Cynamon – właściwości i zastosowanie. Na co pomaga? Czy jest zdrowy?
Cynamon to nie tylko popularna przyprawa. Dzięki obecności wielu substancji aktywnych wykazuje właściwości prozdrowotne, dlatego używa się go w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Przy jakich dolegliwościach pomoże cynamon? Kto powinien na niego uważać? Podpowiadamy.
Zapach rozchodzącego się w kuchni cynamonu nieodłącznie kojarzy nam się z wypiekami, pierwszą gwiazdką czy grzańcem wypitym w gronie rodzinnym w atmosferze spokoju i radości. Warto wiedzieć, że cynamon to przyprawa, której stosowanie niesie za sobą również i wiele korzyści zdrowotnych. Jakie właściwości posiada cynamon? W przypadku jakich dolegliwości znalazł on swoje zastosowanie i czy będzie dobry dla wszystkich? Sprawdźmy!
Cynamon – czym jest?
Cynamon jako przyprawę znano już w starożytności – w swoim codziennym życiu wykorzystywali go Rzymianie, Grecy, Egipcjanie, Hindusi oraz Chińczycy. Ich zdaniem cynamon stanowił coś w rodzaju amuletu chroniącego przed wieloma chorobami.
Cynamon pozyskiwany jest z kory cynamonowca (Cinnamomum). Do najbardziej znanych gatunków zalicza się: cynamonowiec cejloński (Cinnamomum zeylanicum), chiński (Cinnamomum cassia, syn. C. aromaticum) oraz kamforowy (Cinnamomum camphora).
Cynamon – wartości odżywcze, kalorie
Cynamon to przyprawa, która charakteryzuje się dość wysoką kalorycznością. Nie należy się jednak tym przejmować, gdyż tak naprawdę używamy jej tylko w niewielkich ilościach (szczypta, łyżeczka). 100 g cynamonu dostarcza ok. 247 kcal, natomiast jedna łyżeczka (4 g) to zaledwie 10 kcal. Ponadto przyprawa ta zawiera znikomą ilość białka, węglowodanów i tłuszczów, a także witaminy K, żelaza, wapnia czy magnezu.
Właściwości lecznicze cynamonu – na co pomoże cynamon?
Do celów leczniczych wykorzystuje się liście oraz korę cynamonu, zawierające sporo substancji aktywnych korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Wśród nich można wymienić: aldehyd cynamonowy, hydrocynamonowy oraz benzoesowy, a także eugenol, terpeny, garbniki czy kuminol.
Podobnie jak większość przypraw naturalnych, również i cynamon wykazuje właściwości prozdrowotne. Zdaniem badaczy roślina charakteryzuje się m.in. korzystnym wpływem na stężenie glukozy we krwi u pacjentów chorujących na cukrzycę typu 2 (pozwalając na zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę). Ponadto cynamon okazuje się być pomocny przy bolesnych skurczach żołądka, wzdęciach, biegunkach czy w problemach z apetytem.
Cynamon – zastosowanie w kuchni
Cynamon to przyprawa, która gości praktycznie w każdej polskiej kuchni. Stosuje się ją do przyprawiania potraw mięsnych oraz rybnych. Sprawdza się jako dodatek do owsianek, koktajli, a także do dań na słodko. Cynamon używany jest również w cukiernictwie i dodawany do różnego rodzaju wypieków, deserów, ciast czy drożdżówek. Powszechnie znane są również tak zwane cynamonki, które swoją nazwę wzięły właśnie od cynamonu. Przyprawa ta to również aromat stosowany do kaw, herbat, kompotów, marmolad, likierów, nalewek czy tak dobrze znanego nam grzanego wina.
Cynamon – zastosowanie w kosmetyce
Prócz swojego szerokiego zastosowania w kuchni cynamon wykorzystywany jest także w przemyśle kosmetycznym do produkcji perfum oraz kremów. Cynamon znajdziemy również w pastach do zębów. Olejek cynamonowy ma bowiem korzystne działanie w przypadku zapalenia dziąseł oraz przy próchnicy zębów.
Inne zastosowania cynamonu
Cynamon to również składnik wykorzystywany przez przemysł farmaceutyczny do poprawy zapachu oraz smaku rozmaitych leków. Bywa także stosowany w rolnictwie, wchodząc w skład preparatów dodawanych do pasz dla zwierząt.
Cynamon – przeciwwskazania, skutki uboczne
Cynamonu, podobnie jak i produktów z jego dodatkiem, powinny unikać osoby z alergią lub nadwrażliwością na ten składnik. Ponadto ze względu na zawartość eugenolu w cynamonie, który ma wpływ na właściwości żółci, nie zaleca się jego używania pacjentom z dolegliwościami ze strony pęcherzyka żółciowego.
Zdrowe przepisy z cynamonem
Błyskawiczna owsianka z jabłkiem, orzechami i nutą cynamonu
Płatki owsiane zalej wrzątkiem i poczekaj, aż napęcznieją. Następnie dodaj do nich jogurt typu skyr, pokrojone na kawałki jabłko, posiekane orzechy włoskie i łyżeczkę cynamonu. Całość wymieszaj. Owsiankę możesz również przygotować w wersji na ciepło – zamiast jogurtu wykorzystaj ciepłe mleko.
Cynamonowe curry z ciecierzycą, szpinakiem i dynią
Posiekaną cebulkę, starty imbir oraz czosnek podsmaż na łyżce oliwy z oliwek. Następnie dodaj łyżeczkę cynamonu, mielony kmin, kurkumę, kolendrę, kardamon, ostrą oraz słodką paprykę. Smaż przez około 2–3 minuty, następnie dolej niewielką ilość mleczka kokosowego. Dodaj ciecierzycę (wcześniej ugotowaną lub z puszki), pokrojoną w kosteczkę dynię i passatę pomidorową. Gotuj przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając (w razie potrzeby można dolać trochę wody). Pod koniec gotowania dorzuć liście szpinaku, pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną natkę pietruszki.