Produkty mleczne - zalecane w diecie antyhistaminowej
Mateusz Durbas

Na czym polega dieta antyhistaminowa?

Dieta antyhistaminowa to znakomite rozwiązanie dla osób zmagających się z nietolerancją histaminy. Dowiedz się, jakie produkty są zalecane, a jakie zakazane przy tego typu strategii żywieniowej.

Histamina jest związkiem zaliczanym do grupy amin biogennych, które są naturalnie wytwarzane w ludzkim organizmie i charakteryzują się szeroką aktywnością fizjologiczną. Nietolerancja histaminy wynika z niezdolności enzymu oksydazy diaminowej (DAO) do rozkładu histaminy pokarmowej w jelitach. Niedobór jelitowego enzymu DAO powoduje wzrost stężenia histaminy we krwi, a następnie wystąpienie objawów, które mogą obejmować ból głowy, zaczerwienienie skóry (zwłaszcza twarzy), ból brzucha, biegunkę, kołatanie serca, nudności, wymioty, pokrzywkę oraz świąd.

Co to jest dieta antyhistaminowa?

Dieta antyhistaminowa jest obecnie najbardziej zalecaną strategią zapobiegania występowaniu objawów nietolerancji histaminy obok suplementacji enzymem DAO w celu nasilenia jelitowego rozkładu histaminy. Głównym zadaniem diety antyhistaminowej jest wykluczenie pokarmów i napojów, które charakteryzują się z jednej strony wysoką zawartością histaminy, a z drugiej stymulują jej uwalnianie w organizmie. Stale rośnie liczba badań naukowych, których wyniki sugerują, że dieta antyhistaminowa jest skuteczna w łagodzeniu objawów klinicznych nietolerancji histaminy (np. przewlekłej pokrzywki). Zdecydowana większość dotychczas przeprowadzonych badań wskazuje na skuteczność diety antyhistaminowej u ponad 70% pacjentów z nietolerancją histaminy.

Pomimo relatywnie dużej liczby wykluczonych pokarmów, w diecie histaminowej można bezpiecznie spożywać następujące składniki:

  • mleko,
  • śmietanę,
  • masło i margarynę,
  • oleje roślinne,
  • sery (np. twarogowe, mozzarella, ricotta, feta),
  • serek wiejski,
  • jaja,
  • świeże mięso (m.in.: drób, wołowinę, cielęcinę, wieprzowinę, jagnięcinę),
  • niektóre świeże ryby (dorsza, pstrąga, morszczuka, flądrę, okonia),
  • wszystkie warzywa (z wyjątkiem pomidorów, szpinaku, bakłażana i warzyw kiszonych),
  • wszystkie owoce (z wyjątkiem cytrusów, awokado, truskawek, malin, ananasa, śliwek, bananów i papai),
  • soki z warzyw i owoców ubogich w histaminę,
  • wszystkie produkty zbożowe (pieczywo, ryż, kasze, makarony, płatki),
  • miód,
  • dżemy z dozwolonych owoców.
W diecie antyhistaminowej zwraca się również uwagę na to, aby pokarmy pochodzenia roślinnego (zwłaszcza warzywa i owoce) spożywane regularnie przez pacjentów z nietolerancją histaminy były jak najbardziej świeże, gdyż histamina może nadal powstawać w trakcie przechowywania w warunkach chłodniczych. Co więcej, wszystkim osobom będącym na diecie antyhistaminowej zaleca się gotowanie składników w wodzie lub na parze, ponieważ może to dodatkowo obniżyć ilość histaminy i innych amin biogennych w żywności.

Dieta antyhistaminowa – przykładowy jadłospis

I posiłek: Musli winogronowe

Składniki:
Płatki owsiane górskie – 6 łyżek (60 g),
Siemię lniane, nasiona – 1 łyżka (10 g),
Imbir mielony – 1 szczypta (1 g),
Serek wiejski lekki – ½ opakowania (100 g),
Sezam, nasiona – ½ łyżki (5 g),
Ciemne winogrona – 3 średnie garście (210 g),
Migdały – 1 łyżka (15 g),
Słonecznik, nasiona – 1 łyżka (10 g).

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zalać wrzątkiem, odstawić pod przykryciem i odcedzić po 5 minutach.
  2. Odcedzić serek wiejski ze śmietanki.
  3. Dodać następnie pozostałe składniki (w tym świeżo mielone siemię lniane oraz drobno pokrojone winogrona) i dokładnie wymieszać.

II posiłek: Warzywne pieczywo orkiszowe z chudą wędliną i mozzarellą

Składniki:
Sałata masłowa – 2 liście (20 g),
Ogórek – 1 duża sztuka (160 g),
Chleb orkiszowy na zakwasie – 2 kromki (80 g),
Hummus klasyczny – 2 łyżeczki (20 g),
Ser, mozzarella (light) – 2 plastry (40 g),
Oregano suszone – 1 łyżeczka (5 g),
Rzodkiewka – 5 średnich sztuk (75 g),
100% szynka z piersi indyka – 2 plastry (20 g)

Przygotowanie:

  1. Ogórka obrać i posiekać w cienkie plastry.
  2. Sałatę umyć i osuszyć.
  3. Posmarować pieczywo wysokiej jakości hummusem lub margaryną miękką.
  4. Wszystkie składniki ułożyć na kanapkach warstwami zaczynając od sałaty, następnie chuda wędlina, mozzarella light, ogórek i zioła.
  5. Pozostałą część ogórka posiekać na mniejsze kawałki, podobnie jak rzodkiewki, i zjeść w trakcie posiłku.

III posiłek: Warzywna pierś z indyka z ryżem brązowym

Składniki:
Cukinia – ½ średniej sztuki (150 g),
Marchew – 1 mała sztuka (50 g),
Pietruszka, korzeń – 1 sztuka (80 g),
Oliwa z oliwek extra virgin – 2 łyżki (20 g),
Mięso z piersi indyka bez skóry – 1 porcja (150 g),
Kurkuma mielona – ½ łyżeczki (2,5 g),
Sól biała – 2 szczypty (2 g),
Ryż brązowy – 6 łyżek (90 g),
Seler korzeniowy – 1 plaster (60 g),
Tymianek suszony – ½ łyżeczki (2,5 g).

Przygotowanie:

  1. Pierś z indyka pokroić w kostkę, następnie krótko podsmażyć na oliwie.
  2. Na patelnię dodać obrane i drobno pokrojone warzywa oraz przyprawy, następnie wlać szklankę wody i dusić składniki do miękkości.
  3. Danie podawać z ugotowanym ryżem.

IV posiłek: Kuskus z jabłkiem i rodzynkami

Składniki:
Jabłko – 1 duża sztuka (220 g),
Kasza kuskus – 3 łyżki (45 g),
Rodzynki suszone – 1 łyżeczka (10 g),
Orzechy pekan – 5 sztuk (15 g),
Imbir mielony – 1 szczypta (1 g),
Wanilia mielona – 1 szczypta (1 g),
Ser twarogowy chudy – 1/3 opakowania (80 g),
Miód – ½ łyżeczki (6 g).

Przygotowanie:

  1. Kaszę kuskus zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut pod przykryciem.
  2. W międzyczasie z jabłka usunąć gniazdo nasienne i drobno posiekać.
  3. Ser twarogowy rozdrobnić i wymieszać z rodzynkami, miodem oraz mieloną wanilią.
  4. Wymieszać kaszę z pozostałymi składnikami.

Powiązane produkty

Dieta antyhistaminowa – produkty zakazane

Dieta antyhistaminowa powinna być przede wszystkim wyjątkowo uboga w produkty o wysokim stopniu przetworzenia zawierające sztuczne barwniki oraz konserwanty, jak również produkty kiszone, wędzone i długodojrzewające. Do składników zakazanych w diecie antyhistaminowej zalicza się takie pokarmy i napoje, jak:

  • długo dojrzewające wędliny (np. szynka parmeńska, kiełbasa typu salami),
  • niektóre gatunki ryb (np. tuńczyk, makrela, sardynki),
  • wędzone mięso i ryby,
  • konserwy rybne,
  • owoce morza,
  • sery długodojrzewające (m.in.: cheddar, gouda, parmezan, camembert),
  • mleczne napoje fermentowane (jogurt, kefir, maślanka),
  • pomidory i przetwory z nich (np. ketchup, koncentrat oraz passata pomidorowa),
  • szpinak,
  • bakłażan,
  • soja i jej przetwory,
  • kapusta kiszona,
  • ogórki kiszone,
  • owoce cytrusowe i soki z nich wytwarzane (tj. pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, kiwi, pomelo),
  • awokado,
  • truskawki,
  • maliny,
  • banan,
  • śliwki,
  • papaja,
  • ananas,
  • kakao i czekolada,
  • orzechy (ziemne, włoskie, nerkowca),
  • drożdże,
  • ocet winny,
  • kombucha,
  • przyprawy (m.in.: curry, papryka ostra, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, cynamon, anyż, goździki),
  • napoje alkoholowe (np. piwo, wino, szampan).
  1. Comas-Basté O, Sánchez-Pérez S, Veciana-Nogués MT, et al., Histamine Intolerance: The Current State of the Art. „Biomolecules” 2020 Aug 14;10(8):1181.
  2. Hrubisko M, Danis R, Huorka M, et al., Histamine Intolerance-The More We Know the Less We Know. A Review. „Nutrients” 2021 Jun 29;13(7):2228.
  3. Sánchez-Pérez S, Comas-Basté O, Veciana-Nogués MT, et al., Low-Histamine Diets: Is the Exclusion of Foods Justified by Their Histamine Content? „Nutrients” 2021 Apr 21;13(5):1395.
  4. Son JH, Chung BY, Kim HO, et al., A Histamine-Free Diet Is Helpful for Treatment of Adult Patients with Chronic Spontaneous Urticaria. „Ann Dermatol.” 2018 Apr;30(2):164-172.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • O to musisz zadbać jesienią w trosce o odporność, skórę, sen i udany powrót na siłownię

    Jesień to pora roku, która może wyjątkowo dać się nam we znaki. To okres przejściowy między krótkim rękawem a kurtką, długimi dniami a szybką szarówką, powrót z wakacji do szkoły oraz powrót do rutyny związanej z dietą czy aktywnością fizyczną. Co zrobić, żeby nie przebodźcować swojego organizmu, wzmocnić odporność, ukoić zmęczone mięśnie i zasypiać bez problemu?

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij