed pchłami i kleszczami.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

logo Telemedi

Usługę zdalnej konsultacji z lekarzem świadczy Telemedi.
Regulamin świadczenia usługi dostępny jest tutaj.