Czy cynamon wspomaga pamięć i szybsze uczenie się?
Naukowcy przeanalizowali 40 doniesień naukowych – badań in vivo i in vitro – dotyczących wpływu cynamonu na funkcje poznawcze. Odkryli, że spożywanie cynamonu może usprawnić proces uczenia się i poprawić pamięć.
Jakie właściwości ma cynamon?
Cynamon od setek lat stosowany jest zarówno w kulinariach, cukiernictwie, jak i w aromaterapii i ziołolecznictwie. Badania pokazują, że zapewnia korzyści związane z funkcjami poznawczymi (kognitywnymi), ma właściwości przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i immunomodulujące – wspiera działanie układu odpornościowego. Niektóre badania wykazały, że cynamon ma być może działanie neuroprotekcyjne, czyli wspomaga układ nerwowy, chroniąc go przed chorobą Alzheimera. Wykazano, że związek zawarty w cynamonie, znany jako aldehyd cynamonowy, hamuje gromadzenie się płytek beta-amyloidu w mózgu – czyli (według niektórych badań) jednego z czynników odpowiedzialnych za rozwój choroby Alzheimera.
Cynamon i funkcje poznawcze – jak wyglądało badanie?
W ramach badania naukowcy przeanalizowali 40 badań szczegółowo opisujących związek między cynamonem a funkcjami poznawczymi. Do analizy włączono 2 badania kliniczne, 5 badań prowadzonych metodą in vitro i 33 badania in vivo – w tym 17 na szczurach, 15 na myszach i jedno na muszce owocowej. Rezultaty tych eksperymentów były bardzo sprzeczne.
Na początku naukowcy przeanalizowali eksperymenty z udziałem ekstraktu lub sproszkowanego cynamonu. I tak w jednym badaniu klinicznym badacze odkryli, że żucie gumy cynamonowej codziennie przez okres 40 dni pozytywnie wpłynęło na pamięć u nastolatków. Z kolei inne badanie kliniczne nie wykazało żadnych znaczących zmian w pamięci po podaniu doustnym cynamonu, niezależnie od formy. Większość badań in vivo, czyli z udziałem organizmów żywych, wykazała pozytywny wpływ cynamonu na uczenie się i pamięć. Jednak jedno z badań wykazało coś zupełnie przeciwnego, mianowicie, że cynamon nie zwiększa, a zmniejsza zdolność uczenia się i zapamiętywania, pozwalając jedynie na krótkoterminowe „kodowanie” faktów. Ekstrakt etanolowy z kory cynamonu, który również poddano badaniu na organizmach żywych, także przyczynił się do zahamowania produkcji beta-amyloidu, czyli jednego z czynników, który namnażając się i tworząc blaszki amyloidowe, najprawdopodobniej powoduje rozwój choroby Alzheimera.
Następnie naukowcy zbadali składniki cynamonu, takie jak eugenol, kwas cynamonowy i aldehyd cynamonowy. Odkryli, że eugenol wykazuje działanie ochronne względem funkcji poznawczych ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające i zdolność do hamowania „rozrostu” blaszek amyloidowych. Ponadto odkryli, że związki znane jako aldehyd cynamonowy i aldehyd trans-cynamonowy mają działanie zapobiegające śmierci komórek. Udowodniono także, że charakteryzują się właściwościami przeciwzapalnymi, które chronią organizm przed zaburzeniami funkcji poznawczych. Analizy były prowadzone na modelach zwierzęcych. Naukowcy zauważyli, że ich wyniki nie były zależne od dawki, co oznacza, że zarówno niskie, jak i wysokie ilości cynamonu skutkowały uzyskaniem pozytywnych efektów.
Włączenie cynamonu do diety
Cynamon występuje w kilku rodzajach, dwa najczęstsze to cynamon cejloński (prawdziwy, łac. Cinnamomum verum) i cynamon kasja (łac. Cinnamomum cassia). Oba mogą być zdrowymi dodatkami do diety, jednak cynamon kasja zawiera toksynę – kumarynę, która w odpowiedniej dawce (według niektórych źródeł 25 g) może być bardzo trująca, jeśli zje się ją w zbyt dużej ilości. Cynamon cejloński można rozpoznać po tym, że jego laska składa się z kilku warstw, a na końcu zawija się w dwururkę. Z kolei kasja tworzy pojedynczy rulon. Ma ostrzejszy smak, nieco gorzkawy, piekący.
Cynamon jest określany mianem insulinomimetyku. Oznacza to, że powinny po niego sięgać osoby, które mają problem ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi, czyli np. pacjenci z cukrzycą typu 2, ponieważ związek ten pomaga regulować poziom glukozy we krwi. Wykazują podobieństwa do insuliny, wspomagają pracę trzustki i utrzymanie optymalnej wrażliwości tkanek na insulinę – insulinowrażliwość. Do najbardziej popularnych preparatów insulinomimetycznych należą morwa biała, berberyna i kwas alfa-liponowy. Cynamon można dodawać do potraw na słodko, jak owsianki, koktajle proteinowe, wypieki czy domowy kisiel, ale także do potraw wytrawnych, jak chociażby sos pomidorowy.