Kwercetyna – właściwości prozdrowotne. Jakie są naturalne źródła kwercetyny? Kiedy warto ją suplementować?
Piotr Gmachowski

Kwercetyna – właściwości prozdrowotne. Jakie są naturalne źródła kwercetyny? Kiedy warto ją suplementować?

Kwercetyna należy do grupy bioaktywnych związków roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym, zwanych flawonoidami. Jest to naturalny barwnik roślinny występujący w wielu owocach i warzywach, znajduje się np. w liściach zielonej herbaty, cebuli, brokułach, jabłkach, jagodach, winogronach. Kwercetyna posiada cenne właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, wpływa również korzystnie na układ sercowo-naczyniowy oraz na metabolizm. 

  1. Kwercetyna – charakterystyka
  2. Kwercetyna – działanie
  3. Kwercetyna – źródła i suplementowanie

Kwercetyna – charakterystyka

Kwercetyna to związek należący do flawonoidów roślinnych, a dokładniej do flawonoli. Flawonoidy to organiczne związki chemiczne, w większości przypadków są one barwnikami – przyjmują barwy żółte lub białe, rzadziej są bezbarwne. 

Kwercetyna występuje w postaci glikozydów, a także w postaci wolnej. Uzyskuje się ją poprzez krystalizację z ekstraktów roślinnych. Glikozyd kwercetyny jest rozpuszczalny w tłuszczach i w porównaniu do wolnej postaci, zwiększa się jego rozpuszczalność w wodzie. Kwercetyna występuje m.in. w zielonej herbacie, czerwonej kapuście, cebuli, owocach jagodowych, pomidorach, winogronach. W literaturze zwraca się również uwagę na zastosowanie kwercetyny w przemyśle jako barwnik (np. do barwienia bawełny na kolor pomarańczowy i czerwony).

Kwercetyna – działanie

Kwercetyna – właściwości przeciwzapalne

Kwercetyna jest związkiem, który wykazuje właściwości przeciwzapalne. Hamuje powstawanie cytokin prozapalnych, a także jest czynnikiem ochronnym dla komórek nerwowych, chroniąc neurony przed degradacją.  

Kwercetyna wpływa również na pracę i aktywność enzymów cyklooksygenaz (głównie COX-2). Działanie to przekłada się na zahamowanie napływu leukocytów i zmniejszenie się stanu zapalnego. Aktywność ta przekłada się również na utrzymywanie odpowiedniego stanu napięcia naczyń włosowatych.

Powiązane produkty

Kwercetyna – właściwości przeciwnowotworowe

Dane literaturowe podają, iż kwercetyna wykazuje korzystne właściwości przeciwnowotworowe. Działanie tego związku polega między innymi na pomocy w usuwaniu nieprawidłowych i uszkodzonych komórek organizmu, a także poprzez przejawianie właściwości antyproliferacyjnych. Właściwości te sprawiają, iż kwercetyna jest związkiem, który potencjalnie może wspomagać chemioterapię.

Działanie antyoksydacyjne kwercetyny może przyczyniać się do ochrony komórek zdrowych i chronić organizm przed powstawaniem komórek nowotworowych.

Warto zwrócić również uwagę na wyniki badań przeprowadzonych w kierunku połączenia kwercetyny w terapii z cytostatykami, np. z doksorubicyną oraz antyestrogenem (tamoksyfenem). Zaobserwowano hamowanie proliferacji komórek nowotworowych, a także hamowanie ich angiogenezy. Również inne badania dowodzą, iż komórki nowotworowe pod wpływem określonego stężenia kwercetyny wykazały mniejszą zdolność do rozwoju oraz podziału.

Kwercetyna – właściwości przeciwmiażdżycowe

Kwercetyna, jako związek należący do grupy flawonoidów, wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Przekłada się to korzystnie na obniżenie ryzyka umieralności, gdy powodem są choroby dotyczące układu sercowo-naczyniowego.

W badaniach udowodniono, iż u osób, u których dieta była bogata w duże ilości flawonoidów, występowało mniej chorób związanych z układem krążenia. W badaniach można zauważyć korzystne zmiany związane z gospodarką lipidową, poprawę uelastycznienia naczyń, wzmocnienie naczyń krwionośnych oraz zmniejszenie ich łamliwości.

Kwercetyna – właściwości przeciwwirusowe

Literatura zwraca również uwagę na właściwości przeciwwirusowe kwercetyny. Badania wskazują, iż kwercetyna wykazuje zdolności wiązania się z białkami płaszcza wirusa.

Wymieniają następujące rodzaje wirusów, których aktywność została zahamowana przez kwercetynę:

Badania potwierdziły również wpływ kwercetyny na hamowanie aktywności wirusa HIV-1, między innymi na zahamowanie wnikania wirusa HIV-1 do wnętrza limfocytów CD4.

NATURALNE SUPLEMENTY

PREPARATY DLA DIABETYKÓW

PREPARATY NA ODCHUDZANIE

Kwercetyna w otyłości

W badaniach przeprowadzonych w kierunku walki z otyłością wykazano, iż kwercetyna może kontrolować masę tkanki tłuszczowej. Flawonoid ten może wpływać na komórki tkanki tłuszczowej poprzez:

  • indukowanie apoptozy (naturalnej śmierci) komórek tłuszczowych,
  • hamowanie tworzenia komórek tłuszczowych,
  • wzrost lipolizy.

Kwercetyna – źródła i suplementowanie

Do źródeł kwercetyny zaliczamy:

  • owoce (aronie, borówki, brzoskwinie, czarne porzeczki, figi, gruszki, jabłka, jagody, owoce bzu czarnego, śliwki żółte, winogrono białe, winogrono zielone, wiśnie),
  • soki owocowe (sok jabłkowy, sok pomarańczowy, sok z cytryny, sok z granatów, sok z limonki),
  • warzywa (brokuły, gotowana brukselka, buraki, cebula biała, cebula czerwona, czosnek, kalafior, kapusta czerwona, marchew, papryka, pomidory, sałata, seler, szczaw, szparagi, szpinak), 
  • przyprawy (świeże oraz suszone oregano, estragon, kapary, liście kolendry, koper, liście laurowe, lubczyk, pietruszka)

Większą zawartość kwercetyny zaobserwowano w surowych owocach i warzywach, natomiast mniejszą w sokach. Warto pamiętać, iż dobrym źródłem kwercetyny jest również zielona herbata. 

Kwercetyna wchodzi w skład wielu suplementów diety stosowanych np. w cukrzycy, może także znajdować się w preparatach o działaniu antyalergicznym. Przed zastosowaniem kilku preparatów należy zwrócić uwagę na ich skład – czy składniki w nich zawarte nie powtarzają się. Suplementowanie kwercetyny powinno być uzupełnieniem diety, nadmierne przyjmowanie preparatów zawierających ten flawonoid może okazać się niekorzystne dla organizmu. 

  1. J. Mieszkowski, A. Pałys, E. Budzisz, Kwercetyna – struktura, funkcje, zastosowanie kliniczne, „Farmacja Polska” 2011, nr 1, s. 18-24.
  2. M. Mouat, K. Kolli, R. Orlando i in., The effect of ouercetin on SW480 human colon carcinoma cells: a proteomic study, „Nutritional Journal” 2005, nr 11.
  3. A. Kobylińska, K. M. Janas, Prozdrowotna rola kwercetyny obecnej w diecie człowieka, ”Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej” 2015, nr 69, s. 51-62.
  4. S. Cortellino, J. Xu, M. Sannai, i in., Thymine DNA glycosylase is essential for active DNA demethylation by linked deamination-base excision repair, „Cell”, nr 67-79 (146) 2011.
  5. M. Jarosz, Normy żywienia dla populacji Polski, Warszawa 2017, s 302.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Polifenole i ich wpływ na zdrowie

    Cennymi składnikami, które możemy odnaleźć w roślinach są polifenole. Substancje te są naturalnymi przeciwutleniaczami. Choć można je uzyskać w sposób syntetyczny, to związki polifenolowe pozyskiwane z roślin mają większą biodostępność i lepsze działanie. Najlepiej poznana i przez to najliczniejsza grupa polifenoli to flawonoidy. Spełniają one kluczową rolę dla roślin, pełniąc szereg ważnych funkcji i będąc metabolitami wtórnymi. Do tej pory naukowcy odkryli, poznali i opisali około 8000 flawonoidów. W jaki sposób można wykorzystać polifenole i gdzie ich szukać? 

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Aronia – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie

    Aronia to bez wątpienia jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Dane dostępne w literaturze fachowej wskazują na wiele korzyści, jakie możemy czerpać zarówno z świeżych owoców aronii, jak i przetworów. Ze względu na swoje właściwości nazywana jest superowocem. Czym dokładnie wyróżnia się aronia? Co można z niej zrobić?

  • Żurawina – właściwości lecznicze. Kiedy warto stosować preparaty z żurawiną?

    Żurawina ma duży potencjał leczniczy. Znana jest przede wszystkim z korzystnego działania na infekcje dróg moczowych, jako terapia uzupełniająca właściwe leczenie. Ponadto jej unikalny smak sprawia, że wytwarzane są z niej liczne produkty spożywcze: dżemy, soki, galaretki, nalewki czy syropy. Czemu zawdzięcza swoje unikalne właściwości?

  • Bazylia – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, przechowywanie. Na co pomoże i gdzie można ją wykorzystać?

    Bazylia to roślina o wyjątkowym aromacie oraz smaku. Jest jedną z przypraw wchodzącą do kompozycji ziół tzw. mieszanki prowansalskiej. Wykorzystuje się ją także w lecznictwie ze względu na jej właściwości przeciwzapalne czy przeciwbakteryjne. Bazylia wspiera także pracę układu pokarmowego, łagodząc wzdęcia oraz pobudzając wydzielanie soków trawiennych. 

  • Oregano – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie lebiodki pospolitej

    Oregano, podobnie jak bazylia, należy do najczęściej stosowanych ziół w kuchni. Jakie inne właściwości kryje w sobie lebiodka pospolita? Jakie związki sprawiają, że ta roślina znalazła swoje zastosowanie w lecznictwie? Podpowiadamy. 

  • Jaka jest najlepsza witamina D3 dla dzieci? Ranking 2025

    Witamina D pełni kluczową rolę w prawidłowym rozwoju dzieci. Wspomaga wchłanianie wapnia i fosforu, co jest niezbędne dla budowy mocnych kości i zębów. Jej niedobór w okresie wzrostu może prowadzić do krzywicy – choroby powodującej deformacje układu kostnego i opóźnienie rozwoju motorycznego. Witamina D3 wpływa także na funkcjonowanie układu odpornościowego i może zmniejszać podatność na infekcje. Bierze udział w regulacji odpowiedzi immunologicznej, dzięki czemu prawdopodobnie chroni przed rozwojem chorób autoimmunologicznych takich jak cukrzyca typu 1 czy Hashimoto. Jak wybrać najlepszy preparat do suplementacji witaminy D dla dziecka?

  • Maślan sodu – który wybrać? Ranking preparatów z maślanem sodu 2025

    Suplementacja maślanu sodu może wspierać zdrowie jelit przy ich niektórych schorzeniach, a także po antybiotykoterapii czy chemioterapii. Jakie produkty są dostępne na rynku i który z nich wybrać? Ranking maślanów sodu 2025 pomoże dobrać preparat do stosowania przy różnych dolegliwościach i potrzebach. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl