Na czym polega dieta antyhistaminowa?
Dieta antyhistaminowa to znakomite rozwiązanie dla osób zmagających się z nietolerancją histaminy. Dowiedz się, jakie produkty są zalecane, a jakie zakazane przy tego typu strategii żywieniowej.
Histamina jest związkiem zaliczanym do grupy amin biogennych, które są naturalnie wytwarzane w ludzkim organizmie i charakteryzują się szeroką aktywnością fizjologiczną. Nietolerancja histaminy wynika z niezdolności enzymu oksydazy diaminowej (DAO) do rozkładu histaminy pokarmowej w jelitach. Niedobór jelitowego enzymu DAO powoduje wzrost stężenia histaminy we krwi, a następnie wystąpienie objawów, które mogą obejmować ból głowy, zaczerwienienie skóry (zwłaszcza twarzy), ból brzucha, biegunkę, kołatanie serca, nudności, wymioty, pokrzywkę oraz świąd.
Co to jest dieta antyhistaminowa?
Dieta antyhistaminowa jest obecnie najbardziej zalecaną strategią zapobiegania występowaniu objawów nietolerancji histaminy obok suplementacji enzymem DAO w celu nasilenia jelitowego rozkładu histaminy. Głównym zadaniem diety antyhistaminowej jest wykluczenie pokarmów i napojów, które charakteryzują się z jednej strony wysoką zawartością histaminy, a z drugiej stymulują jej uwalnianie w organizmie. Stale rośnie liczba badań naukowych, których wyniki sugerują, że dieta antyhistaminowa jest skuteczna w łagodzeniu objawów klinicznych nietolerancji histaminy (np. przewlekłej pokrzywki). Zdecydowana większość dotychczas przeprowadzonych badań wskazuje na skuteczność diety antyhistaminowej u ponad 70% pacjentów z nietolerancją histaminy.
Pomimo relatywnie dużej liczby wykluczonych pokarmów, w diecie histaminowej można bezpiecznie spożywać następujące składniki:
- mleko,
- śmietanę,
- masło i margarynę,
- oleje roślinne,
- sery (np. twarogowe, mozzarella, ricotta, feta),
- serek wiejski,
- jaja,
- świeże mięso (m.in.: drób, wołowinę, cielęcinę, wieprzowinę, jagnięcinę),
- niektóre świeże ryby (dorsza, pstrąga, morszczuka, flądrę, okonia),
- wszystkie warzywa (z wyjątkiem pomidorów, szpinaku, bakłażana i warzyw kiszonych),
- wszystkie owoce (z wyjątkiem cytrusów, awokado, truskawek, malin, ananasa, śliwek, bananów i papai),
- soki z warzyw i owoców ubogich w histaminę,
- wszystkie produkty zbożowe (pieczywo, ryż, kasze, makarony, płatki),
- miód,
- dżemy z dozwolonych owoców.
Dieta antyhistaminowa – przykładowy jadłospis
I posiłek: Musli winogronowe
Składniki:
Płatki owsiane górskie – 6 łyżek (60 g),
Siemię lniane, nasiona – 1 łyżka (10 g),
Imbir mielony – 1 szczypta (1 g),
Serek wiejski lekki – ½ opakowania (100 g),
Sezam, nasiona – ½ łyżki (5 g),
Ciemne winogrona – 3 średnie garście (210 g),
Migdały – 1 łyżka (15 g),
Słonecznik, nasiona – 1 łyżka (10 g).
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zalać wrzątkiem, odstawić pod przykryciem i odcedzić po 5 minutach.
- Odcedzić serek wiejski ze śmietanki.
- Dodać następnie pozostałe składniki (w tym świeżo mielone siemię lniane oraz drobno pokrojone winogrona) i dokładnie wymieszać.
II posiłek: Warzywne pieczywo orkiszowe z chudą wędliną i mozzarellą
Składniki:
Sałata masłowa – 2 liście (20 g),
Ogórek – 1 duża sztuka (160 g),
Chleb orkiszowy na zakwasie – 2 kromki (80 g),
Hummus klasyczny – 2 łyżeczki (20 g),
Ser, mozzarella (light) – 2 plastry (40 g),
Oregano suszone – 1 łyżeczka (5 g),
Rzodkiewka – 5 średnich sztuk (75 g),
100% szynka z piersi indyka – 2 plastry (20 g)
Przygotowanie:
- Ogórka obrać i posiekać w cienkie plastry.
- Sałatę umyć i osuszyć.
- Posmarować pieczywo wysokiej jakości hummusem lub margaryną miękką.
- Wszystkie składniki ułożyć na kanapkach warstwami zaczynając od sałaty, następnie chuda wędlina, mozzarella light, ogórek i zioła.
- Pozostałą część ogórka posiekać na mniejsze kawałki, podobnie jak rzodkiewki, i zjeść w trakcie posiłku.
III posiłek: Warzywna pierś z indyka z ryżem brązowym
Składniki:
Cukinia – ½ średniej sztuki (150 g),
Marchew – 1 mała sztuka (50 g),
Pietruszka, korzeń – 1 sztuka (80 g),
Oliwa z oliwek extra virgin – 2 łyżki (20 g),
Mięso z piersi indyka bez skóry – 1 porcja (150 g),
Kurkuma mielona – ½ łyżeczki (2,5 g),
Sól biała – 2 szczypty (2 g),
Ryż brązowy – 6 łyżek (90 g),
Seler korzeniowy – 1 plaster (60 g),
Tymianek suszony – ½ łyżeczki (2,5 g).
Przygotowanie:
- Pierś z indyka pokroić w kostkę, następnie krótko podsmażyć na oliwie.
- Na patelnię dodać obrane i drobno pokrojone warzywa oraz przyprawy, następnie wlać szklankę wody i dusić składniki do miękkości.
- Danie podawać z ugotowanym ryżem.
IV posiłek: Kuskus z jabłkiem i rodzynkami
Składniki:
Jabłko – 1 duża sztuka (220 g),
Kasza kuskus – 3 łyżki (45 g),
Rodzynki suszone – 1 łyżeczka (10 g),
Orzechy pekan – 5 sztuk (15 g),
Imbir mielony – 1 szczypta (1 g),
Wanilia mielona – 1 szczypta (1 g),
Ser twarogowy chudy – 1/3 opakowania (80 g),
Miód – ½ łyżeczki (6 g).
Przygotowanie:
- Kaszę kuskus zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut pod przykryciem.
- W międzyczasie z jabłka usunąć gniazdo nasienne i drobno posiekać.
- Ser twarogowy rozdrobnić i wymieszać z rodzynkami, miodem oraz mieloną wanilią.
- Wymieszać kaszę z pozostałymi składnikami.
Dieta antyhistaminowa – produkty zakazane
Dieta antyhistaminowa powinna być przede wszystkim wyjątkowo uboga w produkty o wysokim stopniu przetworzenia zawierające sztuczne barwniki oraz konserwanty, jak również produkty kiszone, wędzone i długodojrzewające. Do składników zakazanych w diecie antyhistaminowej zalicza się takie pokarmy i napoje, jak:
- długo dojrzewające wędliny (np. szynka parmeńska, kiełbasa typu salami),
- niektóre gatunki ryb (np. tuńczyk, makrela, sardynki),
- wędzone mięso i ryby,
- konserwy rybne,
- owoce morza,
- sery długodojrzewające (m.in.: cheddar, gouda, parmezan, camembert),
- mleczne napoje fermentowane (jogurt, kefir, maślanka),
- pomidory i przetwory z nich (np. ketchup, koncentrat oraz passata pomidorowa),
- szpinak,
- bakłażan,
- soja i jej przetwory,
- kapusta kiszona,
- ogórki kiszone,
- owoce cytrusowe i soki z nich wytwarzane (tj. pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, kiwi, pomelo),
- awokado,
- truskawki,
- maliny,
- banan,
- śliwki,
- papaja,
- ananas,
- kakao i czekolada,
- orzechy (ziemne, włoskie, nerkowca),
- drożdże,
- ocet winny,
- kombucha,
- przyprawy (m.in.: curry, papryka ostra, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, cynamon, anyż, goździki),
- napoje alkoholowe (np. piwo, wino, szampan).