Berberyna – co to takiego? Właściwości i zastosowanie berberyny
Joanna Orzeł

Berberyna – co to takiego? Właściwości i zastosowanie berberyny

Berberyna wykazuje  wyjątkowo wysoką aktywność biologiczną i ma udowodnione naukowo działanie terapeutyczne w leczeniu wielu schorzeń. Na co pomoże? W jakich preparatach można ją znaleźć? Jakie są przeciwwskazania do spożywania berberyny?

Berberysy to grupa roślin występujących w Europie, Azji, Ameryce i Afryce. Rosną dziko, ale są również wykorzystywane w domowych ogrodach jako krzewy ozdobne. Te niepozorne rośliny skrywają w sobie niezwykle ciekawą substancję – berberynę. Substancja ta jest przedmiotem wielu badań klinicznych, których celem jest wprowadzenie jej na stałe do kanonu nowoczesnej medycyny. Warto więc zapoznać się z właściwościami berberyny, które przybliżone są w poniższym tekście.  

Berberyna – co to takiego? 

Z chemicznego punktu widzenia berberyna jest alkaloidem izochinolinowym (do tej samej grupy związków chemicznych zaliczamy np. działające przeciwbólowo morfinę i kodeinę). Jest substancją koloru żółtego i często była wykorzystywana jako barwnik stosowany do wybarwiania wełny, drewna czy skóry. Wykazuje silne właściwości fluorescencyjne – w wyniku naświetlana światłem z zakresu UV sama emituje intensywne zielono-żółte światło. Występuje naturalnie w roślinach zaliczanych do berberysów. Jej największe ilości znajdują się w takich częściach roślin jak korzenie, kłącza, łodygi i kora. 

Berberyna – właściwości i efekty spożywania berberyny 

Preparaty zawierające berberynę są od wieków stosowane w medycynie chińskiej do łagodzenia objawów i leczenia różnych schorzeń. Liczne badania naukowe potwierdziły jej właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwbiegunkowe, przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe, antydepresyjne, przeciwzapalne, obniżające poziom cholesterolu we krwi, a także obniżające poziom ciśnienia tętniczego. 

Spożyta przez nas berberyna jest absorbowana z układu pokarmowego do naszego układu krwionośnego. Tą drogą dociera do komórek naszego ciała wewnątrz których łączy się z wybranymi molekułami (przykładowo enzymami) modyfikując mechanizm ich działania, podobnie jak dzieje się to w przypadku leków.  

Berberyna – na co pomoże? 

Cukrzyca jest jednym ze schorzeń w terapii których berberyna wykazała satysfakcjonujące wyniki stosowania. Efektem działania berberyny jest obniżenie poziomu glukozy we krwi u pacjentów cierpiących na cukrzycę typu drugiego (insulinoniezależną). Przeprowadzono badania, w których porównywano działanie leku dedykowanego chorym na cukrzycę – metformina – z działaniem berberyny. Uzyskano podobne efekty obydwu stosowanych terapii, co oznacza, że naturalna substancja może być tak samo skuteczna w walce z chorobą jak zarejestrowany lek. 

Przeprowadzono badania, w których analizowano wpływ berberyny na poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Wykazano, że alkaloid przyczynia się do obniżenia poziomu tych substancji, co przy długoterminowym stosowaniu może obniżyć ryzyko występowania chorób serca.  

Regulacja działania hormonów pośrednio odpowiedzialnych za magazynowanie tkanki tłuszczowej może być powodem, dzięki któremu berberyna daje pozytywne efekty związane z utratą masy ciała, a co za tym idzie może wspierać proces odchudzania.  

Badania przeprowadzone w warunkach in-vitro, na modelach zwierzęcych lub na niewielkiej liczbie pacjentów wykazują, że berberyna może przyczynić się do walki z nowotworami, infekcjami, biegunką czy nawet depresją. Dzięki właściwością przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym pozytywnie wpływa na naszą odporność –wykazano, że przeciwdziała rozmnażaniu grzybów z rodzaju Candida. Są to badania wstępne i do potwierdzenia skuteczności należy przeprowadzić większą liczbę odpowiedni zaplanowanych eksperymentów. 

Berberyna – skutki uboczne i przeciwwskazania do spożywania berberyny 

Berberyna to substancja pochodzenia roślinnego, która uznawana jest za bezpieczną do stosowania. Niska wchłanialność berberyny z układu pokarmowego przekłada się na przyjmowanie dużych jej dawek. Jak każdy specyfik może powodować pewne działania niepożądane jak biegunka, zaparcia, ból brzucha czy wzdęcia. Istnieje przypuszczenie, że jej długotrwałe stosowanie może prowadzić do skutku ubocznego, jakim jest gromadzenie w wątrobie lub mięśniu sercowym.  

Przeciwwskazaniem do stosowania berberyny i preparatów ją zawierających jest ciąża oraz karmienie piersią. Nie zaleca się również podawania jej dzieciom. Szczególną uwagę powinny również zachować osoby cierpiące na schorzenia wątroby. 

W przypadku gdy stosowane są leki obniżające poziom cukru we krwi należy przed rozpoczęciem stosowania berberyny skonsultować się z lekarzem prowadzącym. 

Berberyna – gdzie kupić i w jakiej formie? 

Preparaty zawierające berberynę lub wyciąg z berberysu dostępne są w aptekach i sklepach zielarskich. Znajdziemy jednoskładnikowe lub wieloskładnikowe (często zawierające również cynamon i/lub kurkumę) produkty zaliczane do suplementów diety. Dostępne są najczęściej w formie tabletek lub kapsułek. Na rynku występują również herbatki czy ekstrakty w postaci kropli. Także kosmetyki służące oczyszczaniu skóry często zwierają ekstrakt z berberysu.  

Berberyna w preparatach występuje w postaci chlorowodorku lub siarczanu. Chlorowodorek berebryny jest formą bardziej popularną i tańszą, jednak wykazującą tendencję do słabszego wchłaniania z przewodu pokarmowego. 

Suplementy diety z berberyną – dawkowanie 

Dzienna dawka berberyny to od 200 do 1000 mg (maksymalnie zaleca się stosować 1500 mg). Ze względu na niską trwałość berberyny w naszym krwioobiegu zaleca się jej stosowanie w równych dawkach trzy razy dziennie łącznie z posiłkami. Przed rozpoczęciem stosowania suplementów diety z berberyną, warto skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.  

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Szparagi – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepisy. Dlaczego warto je jeść?

    Szparagi to warzywa o unikalnym smaku. Z roku na rok stają się coraz bardziej popularne wśród wielbicieli zdrowej i smacznej kuchni. Sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko, warto więc wykorzystać go w pełni, zwłaszcza że warzywa te nie tylko dobrze smakują, ale posiadają również ciekawe właściwości prozdrowotne. Czym dokładnie charakteryzują się szparagi i dlaczego warto je jeść? 

  • Karotenoidy – jaki mają wpływ na nasz organizm? Właściwości i źródła karotenoidów

    Intensywna barwa żywności z pewnością niejednokrotnie sprawiła, że mieliśmy na nią większą chęć niż na jej nieatrakcyjną, „wyblakniętą” wersję. Wiele jest substancji barwnych, które nadają apetyczny wygląd warzywom, owocom czy produktom białkowym. Są to chlorofile, polifenole czy karotenoidy, wiele z nich wykazuje prozdrowotne właściwości. Warto wiedzieć dlaczego i kiedy korzystnie jest spożywać bogate w nie produkty spożywcze. Podpowiadamy, czym są karotenoidy i jakimi właściwościami się charakteryzują? 

  • Burak czerwony – jakie ma właściwości lecznicze i wartości odżywcze? Sok z buraka a nowotwór

    Burak to niskokaloryczne warzywo, bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera także antocyjany oraz flawonoidy, którym przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Sok z buraka najlepiej wykonać z wykorzystaniem wyciskarki wolnoobrotowej, dzięki której napój będzie bogaty w więcej cennych wartości odżywczych, niż wówczas, kiedy skorzystamy ze zwykłej sokowirówki. Buraka włącza się często do diety osób, które walczą z nadwagą i otyłością, chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi lub tym, którym dokucza zgaga. Jakie jeszcze właściwości ma burak zwyczajny, czy to prawda, że z powodzeniem stosowany jest w terapii przeciwnowotworowej oraz co poprawi smak soku z tego warzywa? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Krzem a krzem organiczny – czym się różnią, który jest lepiej przyswajalny? Właściwości i suplementy na piękne włosy i paznokcie

    Krzem to pierwiastek, który wielu osobom kojarzy się z preparatami na piękne włosy i paznokcie, natomiast niewielu z działaniem przeciwmiażdżycowym, przeciwcukrzycowym i przeciwnowotworowym. W aptekach i sklepach zielarskich dostępnych jest wiele preparatów z krzemem zarówno w formie jednoskładnikowej, jak i w połączeniu z borem lub jodem. Na niedobór krzemu najbardziej narażone są kobiety i osoby starsze.

  • Siarka – właściwości lecznicze, nadmiar i niedobór w organizmie, suplementacja

    Siarka (S, łac. sulphur) jest pierwiastkiem o intensywnej, żółtej barwie. W przyrodzie występuje w postaci gazów, w stanie wolnym albo w postaci związków chemicznych. Każdemu znana jest dzięki zapałkom, gdzie jest składnikiem łatwopalnej masy pokrywającej główki drewienka. Siarka jest również jednym z makroelementów występujących w organizmie człowieka. Pomimo niewielkiej ilości, znajduję się w każdej komórce i wchodzi w skład wielu białek i niektórych węglowodanów oraz bierze udział w licznych reakcjach.

  • Cholina (witamina B4) – dlaczego jest tak istotna dla kobiet w ciąży? Występowanie, właściwości, dawkowanie

    Cholina, to bardzo istotny związek dla rozwoju płodu (głównie w kontekście układu nerwowego), a ponadto biorący udział w szeregu procesów metabolicznych cholesterolu i związków tłuszczowych. W organizmie „witamina B4" występuje głównie w fosfolipidach, takich jak lecytyna i sfingomielina. Oprócz tego cholina przyczynia się do utrzymania właściwej struktury komórek, wpływa na pracę mięśni, układ oddechowy i mózg. Wyniki badań naukowych potwierdziły również, że przyczynia się ona do poprawy pamięci długotrwałej. Czy cholina chroni przyszłą mamę przed wystąpieniem stanu przedrzucawkowego, co ma ze sobą wspólnego cholina i inozytol oraz jak dawkować „witaminę B4"?? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Skrobia modyfikowana – czy trzeba jej unikać?

    Skrobia to znana wszystkim, naturalna substancja pochodzenia roślinnego. Co jednak począć ze skrobią modyfikowaną? Czy proces modyfikacji powinien nas niepokoić? A może nie taki diabeł straszny, jak go malują nasze skojarzenia? Co to jest skrobia modyfikowana i czy należy jej unikać – tego dowiemy się z artykułu. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij