Cynamon – właściwości i zastosowanie. Na co pomaga? Czy jest zdrowy?
Maria Brzegowy

Cynamon – właściwości i zastosowanie. Na co pomaga? Czy jest zdrowy?

Cynamon to nie tylko popularna przyprawa. Dzięki obecności wielu substancji aktywnych wykazuje właściwości prozdrowotne, dlatego używa się go w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Przy jakich dolegliwościach pomoże cynamon? Kto powinien na niego uważać? Podpowiadamy.

Zapach rozchodzącego się w kuchni cynamonu nieodłącznie kojarzy nam się z wypiekami, pierwszą gwiazdką czy grzańcem wypitym w gronie rodzinnym w atmosferze spokoju i radości. Warto wiedzieć, że cynamon to przyprawa, której stosowanie niesie za sobą również i wiele korzyści zdrowotnych. Jakie właściwości posiada cynamon? W przypadku jakich dolegliwości znalazł on swoje zastosowanie i czy będzie dobry dla wszystkich? Sprawdźmy! 

Cynamon – czym jest? 

Cynamon jako przyprawę znano już w starożytności – w swoim codziennym życiu wykorzystali go Rzymianie, Grecy, Egipcjanie, Hindusi oraz Chińczycy. Ich zdaniem cynamon stanowił coś w rodzaju amuletu chroniącego przed wieloma chorobami.  

Cynamon pozyskiwany jest z kory cynamonowca (Cinnamomum). Do najbardziej znanych gatunków zalicza się: cynamonowiec cejloński (Cinnamomum zeylanicum), chiński (Cinnamomum cassia, syn. C. aromaticum) oraz kamforowy (Cinnamomum camphora).  

Warto pamiętać, aby przy wyborze cynamonu w sklepie kierować się jego odcieniem. Rodzaje o czerwono-rdzawej barwie to tańsze, nieoryginalne zamienniki tego produktu, stąd lepiej wybierać ten o jasnobrązowym kolorze.  

Cynamon – wartości odżywcze, kalorie  

Cynamon to przyprawa, która charakteryzuje się dość wysoką kalorycznością. Nie należy się jednak tym przejmować, gdyż tak naprawdę używamy jej tylko w niewielkich ilościach (szczypta, łyżeczka). 100 g cynamonu dostarcza ok. 247 kcal, natomiast jedna łyżeczka (4 g) to zaledwie 10 kcal. Ponadto przyprawa ta zawiera znikomą ilość białka, węglowodanów i tłuszczów, a także witaminy K, żelaza, wapnia czy magnezu.  

Właściwości lecznicze cynamonu – na co pomoże cynamon? 

Do celów leczniczych wykorzystuje się liście oraz korę cynamonu, zawierające sporo substancji aktywnych, korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Wśród nich można wymieniać: aldehyd cynamonowy, hydrocynamonowy oraz benzoesowy, a także eugenol, terpeny, garbniki czy kuminol.  

Podobnie jak większość przypraw naturalnych, również i cynamon wykazuje właściwości prozdrowotne. Zdaniem badaczy roślina charakteryzuje się m.in. korzystnym wpływem na stężenie glukozy we krwi u pacjentów chorujących na cukrzycę typu 2 (pozwalając na zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę). Ponadto cynamon okazuje się być pomocny przy bolesnych skurczach żołądka, wzdęciach, biegunkach czy w problemach z apetytem. 

Przypisuje mu się także działanie przeciwzapalne, znieczulające, przeciwbólowe, wzmacniające, antyseptyczne, obniżające ciśnienie krwi czy normalizujące poziom cholesterolu zarówno całkowitego, jak i poszczególnych jego frakcji (HDL i LDL).  

Cynamon – zastosowanie w kuchni 

Cynamon to przyprawa, która gości praktycznie w każdej polskiej kuchni. Stosuje się ją do przyprawiania potraw mięsnych oraz rybnych. Sprawdza się jako dodatek do owsianek, koktajli, a także do dań na słodko. Cynamon używany jest również w cukiernictwie i dodawany do różnego rodzaju wypieków, deserów, ciast czy drożdżówek. Powszechnie znane są również tak zwane cynamonki, które swoją nazwę wzięły właśnie od cynamonu. Przyprawa ta to również aromat stosowany do kaw, herbat, kompotów, marmolad, likierów, nalewek czy tak dobrze znanego nam grzanego wina

Dzięki temu, że cynamon ma słodki smak i aromat, jego dodatek do deseru świetnie zastępuje cukier. 

Cynamon – zastosowanie w kosmetyce  

Prócz swojego szerokiego zastosowania w kuchni cynamon wykorzystywany jest także w przemyśle kosmetycznym do produkcji perfum oraz kremów. Cynamon znajdziemy również w pastach do zębów. Olejek cynamonowy ma bowiem korzystne działanie w przypadku zapalenia dziąseł oraz przy próchnicy zębów.  

Inne zastosowania cynamonu  

Cynamon to również składnik wykorzystywany przez przemysł farmaceutyczny do poprawy zapachu oraz smaku rozmaitych leków. Bywa także stosowany w rolnictwie, wchodząc w skład preparatów dodawanych do pasz dla zwierząt. 

Cynamon – przeciwwskazania, skutki uboczne 

Cynamonu, podobnie jak i produktów z jego dodatkiem, powinny unikać osoby z alergią lub nadwrażliwością na ten składnik. Ponadto ze względu na zawartość eugenolu w cynamonie, który ma wpływ na właściwości żółci, nie zaleca się jego używania pacjentom z dolegliwościami ze strony pęcherzyka żółciowego.  

Zdrowe przepisy z cynamonem  

Błyskawiczna owsianka z jabłkiem, orzechami i nutą cynamonu 

Płatki owsiane zalej wrzątkiem i poczekaj, aż napęcznieją. Następnie dodaj do nich jogurt typu skyr, pokrojone na kawałki jabłko, posiekane orzechy włoskie i łyżeczkę cynamonu. Całość wymieszaj. Owsiankę możesz również przygotować w wersji na ciepło – zamiast jogurtu wykorzystaj ciepłe mleko.  

Cynamonowe curry z ciecierzycą, szpinakiem i dynią 

Posiekaną cebulkę, starty imbir oraz czosnek podsmaż na łyżce oliwy z oliwek. Następnie dodaj łyżeczkę cynamonu, mielony kmin, kurkumę, kolendrę, kardamon, ostrą oraz słodką paprykę. Smaż przez około 2–3 minuty, następnie dolej niewielką ilość mleczka kokosowego. Dodaj ciecierzycę (wcześniej ugotowaną lub z puszki), pokrojoną w kosteczkę dynię i passatę pomidorową. Gotuj przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając (w razie potrzeby można dolać trochę wody). Pod koniec gotowania dorzuć liście szpinaku, pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną natkę pietruszki.  

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Orkisz – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Dlaczego warto go jeść?

    Należy do najstarszych gatunków pszenicy – ludzkości znany jest już od wielu wielu wieków. Obecnie wytwarza się z niego m.in. pieczywo, płatki, kasze, makarony oraz mąki. Kto powinien sięgać po produkty wytworzone z orkiszu? Dlaczego warto go jeść? 

  • Naturalne elektrolity – przegląd najlepszych produktów

    Elektrolity są to roztwory wodne posiadające ładunek elektryczny, może on być dodatni lub ujemny. Odpowiedni poziom elektrolitów jest bardzo istotnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Elektrolity są obecne we wszystkich strukturach komórkowych żywego organizmu. Do naturalnych najważniejszych elektrolitów należą: sód, potas, wapń, magnez, chlorki i fosforany.

  • Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania

    Imbir to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. pomoc w łagodzeniu bólu gardła, mdłości w czasie ciąży czy zgagi. Co więcej, imbir wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Na jego bazie tworzy się napoje, syropy czy olejki, ale spożywa się go również na surowo. Jakie jeszcze właściwości ma imbir? Jak go przechowywać? Komu odradza się regularne stosowanie imbiru?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?

    Lecytyna jako apteczny preparat na pamięć znana jest każdemu, niezależnie od wieku: stosowana jest i przez studentów w trakcie sesji, i przez osoby starsze. Jakie jeszcze zastosowania można jej przypisać? Jakie ma właściwości i do czego służy lecytyna sojowa? Dowiedzmy się więcej. 

  • Glutation – czym jest? Co warto o nim wiedzieć?

    Rozwój nauki powoduje, że jesteśmy w stanie coraz częściej powiązać wybrane cząsteczki chemiczne z dobrym bądź złym stanem badanego organizmu lub wręcz z wybraną jednostką chorobową. Jedną z takich cząsteczek jest glutation. Co to jest? Kiedy zaleca się badać jego poziom? Czy ma właściwości prozdrowotne? Czy możemy wpłynąć na jego ilość w organizmie? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.  

  • Serwatka – jak powstaje i czy jest zdrowa? Właściwości i zastosowanie serwatki

    Można powiedzieć, że podobnie jak jednostki wiele gałęzi przemysłu stara się zagospodarować coś, co niegdyś było uważane za odpad i tym samym ograniczyć liczbę wytwarzanych zanieczyszczeń, a nierzadko zwiększyć zyski. Świetnym tego przykładem jest serwatka. W przemyśle serowarskim stanowiąca odpad, w innych gałęziach przemysłu surowiec, z którego produkuje się preparaty białkowe, biodegradowalne tworzywa czy nawóz. Jakie inne zastosowania ma naturalna serwatka? Do czego możemy wykorzystać tę, która pozostanie po produkcji domowego sera? Czy jest zdrowa?  

  • Picie „twardej wody” jest korzystne dla zdrowia. Jakie są jej zalety?

    Utrudnia mycie rąk, pranie ubrań i powoduje wiele szkód w instalacjach wodno-kanalizacyjnych oraz urządzeniach gospodarstwa domowego, ale w kwestii nawadniania organizmu, tzw. twarda woda jest dobrym wyborem, zwłaszcza dla osób cierpiących na niedobory składników mineralnych. Według Światowej Organizacja Zdrowia nie ma ona negatywnego wpływu na zdrowie, wręcz przeciwnie może dostarczyć wielu korzyści.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij