Cynamon – właściwości i zastosowanie. Na co pomaga? - portal DOZ.pl
Cynamon – właściwości i zastosowanie. Na co pomaga? Czy jest zdrowy?
Maria Brzegowy

Cynamon – właściwości i zastosowanie. Na co pomaga? Czy jest zdrowy?

Cynamon to nie tylko popularna przyprawa. Dzięki obecności wielu substancji aktywnych wykazuje właściwości prozdrowotne, dlatego używa się go w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Przy jakich dolegliwościach pomoże cynamon? Kto powinien na niego uważać? Podpowiadamy.

Zapach rozchodzącego się w kuchni cynamonu nieodłącznie kojarzy nam się z wypiekami, pierwszą gwiazdką czy grzańcem wypitym w gronie rodzinnym w atmosferze spokoju i radości. Warto wiedzieć, że cynamon to przyprawa, której stosowanie niesie za sobą również i wiele korzyści zdrowotnych. Jakie właściwości posiada cynamon? W przypadku jakich dolegliwości znalazł on swoje zastosowanie i czy będzie dobry dla wszystkich? Sprawdźmy! 

Cynamon – czym jest? 

Cynamon jako przyprawę znano już w starożytności – w swoim codziennym życiu wykorzystali go Rzymianie, Grecy, Egipcjanie, Hindusi oraz Chińczycy. Ich zdaniem cynamon stanowił coś w rodzaju amuletu chroniącego przed wieloma chorobami.  

Cynamon pozyskiwany jest z kory cynamonowca (Cinnamomum). Do najbardziej znanych gatunków zalicza się: cynamonowiec cejloński (Cinnamomum zeylanicum), chiński (Cinnamomum cassia, syn. C. aromaticum) oraz kamforowy (Cinnamomum camphora).  

Warto pamiętać, aby przy wyborze cynamonu w sklepie kierować się jego odcieniem. Rodzaje o czerwono-rdzawej barwie to tańsze, nieoryginalne zamienniki tego produktu, stąd lepiej wybierać ten o jasnobrązowym kolorze.  

Cynamon – wartości odżywcze, kalorie  

Cynamon to przyprawa, która charakteryzuje się dość wysoką kalorycznością. Nie należy się jednak tym przejmować, gdyż tak naprawdę używamy jej tylko w niewielkich ilościach (szczypta, łyżeczka). 100 g cynamonu dostarcza ok. 247 kcal, natomiast jedna łyżeczka (4 g) to zaledwie 10 kcal. Ponadto przyprawa ta zawiera znikomą ilość białka, węglowodanów i tłuszczów, a także witaminy K, żelaza, wapnia czy magnezu.  

Polecane dla Ciebie

Właściwości lecznicze cynamonu – na co pomoże cynamon? 

Do celów leczniczych wykorzystuje się liście oraz korę cynamonu, zawierające sporo substancji aktywnych, korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Wśród nich można wymieniać: aldehyd cynamonowy, hydrocynamonowy oraz benzoesowy, a także eugenol, terpeny, garbniki czy kuminol.  

Podobnie jak większość przypraw naturalnych, również i cynamon wykazuje właściwości prozdrowotne. Zdaniem badaczy roślina charakteryzuje się m.in. korzystnym wpływem na stężenie glukozy we krwi u pacjentów chorujących na cukrzycę typu 2 (pozwalając na zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę). Ponadto cynamon okazuje się być pomocny przy bolesnych skurczach żołądka, wzdęciach, biegunkach czy w problemach z apetytem.

Przypisuje mu się także działanie przeciwzapalne, znieczulające, przeciwbólowe, wzmacniające, antyseptyczne, obniżające ciśnienie krwi czy normalizujące poziom cholesterolu zarówno całkowitego, jak i poszczególnych jego frakcji (HDL i LDL).  

Cynamon – zastosowanie w kuchni 

Cynamon to przyprawa, która gości praktycznie w każdej polskiej kuchni. Stosuje się ją do przyprawiania potraw mięsnych oraz rybnych. Sprawdza się jako dodatek do owsianek, koktajli, a także do dań na słodko. Cynamon używany jest również w cukiernictwie i dodawany do różnego rodzaju wypieków, deserów, ciast czy drożdżówek. Powszechnie znane są również tak zwane cynamonki, które swoją nazwę wzięły właśnie od cynamonu. Przyprawa ta to również aromat stosowany do kaw, herbat, kompotów, marmolad, likierów, nalewek czy tak dobrze znanego nam grzanego wina

Dzięki temu, że cynamon ma słodki smak i aromat, jego dodatek do deseru świetnie zastępuje cukier. 

Cynamon – zastosowanie w kosmetyce  

Prócz swojego szerokiego zastosowania w kuchni cynamon wykorzystywany jest także w przemyśle kosmetycznym do produkcji perfum oraz kremów. Cynamon znajdziemy również w pastach do zębów. Olejek cynamonowy ma bowiem korzystne działanie w przypadku zapalenia dziąseł oraz przy próchnicy zębów.  

Inne zastosowania cynamonu  

Cynamon to również składnik wykorzystywany przez przemysł farmaceutyczny do poprawy zapachu oraz smaku rozmaitych leków. Bywa także stosowany w rolnictwie, wchodząc w skład preparatów dodawanych do pasz dla zwierząt. 

Cynamon – przeciwwskazania, skutki uboczne 

Cynamonu, podobnie jak i produktów z jego dodatkiem, powinny unikać osoby z alergią lub nadwrażliwością na ten składnik. Ponadto ze względu na zawartość eugenolu w cynamonie, który ma wpływ na właściwości żółci, nie zaleca się jego używania pacjentom z dolegliwościami ze strony pęcherzyka żółciowego.  

Zdrowe przepisy z cynamonem  

Błyskawiczna owsianka z jabłkiem, orzechami i nutą cynamonu 

Płatki owsiane zalej wrzątkiem i poczekaj, aż napęcznieją. Następnie dodaj do nich jogurt typu skyr, pokrojone na kawałki jabłko, posiekane orzechy włoskie i łyżeczkę cynamonu. Całość wymieszaj. Owsiankę możesz również przygotować w wersji na ciepło – zamiast jogurtu wykorzystaj ciepłe mleko.  

Cynamonowe curry z ciecierzycą, szpinakiem i dynią 

Posiekaną cebulkę, starty imbir oraz czosnek podsmaż na łyżce oliwy z oliwek. Następnie dodaj łyżeczkę cynamonu, mielony kmin, kurkumę, kolendrę, kardamon, ostrą oraz słodką paprykę. Smaż przez około 2–3 minuty, następnie dolej niewielką ilość mleczka kokosowego. Dodaj ciecierzycę (wcześniej ugotowaną lub z puszki), pokrojoną w kosteczkę dynię i passatę pomidorową. Gotuj przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając (w razie potrzeby można dolać trochę wody). Pod koniec gotowania dorzuć liście szpinaku, pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną natkę pietruszki.  

  1. A. Kędzia, 2011, Aktywność olejku cynamonowego (Oleum Cinnamomi) wobec bakterii beztlenowych, Postępy Fitoterapii, 1. 
  2. K. Kaławaj, M. K. Lemieszek, 2015, Prozdrowotne właściwości cynamonu, Medycyna Ogólna i Nauk o Zdrowiu, 21, 3, 328-331. 
  3. J. Sajkowska, 2013, Cynamon jako suplement w cukrzycy, Lek w Polsce, 23, 10’13(270). 
  4. B. Kulczyński, A. Gramza-Michałowska, Znaczenie wybranych przypraw w chorobach sercowo-naczyniowych, "Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej", nr 70 2016. 
  5. M. Kardas, K. Toczyńska, E. Grochowska-Niedworok, Naturalne przyprawy roślinne skład chemiczny i właściwości prozdrowotne, Przemysł Spożywczy, 2016, 70. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Zdrowe i lekkie grillowanie – czy to możliwe?

    Sezon grillowy kocha chyba każdy. Niezależnie od tego, czy jesteśmy smakoszami wege, czy z uwielbieniem wcinamy mięso, z niecierpliwością oczekujemy pierwszej sprzyjającej biesiadowaniu pod chmurką pogody! Co jednak, gdy dbamy o figurę, a żołądek niekoniecznie przyjmuje cięższą dietę? Czy da się grillować zdrowo?

  • Jajka a cholesterol

    W kontekście zwiększonego ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, jajka to temat stale wypływający w sieci i mediach pisanych. Jednego roku są absolutnie złe i zakazane, kolejnego – za sprawą zwolenników alternatywnych diet – niezwykle potrzebne i odżywcze. Temat jaj to temat aktualny również i w okresie Świąt Wielkanocnych, kiedy to (prawdopodobnie) spożywamy ich najwięcej.

  • Dieta na nadkwasotę żołądka – jak złagodzić nadkwaśność dietą?

    Głównym celem diety przy nadkwaśności jest neutralizacja i ograniczenie wydzielania soku żołądkowego. W ten sposób odpowiednie żywienie przy nadkwasocie żołądka łagodzi jej nieprzyjemne dolegliwości takie jak pieczenie, zgagę czy ból w klatce piersiowej. Jakie produkty mogą okazać się pomocne, a których należy unikać w nadkwaśności?  

  • Dieta biegacza – najważniejsze zasady. Przykładowy jadłospis dla biegaczy

    Prawidłowe żywienie ma znaczenie nie tylko w przypadku profilaktyki czy leczenia chorób dietozależnych, ale i w sytuacji podejmowania konkretnego rodzaju wysiłku fizycznego, np. długodystansowego biegania. Jak powinna wyglądać dieta biegacza? Czego nie powinno w niej zabraknąć? Dowiedz się, jakie są jej zasady i zapoznaj się  przykładowym jadłospisem dla biegaczy.

  • Dieta na płaski brzuch – jak powinna wyglądać? Wskazówki dietetyczne dla kobiet i mężczyzn

    Płaski brzuch to obiekt pożądania większości z nas. Szukamy więc specjalnych diet, sięgamy po „cudowne” specyfiki i podejmujemy się określonych ćwiczeń fizycznych w nadziei, że uda się nam wyszczuplić tę konkretną partię ciała. Tymczasem dieta na płaski brzuch tak naprawdę nie istnieje – trudno „miejscowo” odchudzić się samą dietą. Można natomiast zastosować pewne zasady, które pozwolą nam zachować zdrowie i ładną sylwetkę ogółem, co przysłuży się poprawie wyglądu również i naszego brzucha. 

  • Adiponektyna – czym jest? Jak wpływa na otyłość?

    Adiponektyna jest białkiem syntetyzowanym przez tkankę tłuszczową. Wykazuje nie tylko korzystny wpływ na metabolizm glukozy i tłuszczów, ale także działa ochronnie na naczynia krwionośne. Obniżony poziom adiponektyny w surowicy zaobserwowano m.in. w otyłości, cukrzycy typu 2, nadciśnieniu tętniczym czy chorobie wieńcowej – co to oznacza?

  • Olej sezamowy – wartości odżywcze i właściwości. Jak go stosować?

    Olej sezamowy od wieków jest ważnym dodatkiem do diet stosowanych pod różnymi szerokościami geograficznymi. Pomaga w walce z licznymi dolegliwościami, ale jest również wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym – między innymi do pielęgnacji włosów. Warto znać cenne właściwości oleju sezamowego, ale i przeciwwskazania do jego użycia.

  • Acesulfam K – czy szkodzi zdrowiu?

    Acesulfam K (acesulfam potasu) należy do grupy słodzików charakteryzujących się bardzo intensywnym, słodkim smakiem. Pomimo że stanowi jeden z popularniejszych produktów zastępujących cukier, nie kojarzy się zbyt dobrze. Czym właściwie jest ta substancja? Czy jest szkodliwa? Czy acesulfam K to dobry i zdrowy zamiennik cukru? 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij