Produkty mleczne - zalecane w diecie antyhistaminowej
Mateusz Durbas

Na czym polega dieta antyhistaminowa?

Dieta antyhistaminowa to znakomite rozwiązanie dla osób zmagających się z nietolerancją histaminy. Dowiedz się, jakie produkty są zalecane, a jakie zakazane przy tego typu strategii żywieniowej.

Histamina jest związkiem zaliczanym do grupy amin biogennych, które są naturalnie wytwarzane w ludzkim organizmie i charakteryzują się szeroką aktywnością fizjologiczną. Nietolerancja histaminy wynika z niezdolności enzymu oksydazy diaminowej (DAO) do rozkładu histaminy pokarmowej w jelitach. Niedobór jelitowego enzymu DAO powoduje wzrost stężenia histaminy we krwi, a następnie wystąpienie objawów, które mogą obejmować ból głowy, zaczerwienienie skóry (zwłaszcza twarzy), ból brzucha, biegunkę, kołatanie serca, nudności, wymioty, pokrzywkę oraz świąd.

Co to jest dieta antyhistaminowa?

Dieta antyhistaminowa jest obecnie najbardziej zalecaną strategią zapobiegania występowaniu objawów nietolerancji histaminy obok suplementacji enzymem DAO w celu nasilenia jelitowego rozkładu histaminy. Głównym zadaniem diety antyhistaminowej jest wykluczenie pokarmów i napojów, które charakteryzują się z jednej strony wysoką zawartością histaminy, a z drugiej stymulują jej uwalnianie w organizmie. Stale rośnie liczba badań naukowych, których wyniki sugerują, że dieta antyhistaminowa jest skuteczna w łagodzeniu objawów klinicznych nietolerancji histaminy (np. przewlekłej pokrzywki). Zdecydowana większość dotychczas przeprowadzonych badań wskazuje na skuteczność diety antyhistaminowej u ponad 70% pacjentów z nietolerancją histaminy.

Pomimo relatywnie dużej liczby wykluczonych pokarmów, w diecie histaminowej można bezpiecznie spożywać następujące składniki:

  • mleko,
  • śmietanę,
  • masło i margarynę,
  • oleje roślinne,
  • sery (np. twarogowe, mozzarella, ricotta, feta),
  • serek wiejski,
  • jaja,
  • świeże mięso (m.in.: drób, wołowinę, cielęcinę, wieprzowinę, jagnięcinę),
  • niektóre świeże ryby (dorsza, pstrąga, morszczuka, flądrę, okonia),
  • wszystkie warzywa (z wyjątkiem pomidorów, szpinaku, bakłażana i warzyw kiszonych),
  • wszystkie owoce (z wyjątkiem cytrusów, awokado, truskawek, malin, ananasa, śliwek, bananów i papai),
  • soki z warzyw i owoców ubogich w histaminę,
  • wszystkie produkty zbożowe (pieczywo, ryż, kasze, makarony, płatki),
  • miód,
  • dżemy z dozwolonych owoców.
W diecie antyhistaminowej zwraca się również uwagę na to, aby pokarmy pochodzenia roślinnego (zwłaszcza warzywa i owoce) spożywane regularnie przez pacjentów z nietolerancją histaminy były jak najbardziej świeże, gdyż histamina może nadal powstawać w trakcie przechowywania w warunkach chłodniczych. Co więcej, wszystkim osobom będącym na diecie antyhistaminowej zaleca się gotowanie składników w wodzie lub na parze, ponieważ może to dodatkowo obniżyć ilość histaminy i innych amin biogennych w żywności.

Dieta antyhistaminowa – przykładowy jadłospis

I posiłek: Musli winogronowe

Składniki:
Płatki owsiane górskie – 6 łyżek (60 g),
Siemię lniane, nasiona – 1 łyżka (10 g),
Imbir mielony – 1 szczypta (1 g),
Serek wiejski lekki – ½ opakowania (100 g),
Sezam, nasiona – ½ łyżki (5 g),
Ciemne winogrona – 3 średnie garście (210 g),
Migdały – 1 łyżka (15 g),
Słonecznik, nasiona – 1 łyżka (10 g).

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zalać wrzątkiem, odstawić pod przykryciem i odcedzić po 5 minutach.
  2. Odcedzić serek wiejski ze śmietanki.
  3. Dodać następnie pozostałe składniki (w tym świeżo mielone siemię lniane oraz drobno pokrojone winogrona) i dokładnie wymieszać.

II posiłek: Warzywne pieczywo orkiszowe z chudą wędliną i mozzarellą

Składniki:
Sałata masłowa – 2 liście (20 g),
Ogórek – 1 duża sztuka (160 g),
Chleb orkiszowy na zakwasie – 2 kromki (80 g),
Hummus klasyczny – 2 łyżeczki (20 g),
Ser, mozzarella (light) – 2 plastry (40 g),
Oregano suszone – 1 łyżeczka (5 g),
Rzodkiewka – 5 średnich sztuk (75 g),
100% szynka z piersi indyka – 2 plastry (20 g)

Przygotowanie:

  1. Ogórka obrać i posiekać w cienkie plastry.
  2. Sałatę umyć i osuszyć.
  3. Posmarować pieczywo wysokiej jakości hummusem lub margaryną miękką.
  4. Wszystkie składniki ułożyć na kanapkach warstwami zaczynając od sałaty, następnie chuda wędlina, mozzarella light, ogórek i zioła.
  5. Pozostałą część ogórka posiekać na mniejsze kawałki, podobnie jak rzodkiewki, i zjeść w trakcie posiłku.

III posiłek: Warzywna pierś z indyka z ryżem brązowym

Składniki:
Cukinia – ½ średniej sztuki (150 g),
Marchew – 1 mała sztuka (50 g),
Pietruszka, korzeń – 1 sztuka (80 g),
Oliwa z oliwek extra virgin – 2 łyżki (20 g),
Mięso z piersi indyka bez skóry – 1 porcja (150 g),
Kurkuma mielona – ½ łyżeczki (2,5 g),
Sól biała – 2 szczypty (2 g),
Ryż brązowy – 6 łyżek (90 g),
Seler korzeniowy – 1 plaster (60 g),
Tymianek suszony – ½ łyżeczki (2,5 g).

Przygotowanie:

  1. Pierś z indyka pokroić w kostkę, następnie krótko podsmażyć na oliwie.
  2. Na patelnię dodać obrane i drobno pokrojone warzywa oraz przyprawy, następnie wlać szklankę wody i dusić składniki do miękkości.
  3. Danie podawać z ugotowanym ryżem.

IV posiłek: Kuskus z jabłkiem i rodzynkami

Składniki:
Jabłko – 1 duża sztuka (220 g),
Kasza kuskus – 3 łyżki (45 g),
Rodzynki suszone – 1 łyżeczka (10 g),
Orzechy pekan – 5 sztuk (15 g),
Imbir mielony – 1 szczypta (1 g),
Wanilia mielona – 1 szczypta (1 g),
Ser twarogowy chudy – 1/3 opakowania (80 g),
Miód – ½ łyżeczki (6 g).

Przygotowanie:

  1. Kaszę kuskus zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut pod przykryciem.
  2. W międzyczasie z jabłka usunąć gniazdo nasienne i drobno posiekać.
  3. Ser twarogowy rozdrobnić i wymieszać z rodzynkami, miodem oraz mieloną wanilią.
  4. Wymieszać kaszę z pozostałymi składnikami.

Powiązane produkty

Dieta antyhistaminowa – produkty zakazane

Dieta antyhistaminowa powinna być przede wszystkim wyjątkowo uboga w produkty o wysokim stopniu przetworzenia zawierające sztuczne barwniki oraz konserwanty, jak również produkty kiszone, wędzone i długodojrzewające. Do składników zakazanych w diecie antyhistaminowej zalicza się takie pokarmy i napoje, jak:

  • długo dojrzewające wędliny (np. szynka parmeńska, kiełbasa typu salami),
  • niektóre gatunki ryb (np. tuńczyk, makrela, sardynki),
  • wędzone mięso i ryby,
  • konserwy rybne,
  • owoce morza,
  • sery długodojrzewające (m.in.: cheddar, gouda, parmezan, camembert),
  • mleczne napoje fermentowane (jogurt, kefir, maślanka),
  • pomidory i przetwory z nich (np. ketchup, koncentrat oraz passata pomidorowa),
  • szpinak,
  • bakłażan,
  • soja i jej przetwory,
  • kapusta kiszona,
  • ogórki kiszone,
  • owoce cytrusowe i soki z nich wytwarzane (tj. pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, kiwi, pomelo),
  • awokado,
  • truskawki,
  • maliny,
  • banan,
  • śliwki,
  • papaja,
  • ananas,
  • kakao i czekolada,
  • orzechy (ziemne, włoskie, nerkowca),
  • drożdże,
  • ocet winny,
  • kombucha,
  • przyprawy (m.in.: curry, papryka ostra, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, cynamon, anyż, goździki),
  • napoje alkoholowe (np. piwo, wino, szampan).
  1. Comas-Basté O, Sánchez-Pérez S, Veciana-Nogués MT, et al., Histamine Intolerance: The Current State of the Art. „Biomolecules” 2020 Aug 14;10(8):1181.
  2. Hrubisko M, Danis R, Huorka M, et al., Histamine Intolerance-The More We Know the Less We Know. A Review. „Nutrients” 2021 Jun 29;13(7):2228.
  3. Sánchez-Pérez S, Comas-Basté O, Veciana-Nogués MT, et al., Low-Histamine Diets: Is the Exclusion of Foods Justified by Their Histamine Content? „Nutrients” 2021 Apr 21;13(5):1395.
  4. Son JH, Chung BY, Kim HO, et al., A Histamine-Free Diet Is Helpful for Treatment of Adult Patients with Chronic Spontaneous Urticaria. „Ann Dermatol.” 2018 Apr;30(2):164-172.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • Jak zacząć biegać? ABC biegania dla początkujących

    Bieganie wyszczupla sylwetkę, wzmacnia mięśnie, pozwala na trening w zasadzie w każdych warunkach i okolicznościach. Można biegać zarówno na siłowni (na bieżni), jak i pod gołym niebem. Na początku bieganie wymaga chwili przygotowania i dostosowania swojego organizmu do nowych warunków, jednak w miarę zdobywania doświadczenia i wiedzy staje się codziennym nawykiem. Jak zacząć biegać? O czym pamiętać i na co zwrócić uwagę, aby nie zrobić sobie krzywdy? Zobacz nasz poradnik ABC biegania dla początkujących. 

  • Prawidłowa rozgrzewka przed bieganiem – wszystko, co powinieneś o niej wiedzieć

    W temacie rozgrzewki przed treningiem każdy słyszał niejedno i każdy wie, że wykonywać ją trzeba. Czy jednak za teorią idzie praktyka? Czy wiesz, dlaczego należy wykonywać rozgrzewkę i co możemy dzięki niej zyskać? Ile powinna trwać i czego należy w niej unikać? Na wszystkie pytania znajdziesz odpowiedź poniżej.

  • Mleko kokosowe – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie. Jak zrobić je w domu?

    Mleko kokosowe stanowi smaczną alternatywę dla mleka krowiego, dzięki czemu może znaleźć miejsce m.in. w diecie osób chorujących na celiakię, cukrzycę czy nietolerancję laktozy. Jakie właściwości i zastosowanie ma mleko kokosowe? Jak w łatwy sposób przygotować je samodzielnie w domu?

  • Co jeść na redukcji? Dieta dla dziewczyny 75 kg (aktywny tryb życia). Efekty

    Sezon wakacyjny zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim każdy z nas chciałby wyglądać jak najlepiej! Bardzo często przed wakacjami decydujemy się na diety redukcyjne, które pozwolą na pozbycie się zbędnych kilogramów i poprawę sylwetki. Jak wygląda taka dieta i co jeść na redukcji przy aktywnym trybie życia?

  • Żele energetyczne – jak używać? Czy są tylko dla sportowców?

    Podczas długotrwałej, zwiększonej aktywności fizycznej, jak udział w maratonie, intensywny trening czy wyścig kolarski, organizm potrzebuje dużej ilości energii, którą czerpie z glukozy i glikogenu. W celu utrzymania wydolności na tym samym poziomie oraz niedopuszczenia do uczucia zmęczenia dobrym rozwiązaniem jest stosowanie żeli energetycznych, które w prosty sposób dostarczają łatwo przyswajalne węglowodany i pozwalają utrzymać cukier na odpowiednim poziomie.

  • E-book "Dieta na obniżenie cholesterolu. Produkty, suplementacja, jadłospis"

    Podwyższony poziom cholesterolu to stan, który może stanowić zagrożenie, prowadząc do rozwoju miażdżycy. Możesz przejąć kontrolę nad swoim profilem lipidowym. Jednym z kluczowych elementów leczenia tego stanu jest zmiana stylu życia. Codzienna aktywność fizyczna czy zaprzestanie palenia tytoniu to nie wszystko. Najważniejsza jest twoja dieta.  

  • Czy trzeba myć banany przed jedzeniem?

    Nie myjesz bananów przed zjedzeniem? Czas to zmienić! Konieczność mycia warzyw i owoców przed spożyciem dla większości konsumentów jest oczywista. Z drobnym wyjątkiem. Żyjemy w przeświadczeniu, że produktów spożywczych, które przed zjedzeniem obiera się ze skóry, np. bananów, myć nie trzeba. Najwyższa pora zmienić dotychczasowe nawyki.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij